Skocz do zawartości

Soft99 Fusso Coat

Evo

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator

Najprawdopodobniej pewne rodzaje lakierów wymagają staranniejszej aplikacji wosku. Ważna jest bardzo równomierna warstwa. Zbyt gruba może powodować mazy które zejdą po 2-3 myciach.

Też raczej skłaniam się do wersji o ilości/grubości warstwy wosku. Pierwszy raz nakładałem Fusso na wiosnę, z cleanerem, docierałem go po ponad godzinie(a było już dosyć ciepło) i żadnych plam nie było, trochę mocniej tylko napracowałem się fibrą. Teraz kładłem w tym tygodniu, bez cleanera, tylko IPA, odczekałem aż przysechł, przetarłem i też żadnych plam.

Co to znaczy zbyt dużo wosku ? :)

Przecież jak nabiorę wosk na aplikator to przy pierwszym styku z karoserią wosku jest najwięcej więc siłą rzeczy będzie "grubo" na początek, a później to wiadomo, że cieniej czy nie ? :)

Za bardzo przeschnięty - to znaczy w puszcze ? Podgrzać go i pozostawić do ostygnięcia?

U kolegi nałożyliśmy na pewno nie cienko w ramach sprawdzenia i od razu starliśmy i było ok. U mnie od razu ślady zostają.

Po 2-3 myciach zejdzie ? To co nałożyć jak leci i z czasem (po kilku myciach) będzie ok?

Spróbuję sprawdzić inny wosk i najwyżej jak będzie ok zmienię na inny.

Dzięki za pomoc, i sorry za takie mega laickie pytania :)

Co to znaczy zbyt dużo wosku ?

Przecież jak nabiorę wosk na aplikator to przy pierwszym styku z karoserią wosku jest najwięcej więc siłą rzeczy będzie "grubo" na początek, a później to wiadomo, że cieniej czy nie ?

Przy pierwszym styku warto rozprowadzić trochę po elemencie i wrócić do początku i rozprowadzić nadmiar wosku, staraj się regularnie po całości rozprowadzać i nie poprawiać jak trochę przyschnie nawet po 3-4 min już jest dość przyschnięty wosk i wtedy mogą zostać mazy po poprawkach. Nie nakładaj dużo wosku na aplikator może być mniej, lekka mgiełka wystarczy i powinno być ok.

3 miesiące temu kładłem z kolegą na jego aucie fusso i zrobiliśmy połowę cleanerem a połowę cleanerem + ipa. Dzisiaj teochę się zdziwiłem bo sealant lepiej siadł na nie wymytym cleanerze. Żałuję że swoje auto całe wymyłem ipą. Ale tak to jest jak się czyta pierdoły zamiast samemu popróbować.

A pisałem że szkoda czasu na wymywanie cleanera.

Na Lusso też pięknie siedzi.

No pisałeś ale chciałem być mądrzejszy 8-) Podobno cleaner FK to prawie to samo co lusso i dlatego go wybrałem bo lusso nie było u Nowickich. Tak czy inaczej dzięki za rady ;)

Tydzień temu zrobiłem auto żony i tym razem fusso poszło na cleaner. W weekand dodam drugą warstwę i zobaczymy czy przetrwa zimę. Ciekaw jestem dołów drzwi bo tam nawet w lato wszystko siada mi ekspresowo.

• 4 tygodnie później...

Mam problem gdyż położyłem Fusso na dwa czarne auta po cleanerze i oczywiscie po wytarciu wszystko super, natomiast po tygodniu na lakierze pojawiły się mazaki ze śladami jakby kładzenia wosku. Jak je usunąć? Auta jeszcze nie były myte.

• 5 tygodni później...

Koledzy mam dylemat - w sierpniu nakładałem na auto 2 warstwy Fusso, wosk nadal się trzyma, ale chciałem na zimę jakoś go wspomóc by przetrzymał do wiosny i tu mam 2 wyjścia:

1 - umyć, wysuszyć auto i na to co jest położyć jeszcze jedną/dwie warstwę wosku - tylko czy to będzie się trzymać? bez stosowania IPY itd...

2 - umyć, wysuszyć auto i na to co jest położyć BSD

A może lepszym rozwiązaniem będzie całkowite zmycie wosku i położenie nowych warstw wosku + BSD?

Dzięki za podpowiedzi

U Mnie na Fusso leży od miesiąca WaxAddict fo'show . Wg mnie idealne połączenie .

Ale nie ukrywam że czekam do wiosny bo nie podoba mi się look Fusso . Na wiosne wjedzie SV lub dobry sprawdzony Zymol Titanium

• Administrator

Piotrek a nie uważasz,że podbijanie efektu hydrofobowości wosku jest sztucznym zabiegiem dającym mylne wrażenie dotyczące trwałości samego wosku? Na jakiej podstawie jesteś w stanie określić, że to jest idealne połączenie?

AreK, rekompensuje sobie słaby look , wg Mnie WA lekko go podbija . A nie samym kropekowaniem człowiek żyje . I wg Mnie wosk wolniej/mniej się zapycha .

Wiem wiem próbuje na siłe coś udowodnić :kox:

• Administrator

Pajko, zgadzam się. Look podbijam często nawet nie mając wosku na aucie. Zauważ jednak co się dzieje. Ludzie pryskający QD na wosk myślą,że wosk trzyma się 2 lata. Powłoki tak samo. Nałożymy Ci 5 letnią ale co 6 miesięcy wpadnij do nas na "przegląd"

AreK, ja jestem z tych normalnych i wiem do czego służy QD i jakie jest jego zadanie .

A że BSD ludzie uważają za "mini-powłokę" to "sorry Gregory" . Ja BSD też używam i tylko w zimie ale przeważnie na wnęki drzwi , progi i czasami czasami jak już wosk umiera na wiosnę , żeby "doleżał" do naturalnego wosku :)