Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki będę polował na coś. BTW podoba mi sie tendencja rynku do robienia mniejszych opakowań produktów bo na mazdę o tester wosku bede rok używał 😛

• Lubię to 2
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Podpowiedzcie co kupić do czarnego lakieru. Chodzi o wosk na lato więc trwałość na drugim planie, look najważniejszy.

Mam jeszcze sporo Dodo Juice Lime Prime i chciałbym go zużyć,

Lakier po korekcie, położyłem Collinite 476S ale szału nie ma.

Na poprzednim aucie miałem taki sam lakier + UNC-R i wyglądał rewelacyjnie (oblany szkłem). 

Brakowało mi zabawy z woskami i powłokę zrobię dopiero po wakacjach.

Dodo Juice Lime Prime + Dodo Juice Purple Haze czy będzie różnica względem 476 ?

Zastanawiam się też nad chwalonym tu Prima Amigo + Prima Banana.

Opublikowano

@wojtt ostatnio kładliśmy na czarnego marca kilka wosków w tym aw desirable i bh finis i kilka osób wskazało że najlepiej wygląda ... Carchem 38.

Jak ma być opad szczeny to pewnie jakiś glaze, hdc czy Black hole a na to jakiś petes? 

Opublikowano

Dodo Juice Lime Prime + Dodo Juice Purple Haze czy będzie różnica względem 476 ? 

Kolosalnej różnicy się nie spodziewaj, ale napewno różnice zauważysz.
Dodo ma fajne letnie woski.

Colli to typowy syntetyk więc daje taki "plastikowy" połysk.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
2 godziny temu, Grzechu23 napisał:

Dodo ma fajne letnie woski.

Potwierdzam, Blue Velvet bardzo ładnie wygląda na czarnym

2 godziny temu, Grzechu23 napisał:

Colli to typowy syntetyk więc daje taki "plastikowy" połysk.

W opisach sklepów:

Collinite 476s bazuje na naturalnym wosku Carnauba pozyskiwanym z liści palmy Copernicia cerifera, rosnącej w Brazylii.

A dodatki syntetyczne oczywiście posiada tak jak inne woski.

13 godzin temu, wojtt napisał:

Brakowało mi zabawy z woskami

To się baw i próbuj,

na czarnym zamiata Pinnacle Souveran,

ale masz wiele alternatyw na próbę, wspomniany dodo bv, chemical guys petes53, zymol titanium...

Można tak wymieniać jeszcze 2 strony produktów

Opublikowano

Mnie natomiast zamiótł nie tyle co wosk, a P&S Bead Maker .. Na Soul Red zrobił mega robotę pod względem wyglądu, wet look-u, już nie wspomnę o śliskości lakieru. Na aucie miejscami od 2 miesięcy leży FW Paradise, a od 2-3 tygodni leżał show wax od ANB. Coś mnie podkusiło by po umyciu ONR wrzucić na auto Bead Maker-a .. Aplikacja częściowo w słońcu, częściowo w cieniu przy 22-23C -> mega, psiknij, przetrzyj, zapomnij.. 

Zdjęć nie wrzucam bo:

a) S10e nie ogarnęło tej czerwieni

b) praktycznie na stałe włączony tryb AI przez co jeszcze podbija kolorki

Kwestię kropelek itd sprawdzę później jak będzie okazja, ale pod względem wyglądu -> nic więcej mi nie trzeba

Opublikowano
38 minut temu, ghost napisał:

ale masz wiele alternatyw na próbę, wspomniany dodo bv, chemical guys petes53, zymol titanium...

Można tak wymieniać jeszcze 2 strony produktów

Dzięki za podpowiedzi. Zacznę od Dodo choć Zymol zawsze był w planach i nadal mnie kusi 😉

Dodo ma zaletę że małe woski są tanie więc można kupić na próbę. Wiem że Zymol też ma samplery ale nie mam HDC.

Jeszcze odnośnie Collinite 476s - nakładałem ponad 2 tygodnie temu a po otwarciu szyberdachu (podczas jazdy) mocno czuć jego chemiczny zapach. Może trochę za grubo położyłem..

Tak czy inaczej będzie smalcowanie 😛

Opublikowano

@KUBA46

2 na WS Basic na start, potem, 1 - 3 na panel, i dotarcie drugą suchą stroną. Rozrzut spory, bo u mnie w zależności od panelu, na drzwi 2 psiknięcia, błotniki klapa tylny zderzak po 1, za to maska była na bogato i bodajże 4 psiknięcia. Wiele nie trzeba, raczej warto fibrę zwilżyć. Samo dotarcie bezproblemowe, aplikacja tak samo. Atomizer fajny, u mnie praktycznie nic z butelki nie zeszło, a zrobione całe 1 auto + w drugim spora maska. Docieranie i aplikacja wyłącznie gładszą stroną fibry -> różnica ogromna. 

W stosunku do BSD / Elixir-a -> aplikacja - przyjemność. Choć muszę go sprawdzić również na czarnym UNI, raczej z czystej ciekawości jak z Cp UK 3.0 zadziała. Póki co jest to jeden z tych produktów który ma w sobie to coś, i nie jest kolejnym podobnym, jedynie ze zmienionym zapachem, kolorem, czy lepszymi bądź gorszymi kropelkami. Jak nie zapomnę to spróbuję na srebrnym lakierze zrobić 1 drzwi, i zobaczę czy będzie różnica tak duża jak na czerwieni. (też na ten moment sieci FW Paradise). 

Opublikowano

@FilipO pytam, bo wg producenta aplikacja ma być na bogato. Każą wręcz „zlać” element.

No nic BM czeka u mnie na półce na pierwsze próby i wtedy sprawdze oba sposoby.

Opublikowano
25 minut temu, KUBA46 napisał:

@FilipO pytam, bo wg producenta aplikacja ma być na bogato. Każą wręcz „zlać” element.

No nic BM czeka u mnie na półce na pierwsze próby i wtedy sprawdze oba sposoby.

Może faktycznie tak być ze na bogato aplikacja, ale jak dla mnie zwilżenie fibry,  2 psikniecia na panel i będzie dobrze 🙂

Opublikowano
12 godzin temu, KUBA46 napisał:

hajs się musi zgadzać 😂

Mnie trochę razi zupełny brak trwałości tego produktu, no i krople są mocno takie se. Ale jako podbijacz szklistości na lato - fajna opcja.

Opublikowano
4 godziny temu, ktm950 napisał:

hajs się musi zgadzać 😂

Mnie trochę razi zupełny brak trwałości tego produktu, no i krople są mocno takie se. Ale jako podbijacz szklistości na lato - fajna opcja.

Z oceną trwałości troszkę poczekam, choć dla mnie jest ona w przypadku tego produktu drugorzędna. Typowo letni produkt, po umyciu ONR robi mega robotę pod kątem aplikacji czy wyglądu. Trwałość - poleży 3-4 tygodnie i będzie git. 

• 1 rok później...
Opublikowano

Tak więc padło i na mnie i mam czarne UNI.

Jestem w trakcie korekty i mysle co potem połozyc na auto dla max weet look.

Jakies sugestie?

Obecnie z cleanerów mam dodo, HDC i Primaamigo.

Trwałość nie istotna. Kropelki i wygląd

• 6 miesięcy temu...
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Hej,

Czarne uni potraktowałem po rokekcie HDC i teraz mam dylemat jaki wosk kłaść lepiec Carbona czy może Pinnacle Souveran którego jeszcze nie uzywałem. Ma ktoś doświadczenie z tego połaczenia?

Opublikowano

Nie  kładłem Pinnacle na HDC, ale na pewno nic złego się nie stanie 😉 wczoraj pierwszy raz położyłem właśnie ten wosk. Możesz zrobić całe auto i potem docierać 😁 z carbonem tak kolorowy już nie jest, pilnować trzeba czasu dotarcia. Ten czy ten moim zdaniem obojętne jeśli chodzi o końcowy look 👍

Opublikowano
2 godziny temu, analyzator napisał(a):

@Jondi bierz souverana bez dwóch zdań.

bardzo sie wypaca? Bo jade na zlot 😄

Opublikowano
19 minut temu, analyzator napisał(a):

@Jondi u mnie stara szkoła - oszczędnie. Zero mi siebwypacal. Ale mi się zymole też nie wypacają. Fart lub złote ręce.

Też nie mam problemu z zymolami. Zastanawiam się czy faktycznie będzie dużo lepszy look po tym wosku niż po carbonie bo krople podobno lipa