Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

29 minut temu, Eidos71 napisał:

@grabson7 - śmiało możesz stosować ten cleaner - sprawdzony produkt. Co do glinkowania: musisz to robić z głową, raczej delikatną glinka i z poślizgiem typowego lubrykantu (kombinacje woda, lub woda z kilkoma kroplami szamponu lepiej odpuścić). Ewentualnie przed każdym użyciem cleanera odpuszczasz sobie glinkowanie, ale za to chemiczna dekontaminacja "na bogato" i dokładnie. 

Ok, dziękuję za poradę

ADBL T&G nadaje się do usuwania ( szybkiego i skutecznego! ) resztek po taśmie klejącej do listew bocznych ?  Z boku ściągałem za pomocą WD-40 który jako jedyny faktycznie oddziaływał na klej ale może coś lepszego się pojawiło.  Benzyna ekstrakcyjna słabo daje radę.

Mocowane są na taśmę gąbczastą która jak szalona trzyma się lakieru. Każdy jej milimetr to nierówna walka. 

Panowie jest klęska urodzaju. Postanowiłem dziś ogarnąć auto i po "standardowym" przygotowaniu liznąłem lakier maszynowo cleanerem Dodo Lime Prime. Pytanie co teraz położyć na lakier: 

- Nattys Blue

- Soft Kiwami

- Lusso Oro

- Z Carbon lub Glasur

- Harly Wax

- Dodo Blue Velvet lub Rainforest Rub

- Waxaddict Edition 18

Kusi mnie wymycie tego cleanera i położenie "osiemnastki" w dwóch warstwach i dodatkowo podbicie looku Botoxem, jakieś sugestie???????

Na lakierze mam położonego dwumiesięcznego UNC-R'a. Dzisiaj nieopatrznie zostawiłem samochód pod drzewem, teraz cały dach mam w żywicy czy innym "soku drzewnym". ADBL Tar&Glue Remover sobie nie poradził. Nielsen Tar&Glue zrobi powłoce jakieś kuku czy mogę spokojnie oblecieć nim dach bez obaw o uszkodzenie powłoki ?

18 godzin temu, Bakus napisał:

Na lakierze mam położonego dwumiesięcznego UNC-R'a. Dzisiaj nieopatrznie zostawiłem samochód pod drzewem, teraz cały dach mam w żywicy czy innym "soku drzewnym". ADBL Tar&Glue Remover sobie nie poradził. Nielsen Tar&Glue zrobi powłoce jakieś kuku czy mogę spokojnie oblecieć nim dach bez obaw o uszkodzenie powłoki ?

Adbl sobie nie poradził?:o Ile dałeś mu poleżeć na lakierze?

Mam problem z padem tnącym z mikrofibry, po kilku przejazdach robią się takie poklejone włosy, coś jak na zdjęciu. Pranie ani szczotka nie przywracają pierwotnej formy. 

Czy może to być spowodowane za dużymi obrotami/dociskiem? Dodam, że używam BP5119 czyli dość słabej maszyny, tnę Menzerną 400 na 6, najwyższym biegu. 

ukX5gfm.jpg

Wina też jest po stronie menzerny 400. Tak jak lubię tę pastę, tak do mikrofibry moim zdaniem bardzo słabo się nadaje. U mnie jeszcze robiła takie małe grudki, które rysowały lakier i robiły haze. Możesz też zmniejszyć obroty w DA bo na 6 biegu zwykle pad mocno się nagrzewa, a to potęguje efekt sklejania i grudkowania.

Nie zacząłem przygody z polerowaniem, a już mam mały problem... Dostałem polerkę Kraft&Delle KD1517 - zakres obrotów 1000-3000 min, na rączce mam do wyboru biegi "MIN 1 2 3 4 5 MAX". Nie mam jednak opisanej prędkości obrotowej na poszczególnych biegach. Czy ktoś używa może i wie jakie są prędkości? Sprawdzałem w google polerkę K2 Masner i ona ma nalepkę z wykresem prędkości, moja niestety nie ma, w instrukcji też nic nie znalazłem. :(

Kladac powloke jakims cudem zapackalem w 2 miejscach szybe ale wygląda to jakby mi kapla powloka i kawalek splynela po szybie czyli jest to dosc gruba warstwa ( zaciek) 

Zauwazylem dopiero dzis czyszczac dokladnie szyby i zastanawiam sie jak to usunac? Powloka to unc v1 / v2.

Moznym kwasem atakowac czy polerka i jakims cleanerem do szyb badz pasta do polerowania szyb odrazu?  Niemam nic z tych rzeczy wiec  wczesniej musze dokonac ew zakupu dlatego pytam jak bedzie najskuteczniej.

Mam pytanko zakupiłem Zymol Rouge i przyszedł do mnie, wszystko jest ok, zaplombowany ale bez woreczka i certyfikatu? 
Czy to normalne i jest to wosk z tej niższej półki Zymola do którego nie dodają takich gadzetów?

Mam Titanium i do niego dostałem komplet.

• Moderator
20 minut temu, Qandoo napisał:

Mam pytanko zakupiłem Zymol Rouge i przyszedł do mnie, wszystko jest ok, zaplombowany ale bez woreczka i certyfikatu? 
Czy to normalne i jest to wosk z tej niższej półki Zymola do którego nie dodają takich gadzetów?

Mam Titanium i do niego dostałem komplet.

Wydaje mi sie ze do kazdego daja ale pewiem na 100% nie jestem

Tak po za tematem nie chcesz sprzedac titanum ? 

Dnia 14.08.2017 o 17:32, StreamHD napisał:

ADBL T&G nadaje się do usuwania ( szybkiego i skutecznego! ) resztek po taśmie klejącej do listew bocznych ?  Z boku ściągałem za pomocą WD-40 który jako jedyny faktycznie oddziaływał na klej ale może coś lepszego się pojawiło.  Benzyna ekstrakcyjna słabo daje radę.

Mocowane są na taśmę gąbczastą która jak szalona trzyma się lakieru. Każdy jej milimetr to nierówna walka. 

WURTH Zmywacz przemysłowy dosłownie zjadł ten pianko-gumo-klej.