kM3 Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 Dziękuję za pomoc! ogarnięte już dzięki: Eryczek!
namorele Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 Szybkie pytanko, czy jako cleaner pod finishkare można użyć 3m ULTRAFINA na niebieskiej gąbce?
gryzon Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 Witam po dłuższej przerwie, zauważyłem że się sporo zmieniło od czasu kiedy ostatnio czytałem forum (jakieś 2 lata temu) teraz wyczytałem ze np FK 1000p lepiej się trzyma czystego lakieru a nie np. po jakimś AIO. Co do pytania, chciałem zabezpieczyć lakier przed zimą, lakier 6 letni wcześniej nie czyszczony i nie woskowany i teraz pytanie: po glinkowaniu nałożyć SRP+FK 1000p tak jak zamierzałem czy wystarczy glinka, przetarcie IPA i FK od razu? Najbardziej zależy mi na trwałości.
Makaveli Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 Auto Brite Wheel Cleaning Bristle Brush czy nie uważacie że ma za twarde włosie i może porysować lakier na felgach? Ta szczotka jest teraz dostępna np. w detailershop.pl za 19,99 i nie wiem czy warto...
Kubz Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 namorele, ultrafina to nie cleaner.
kandy Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 gryzon, Jak dla mnie to: mycie -> glinka -> SRP -> IPA -> FK
gryzon Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 Też myślałem nad taką opcją, czyli SRP ma oczyścić i przygotować lakier a IPA zmyć sealant i wypełniacze z SRP i na to 1000p. Przy jakiej minimalnie temperaturze można nakładać FK 1000p żeby nie stracił na wytrzymałości?
jagmar Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 tak się zastanawiam czemu wy chcecie Ipą po SRP działać ? SRP po to zawiera wypełniacze żeby co nieco ukryć, jak chcecie "zmyć Selant i wypełniacze z SRP" to użyjcie zamiast SRP Cleanera a nie SRP niszcząc jego zaletę... Te wciskanie wszedzie na siłe IPY zaczyna mnie przerażać... czekam aż ktoś niedługo napiszę mycie -> ipa -> glinka -> ipa -> mycie -> ipa -> cleaner -> ipa -> SRP -> ipa -> wosk -> ipa... Temu SRP jest polecany bo dobrze maskuje...
Qub@ Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 jagmar, szkoda słów..... odkąd zrobiono test, gdzie colli lezy kilka procent dluzej na powierzchini przetartej przed aplikacją wosku IPĄ to powstałą mania IPOWANIA na tym forum, wszedzie ipa. Nie jeden magik, jakby mial crystal rocka, to przed smarowaniem przetarłby po CF ipką, tak dla zasady "żeby dłuzej polezal"
gryzon Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 No właśnie, kiedyś jak studiowałem to forum to zawsze było mówione, że przed sealantem to MUSI być cleaner albo AIO, a teraz trend kładzenia na czysty lakier. Mam dylemat, więc jak to w końcu jest?
kamil_rosen Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 Kładź na cleaner i tyle Może testowo jeden panel wymyć IPĄ i tak pewnie nie zauważysz różnicy Wcześniej wosk "zarżnie" ci myjnia bezdotykowa, wosk ci się znudzi, nie będzie i tak już kropelkował jak byś chciał i nałożysz nową warstwę wosku Ja tam mycie, glinka, SRP i Colli i dobrze było
jagmar Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 Ja tam mycie, Glinka, SRP i Colli i dobrze było
gryzon Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 I tak zrobię, nie będę kombinował tym bardziej, że już kiedyś stosowałem ten zestaw i po ok 2,5 miesiąca był w całkiem dobrym stanie. A co do temperatury to wystarczy 6-10 stopni otoczenia?
kamil_rosen Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 Generalnie SRP to jeden z lepszych środków bo nakładanie, look, śliskość i kropelki samego produktu jak również ścieranie i maskowanie są na prawdę na wysokim poziomie jak na produkt z tej półki cenowej. Wiem, że są lepsi, ale na prawdę jest dobrze 6-10C jak się nie da więcej to co zrobisz ? Nic nie zrobisz Trzeba kłaść w takich warunkach jak są, najwyżej się trochę więcej pomęczysz Te 15C były by trochę bardziej odpowiednie
Amvl Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 Czy będzie dobrze ?? mycie > Achilles prepp > IPA > Sonax PNS > Coli 476 > Sonax BSD Jest sens dawać PNS i coli ??
kamil_rosen Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 mycie > Achilles prepp > IPA > Sonax PNS > Coli 476 > Sonax BSD Jest sens dawać PNS i coli ?? mycie- glinka- achilles- ipa- PNS lub Colli lub BSD ewentualnie po jakimś czasie do odświeżania PNS lub Colliego QD czyli BSD 'Za dużo tego jak na jeden raz.
gryzon Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 Dzięki Koledzy za pomoc! Mam nadzieję, że pogoda się trochę poprawi zanim stuff dojdzie do mnie
patryczken16 Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2014 Czy mamy tu kogos pracujacego w serwisie BMW ? potrzebuje potwierdzic informacje,gdyby ktos chcial pomoc prosze o PW.
Pit_Krk Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2014 Czy mamy tu kogos pracujacego w serwisie BMW ? potrzebuje potwierdzic informacje,gdyby ktos chcial pomoc prosze o PW. Poszło PW.
MatthewG Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2014 Jak się reguluje ScratchShield?
manio49 Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2014 MatthewG, według instrukcji to jakoś trzeba specjalną kolejność zachować, ale ja ustawiam na oko i się trzyma Generalnie to nie jest najszczęśliwszy GG według mnie
MatthewG Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2014 Ale jak ustawić żeby był szerszy? Jedyne co to te łopatki szerzej? Bo tam jest jakieś dociskanie i kręcenie pokazane..
manio49 Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2014 Żeby szerzej to tylko łopatkami, cała sztuka, to żeby był "wycentrowany". U mnie w wiadrze z Leroy jakoś się trzyma, ale jak mi wypadnie to znów kombinacje
jarekrk Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2014 Mam pytanie jedno, w VW pasku B5 na dole błotnika przedniego jest zbiór większych rys, których chyba samą maszyną nie wyciągne. Nie są one do podkładu na pewno. Mam w swoich zasobach krążki papieru 3000 na kołeczek. Czy jak się nimi pobawię i coś tam te rysy zejdą to później na polerce DA i paście megsa M101 uda się ślady po papierze wyciągnąć?
kazek103 Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2014 Nie znalazłem wątku o miernikach grubości lakieru, proszę o pomoc jaki wybrać ?
Rekomendowane odpowiedzi