Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

Ponawiam pytanie :

Czy środek do felg K2 ROTON może zareagować z wzmacnianą dętką motocyklowa ? Popryskałem dziś Rotonem obręcz w kolo (w cross'ówce) na dosłownie 2 minuty i spłukałem . Później umyłem dokładnie moto . Po 30 minut zaczęło syczeć przy wentylku .. A cross stał cały czas na podnośniku nie dotykany . hmm ... 

Faktycznie K2 Roton jest taki żrący ?

@Eidos71 oczywiacie zgadzam się w 100% z tym co napisałeś wręcz lepiej nie można było tego ujac. Chodziło mi poprostu o to żeby odpisać koledze w prostych 4 punkach, a w swojej sytuacji myje auto codziennie wiec takie odszczurzania przerabiam raz w miesiącu. 

Dnia 4.08.2017 o 20:36, maro112 napisał:

1. A to ręcznie już nie można? Później zebrać brudną pianę ręcznikiem i tyle, nie?

2. A gdy mam listwy lakierowane i dodatkowo jest na nich chromowany pasek?

Oraz,

Ja może wrzucę zdjęcia a wy ocenicie czy to się nadaję to mycia heavy duty carpet bo ja sam nie mam pojęcia czy jest to prawdziwa skóra czy jakaś imitacja.

https://zapodaj.net/39eb75916fb9e.jpg.html    -    boczek drzwi, są dwa rodzaje poszycia czy jak to zwał. Jedno to "kropkowane" i to drugie.

https://zapodaj.net/bac2db49c9cbd.jpg.html    -    przy nogach mam takie futerko

https://zapodaj.net/348eafafe08ae.jpg.html     -    zdjęcie fotela z góry, cały środek jest własnie taki "kropkowany" tak jak na 1szym zdjęciu.

Może mi teraz ktoś napisać czy wszystko co jest na zdjęciach mogę potraktować heavy duty carpet od valetPRO?

Ad. 1.: właśnie w dużym uproszczeniu napisałeś o co chodzi w tzw. bonetowaniu ;)

Ad. 2.: traktuj je jak lakierowane.

Co do zdjęć - tylko materiał z drugiego nadaje się do prania ekstrakcyjnego (ergo - użycia ValetPRO Heavy Duty Cleanera). Pozostałe to skóra bądź wariacje na jej temat, więc czyści się je bez użycia wody. Polecam odpowiednie środki firm Colourlock i Gliptone. Są dostosowane do różnych rodzajów materiałów i stopni zabrudzenia.

Dnia 4.08.2017 o 21:24, NeeRek napisał:

Czy środek do felg K2 ROTON może zareagować z wzmacnianą dętką motocyklowa ? Popryskałem dziś Rotonem obręcz w kolo (w cross'ówce) na dosłownie 2 minuty i spłukałem . Później umyłem dokładnie moto . Po 30 minut zaczęło syczeć przy wentylku .. A cross stał cały czas na podnośniku nie dotykany . hmm ... 

Faktycznie K2 Roton jest taki żrący ?

Żrący? Jest lekko kwasowy, ale nie żrący. Nie wiązałbym jednego z drugim.

Mam pytanie odnośnie mycia i konserwacji felg a mianowicie, czy taki schemat mycia będzie dobry? Spryskanie felgi preparatem "krwawiacej felgi" , czyszczenie trudno dostępne miejsca gąbka, spłukanie preparatu, użycie glinki z lubrykantem, wytarcie do sucha, nałożenie wosku, polerka ręczna.

Będzie ok?

Wszystko ok pod warunkiem że tej gąbki nie użyjesz już do niczego innego prócz felg, chociaż ja proponowałbym jednak pendzelek, łatwiej się dochodzi do cięzko dostępnych miejsc, no i daj preparatowi czas na działanie zanim zaczniesz czyścić ;) 

Zarobiłem na suchy brudny lakier Tar & Glue Remover. Na to aktywna piana, splukalem. Dwa wiadra i suszenie. Potem Adbl Vampire liquid, splukanie i glinkowanie.

I tu kolejne pytanie.

Glinka żółta ValetPro. Jako poslizg woda z szamponem adbl cola. Dużo psikalem i czasem też glinke przeplukiwalem w wiaderku z ciepla woda. Glinka w polowie auta rozleciala się. Zrobila sie z niej kaszka.

Co może być przyczyną? Za duzo szamponu? Nie potrzebnie ja przeplukowalem w cieplej wodzie?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

W nowej mam ze stara nie mialem do czynienia 
Ok, dzięki.
Na forum jest to wzięcia stara wersja i tak mnie naszła refleksja. Muszę się zagłębić w temat ewntualnych różnic.
Chyba że ktoś coś jeszcze podpowie.

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

Godzinę temu, CoolBreeze napisał:

Na forum jest to wzięcia stara wersja i tak mnie naszła refleksja. Muszę się zagłębić w temat ewntualnych różnic.
Chyba że ktoś coś jeszcze podpowie.

Gdzieś na forum widziałem, że zmieniło się opakowanie a sama formuła została bez zmian. Ale to info do weryfikacji.

Jak myć opony "na codzień"? Zakładam że mamy poprawnie położonego megsa endurace więc nie ma potrzeby co mycie kłaść go na nowo. Przy płukaniu myjką to wiadomo pianujemy całe auto. Niestety nie mam jeszcze myjki i jak sobie z tym poradzić myjąc na 2 wiadra? Nie chciał bym usunąć dresingu z opon. wystarczy umyć opony rękawicą (oczywiście inną niż ta do reszty auta)?

Jak z tym powalczyć ? 

malowane?

chcesz usunąć całkowicie czy odnowić?

3 godziny temu, david2888 napisał:

Zarobiłem na suchy brudny lakier Tar & Glue Remover. Na to aktywna piana, splukalem. Dwa wiadra i suszenie. Potem Adbl Vampire liquid, splukanie i glinkowanie.

I tu kolejne pytanie.

Glinka żółta ValetPro. Jako poslizg woda z szamponem adbl cola. Dużo psikalem i czasem też glinke przeplukiwalem w wiaderku z ciepla woda. Glinka w polowie auta rozleciala się. Zrobila sie z niej kaszka.

Co może być przyczyną? Za duzo szamponu? Nie potrzebnie ja przeplukowalem w cieplej wodzie?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Kolego ile dałeś tego szamponu? Wystarczą dwie trzy krople. Jak jest za dużo to glinka może się rozpaść.

4 minuty temu, rafalk napisał:

Kolego ile dałeś tego szamponu? Wystarczą dwie trzy krople. Jak jest za dużo to glinka może się rozpaść.

Dałem około 10 kropel na 0,7l ciepłej wody. Chyba za dużo :/:( no i może nie potrzebnie tyle wszedzie ciepłej wody

9 minut temu, david2888 napisał:

Dałem około 10 kropel na 0,7l ciepłej wody. Chyba za dużo :/:( no i może nie potrzebnie tyle wszedzie ciepłej wody

Dlatego są Clay Lube do glinki i nie ma problemów z rozlatywaniem się glinki :)