Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! Moi drodzy doradźcie czym bezpiecznie usunąć pozostałości kleju, żywicy czy h... wi jakiego specyfiku, którym przyklejone były nakładki silikonowe na kanty drzwi? Poprzedni właściciel taki pomysłowy chciał zabezpieczyć drzwi przed obijaniem. Przy próbie zdjęcia tego ciągnie się jakiś klej, bez problemu odejdzie ta listwa ale jakies resztki kleju pozostaną. Doradźcie czym to usunąć! Z góry dzięki😞

@Chochlik437 poczytaj na forum o wpływie na trwałość zabezpieczenia przy położeniu drugiej warstwy i sam zdecyduj. Ja na Twoim miejscu kładł bym dwie, szczególnie teraz przed zimą. Przy poprawnym przygotowaniu lakieru i położeniu wosku, wspomagając go potem reguralnie qd spokojnie "przetrzymasz" zimę.

Czytalem i rozne opinie wyczytalem, syntetyki potrzebuja 24h przerwy do nastepnej aplikacji mam rozumiec? Wspomagac bede SSW

47 minut temu, Visterio napisał:

Witajcie! Moi drodzy doradźcie czym bezpiecznie usunąć pozostałości kleju, żywicy czy h... wi jakiego specyfiku, którym przyklejone były nakładki silikonowe na kanty drzwi? Poprzedni właściciel taki pomysłowy chciał zabezpieczyć drzwi przed obijaniem. Przy próbie zdjęcia tego ciągnie się jakiś klej, bez problemu odejdzie ta listwa ale jakies resztki kleju pozostaną. Doradźcie czym to usunąć! Z góry dzięki😞

Sprobuj czegos do kleju, prickbort, tar and glue na przyklad

Witajcie! Moi drodzy doradźcie czym bezpiecznie usunąć pozostałości kleju, żywicy czy h... wi jakiego specyfiku, którym przyklejone były nakładki silikonowe na kanty drzwi? Poprzedni właściciel taki pomysłowy chciał zabezpieczyć drzwi przed obijaniem. Przy próbie zdjęcia tego ciągnie się jakiś klej, bez problemu odejdzie ta listwa ale jakies resztki kleju pozostaną. Doradźcie czym to usunąć! Z góry dzięki

Środków Tar&Glue próbowałeś (np Prickbort 124)?

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

3 godziny temu, CoolBreeze napisał:

Środków Tar&Glue próbowałeś (np Prickbort 124)?

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

Nie próbowałem, wole najpierw dpytać bo Prickbort'a używałem jedynie do smoły.. teoretycznie powinien pomóc ..

Skończył mi się taka prawda , więc zamawiam tak czy inaczej się przyda.

Rozumiem, że benzyne ekstrakcyjną, rozpuszalniki i inne ostre środki sobie darować?

4 godziny temu, Visterio napisał:

Ja takie rzeczy skutecznie usuwam benzyną ekstrakcyjną. 

15 minut temu, Visterio napisał:

Rozumiem, że benzyne ekstrakcyjną, rozpuszalniki i inne ostre środki sobie darować?

Nie, benzynką zawsze możesz spróbować. Tak jak @Berd radzi. Ja zawsze zaczynam od benzynki.

Możesz benzyną, zmywacz silikonu, lub bardzo skuteczny jest do usuwania piankowych taśm gumowy krążek... Możesz go później używać do usuwania pozostałości taśmy do klejenia odważników na felgach- tu sprawdza się rewelacyjnie . Tylko małe ale nie przypal lakieru....

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

6 godzin temu, Visterio napisał:

Spróbuj eulexem ;)

@Chochlik437 ja kończę zwykle pierwszą warstwę ok. 19 i następnego dnia 9-10 zaczynam kłaść drugą. Czekam więc 14-15h, bo tak mi wygodnie. Nie ma różnic w trwałości. Pamiętaj żeby się nie wygłupiać z SSW zaraz po położeniu drugiej warstwy. Na spokojnie po pierwszym myciu :)

To ja mam pytanie odnosnie pracy na rotacji. Mam maszyne lare pro (rotacja oczywiscie) ido niej dwa bp 125 i 75 jak sie nie myle. Problem polega na tym ze na padach 130 i obrotach od 1000w gore nie da sie pracowac (utrzymac maszyny-skacze, ucieka) ale tulko na padach gabkowych, na futrze daje rade. Natomiast na padach 80 to bajka. Wiadomo ze calego auta na 130 nie bede lecial ale irytuje mnie ta moja bezradnosc i brak wiedzy gdyz na filmikach np mxnowicki pracuje na duzym padzie :)
Z gory dzieki za sugestie.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

• Moderator
32 minuty temu, d3bian napisał:

irytuje mnie ta moja bezradnosc

miałem to samo :D

Trzeba....

dumbbell-biceps-curl-arm-exercise.jpg

... poćwiczyć bajceps i opanować na niskich obrotach tą maszynkę :) Zabawa zaczyna sie na pionowych panelach jak np drzwi ;) Maska to pikuś.

Także poćwicz na najniższych obrotach i staraj sie trzymać w ryzach maszynę. Wszystko kwestia praktyki i ćwiczeń :)

Pamiętam jak pierwszy raz włączyłem rotację i prawie rozbiłem się o ścianę :D:D:D:D to były czasy :D:D:D:D

• Lubię to 1

3 godziny temu, paperson napisał:

@Chochlik437 ja kończę zwykle pierwszą warstwę ok. 19 i następnego dnia 9-10 zaczynam kłaść drugą. Czekam więc 14-15h, bo tak mi wygodnie. Nie ma różnic w trwałości. Pamiętaj żeby się nie wygłupiać z SSW zaraz po położeniu drugiej warstwy. Na spokojnie po pierwszym myciu :)

SSW bedzie nakladane dopiero jak auto bedzie myte ;)

Tak tez z druga warstwa uczynie :biggrin:

Jaki cleaner polecicie pod wosk soft99 king of gloss black&dark ? Nada się GS Rhino horn ? Auto to megane II kolor b66 gris eclipse. Autko nie widziało glinkowania. Adbl clay sponge będzie w sam raz czy może valetpro żółta, do poślizgu posłuży szampon z wodą. 

Na co się przygotować na uruchomienie auta po 3 miesięcznym postoju pod chmurką, częściowo rozebrane, w trakcie likwidacji szkody, warunki mamy jakie mamy, auto stoi cały czas w jednym miejscu, taki 3 miesięczny okres stagnacji wydaje mi się, że wpływa negatywnie na opony, hamulce etc, więc jak już nastąpi ten długo wyczekiwany moment odbioru naprawionego auta, na co zwrócić uwagę przy odbiorze, żeby później się nie okazało, że muszę dopłacać z własnej kieszeni przez krętactwo NAJLEPSZEJ ubezpieczalni PZU.

@mrsjackdan 3 miesiące wow , najlepiej oddać auto do warsztatu żeby oni zlikwidowali szkodę... I masz problem z głowy, zero stresu, szybka naprawa. Jak będzie opona uszkodzona od stania w miejscu, to wątpię że to zobaczysz, a jak byś zobaczył to i tak nie zwrócą Ci za opony...

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Auto stoi 3 msc w aso na naprawie bezgotówkowej, ale PZU nie zgadza sie na naprawę i wnioskuje o szkodę całkowita, i cały czas koszt naprawy przewyższa wartość pojazdu o 19 zł, śmiech na sali, jak podwyższają wartość pojazdu to koszty naprawy tez wzrastają, a aso nie zacznie naprawy dopóki nie dostanie pisma od PZU ze zgodą, dlatego auto stoi na parkingu aso. 

• Moderator
59 minut temu, sT3VE napisał:

Czym umyć pad/gąbke Flexipads do nakładania ręcznie cleanera?

biały jeleń i jakaś szczoteczka plus dobre płukanie  i pad będzie czysty

• Lubię to 1

Panowie mam problem z Epocą. Jak napompuje pianownice to po wciśnięciu spustu nic się nie dzieje. Filce zmienione na nowe i dalej to samo. Dodam że jak nie napompuje do końca to coś tam leci ale pianą bym tego nie nazwał. Miał ktoś może podobny problem albo wie jak temu zaradzić?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Na promocji w Mr cleaner auto finesse rejuvenate 250 ml za 39.99, nada się pod soft99 king of gloss lub fusso 99 ? Zastanawiam się jeszcze nad dodo juice lime prime, good stuff rhino horn lub auto finesse tough prep. Lakier to ciemny odcień szarego z palety renault, auto przed korektą, zrobię przed całą dekontaminację i chcę żeby cleaner pozakrywał trochę mikro rysek a jednocześnie przyciemnił lakier.