Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witajcie !

Postanowiłem przetestować nowy produkt od ADBL jakim jest neutralna piana aktywna: ADBL Yeti

Opis piany ze strony producenta:

ADBL Yeti to wysoce skoncentrowana, długo wyczekiwana, neutralna piana aktywna. Potężna dawka składników pianotwórczych i zwilżających daje pianę o konsystencji bitej śmietany z niesamowitą siłą penetracji brudu. Neutralna w koncentracie, bezwzględna dla brudu i bezpieczna dla czyszczonych powierzchni. Te cechy sprawiają, że ADBL Yeti charakteryzuje się jedną z najkorzystniejszych relacji jakość / cena na rynku europejskim.

Test nie jest sponsorowany, podejście "z miejsca" tzn, pianownica PA używana do bieżącego mycia samochodu - nie żadna nówka szutuka sterylna z pudełka. :acute: Temperatura na zewnątrz około 12 stopni. Zdjęcia robione telefonem. Sharan - myty ok raz w tygodniu, leży na nim miejscami soft99 fusso + WetCoat. Outlander myty od święta na automatach, nie widział zabezpieczenia w żadnej postaci- szczur.

Sprawca zamieszania:

6AP98pD.jpg?1

Samochód przed pre-washem:

zCMhqTW.jpg?1

k8K9Nna.jpg?1

TF8T894.jpg?1

BvigK4b.jpg?1

3mePlCP.jpg?1

AjpNtDm.jpg?1

DBv9qIz.jpg?1

2U1yrKB.jpg?1

cxEaRfr.jpg?1

wZjBQXJ.jpg?1

SEc5PDf.jpg?1

BVJj6Qz.jpg?1

apQEfHF.jpg?1

I tutaj paluchem przetarty brudny lakier(jakie poświęcenie :D ):

xzKfkY0.jpg?1

Jako iż ADBL ogłasza, że piana jest bardzo wydajna postanowiłem to sprawdzić :) Do pianownicy PA wlewam 50ml piany:

pHk9L4N.jpg?2

auZwaBd.jpg?2

uzupełniam do pełna (950ml) ciepłą wodą. (1:19 :o )

0E99jXA.jpg?2

Pokrętło standardowo na "minus".

Po pianowaniu(koła dostały czym innym):

sgwOjFU.jpg?1

EhgRxrS.jpg?1

XxtAGDA.jpg?1

Zeuwtmp.jpg?1

zPSyAFl.jpg?1

JkO0nRc.jpg?1

mSkX4bN.jpg?1

Vgw8ELS.jpg?1

I film ( polecam ustawić rozdzielczość na F-HD ):

I tutaj jak to wygląda w trakcie:

I po pre-washu .. kiedy auto odstało i przeschło.

I2wTBx7.jpg

y1szTi9.jpg

hQPiVSn.jpg

qH19u88.jpg

RSJ6U0o.jpg

Qzu2sRY.jpg

1dbYUsS.jpg

pHcJGmX.jpg

7tH0tJZ.jpg

Pamiętacie przetarty kawałek zderzaka paluchem :o :

vVuMYL1.jpg

I dalej..:

VfOWpf5.jpg

dUwv5ks.jpg

keuAIlQ.jpg

v4TCcZQ.jpg

ixCsSVt.jpg

skGbKiy.jpg

:shock::-]:song::good:

Teraz jeszcze jako dodatek, Outlander - niczym nie zabezpieczony i dłuużej nie myty..

Tym razem rozrobiłem pianę jak lubię ( śnieg ! ) czyli 100ml piany i 900ml ciepłej wody. (1:9)

Przed:

iE63Wcm.jpg?1

Pj1VySn.jpg?1

kNCjTag.jpg?1

Q4ISU49.jpg?1

I czas na trochę sniegu :good: :

kneYpPY.jpg?1

AtuDZbl.jpg?1

lmwkFNr.jpg?1

K2KPv1S.jpg?1

XOjzFaC.jpg?1

I spłukuję:

0FnLmL9.jpg?2

Po pre-washu, miejscowo auto jest mokre(płaty wody) (zaczynało robić się szaro), tam gdzie robiłem zdjęcia "z bliska" wybierałem tylko te elementy które już wyschły:

MdmXisR.jpg?1

wmL27rm.jpg?1

C4JfOOy.jpg?1

1HRzljk.jpg?1

XBzvLyI.jpg?1

BCb09c4.jpg?1

K22Gnf8.jpg?1

UaoE8U3.jpg?1

UaoE8U3.jpg?1

CGa82B0.jpg?1

A tutaj po masce przejechałem paluchem:

0AwHBgy.jpg?1

OL8hGVH.jpg?1

Jrz0yTx.jpg?1

3jrTVuh.jpg?1

ABVrOd8.jpg?1

O tutaj też paluch:

JG31o04.jpg?1

UOIwHil.jpg?1

I dalej..:

lbujJoI.jpg?1

SbtgQOb.jpg?1

AIXQyc2.jpg?1

jbxa33N.jpg?1

mUUnlRT.jpg?1

Krótkie filmiki z akcji ADBL Yeti 1:9 ( polecam ustawić rozdzielczość na F-HD )

(Uwaga na głośniejszy dzwięk)

:song::song::good:

Myślę sobie .. no jest aż za dobrze jak na neutralną pianę, jeszcze mały teścik:

0jr7BTk.jpg?1

Podsumowując: ADBL Yeti urywa tyłek.

Do tej pory jako pianę na stałe ( jakość / zapach / cena ! ) używałem produktu dosyć konkurencyjnego na pewno w przypadku ceny. Jedyne co mi trochę przeszkadzało to stosunkowo słaba siła "domywania" / czasami chciałem na pre-washu skończyć a to raczej nie było do końca możliwe.

I teraz mamy ADBL Yeti :acute: który:

-Świetnie domywa jak na pianę z neutralnym PH ( ba.. nie używałem za dużo "ostrych" pian, ale z tych co używałem śmiem twierdzić, że nie domywały one wcale znacząco lepiej niż ADBL Yeti ) :good:

-Fajnie pachnie ( chociaż nadal trochę za słabo jak dla mnie.. zarówno żelki jak i tropikalna noc. ) - (Robiąc zakupy u Shiningów (Min od ADBL właśnie pianę o zapachu żelek + szampon który akurat pachnie mega nawet w niższej temp ) dostałem też tester piany "tropikalna noc". Ciekawy jestem jak pachną pozostałe zapachy podczas pianowania, więc śmiało podzielcie się w komentarzach :acute: )

-Ma normalną (jak dla mnie) cenę :good:

-Jest oszczędny ! Jak chcemy ... możemy użyć nawet 50ml piany na 950ml wody do pianownicy PA i dalej otrzymać przyzwoitą pianę z dobrym domywaniem ! :song::good: Jak chcemy śnieg to standardowo 1:9 i gotowe. :good:

Jednym słowem ! Dobra robota ADBL.

Posted

Dobry test, cena tego produktu również atrakcyjna, musi się znaleźć na półce. Piany są tylko w 5 litrowych opakowaniach? :o

Posted

Fajny test i myślę, że zagości w moim arsenale. ADBL pisali w innym temacie, że na nowy sezon będą mniejsze pojemności do nabycia. Ciekawi mnie jeszcze jak Yeti radzi sobie z pianownicami ręcznymi np. Marolexem

TapTap from G2

Posted
Fajny test i myślę, że zagości w moim arsenale. ADBL pisali w innym temacie, że na nowy sezon będą mniejsze pojemności do nabycia. Ciekawi mnie jeszcze jak Yeti radzi sobie z pianownicami ręcznymi np. Marolexem

TapTap from G2

Wrzucałem moje rezultaty z Epoci w wątku w dziale "ADBL". :)viewtopic.php?f=192&t=28000&start=30

Posted

piotto0 Ze znajomym w niedziele pianowaliśmy Cherry Icecream wlaliśmy zimna wodę i mimo tego tak ekstra unosił się zapach wisienki :D:D

Zapach od razu skojarzył mi się z cherry z Californi sceance

Posted

Po testach widać, że ten produkt zagości w nie jednym garażu :good: Sam czekam aż mi dojdzie tester aby samemu przetestować moc tego produktu :ad:

Posted
684172 a kupilem 5l innej juz... :kox:

właśnie :/ kupiłem 5L SG, a po trzech dniach dostałem free YETI...

[ref]piotto0[/ref], super teścik :good: miałem zrobić teścik na swoim grzechotniku w porównaniu z SG, ale widzę, że już nie muszę :) rozwiałeś moje wątpliwości co do YETI ;)

Posted

[ref]piotto0[/ref], super test :good:

Posiadam 500ml Yeti Jelly Bean i tylko czekam na temperaturę powyżej 0°C żeby ją sprawdzić :D

Posted

[ref]piotto0[/ref], test super! jeżeli można zapytać jaka myjka ciśnieniowa użyta?

Posted

jestem właśnie po porównaniu YETI tropical night vs SG fruit hetrual snow foam i jak dla mnie są na tym samym poziomie. Temperatura zarzucenia SG 5*C, YETI 4*C, proporcje identyczne, autko podobnie zabrudzone i mam wrażenie, że SG jest delikatnie gęściejsza.

Zarówno SG jak i YETI zostawiają taki sam film brudu na aucie po wyschnięciu... osobiście nie widzę różnicy, a już miałem wystawiać 5L SG na giełdę :D

Posted

Dzięki Panowie za dobre słowo ;) cieszę się, że test się spodobał.

piotto0 Ze znajomym w niedziele pianowaliśmy Cherry Icecream wlaliśmy zimna wodę i mimo tego tak ekstra unosił się zapach wisienki :D:D

Zapach od razu skojarzył mi się z cherry z Californi sceance

Właśnie tak myślałem, że wiśnia będzie mocniej pachniała bo nawet z butli zapach był wyraźniejszy.. ale kurcze dużo tej wiśni/wiśnio podobnych zapachów w kosmetykach i jak bym miał znowu kupić taką pianę to chyba bym nie wyrobił :kox:

[ref]piotto0[/ref], świetny i rzeczowy test :good:
[ref]piotto0[/ref], dzięki za test. bardzo rzeczowo i pro opisany i nagrany :).

;):good:

[ref]piotto0[/ref], test super! jeżeli można zapytać jaka myjka ciśnieniowa użyta?

Oj dokładnie nie pamiętam.. jakiś wół roboczy tzn coś pokroju Karcher HD 6/15 :dontknow::o na 14 zdjęciu od góry ( przed tym gdzie przetarłem palcem po zderzaku ) widać myjkę po prawej stronie.

Posted
jestem właśnie po porównaniu YETI tropical night vs SG fruit hetrual snow foam i jak dla mnie są na tym samym poziomie. Temperatura zarzucenia SG 5*C, YETI 4*C, proporcje identyczne, autko podobnie zabrudzone i mam wrażenie, że SG jest delikatnie gęściejsza.

Zarówno SG jak i YETI zostawiają taki sam film brudu na aucie po wyschnięciu... osobiście nie widzę różnicy, a już miałem wystawiać 5L SG na giełdę :D

Hmm, ciekawa opinia. Zastanawiam się czy z pianą Adbl jest taki hype ( marketing mają extra) czy to jest naprawdę extra produkt. Mam tester ale nie miałem okazji sprawdzić. Na ten moment mój faworyt to Time to shine snow white i ciekaw jestem najbardziej porównania tych pian. TTS extra domywa a z tego co kolega pisze Yeti zostawia coś po sobie. Trzeba chyba poczekać na więcej testów i samemu sprawdzić jak będzie odpowiednia pogoda.

• Dystrybutor
Posted

[ref=#ff3366]gprzesniak[/ref], dzieki za dobre słowo apropo marketingu. ale w przypadku piany poza wypuszczeniem jakiejś ilości testerów nie zrobiliśmy za wiele :). TTS to piana z zupełnie innej półki cenowej: takie porównanie byłoby bardzo ciekawe :).

[ref]rygryss[/ref], jest to Twoja opinia do której masz pełne prawo :).

Posted
684423 rygryss, jest to Twoja opinia do której masz pełne prawo :).

naturalnie, od SG nie oczekiwałem, że mi umyje auto pianą z neutralnym ph, podobnie z YETI... wychodzę z założenia, że autko trzeba dotknać żeby było czyściutkie ;)

Posted

[ref=#ff3366]gprzesniak[/ref], warto sprawdzić PH w TTS SW bo niektórym piana potrafi lekko podjadać LSP, Yeti w pełni neutralna ;)

Posted

Hmm, ciekawa opinia. Zastanawiam się czy z pianą Adbl jest taki hype ( marketing mają extra) czy to jest naprawdę extra produkt. Mam tester ale nie miałem okazji sprawdzić. Na ten moment mój faworyt to Time to shine snow white i ciekaw jestem najbardziej porównania tych pian. TTS extra domywa a z tego co kolega pisze Yeti zostawia coś po sobie. Trzeba chyba poczekać na więcej testów i samemu sprawdzić jak będzie odpowiednia pogoda.

też czekam na takie porównanie, mam tts'a i faktycznie jak do tej pory najlepiej domywająca piana i zapachem też niczego sobie...

Posted
684423 rygryss, jest to Twoja opinia do której masz pełne prawo :).

naturalnie, od SG nie oczekiwałem, że mi umyje auto pianą z neutralnym ph, podobnie z YETI... wychodzę z założenia, że autko trzeba dotknać żeby było czyściutkie ;)

Na pewno dałeś takie same stężenia? Ja porównywałem obie i piana SG domywa bez porównania gorzej od Yeti. Nie ma nawet podejścia. Dałem też kumplowi do porównania i zamówił już 5-tkę Yeti.