Skocz do zawartości

Co dzisiaj zrobiłeś przy swoim aucie 3?

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderator

@Pajko zycze dla żony szybkiego powrotu do zdrowia.

Zeby nie odbiegac od tematu to dzisiaj dzialalem nie przy aucie ale pojezdzie dla synka czyli wózek. Ostatnio podczas spacerow a na około  mamy mnóstwo lasow wiec nasze spacery odbywaja sie wlasnie po takich terenach lesnych i drogach polnych wiec wozek caly ubrudzony od piachu oraz błota wiec dzisiaj porządne mycie opon, plastikow oraz czesci aluminiowych nastepnie dressing na opony, plastiki a alu zabezpieczone woskiem :). Skóra na rączce wyczyszczona i zabezpieczona :D trzeba od malego uczyc ze auto musi byc czyste:lol:

A ja dzis tez nie przy aucie, ale za to przy rowerze zrobiłem detaling. Shining Garage Pink APC + pedzelkowanie i splukane opryskiwaczem ciśnieniowym i do sucha wytarte. Na elementy lakierowane QD CarPro Ech2O. Chromy stare (rower stary retro) potraktowalem pasta tempo+magiczna gąbka. Super wypolerowalo i oczyściło :D

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

12 godzin temu, BiałyGTi napisał:

@Pajko zycze dla żony szybkiego powrotu do zdrowia.

Dziękuje 

A odnośnie wózka jak mój syn jeszcze jeździł we wózku to rama była wyszmalcowana Zymolem :P 

Wczoraj miałem pierwsze podejście do tematu mycia detailingowego :) Może nie było ta rozegrane tak profesjonalnie jak u kolegów, ale banan jest :)

Na pierwszy ogień poszedł bezdotyk. Porządnie wymoczone i spłukane auto.

Po wysuszeniu do boju poszedł Prickbort. Całkiem sporo smoły zeszło z pacjenta. Płukanie - miała być piana z marolexa, ale Yeti jakimś sposobem został w garażu :(

Dwa wiaderka z GS Grizzly, suszenie i SG D-Tox. Dwa wiaderka i glinkowanie Clay Spongem od ADBL.

Dwa wiaderka i do boju pędzel i GS Gorilla APC. Płukanko suszenie.

Na to wleciał Tenzi IPA i SSW od ADBL.

Wybaczcie brak zdjęć, ale czas mnie gonił. Dodatkowo jak mi D-Tox zaczął przysychać, to troszkę spanikowałem i "aparat" poszedł w odstawkę ;)

Poprawię się następnym razem.

Wnioski:

- zaczynać robotę wcześniej;

- kalosze - w "adikach" to ja sobie mogę pobiegać :)

- w jakiś podeścik muszę zainwestować - niski nie jestem, ale przy Pugu 5008 troszkę się nagimnastykowałem :)

Podsumowując: fajna zabawa. I jak mówi mój synek "kce jecze jaz" :)

Pzdr.

IMG_20170828_193227.jpgZ Rodziny poprosili mnie abym zrobił im mały detaling samochodu. Wczoraj walczyłem 5 godzin z wnętrzem (po pracy od 16 - 21 i już ciemno było :/ ). Porządne odkurzenie (mini ssawki super się spisały), APC od Excede + pędzelek poszedł na plastiki i na to na końcu dressing FUNKY WITCH Mademoiselle (coś dla fanów Mattu :P). Dziś zewnątrz i z racji czasu dostępnego czyli znowu od 16, aż do zmroku muszę przeprowadzić cały proces dekontaminacji(T&G, Vampire Liquid, Glinkowanie), mycia detali i wnęk, IPA, Wosk collinite 476s. Chyba, że polecę po całości i na szybko rzucę QW, ale chcieli trwałe zabezpieczenie na zimę :/ . Jaka kolejność pracy mi polecacie, żeby to szybko mi poszło. Auto nie jest brudne. Przedstawiam zdjęcie.

1)T&G

2)Aktywna piana, dwa wiadra, spłukanie, osuszenie

3)ADBL Vampire Liquid -> Spłukanie

4)Glinkowanie z poslizgiem (Szampon z wodą)

5)Szybkie dwa wiadra + wnęki ->Spłukanie -> Oszuszenie

6)IPA

7)Wosk

Teraz, KapselK napisał:

Kurcze też bym przy takim popracował, z przyjemnością. ;)Co do kolejności to ja smołe i deironizatora daje za jednym zamachem i też jest dobrze, potem dwa wiadra i tak jak masz dalej w punktach. ;) 

a jaka kolejność tej "kanapki" ?

1)Vampire Liquid + T&G

2)T&G + Vampire Liquid

27 minut temu, KapselK napisał:

Tak jak napisałeś około 7  minut, t&g potrzebuje więcej czasu dlatego on idzie pierwszy. 

Na pewnej grupie detailingowej był temat takiej kanapki ostatnio i chłopaki pisali że nie powinno pierwsze dawać się  t&g ponieważ jest tłusty i cokolwiek na niego dasz to nie będzie działało albo nie do końca tak jak powinno. Więc jak coś to VL a na niego t&g ;)
Sam się przyznam szczerze że robiłem kanapki prickbort a na to vampire liquid. Ale od jakiegoś czasu staram się robić to osobno. Jak wiem że mam robotę z samochodem co prawdopodobnie nie był odszczurzany w ten sposób. 

Mxnowicki ma filmik o ich sposobie mycia auta.

14 minut temu, Michał126 napisał:

już Ci mówiłem, że nie robi się odsmalania, jak na aucie jest luźny brud (czyli przed myciem)

To wiadomo, na brudne też nie pryskam t&g czy deironizatora. ;)

32 minuty temu, Gardor napisał:

Na pewnej grupie detailingowej był temat takiej kanapki ostatnio i chłopaki pisali że nie powinno pierwsze dawać się  t&g ponieważ jest tłusty i cokolwiek na niego dasz to nie będzie działało albo nie do końca tak jak powinno. Więc jak coś to VL a na niego t&g ;)
Sam się przyznam szczerze że robiłem kanapki prickbort a na to vampire liquid. Ale od jakiegoś czasu staram się robić to osobno. Jak wiem że mam robotę z samochodem co prawdopodobnie nie był odszczurzany w ten sposób. 

Dzięki za info, do tej poty myślałem, że to dobry sposób, na czarnym nie widać, ale ostatnio robiłem szare A4 i widziałem że taka kanapka działa. ;)

no to bmw nie jest brudne, tylko lekko przykurzone :)(tak jak na filmie u MX Nowickich). Myślę, że teraz wytestuję kanapkę VL + T&G i potem piana, dwa wiadra i glinka. Trzeba próbować. A dziś czasu nie dużo, a ta kolejności zaoszczędzi mi czasu.

Stuknęło 15tys. na liczniku i poszła wymianka.Akcja przeprowadzona na własną rękę poza ASO dla mnie czysta przyjemność trochę się ubrudzić a przy okazji byłem pewien co zostanie nalane i że stary olej dobrze ścieknie.

d93829ec71d2938dmed.jpg

• Moderator
1 godzinę temu, Michał126 napisał:

@david2888, już Ci mówiłem, że nie robi się odsmalania, jak na aucie jest luźny brud (czyli przed myciem) :)

E tam.

Jak auto jest normalnie brudne - nie zaszczurzone to nie widzę przeciwwskazań.