Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do Kolegów myjących dwoma wiadrami z separatorem. Czy w dwóch wiadrach macie separator? Czy wystarczy w tym, w którym płuczemy rękawice?

Jak dotąd myłem tylko jednym wiadrem. Teraz mam auto po one stepie i przymierzam się do kupna separatora i wiadra. I tak się zastanawiam czy kupić dwa separatory czy wystarczy mieć jeden.

Pytanie może trochę głupie, ale szykuję się do swojego pierwszego porządnego ogarnięcia samochodu i zastanawiam się ile czasu powinienem sobie zarezerwować na taki typowy pakiet z zewnątrz = dekontaminacja, mycie, glinka, mycie, cleaner i wosk? Samochód nie jest zapuszczony, ale całkiem możliwe, że glinki nie widział od nowości, czyli przez 8 lat.

@Wog104, ja ostatnio swojego "vanika" ogarnąłem z zewnątrz w expresowym tempie 3h. Takie miałem okienko czasowe.

Teraz już wiem, że propozycja @KapselK 5h jest rozsądna i bez spinania się mogę swojego puga ogarnąć.

6 godzin temu, Fredi88 napisał:

mi to zwykle zajmuje cały dzień :)

To było by idealne rozwiązanie, ale...

Jaki środek polecacie na owady? Kumpel jeździ często po autostradzie przy ok. 200k/h. Auto nagromadziło tego przez miesiąc, ze prick nie dał rady.. APC? Czy insect Adbla? Na takie mocno zapieczone robale

1 godzinę temu, Arkeolowy napisał:

Jaki środek polecacie na owady? Kumpel jeździ często po autostradzie przy ok. 200k/h. Auto nagromadziło tego przez miesiąc, ze prick nie dał rady.. APC? Czy insect Adbla? Na takie mocno zapieczone robale

Porównywałem ostatnio adbla z good stuffem i sonaxem. Wszystkie działają podobnie. Choć adbl ma najkrótszy czas leżenia. Jak przetrzymiesz go ciut dłużej to powinny zejść robale. Zauważyłem tylko że przy płukaniu krople były mniej kształtne w miejscach gdzie leżał 2-3 minuty. Z sonaxa też byłem zawsze zadowolony.

• Dystrybutor
8 minut temu, pioters napisał:

lepszy bezdotyk proszkowy mycie samemu czy jednak dotykowo na myjni będzie dokładniej. Potem glinkowanie itp....

Nie umyjesz samochodu bez dotykania go :)
Pamiętaj, że proszek jest chemią "taką se" i robi więcej szkód niż pożytku.

czyli ogólnie nie mając miejsca do samodzielnego mycia na 2 wiadra, myjnia ręczna będzie mniejszym złem? Z tego co pamiętam to procedura u nich taka:

- spryskanie auta (czymś)

- płukanie pod cisnieniem

- spryskanie (czymś innym)  

- ręczne mycie

- płukanie

- wycieranie.

Mogą narobić rysek starymi szmatami a z drugiej strony proszek ogólnie nie domywa... 

To zależy co to za mycie. Jeśli przygotujesz auto pod wosk to

deironizer

opłukanie, osuszenie

tar & glue

mycie

glinka

mycie, osuszenie

wosk

I tu możesz sobie też przelecieć chemią z myjni. Jeśli natomiast chodzi o mycie codzienne to nie korzystaj z chemii myjniowej tylko z samej wody pod ciśnieniem. A woda z szamponem z wiaderka

czytałem, że prick bort mac na brudne auto też daje radę więć myślę ominąć etap mycia przed jego nałożeniem. 

Po spłukaniu mycie wodą z wiadra z szamponem i spłukanie wodą. Potem glinka, cleaner, wosk. 

Następne mycia po woskowaniu to już woda pod ciśnieniem, woda z wiadra+szampon+ płukanie wodą pod ciśnieniem

Ale nadal nie masz deirona. A te najlepiej działają na suche auto czyli sensownie jest je użyć przed myciem. Trzymaj się kolejności którą Ci napisałem. Możesz też próbować zrobić "kanapkę" T&G i deirona przed myciem