Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
@MMCzysci  nie Lexus , a corolla 2021r selection z czarnym dachem. Też dużo swirli bo właścicielka lubiła szczotki na myjni i niebieski nat+ Koch f5 siadł jak złoto na da9 75mm + da15 125mm

Niebieski nie będzie twardy na japońskim lakierze? Mam tylko rotację do dyspozycji.

Precyzując - chodziło mi o to, że uszkodzenia nie są tyle poważne/wymagające dużego wycinania, co właściwie na każdym elemencie, miejscami tylko pojedyncze rysy/ślady po tarciu, najgorzej wygląda maska i tylna klapa, tam faktycznie wygląda to jak po szczotkach. Tragedii nie ma, ale całe auto do polerowania. Wcześniej lakier był niemal idealny.

Wyryte w skale z S20 FE 5G

Opublikowano

U mnie z powodzeniem sprawdzała się wazelina w sztyfcie do ust. Pewnie coś takiego w domu gdzieś posiadasz. Nie mam dobrych doświadczeń ze środkami, które wymieniłeś.

• Okay 1
Opublikowano
23 godziny temu, MMCzysci napisał(a):

Niebieski nie będzie twardy na japońskim lakierze? Mam tylko rotację do dyspozycji.

Precyzując - chodziło mi o to, że uszkodzenia nie są tyle poważne/wymagające dużego wycinania, co właściwie na każdym elemencie, miejscami tylko pojedyncze rysy/ślady po tarciu, najgorzej wygląda maska i tylna klapa, tam faktycznie wygląda to jak po szczotkach. Tragedii nie ma, ale całe auto do polerowania. Wcześniej lakier był niemal idealny.

3D One i zaczynaj od miękkiego pada idąc w górę aż efekt dla Ciebie będzie zadowalający 🙂 

Opublikowano

Chyba się skuszę i popróbujemy na wiosnę

ASO chciało polerować w ramach rekompensaty, ale pojawiły się uzasadnione obawy, że byłyby efekty jak u wazzupa

• Lubię to 1
  • Haha 1
Opublikowano
W dniu 20.11.2024 o 08:14, sparco0 napisał(a):

nie Lexus , a corolla 2021r selection z czarnym dachem

Lexusy mają inny lakier - nieco twardszy i mniej podatny na zarysowania, niż lakiery Toyoty. Lakiery Toyoty również różnią się od siebie twardością i podatnością na uszkodzenia, w zależności od koloru. Jeśli trzymać się 3D One, śmiało można zacząć od padów polishowych / one step. Miękkie / średnio-miękkie pady nie sprawdzą się w skutecznym usuwaniu swirli, a tym bardziej poważniejszych zarysowań. 

• Lubię to 2
Opublikowano
Czy po praniu ekstrakcyjnym maxifi power rinse trzeba go później wyplukiwac czysta woda? 

Master pre-spray/symphony do prania w zależności od zabrudzeń a power rinse jako płukanka i jesteś ustawiony. Ja lubię dać nakrętke ONR do power rinsa - mniej się pieni w kotle

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Dziękuję 1
Opublikowano
Jakie odmrazacze do szyb w atomizerze są aktualnie na topie? Jednym słowem co warto teraz kupić?

Używam teraz Sonaxa. Jest dostępny w większości supermarketów, tani, można trafić za około 10 zł. Działa dokładnie tak samo jak ADBL czy SG.

Opublikowano
57 minut temu, StanDL napisał(a):

Używam teraz Sonaxa. Jest dostępny w większości supermarketów, tani, można trafić za około 10 zł. Działa dokładnie tak samo jak ADBL czy SG.

Ja nie przepadam. Według mnie, zostawia tłuste zacieki. O ile na przedniej sobie zmyjesz, na bocznych są wkurzające. Ostatnio zrobiłem zapas SG. 

Opublikowano
Ja nie przepadam. Według mnie, zostawia tłuste zacieki. O ile na przedniej sobie zmyjesz, na bocznych są wkurzające. Ostatnio zrobiłem zapas SG. 

Dokładnie, Sonax zostawia mega tłuste zacieki. Ja z dostępnych na stacjach używam Turtle, o wiele czyściej jest po użyciu .

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Opublikowano
Czyli jednak lepsze coś z SG, czy ADBL aniżeli popularny Sonax? Bo rozumiem że K2 to omijać z daleka?
Opublikowano

Witam, stoję przed wyborem pierwszej polerki i zastanawiam się nad trzema modelami. 
1. Evoxa hdq15

2. Evoxa hdd15 mk2

3. Zentool 15

wszystkie ze skokiem 15 mm i talerzem 125 gdyż szukam najlepszego półśrodki do zaczęcia prac detailingowych. Nie potrafię jednak znaleźć konkretnych roznica gdyż model Evoxy hdq ma teroetycznie słabszy silnik i jest starszy konstrukcyjnie od hddmk2, znów model hdd jest młodszy i może być lepiej wygłuszony oraz przenosić mniejsze wibracje a ciąć podobnie jak model flagowy hdq. Zentool już całkiem nie daje mi porównać w żadnych temacie do evoxy bo wszyscy porównują tylko największe modele o skoku21mm. 
licze na odpowiedz i ponoć w odpowiednim wyborze. 

pozdrawiam 

Opublikowano

@prym94 patrząc na budżet jaki chcesz wydać na maszynę to polecę od siebie flexa xce:) jak dla mnie to złoty środek pomiędzy efektem a komfortem pracy:) z drugiej strony może lepiej w tym budżecie poszukać dwóch lub trzech maszyn używanych? Małe DA na pady 75mm i mniejsze,i duże DA ze skokiem 21 mm plus jakaś mała rotacja typu heckmann. Ogarniesz nią lampy słupki i bardziej zajechane elementy a po zakupieniu przedłużki z chin ogarniesz wszystkie zakamarki 

Opublikowano

Co najlepiej nałożyć na uszczelki zewnętrzne(te na drzwiach na dole szyby) aby odzyskały blask? fajnie jakby ten produkt też mógł być użyty na innych elementach plastikowych czy może oponach?

Opublikowano

Np carpro Perl na opony i uszczelki. Na plastiki jakąś ceramikę.

• Dziękuję 1
Opublikowano
25 minut temu, MMCzysci napisał(a):

Np carpro Perl na opony i uszczelki. Na plastiki jakąś ceramikę.

Widzę, że mocno uniwersalny środek to nawet boczki eko/plasitkowo/skórzane foteli można tym machnąć 😛

Opublikowano

Nie chciałbym siedzieć na Perlu, ale kto bogatemu zabroni