Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderator
1 minutę temu, Mateusz65 napisał:

@Domel planuję gdzieś listopad/ grudzień właśnie :/ I jeszcze jedno czy taka powłoka maskuje jakieś hologramy itd. ? 

nie maskuje.

Będziesz robić korektę czy chcesz tylko "wymyć" auto i nałożyć ? Czemu akurat powłoki ? Jakie masz doświadczenie w detailingu ? Czemu w zimę i nie na wiosnę ?

Nie polecam tego bez odpowiedniego przygotowania lakieru a tym bardziej w zimę.

Zrób porządny detox lakieru ( mycie, tar, deironizer, glinka, cleaner chociażby ręcznie) i nałóż wosk zimowy np Colli.

Oczywiście jeśli warunki pozwolą bo mycie auta w temp 0st to dramat ....

Godzinę temu, Pajko napisał:

Ja mam do pre spray uzżywam jakiegos marketowego opryskiwacza i daje rade

ja tez takie kupowalem jak do jednego wlalem wrzatek to pompka sie pokrzywila i nie dalem rady nabic wiec z marketowkami to roznie bywa

Chciałbym zrobić jakąś 2-etapową korektę, na wiosnę nie mam tego samochodu na którym chcę zrobić więc tylko w zimie, woski nie bardzo już mnie przekonują, wolę sie raz napracować i mieć trochę z głowy oprócz późniejszego mycia, nałożenie reloada itd. :) 

Akurat lakierowi by zrobił detox w garażu i już by tak stał aż do czasu korekty i aplikacji powłoki i z tydzień to samo by postał sobie :/ 

Potrzeba mi wymyć klosz reflektora od środka. Nigdy tego nie robiłem, a słyszałem że bardzo łatwo porysować taki klosz od wewnątrz dlatego myślę o samym płukaniu. Do usunięcia są ślady po wodzie i jakieś martwe owady. Myślę o wodzie demi z płynem do mycia naczyń, następnie wydmuchanie kompresor em. Ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie i może coś podpowiedzieć?

.r. tak to robiłem

wrzucę gotowca którego zrobiłem na forum volvo

witam 
jako że kompletuję sobie xenonki zakupiłem lampę w której zakurzony był odbłyśnik, postanowiłem go umyć

UWAGA!!!!!odbłyśnika nie dotykamy niczym, nawet najdelikatniejszą szmatką, paluchami, krążą historie że można pędzelkiem do makijażu :lubudubu nie można. najmniejsze dotknięcie zostawi rysy których się nie pozbędziecie, a każda próba usunięcia ich pogorszy sprawę... nie używamy żadnych środków z alkoholem, benzyny itp.

do zabiegu będzie nam potrzebny
-spryskiwacz którym psikamy żeby np. umyć lustro, oczywiście pusty i wypłukany, 
-płyn do naczyń, ja osobiście użyłem szamponu samochodowego Meguiarsa Gold Class(nie zostawia smug i nabłyszcza)
-suszarka lub inne ustrojstwo którym zdmuchniemy wodę
-mile widziana duża ilość wody destylowanej, może być kranówka, ale jak macie twardą to zostaną plamy :whistle2 

zaczynamy od wlania niewielkiej ilości środka myjącego do butelki spryskiwacza, zalewamy wodą (oczywiście należy wymieszać), następnie solidnie spryskujemy odbłyśnik

TDlmivV.jpg

mdKAKHQ.jpg

następnie płuczemy wodą destylowaną, powtarzamy to 3x
jak już spłuczemy ostatni raz bierzemy suszarkę i zdmuchujemy krople które pozostały, UWAGA-robimy to zimnym powietrzem o ile suszarka ma taką funkcję. Jak wydmuchamy wszystko wtedy możemy przedmuchać ciepłym powietrzem

5UpVEUH.jpg

a to owoc mojej pracy

przed

diD3zFC.jpg

GroGie5.jpg

po

gcVnFdL.jpg

2blDgg4.jpg

bwoF4Tz.jpg

LMDXjOw.jpg

3m się

Czy Fusso Coat ma jakiś czas po aplikacji w którym ma być nieruszany/brak kontaktu z wodą? Jestem w trakcie korekty, ale muszę jutro zrobić 80km więc i gotowe elementy muszę zabezpieczyć. Do wyjazdu minie 4-5h od aplikacji.

53 minuty temu, Ojciec Dyrektor napisał:

Czy Fusso Coat ma jakiś czas po aplikacji w którym ma być nieruszany/brak kontaktu z wodą? Jestem w trakcie korekty, ale muszę jutro zrobić 80km więc i gotowe elementy muszę zabezpieczyć. Do wyjazdu minie 4-5h od aplikacji.

Najlepiej kilka godzin.

W praktyce widziałem u pewnych osób jak mżawka dopadła 15min po aplikacji, nie było negatwynych efektów.

Macie takie wrażenie ze aktywna piana(SG Fruti Neutral PH) podjada wosk (collinite 476s)  ? A po umyciu szamponem na dwa wiadra już jest okej. Tak jakby aktywna piana podjadał wosk, natomiast szampon go ożywił?

14 godzin temu, wilk30 napisał:

Mam pytanie jak usunąć to przebarwienie na kierownicy, używałem ADBL APC w rozcieńczeniu 1:4 i nie dało rady.  Macie jakieś pomysły??  To przebarwienie jest na całej obręczy kierownicy

IMG_20170903_191559.jpg

A poducha czasem nie była wymieniana? Dosyć duża różnica w kolorach. 

Odkad autko mam czyli 1.5roku to taka kiera byla patrzylem nawet na alledrogo czy takie kierownice sa czy maja inne odcienie.  Bo jakos nie wydaje mi sie by zrobili dwa kolory.  Kierownica mazda demio,  a od papierochow mogloby to tak sie zrobic tylko to jest na calej obreczy i rownomiernie

Czym jest "nabłyszczacz" na myjniach bezdotykowych? dziś zajechałem na pobliską bezdotykówkę i w programie 5 miałem spłukanie demineralką wraz z nabłyszczaczem. I kurde nie wiem co to jest i czy nie zje mi wosku, albo popsuje wygląd wosku na aucie?

Zamierzam kupić polerkę DA. Teraz pytanie, gdy nie da się danego miejsca wypolerować DA to wtedy jedziecie z tym ręcznie? Pytam o miejsca np. pod klamkami albo gdy na drzwiach z zew. ma się listwy to na listwy chyba też nie można najechać maszynką więc trzeba ten obszar nad listwami wypolerować ręcznie?

Jeśli ręcznie - to czym dokładnie?