Skocz do zawartości

Czym myjecie felgi ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@rudi0018 , śmiało możesz latać po felgach nawet z polerowanymi rantami, mam takie na stanie i nic się nie dzieje (nawet lakier na samochodzie nim myłem)

bardziej obawiałbym się ph w stronę kwasu

Opublikowano
2 godziny temu, rudi0018 napisał:

a jest jakiś produkt który ma neutralne pH

deirony z reguły mają neutralne, ale i tak wolę UWC... deiron moim zdaniem jest typowy na lotną rdzę, a UWC myje syćko elegancko.

Opublikowano

@rygryss czytałem post kolegi @rudi0018 wczoraj wieczorem, dziś rano powiadomienie z YT: nowy film użykownika rygryss "test ph".

Dobry jesteś 🙂

Żeby nie było spamu: sam do bieżącego mycia używam UWC 1:20 i korzystam z deirona raz do roku, gdy zdejmuję koła przy zmianie na zimowe/letnie i doczyszczam. Przy czym ważna jest częstotliwość mycia, a staram się, by auto było co te dwa tygodnie umyte dokładnie. A teraz jak mam dach nad głową i za LSP służą mi qd-ki wszelkiej maści, to nawet i co tydzień 😄 

Opublikowano
1 godzinę temu, Mumins napisał:

wczoraj wieczorem, dziś rano powiadomienie z YT: nowy film użykownika rygryss "test ph".

nuda na pokładzie, pogoda nie rozpieszcza i tego ten....😆

• Moderator
Opublikowano

Ktoś już ma nowy produkt od 4Detailer - Principal Wheel Cleaner ??

Opublikowano
14 godzin temu, Domel napisał:

Ktoś już ma nowy produkt od 4Detailer - Principal Wheel Cleaner ??

Ja dostałem w ramach nagrody w konkursie na FB już dawno temu. Nawet nie wiedziałem, że jest nowy. Nie testowałem go jakoś szczególnie, także ciężko mi się wypowiedzieć - zrobił co miał zrobić i nie drażnił nochala 🙂 

• Moderator
Opublikowano
Godzinę temu, Mumins napisał:

Ja dostałem w ramach nagrody w konkursie na FB już dawno temu. Nawet nie wiedziałem, że jest nowy. Nie testowałem go jakoś szczególnie, także ciężko mi się wypowiedzieć - zrobił co miał zrobić i nie drażnił nochala 🙂 

aha no to moze nie jest nowy ale przespałem 😛

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam 😉 Panowie uważacie że Car Pro Iron X będzie dobrym wyborem do mycia codzienniego felgi z zewnatrz i wewnetrzne czesci felg (zabezpieczone ceramika) czy ze wzgledu ze jest deironizer glownie stosowac tylko czasami kiedy zabrudzenie jest już dosyć spore ?

Opublikowano
Witam  Panowie uważacie że Car Pro Iron X będzie dobrym wyborem do mycia codzienniego felgi z zewnatrz i wewnetrzne czesci felg (zabezpieczone ceramika) czy ze wzgledu ze jest deironizer glownie stosowac tylko czasami kiedy zabrudzenie jest już dosyć spore ?

Nie ma sensu. Chociażby ze względu na walory zapachowe. Do codziennego z ceramika wystarczy nawet szampon

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Moderator
Opublikowano
Godzinę temu, PiotrekDriver napisał:

Car Pro Iron X

Jak Cie stać to why not 😉  w MRC jest fajna promocja teraz na niego.

Opublikowano

Powiem tak, kupiłem go właśnie na MrC. Za 35zł , i cp perl tez za 35zl bo fajna promocje zrobili 🙂 Czyli iron wychodzi praktycznie za tyle za ile mamy krwawiacego sonaxa ;). Wiadomo ironka bede uzywal moze raz w miesiacu czy dobrze oczyscic metalu 😉 a tak to glownie aktywna piana lub szampon 0ph 🙂 Ale po zimie ironek chyba idealnie zadziala 🙂

Myslicie ze smialo mozna go psiknąc na lakier z ceramiką ?

Opublikowano
1 godzinę temu, PiotrekDriver napisał:

Powiem tak, kupiłem go właśnie na MrC. Za 35zł , i cp perl tez za 35zl bo fajna promocje zrobili 🙂 Czyli iron wychodzi praktycznie za tyle za ile mamy krwawiacego sonaxa ;). Wiadomo ironka bede uzywal moze raz w miesiacu czy dobrze oczyscic metalu 😉 a tak to glownie aktywna piana lub szampon 0ph 🙂 Ale po zimie ironek chyba idealnie zadziala 🙂

Myslicie ze smialo mozna go psiknąc na lakier z ceramiką ?

Broń cię panie na ceramikę. Zje ją...

Po co kładłeś powłokę na lakier/felgi...?

Do czego służą produkty typy deironizer?

I już masz odpowiedź. Nie trzeba szukać rad które wynikają ze znajomości produktów i logicznego myślenia.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ceramike kladlem po to aby chronic autko przed chemia 🙂 zeby ladnie sie swiecilo i ulatwilo czyszczenie 🙂 rozumiem ze to byl sarkazm i to ze ironx ma neutralne ph, rozumiem ze na ceramike smialo mozna prysnac :)?

Opublikowano
12 godzin temu, PiotrekDriver napisał:

Ceramike kladlem po to aby chronic autko przed chemia 🙂 zeby ladnie sie swiecilo i ulatwilo czyszczenie 🙂 rozumiem ze to byl sarkazm i to ze ironx ma neutralne ph, rozumiem ze na ceramike smialo mozna prysnac :)?

Można.

Ale mimo wszystko felgi to ja bym mył cleanerem (raz na 2-3 tyg) a nie deironizerem. A jeżeli częściej to samym szamponem.

Deironizer to drogi produkt a czy zauważalnie lepiej doczyscisz zabezpieczoną felgę deironem, szamponem czy cleanerem jeżeli będziesz to robił regularnie? Wg. mnie jak myjesz raz na tydzień to szampon wystarczy, raz na miesiąc cleaner. 

• Dziękuję 2