Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W kwestii tej konkretnej maszyny oscylacyjnej - do lamp zdecydowanie coś mniejszego. Z takim formatem dużym niewiele zrobisz. To już lepiej sprawdzi się taka ze stopą delta bo przynajmniej narożniki lamp ogarnie. 

Przedwczoraj robota przy Golfie i pierwsze oznaki zużycia kloszy - idące od góry zmatowienia fabrycznego klaru.

kHzroHX.jpg?1

QBBIaZc.jpg?1

UDBWZFs.jpg?1

m3zz9qd.jpg?1

uwWVgte.jpg?1

Po robocie:

Zis8nFN.jpg?1

Z1ynBES.jpg?1

3yVktp6.jpg?2

JvOtnRe.jpg?2

PSQs8gJ.jpg?1

Na koniec powłoka Megs Headlight Protectant.

Pzdr.

• Lubię to 2
Opublikowano

Panowie a jak robicie papier żeby go przykleić jak np jest na rzep a papier mamy bez żepu ?

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@Gold_Car ja kupiłem tak jak mi podpowiedział@Manolito77 rzep z pętelką i klejem z którego wycinamy kółka i takie same z papieru.

Można jeszcze dokupić krążki dystansowe o różnej twardości pomiędzy PB a papier.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

Na jaki czas pozostaje wam efekty po polerowaniu? U mnie po pół roku z ładnego efektu powrócił z powrotem efekt matu i miko pęknięć.

Zabezpieczone było ceramika, nie wiem teraz czy słońce czy chemia z myjki pomogła w powrocie.

Opublikowano
W dniu 8.07.2020 o 23:53, Gold_Car napisał:
Cytat

Panowie stosował ktoś taka szlifierkę oscylacyjna ( chodzi mi o podstawę prostokąta i wielość, nie o firmę) ? Jak się sprawuje ? Myślałem taką użyć do szlifowania na mokro, żeby przyspieszyć pracę.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Widuję co jakiś czas lampy, które robiłem w Audi A4 gdzies ze 3 lata temu (wtedy jeszcze nie było ceramiki na klosze i zabezpieczałem woskiem) - dopiero zaczęły wpadać w lekki odcień żółci.

Z reguły bez problemu około 1,5 roku pozostają w dość ładnym stanie jeśli były zabezpieczone ceramiką. 

No oczywiście jeszcze kwestia JAKĄ ceramiką zabezpieczone. Bo nawet firmy typu K2 powypuszczały jakieś swoje ceramiki tylko ponoć nie są zbyt trwałe.

Choć raz zdarzyło mi się, że facet z Opla Vectry C zadzwonił po 3 miesiącach, że mu znowu lampy zmatowiały. Pojechałem, zrobiłem mu za symboliczną kwotę za dojazd jeszcze raz - więcej już nie dzwonił. Na 99% obstawiam, że stosował jakąś mocną chemię i sam przyczynił się do szybkiego zużycia kloszy (zresztą gdzieś u niego w garażu - robiłem auto przed otwartym garażem - rzuciła mi się w oko zdaje się butla z Dimerem) i chyba zdawał sobie z tego sprawę. Ale poprawiłem mu to i już potem nie dzwonił. Zresztą wcześniej zrobiłem około 6-7 zestawów tych lamp z Vectry C i nikt nigdy nie dzwonił, że w krótkim czasie coś się z nimi działo.

Pzdr.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tym razem lampy Lexusa RX. Dość mocno zmęczone. Z relacji właściciela, ten poprzedni polerował lampy i były one polakierowane jednak lakier dość łatwo się łuszczył więc prawdopodobnie był to najzwyklejszy klar bo fabryczny aż tak łatwo nie odłazi od klosza. Lampy w środku lekko przykurzone ale jak na tyle lat to wyglądały na prawdę całkiem ok.

PRZED: 

C6HnMd9.jpg?1

uFaVHcz.jpg?1

7C8XM8F.jpg?1

oHoQAkj.jpg?1

PO:

GRQNcYV.jpg?1

ZWYhdwo.jpg?1

fg29eB3.jpg?1

TfIzDEQ.jpg?1

Na koniec wleciał Megs Headlight Protectant.

Pzdr.

• Lubię to 3
Opublikowano

Szukam czegoś odpowiedniego do zabezpieczenia po polerowaniu... Na długo zabezpiecza Megs? Co ile trzeba ponownie go nakładać? Chciałbym osiągnąć ok roku zabezpieczenia.

Opublikowano
4 godziny temu, soulem napisał:

Szukam czegoś odpowiedniego do zabezpieczenia po polerowaniu... Na długo zabezpiecza Megs? Co ile trzeba ponownie go nakładać? Chciałbym osiągnąć ok roku zabezpieczenia.

Wszytko zależy jak auto będzie traktowane, czy garażowane czy cały rok pod chmurką, czy będzie traktowane ostrą chemią..
Przy dobrych wiatrak rok powinno wytrzymać

• Lubię to 1
Opublikowano

To u mnie podobnie.

Co prawda nie moja robota bo jednak się człowiek nie dorobił miejsca i maszyny na takie zabawy. Jestem zadowolony bardziej niż rok temu więcej wycięte wydaje mi się że dłużej potrzyma.

Powłoka kwarcowa na lampie wymaga tego samego podjescie co na lakierze? Z czym uważać przy myciu? 09fa28e837ac0440b17933cc49bb5f2f.jpgea8e241518bb092c03af49dd30f327ee.jpg8b29b6df55d06c1c92cbb0c5d9fdafc3.jpg68a09a68b04e0306f4b20e5d5f89f8c9.jpg

Opublikowano

@kepa416 Powłoka na pewno wytrzyma parę proszków na bezdotyku ale na pewno lepiej traktować ją produktami neutralnymi. Czasem co 10 mycie jakiś kwaśnym szamponem przejechać i będzie gitara 😁

Opublikowano

Megs z 5-6 miesięcy powinien leżeć na lampie jeśli nie jest traktowany szczotami lub jakąś agresywną chemią. Powłoka kwarcowa spokojnie rok, przeważnie 1,5 roku. Jak auto garażowane i nie robi jakichś masakrycznych tras to i do 2 lat może dociągnąć. folia to dobry pomysł, bo najpierw ona dostaje w tyłek więc można ją po wizualnym zmęczeniu zerwać i nakleić nową.

Wczoraj z kolei robota przy Hondzie Accord. Lampy wyszły całkiem ok z jednym ALE - lewa lampa oryginał Honda i ona bardzo ok, szczelna itp. Natomiast lampa prawa to TYC, w którym od jakiegoś już dłuższego czasu właściciel zgubił gumową / plastikową zaślepkę z tyłu na żarówkę i tak jeździ. W związku z czym lampa ta jest zauważalnie przykurzona od wewnątrz i posiada ślady po niedużych. wyschniętych kroplach wody / wilgoci. No ale na to już nie miałem wpływu. Miało być ogarnięcie lamp z uwagi na problemy z podbiciem przeglądu - wpis do CEPIK o warunkowym podbiciu i konieczności ogarnięcia lamp.

PRZED:

1Oq7lfK.jpg?1
ZfZfWdW.jpg?1

lSEFP5p.jpg?1

fuw3Cp8.jpg?1

PO:

VjwfDej.jpg?1

Mfyrwj5.jpg?1

tKddZ20.jpg?1

v1mdQP7.jpg?1

8zTyMe4.jpg?2

3Hxy6Uu.jpg?1

Na koniec wleciała powłoka Carpro DLUX.

Pzdr.

• Lubię to 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Szklane klosze w mojej L3

przed

IMG_20200731_130619.jpg.fafd7aa5ec8b33869b007cd8e2f405f2.jpg

po szlifowaniu papierem

IMG_20200804_165151.jpg.e8a8bb2a0db690bcd997370541babfdf.jpg

IMG_20200804_165208.jpg.dee12df61050456ba58e2d3ac364ab43.jpg

finalnie po tlenku ceru

IMG_20200804_165227.jpg.c546475366c81e9e1ecd9b29b92b5944.jpg

IMG_20200804_165249.jpg.18684a0f9988663201b9ff54f3167fb9.jpg

IMG_20200804_165440.jpg.4851bcbe3924c0880cecde36904d502b.jpg

Jeszcze kilka odprysków zostało ale nie ma się co spuszczać, bo i tak za chwilę będą nowe.

Finalnie na kloszach wylądowała NW od Prostaff

• Lubię to 4
Opublikowano

@xadamx jakiego tlenku używasz? Gotowca czy kupujesz w proszku i rozrabiasz? Ja kupuje w proszku  ale to zaś zabiera chwilę czasu jak się jedzie na robotę żeby przygotować wszystko. Kilka minut ale za to cenne. Dlatego może masz jakiś fajny gotowiec? 

Opublikowano

@Marcin1992 proszek. Tutaj nie mam zaufania do gotowych produktów. Używam dokładnie tego A: 7855383600

Ja nie rozrabiam. Sypię na zwilżony filc , rozsmarowuję na nim, a następnie rozprowadzam na szkle.

Opublikowano

@xadamx aaaa tego sposobu nie próbowałem a taki banalny, ja rozrabiam na mleczko. Dlatego drażni mnie bo muszę mieć lejek, butelki, kilka innych rzeczy żeby zrobić roztwór. 

Opublikowano
15 minut temu, keza napisał:

@xadamx jaką gradacją leciałeś?  

Od siebie mogę dodać że ja robię tak (pewnie będzie zaraz fala hejterow ale mam to w...) 

Na sucho:320/360,500/600,800/1000,1500,2000,2500,3000 i na koniec jeżeli to szkło oczywiście tlenek ceru plus jakieś zabezpieczenie 🙂