Skocz do zawartości

Powłoki, supersealanty etc...

Evo

Rekomendowane odpowiedzi

Wenega, myślę, że IPA nie zmyje większości dobrze położonych wosków, a co dopiero mówić o powłokach...

dzięki, w międzyczasie dostałem też odpowiedź też od Tenzi i znalazłem na forum, ale dzięki za potwierdzenie :mrgreen:

p.s.

no chyba, że ujowo położyłem powlokę ;):D

Wenega, myślę, że IPA nie zmyje większości dobrze położonych wosków, a co dopiero mówić o powłokach...

Co znaczy dobrze położonych? Rozumiem, że chodzi Ci o przygotowanie powierzchni? Dla mnie raz udało się zmyć powłokę czystą IPA i do tej pory nie wiem co tam było nie tak.

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Co sądzicie o porównaniu GTECHNIQ C1 czy EXO w porównaniu do UNC-R?

Łatwość aplikacji bajecznie prosta, ale EXO lepiej nakładać we dwóch (ja nazywam EXO powłoką 5 sekund, bo mega szybko zasycha). Jednakże miałem ostatnio do czynienia z UNC-Rem i była to pierwsza powłoka, po myciu której byłem w stanie osuszyć auto samym kompresorem.

z UNC-Rem i była to pierwsza powłoka, po myciu której byłem w stanie osuszyć auto samym kompresorem.

To akurat potwierdzę bo nakładałem UNC-Ra koledze na Mondeo mk4, był w jakimś studio w Dąbrowie Górniczej umyć auto i chłopaki byli w szoku odnośnie odpychania wody i osuszanie odbyło się właśnie z kompresora :)

To akurat potwierdzę bo nakładałem UNC-Ra koledze na Mondeo mk4, był w jakimś studio w Dąbrowie Górniczej umyć auto i chłopaki byli w szoku odnośnie odpychania wody i osuszanie odbyło się właśnie z kompresora :)

To byłem ja :P Nie chciałem się odnosić bezpośrednio, ale skoro wiesz to ok. :D

Łatwość aplikacji bajecznie prosta, ale EXO lepiej nakładać we dwóch (ja nazywam EXO powłoką 5 sekund, bo mega szybko zasycha). Jednakże miałem ostatnio do czynienia z UNC-Rem i była to pierwsza powłoka, po myciu której byłem w stanie osuszyć auto samym kompresorem.

z UNC-Rem i była to pierwsza powłoka, po myciu której byłem w stanie osuszyć auto samym kompresorem.

Bajecznie prosta w aplikacji i ścieraniu. Ciekawe odczucia masz, bo ja nigdy nie miałem stresu, że mi zasycha. Żadne 5 sekund, na luzaku się z nią pracuje.

Może za mało produktu dajesz? Bo ja zawsze na bogato daje na aplikator ten do powłok Gtechniq'a.

Robię małe porównanie u siebie w samochodzie: PA Cosmic, C1, UNC-R i Titanium na HDC. Kładzione na początku maja. Samochód stał przez parę miesięcy ze względu na zmianę silnika i paru innych rzeczy, więc nie wrzucałem update'ów, ale na chwilę obecną C1 i UNC-R mocno odcinają się od reszty, natomiast różnice między nimi są niemal niezauważalne. Co ciekawe na obu powłokach są wyraźne waterspoty, których nie ma na pozostałych zawodnikach. Od nałożenia był parę razy płukany na bezdotyku i ze 4 razy na szczotach. Jak będę miał chwilkę to umyję ręcznie i chyba przelecę cleanerem, albo Scrub Alcaline, żeby sprawdzić jak się sprawy mają i wrzucę relację do swojego tematu w dziale Testy.

Ja u siebie na unc-r nie widze zadnych waterspotow. Zauwazylem, ze tam gdzie jest auto zabrudzone czyli przednie drzwi od przed ich kol oraz tylni zderzak i klapa to piana z recznej pianownicy siedzi i bardzo powoli splywa a tam gdzie jest w miare czysty lakier piana szybko splywa. Takie luzne spostrzezenie i calkiem logiczne :kox:

powloka jest super a kladlem ja sam i pierwszy raz w zyci mialem do czynienia z powloka :good:

Testowałem różne QD jak i nowy QD od Shiny Garage - każdy QD nic nie wniósł na powłoce UNC-R bo kropelkowały, przy polerowaniu mazały się itp. Co do looku nic nie wniosły bo uncr poprzez swoją gumową strukturę nic nie przepuści...

Na unc-r nic nie trzeba nakladac i nie ma takiej tez potrzeby. Powloka jest bezobslugowa i jak dla mnie jest to powloka kompletna. Nie rozumiem po co klasc powloke kwarc czy ceramic, ktore trzeba uzupelniac co jakis czas.

Jedyne co zauwazylem i co mi sie nie podoba to szybkie brudzenie sie i przywieranie pylu z klockow na felgach pokrytych unc-rem. Wczesniej bez zadnej ochrony jakos wolniej felgi sie brudzily. Teraz widze, ze nawet oplukanie na myjce sama woda prawie w ogole nie zmywa tego brunatnego nalotu na felgach a wczesniej cos jednak to dawalo. Cala reszta jest naprawde godna polecenia. :P