Skocz do zawartości

Krótkie pytanie - krótka odpowiedź część 5

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

jaki środek polecacie do dekontaminacji ? czy do dekontaminacji można użyć po prostu APC ??

plan umycia samochodu:

1. mycie wstępne

2. usuwanie owadów. (smoły nie ma. miejsc mocno brudnych wymagających glinki również brak)

3. czyszczenie zderzaków czarnych i plastików zewnętrznych APC Nielsena cyclone

4. mycie zasadnicze

2. cleaner

3.politura

4.wosk

5. dressing do plastików

6. czyszczenie szyb (autoglym car glass polish)

nawet stężenie 1:1 nie będzie aż tak silne jak dedykowane do tego środki: Iron Off, Vampire od ADBL a na smołe ADBL Tar Glue lub Prickbort ;) APC możesz użyć śmiało jako pre wash.

Mała podpowiedź to zakup glinki, trzy dyszki nie jest dużym wydatkiem a na pewno coś się znajdzie :good: część możesz przeznaczyć na wyglinkowanie szyb czy też felg.

Punkt 3 będzie osłabiał punkt 4 :o

• Odpowiedzi 10,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dekontaminacji nie zrobisz APC, Prickbort i tyle w temacie...A powiedz mi kiedy ostatnio glinkowałeś samochód że uważasz ten punkt za zbędny?

Nigdy nie używałem glinki. Samochód zakupiłem miesiąc temu i ogólnie zaczynam przygodę z pielęgnacją samochodu. Z tego co wyczytałem glinki używamy na mocniejsze zabrudzenia które ciężko usunąć innymi mniej pracochłonnymi środkami. Auto po wstępnym umyciu nie ma innych zabrudzeń niż ślady po owadach. Gdyby miał użyć glinki to musiałbym ją zastosować na całej powierzchni samochodu bo w jaki inny sposób określić że tutaj akurat jest potrzebna?

W jaki sposób odpowiednio używać preparatów do usuwania zanieczyszczeń metalicznych ? na pewno spryskuje się tym felgi (niestety ja mam stalowe - 15 letnie, także prawdopodobnie spryskanie ich przyniosłoby więcej start niż profitów) ale czy dodatkowo spryskuje się nim cały lakier na samochodzie ? czy tylko miejsca gdzie widzimy zanieczyszczenie metaliczne? (z drugiej strony takie coś na lakierze ciężko dostrzec)

przekonaliście mnie :)

glinka : VALETpro YELLOW CLAY BAR 100G

usuwanie smoły: MAC SERIEN PRICKBORT MAC 124

usuwanie zanieczyszczeń metalicznych: GYEON Q2M Iron

zakupione.

nie posiadam quick detaliera do poślizgu glinki ale niby z samą wodą możną tą glinkę używać. dodatkowo w opisie GYEON Q2M Iron jest informacja że może być stosowany jak lubrykant do glinki właśnie.

gdzie mogę założyć temat (w jakim dziale) odnośnie pytań dotyczących mycia auta ?

Gwarantuję Ci, że glinka coś znajdzie :) . Jeśli chcesz przeprowadzić cały proces od A do Z, to glinka na pewno się przyda.

No dokładnie, jak wcześniejszy właściciel samochodu nie był maniakiem czystości to glinka bedzie czarna od brudu 8-) Bardzo dobrze że się zdecydowałeś, sama woda wystarczy do poślizgu :)

preparatem do smoły: MAC SERIEN PRICKBORT MAC 124 spryskać całe nadwozie czy tylko miejsca gdzie widać ubrudzenia?

preparatem do usuwania zanieczyszczeń metalicznych GYEON Q2M Iron spryskać całe nadwozie czy tylko dolne partie ?

mam wątpliwości jak poprawnie użyć tych produktów.

preparatem do smoły: MAC SERIEN PRICKBORT MAC 124 spryskać całe nadwozie czy tylko miejsca gdzie widać ubrudzenia?

preparatem do usuwania zanieczyszczeń metalicznych GYEON Q2M Iron spryskać całe nadwozie czy tylko dolne partie ?

Caaałe nadwozie .. szyby możesz pominąć.

O to chodzi min. żeby te środki usuwaly te zanieczyszczenia których czasami nie widać na pierwszy rzut oka ;)

Caaałe nadwozie .. szyby możesz pominąć.

O to chodzi min. żeby te środki usuwaly te zanieczyszczenia których czasami nie widać na pierwszy rzut oka ;)

OK. zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. spryskuje całe nadwozie, czekam z 3-5 minut i następnie:

a) spryskuje środek wodą pod ciśnieniem ?

b) rozprowadzam środek gąbką na karoserii w celu lepszego usunięcia brudu i dopiero spłukuje wodą pod ciśnieniem.

środek do smoły i zanieczyszczeń metalicznych można zastosować razem na auto ? czy raz jeden, umyć, spłukać i dopiero kolejny ?

jeżeli samochód spryskam APC to środek jeszcze rozprowadzać szczotką/rękawicą aby dokładniej umył zabrudzenia czy wystarczy tylko spłukać?

Myjesz auto, w trakcie mycia spryskujesz APC szczeliny / uszczelki / trudno dostępne miejsca i pędzelek w dłoń i działasz.

Potem mycie + suszenie.

Następnie jedziesz "środkiem na smołe", pryskasz czekasz płukasz np. wodą pod ciśnieniem.

-> potem czekasz aż przeschnie -> środek na zanieczyszczenia metaliczne pryskasz zostawiasz płukasz i ew. myjesz auto i robisz co tam chcesz dalej ( suszysz potem cleaner wosk czy coś innego.

Nie mieszasz tych środków ..

Jak robiłem szczurka i np. miałem więcej smoły to czasami pomagałem sobie aplikatorem piankowym / z mf.

* ( Przeważnie przed korektą jak to miało miejsce )

I warunek musisz najpierw dokładnie umyć auto żebyś mógł wziąć w dłoń np. aplikator z mf i rozprowadzić dokładniej coś na smołę powiedzmy na dole drzwi czy zderzakach jak jest taka potrzeba.. to chyba logiczne.

Powinien usunąć :-)

To dobrze i nie dobrze :) W tym wypadku wolałbym żeby nie usunął, ale kij w to, nałoży się na nowo.

Taka szyba wyczyszczona porządnie CGP potem chyba w miarę trzyma stan przy systematycznym myciu płynem do szyb?

Pytam bo nigdy nie miałem z tym produktem styczności, a przecież nie będę go używał każdorazowo do mycia szyb, w końcu to nie jest do tego produkt ;)

//EDIT: I jak dużo nakładacie tego produktu na pad?

pytanie odnośnie najlepszego rezultatu przeprowadzenie czyszczenia szyb preparatem: AutoGlym Car Glass Polish

1. umycie szyb zwykłym szamponem samochodowym

2. umycie szyby preparatem do myc szyb K2 Nuta (nie mam innego)

3. użycie preparatu AutoGlym Car Glass Polish

4. umycie szyb preparatem do mycia szyb K2 Nuta

czy warto przed nakładaniem AutoGlym Car Galass Polish myć szyby preparatem o stricie charakterze do mycia szyb ? a może jest to zbędne i powłoka śliskości z K2 nuta utrudni działanie AutoGlym Car Glass Polish.??

po zakończeniu działania AutoGlym Car Glass Polish użyć preparatu do mycia szyb (K2 Nuta) czy nie ruszać już szyb?

pytanie odnośnie najlepszego rezultatu przeprowadzenie czyszczenia szyb preparatem: AutoGlym Car Glass Polish

Przed czyszczeniem szyby AG CGP wiadomo umyj ją z brudu co byś nie wcierał tego syfu czy jakiegoś piasku itd w szybę..

Potem AG CGP -> i wypoleruj i tak zostaw szybę idealnie czystą :-)

wnęki drzwi, zakamarki od wewnątrz gdzie są wyprofilowane czym zabezpieczacie ? oczywiście po wcześniejszym wyczyszczeniu APC, claner, politura. Mam wosk Meguiar's no.16 ale nakładanie go na wykrzywione powierzchnie będzie ciężkie i pracochłonne. Idealny byłby chyba wosk w postaci mleczka bądź lepiej sprayu?

uszczelki mogę zabezpieczyć preparatem: Meguiar's Gold Class Trim Detailer ?? czy może jakiś inny preparat- jeśli tak to jaki?

1Z EINSZETT Gummi Pflege :good:

a Meguiar's Gold Class Trim Detailer może być ? posiadam już ten produkt i w zastosowaniu jest że do między innymi uszczelek.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.