Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy ktoś miał może problem z rozdzieleniem się na warstwy SG Back 2 Black? Dziś wyciągam swój a produkt ma dnie ma biały glut który jest gęsto a na górze przeźroczysty płyn. Po wymieszaniu jest biały. Do tego pachnie inaczej i zrobił się mega rzadki. 

Wujkowi robię auto, generalnie jest już po polerce teraz będzie szła powłoka, ale zanim to zrobię to.. muszę zrobić coś z tymi zaprawkami, bo nie mogę na to patrzeć. Kilka jest takich baboli, auto to Reanult Clio IV 2013r. Zamówiłem już podkład, bazę i klar tylko teraz pytanie jak się za to zabrać. Zeszlifować to papierkiem 2000 potem na zmatowiały lakier nanosić bazę, odczekać klar -> 24h i spolerować? Nie ma tak na prawdę na forum żadnego tutoriala i liczę na pomoc, a jak wyjdzie zacnie to chętnie założę taki temat z tutorialem pt. zaprawki. Wiem, że spec od takich rzeczy to @mbieniek

WP_20170718_20_28_30_Rich.jpg

WP_20170718_20_28_35_Rich.jpg

• Moderator

Tak jak piszesz zmarowac zeby nie bylo blyszczacego miejsca na to baza odczekac az zmatowieje i psiknac klarem . Ja bym.odczekal z 3 dni az sie dobrze utwardzi . Po 24h mam wrazenie ze jest jeszcze miekki. Chyba ze by to wygrzewal w komorze wtedy mozna po 24h polerowac 

Witajcie,

W sobote, o ile skwar nie będzie dokuczliwy przymierzam sie do polerki swojej a6. Oto plan jaki mam w głowie:

1. Oczywiście zaczynam od umycia na bezdotykówce

2. Glinka - czy 55g wystarczy na całe auto?

3. Zjechanie kilku głębszych rys p2000

4. Polerka Menzerną 1100/2500/3500

5. Oczyszczenie karoserii Dodo Juice

6. Woskowanie 476s

Będzie to moja druga przygoda z polerowaniem. Wcześniej zaliczyłem debiut z pastą G3, co nie było najlepszym pomysłem. Czy waszym zdaniem powyższa konfiguracja zda egzamin zakładając, że zrobie wszystko jak należy? Jestem otwarty na wszelkie wskazówki :)

@BiałyGTi ja jestem bardzo zadowolony z rękawicy Flexipads Merino Soft Wool Wash Mitt, wcześniej miałem Gyeona i dziwnie się skurczył, wygiął a włos miejscami zaczął się lokować. Używana była w ten sam sposób, prana itd.  Rękawice Flexipads zamawiałem 20 sierpnia 2016, myślę, że za 70 zł warto. 

• Moderator
30 minut temu, Arkeolowy napisał:

to chyba muszę kupić w jakimś areozolu, bo kupiłem ten zaprawkowy na pędzelek

Nie no jak masz na pedzelek to tez ok :P jak go naniesiesz to juz zalezy od tego co robi. Wiec szoda dokupowac w sprayu. Ja akurat zawsze przy zaprawkach uzywam pistoletu wiec dlatego tak napisalem ze psiknac 

25 minut temu, Piotrek napisał:

Moja ma dwa lata i jest jak nowa,

Masz Gyeon Q2M Smoothie ?? 

Poczekam jeszcze na opinie innych i cos wybiore narazie 

Narazie Gyeon smoothie wygrywa :)

Witam. Dwa szybkie pytania.

1

Polerka rotacyjna - Polerując  wełna 135 Flexipads +Manzerna FG 1100 /  Finish czarny waflowy flexipdas + manzerna 3000, po samej polerce efekt jest super, brak hologramów itp. Czy możliwe jest, że myląc fibre, wycierając teoretycznie pozostałości manzerne 3000 tą sama fibrą co 1100 mogłem narobić aż tyle mikro rysek żeby powstały delikatne hologramy? Czy zwyczajnie lakier twardy i muszę pada polish i 2500? 

2

Używacie czegoś po praniu tapicerki do odświeżania zapachu? Jeżeli tak to czego? Tersus PR101 + ex850 efekt prania bardzo dobry, ale chciałbym, żeby pranie zostawiało jakiś efekt zapachowy.

Jakieś pomysły? 

12 minut temu, BiałyGTi napisał:

Masz Gyeon Q2M Smoothie ?? 

Tak mam. Ogólnie pierwszą rękawicą tego typu była ta od Microfiber Madness, potem był Gyeon i Gtechniq. Różnice pomiędzy nimi wbrew pozorom są, Gyeon moim zdaniem bardziej poręczny ponieważ ma przeszycie w środku dzięki czemu pewnie trzyma się dłoni, MM i Gtechniq są trochę większe i nie mają przeszycia tylko sznurek do trzymania w środku. Której byś nie wybrał, powinieneś być zadowolony, są bardzo trwałe a jednocześnie delikatne dla lakieru. O Gyeonie zrobiłem nawet wątek w dziale z testami ;)

• Super 1

• Moderator
4 minuty temu, Piotrek napisał:

O Gyeonie zrobiłem nawet wątek w dziale z testami ;)

Test widzialem :) u nas ten ból  ze w pobliżu nie ma gdzie podjechac pomacac zobaczyc jak cos wyglada. W sumie zadnego sklepu z detailingiem. Zamowie chyba ta z gyeona  bo podoba mi sie i kolorystyka i mam pare produktow od nich typu reczniki itd to zawsze jakosc wykonania mi pasowala 

@BiałyGTimam drugi rok CarPro Wool Wash Mitt ( stwierdziłem, że jak się kupuje tanio to się kupuje dwa razy i od razu poleciałem z wyższej półki) stan jej jest taki jak w dniu zakupu. 51 gwiazdek 5/5 mówi samo za siebie :D

http://shiningcar.pl/pl/p/CarPro-Rekawica-Wool-Wash-Mitt/445

• Moderator

@Arkeolowy kurde no tez mnie ona ciekawi tyle ze jakos nie moge sie przekonac do wełny, moze kiedys jak uda mi sie gdzies skorzystac to moje myslenie sie zmieni ale narazie nie mam u kogo bo wiekszosc moich znajomych myje auto na bezdotyku i to jeszcze szczotka :D

Potrzebuję jakoś doprowadzić lakier do fajnego stanu, niestety nie mam gdzie polerować i gdzie tuż po umyciu wsadzić auto, żeby nie było na zewnątrz- czego użyć zamiast wosku? QD wystarczy czy jakiś hydrowosk? Bardziej zależy mi na połysku i wypełnieniu zarysowań na lakierze niż nad efektem super hydrofobowości.

Innymi słowy potrzebuję środka, który po wysuszeniu będzie można bardzo szybko zaaplikować.

12 minut temu, koder napisał:

Potrzebuję jakoś doprowadzić lakier do fajnego stanu, niestety nie mam gdzie polerować i gdzie tuż po umyciu wsadzić auto, żeby nie było na zewnątrz- czego użyć zamiast wosku? QD wystarczy czy jakiś hydrowosk? Bardziej zależy mi na połysku i wypełnieniu zarysowań na lakierze niż nad efektem super hydrofobowości.

Innymi słowy potrzebuję środka, który po wysuszeniu będzie można bardzo szybko zaaplikować.

jeżeli umyjesz ręcznie (nie tylko bezdotyk) to możesz aplikować dowolny wosk, nawet na ulicy, chodniku, poboczu, parkingu w lesie, a samochód może zostać pod chmurą, nic to nie przeszkadza

• Super 1

Koledzy szybkie pytanie. Zakupiłem proszek do prania tenzi ex, na opakowaniu pisze zeby spryskac powierzchnie, przetrzeć i odessac. Teraz pytanie czy robic tak jak piszą czy normalnie spryskać wstepnie rozrobionym proszkiem nastepnie wetrzec i wyplukac rozrobionym srodkieproszkiem przy pomocy odkurzacza czy juz wyplukac samą woda ? Wiem ze nie jest to środek nr jeden ale kupilem go do przetestowania swoich umiejętności z odkurzaczem pioracym oraz do bonetowania zamiast rm760. Do prania docelowego mam kupionego enz-all oraz formule 90. Odkurzacz to karcher se 6.100'

Koledzy chce odswiezyc plastikowe zderzaki nie malowane przy seicento malował ktos moze lakierem strukturalnym do plastikow czy lepiej opalarka. Slyszalem ze po opalarce i tak za jakis czas znowu wyblakną.Co polecacie