Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 16.05.2025 o 08:38, Gardor napisał(a):

Aplikuj za pomocą mokrej rękawicy albo mokrej mikrofibry  i problemy ze smugami znikną 😄

Jak to robisz? Pryskasz na rękawicę o rozprowadzasz na mokrym lakierze i potem płuczesz ? Ile strzałów na rękawicę na panel ?

Opublikowano

Kupiłem właśnie pierwszy odkurzacz piorący, powiedzcie mi, jak to wygląda z chemią? Potrzebuję pre-spray i płukankę, tak? Jakie preparaty obecnie są na topie? Jak kiedyś się interesowałem, to sporo osób prało Chemspeciem albo Maxifi, teraz mam wrażenie, że często wspomina się o preparatach w płynie, zamiast w proszku jak wyżej wspomniane. Zależy mi na przystępnej cenie, obecnie mam niski budżet. Oczywiście półka wyżej niż Tenzi, chyba, że Tenzi jest warte sprawdzenia 😉 Co powiecie na Koch MZR? Przy okazji - w jakiej formie lepiej nakładać pre-spray? Oprysk czy piana? Polecicie jakiś tani impregnat do tkanin?

Opublikowano

@imola33 Ja z prespray już przeszedłem na płynną formę, mniej zabawy. Co do produktów do Attack od Pure Chemie jest kozacki tylko trochę drogi, na zwykłe akcje używam Cleantle Fabriclean+ który też bardzo fajnie sobie radzi. Oba wypłukuję ciepłą wodą. 

• Lubię to 1
Opublikowano

@adi1509 właśnie myślę o Cleantle lub Carlab. Słyszałem tylko, że Cleantle jest trochę słabszy, ale u mnie to chyba nie problem, zwykłe zabrudzenia wynikające z eksploatacji, tj. syf z ubrań czy pot na siedzeniach i błoto na podłodze, minus jasna tapicerka w 406. Attack w zakupie wychodzi 15 zł drożej od Cleante, oczywiście nie licząc mniejszej pojemności, ale mam do wyprania 6 samochodów, na tyle raczej powinno starczyć, a do tego czasu to już się odkuję i mogę testować co jest na rynku ciekawego 😉 Faktycznie Fabriclean+ jest sporo słabszy od Attacku i warto dopłacić do tego drugiego?

Opublikowano

Attack bardzo dobry produkt ale wychodzi drogo. Fabric+ przerobiłem z 10l, też niezły ale ostatecznie wróciłem do Stockmeier KT22, cena/jakość petarda 😄 za 160 zł mam 10l a litrówkę można kupić za 20 parę złotych. U mnie to wygląda tak, większość "normalnych" aut, jakieś szczury, handlarskie tematy 😄 itp. leci KT22, jak wjeżdża jakieś grubsze, droższe auto to wtedy Attack a do delikatnego przeprania albo bonet to Fabric+.

• Lubię to 1
Opublikowano

@imola33 Ja kupiłem kiedyś maxifi Pre-Spray oraz Power Rinse, rocznie piorę od 3 do 5 swoich samochodów no i kanapy/fotele w domu, nigdy nie miałem z nim problemu (ważne jest dobrze wyekstraktować fotele żeby przy płukaniu nie tworzyła się piana a wciągana była "sama" woda) kupiłem te opakowania 500g i mam już je z 3 lata? a końca nie widać. Siła prania też jest spoko, wszystkie plamy po różnorakim jedzeniu czy brudzie z przewożonych narzędzi/części zawsze schodzą.
Mogę z czystym sumieniem polecić 😄

• Lubię to 2
Opublikowano

Cleantle najtańsza oferta 30 zł, Allegro Smart od 45; Attack najtańsza oferta 60 zł, zdecydowałem się na Pure Chemie 🙂 Auta może w miarę czyste, ale około 30-letnie i nigdy nieprane, więc zaczniemy z grubej rury 🙂 

Opublikowano

@imola33 to 1:7 moze nic nie dac,  a 1:1  jak do pasow, moze byc za mocne

Opublikowano

Moi drodzy, mam zamiar zrobić sobie coś a'la Work Stuff Magneto, pytanie tylko czy ktoś już przerabiał temat, i jakie magnesy neodymowe używał ? 

Opublikowano

@yas da sobie radę. Tapicerka w żadnym z moich aut nie ma żadnych zacieków ani widocznego zabrudzenia, potrzebuje po prostu odświeżenia po takim czasie. Najgorzej jest w 206, bo dywan jest szary, przez co bardziej widać na nim brud, ale to w porównaniu ze szczurami, które przyjeżdżają na myjnie znajomego, jest zupełnie nic. Wierz mi 🙂 

Opublikowano

Jako plus środków które nadają się do bonetowania - mało prawdopodobne że zostawia plamy. Cleantle super. Koch po trochę za dużo piany ale też gitara.

Opublikowano
16 godzin temu, gprzesniak napisał(a):

Jak to robisz? Pryskasz na rękawicę o rozprowadzasz na mokrym lakierze i potem płuczesz ? Ile strzałów na rękawicę na panel ?

parę strzałów na element i mokrą rękawicą albo Mf rozcieram i spłukuje 🙂 

• Dziękuję 1
Opublikowano

@imola33, ja polecę jednak Maxifi. Chemia bardzo ekonomiczna, płukanki można spokojnie dawać 1/4 miarki, więc starczy Ci na wieczność Jeśli chodzi o Cleantle, to jest chyba delikatnie słabszy, ale też wydaje mi się, że mocniej się pieni, przez co gorzej wypłukuje. Jak dobrze pamiętam, MZR też ma ten problem - z tym, że jego nie używałem, pamiętam tylko takie spostrzeżenie z czyjejś relacji.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Co do pienienia się, to pamiętam, że rinseless na polimerach dobrze niweluje ten efekt  @analyzator @MMCzysci

Odkąd odkryłem i kupiłem szmatkę viledy do szyb to dodatek do płukanki to jedyne do czego używam ONR w tej roli sprawdza się wyśmienicie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano

Cześć, czym spryskujecie podłogę w aucie żeby lepiej odkurzyć samochód ? Wiele razy widziałem że robią to apc ale nigdzie nikt stężenia nie daje

Opublikowano
9 godzin temu, Refugees napisał(a):

czym spryskujecie podłogę w aucie żeby lepiej odkurzyć samochód ?

Aby lepiej odkurzyć podłogę w samochodzie, niepotrzebny jest oprysk. Potrzebna jest dokładność, odkurzacz o zadowalającej sile ciągu z odpowiednimi końcówkami, oraz kompresor z pistoletem do wydmuchiwania / tornador, a w przypadku nie posiadania kompresora - szczotka miedziana do wyczesywania piachu z materiału. Oprysk zaczyna proces prania materiału (czy to metodą bonetowania, czy też prania ekstrakcyjnego), który to proces i tak należy poprzedzić dokładnym odkurzaniem.

Opublikowano
17 minut temu, Eidos71 napisał(a):

Aby lepiej odkurzyć podłogę w samochodzie, niepotrzebny jest oprysk. Potrzebna jest dokładność, odkurzacz o zadowalającej sile ciągu z odpowiednimi końcówkami, oraz kompresor z pistoletem do wydmuchiwania / tornador, a w przypadku nie posiadania kompresora - szczotka miedziana do wyczesywania piachu z materiału. Oprysk zaczyna proces prania materiału (czy to metodą bonetowania, czy też prania ekstrakcyjnego), który to proces i tak należy poprzedzić dokładnym odkurzaniem.

Masz do polecenia jakąś szczotkę miedzianą ? Szukałem ale ciężko mi znaleźć. Wyczesuje piach jedynie twardą szczotką z tworzywa sztucznego

Opublikowano
1 godzinę temu, Refugees napisał(a):

Masz do polecenia jakąś szczotkę miedzianą ? Szukałem ale ciężko mi znaleźć. Wyczesuje piach jedynie twardą szczotką z tworzywa sztucznego

Z tymi szczotkami miedzianymi, to weźcie sobie na wstrzymanie, bo można zniszczyć dywan w mgnieniu oka. Zaopatrz się może w inne szczotki, jeżeli szukasz innego/lepszego rozwiązania. 

Aczkolwiek, bez dostępu do sprężonego powietrza to jest mega ciężka robota przy mocno zapiaszczonych tkaninach. 

Opublikowano
2 minuty temu, MMCzysci napisał(a):

@Mumins, miałeś taki przypadek osobiście?

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Nie, ale zdarzyło mi się kiedyś jeszcze delikatniejszym medium zaciągnąć gruby, puszysty dywan amerykańca z lat 80-tych, który później musiałem delikatnie przyciąć. Nie twierdzę, że koniecznie musi zdarzyć się jakiś wypadek, ale chwila nieuwagi czy zniecierpliwienia może się zakończyć uszkodzeniem tego czy owego. Szczotki druciane zostawiam do oczyszczania piasty 😉

Opublikowano
Godzinę temu, Mumins napisał(a):

Z tymi szczotkami miedzianymi, to weźcie sobie na wstrzymanie, bo można zniszczyć dywan w mgnieniu oka. Zaopatrz się może w inne szczotki, jeżeli szukasz innego/lepszego rozwiązania. 

Aczkolwiek, bez dostępu do sprężonego powietrza to jest mega ciężka robota przy mocno zapiaszczonych tkaninach. 

Jeśli mogę podpowiedzieć to idealnie sprawdza się szlifierka oscylacyjna (nie mimośrodowa) + odkurzacz.

Opublikowano

A dopytam jeszcze, jaki kompresor się sprawdzi z tornadorem? Aktualnie mam jakiś tani 50L i jak czytałem to do niego nawet nie warto tornadora brać bo za słaby 

Opublikowano
4 minuty temu, Refugees napisał(a):

A dopytam jeszcze, jaki kompresor się sprawdzi z tornadorem? Aktualnie mam jakiś tani 50L i jak czytałem to do niego nawet nie warto tornadora brać bo za słaby 

Pojemnośc butli nie jest tak istotna (choć też ważna) co wydajność pompy. Aby pompa mogła dobić powietrze podczas pracy tornadora to potrzebujesz min. 350l na wyjściu. 

• Dziękuję 1
Opublikowano

@xadamx Adas, a co myslisz a masazerach do ciala, bedzie to dzialac na piach ??