Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tez myslałem czy nie iść od razu w 100L... ale jak by kiedyś doskwierał brak powietrza (w co wątpię), to można podłączyć jakąś dodatkową butlę.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Lepiej od samego początku zaopatrzyć się w kompresor o pojemności 100L, bo prędzej czy później będziecie tego potrzebować :P. Sam zacząłem się bawić dodatkowo lakiernictwem i wiem, że kompresorem o pojemności 24L lub 50L byłoby ciężko.. Mogę polecić sprawdzoną przeze mnie sprężarkę z marki FINI, którą polecałem już wcześniej i zakupiłem stąd: https://www.pneumat.com.pl/kompresory_sprezarki_tlokowe_olejowe .  Bardzo wydajny i bezawaryjny kompresorek 😉😉

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nie zakładam nowego tematu ale podepnę się tu.

Jaki BDB wydajny kompresor olejowy na 230V do zasilania tornadora innych prac polecicie.

Fajnie jak by miał w standardzie odwadniacz itp., że tylko wstawiam do warsztatu i ruszam z pracą z kopyta.

Stary 50l służył mi 10 lat, więc mogę dać trochę więcej kasy za coś dobrego.

Opublikowano

@V1RU$ ja myślę nad czymś takim nr aukcji 7780743129 JAGER GERMAN 230V 499l/min zbiornik 100l . Chyba że ktoś ma lepszą propozycję do 2k? To będę wdzięczny za radę.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
2 godziny temu, Gold_Car napisał:

JAGER GERMAN

Mam na dwie fazy, zapier.ala już ponad 2lata, dorzuciłem butlę 80L i teraz jest wzorowo

Opublikowano
39 minut temu, rygryss napisał:

Mam na dwie fazy, zapier.ala już ponad 2lata, dorzuciłem butlę 80L i teraz jest wzorowo

No po lokalu kumpel też mi go polecał.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 23.06.2020 o 15:49, Tomexo napisał:

Lepiej od samego początku zaopatrzyć się w kompresor o pojemności 100L, bo prędzej czy później będziecie tego potrzebować :P. Sam zacząłem się bawić dodatkowo lakiernictwem i wiem, że kompresorem o pojemności 24L lub 50L byłoby ciężko.. Mogę polecić sprawdzoną przeze mnie sprężarkę z marki FINI, którą polecałem już wcześniej i zakupiłem stąd: https://www.pneumat.com.pl/kompresory_sprezarki_tlokowe_olejowe .  Bardzo wydajny i bezawaryjny kompresorek 😉😉

Sprawiłem sobie parę dni temu kompresor FINI MK 113-200-4T 400 V. Teraz tornador działa jak trzeba, a nie przez 5 sekund jak przy małym kompresorze BASS 50 L. Pracuje również ciszej - Fini 78dB, Bass 80dB. Teraz każdy kto zagląda do garażu pyta:  - po co ci taki wielki kompresor?  

Muszę poczytać, jakie są możliwości wykorzystania kompresora, tornadora w detailingu. Niestety zarówno tornador jak i pianownica musiały pójść w odstawkę przy małym kompresorze.  

Opublikowano

@gromog

Pracuje również ciszej - Fini 78dB, Bass 80dB.

Dość kosmetyczna różnica. Te sprzęty mają chyba zresztą wpisane w karcie produktu +/-3dB do tych wartości.
Opublikowano
Biorąc pod uwagę gabaryty i wydajność, to jest różnica.
Jest to bez wątpienia maszyna lepsza, ale hałas będzie na takim samym poziomie i gabaryt czy wydajność nie mają tu większego znaczenia. Nikt nie będzie mógł bez pomiaru stwierdzić, który jest cichszy więc nie wiem o co tu się spierać.
Opublikowano

Zaskoczyło mnie to, że mały kompresor jest równie hałaśliwy, co duży. Duży również mniej pracuje, bo jest wydajniejszy. 500l/min na ssaniu i 343l/min na tłoczeniu, to jak na tornadora, to jest z zapasem.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie pytanie odnośnie 100l kompresora do prac warsztatowo detailingowych.
Chodzi mi po głowie kompesor CAPRAL MODEL 3065D 100L 400V
ale sprzedawca też proponuje AIRPRESS HL 425-100 100l 
różnice w cenie minimalne na korzyść Airpressa ale chciałem się poradzić Was bardziej doświadczonych

• 3 lata później...
Opublikowano

Kupiłem Targed 3 tłokowy 100L 380V  i przez ostatni miesiąc nie miał łatwo (montażownica do opon i szczyt sezonu 😉 )  i jak na razie spisuje się znakomicie... choć wziąłbym teraz 200L 😉 

Dla domowego użytku to każdy rozumie inaczej , bo jednemu starczy 24L , a drugi 100L to mało ... ja dla użytku bez montażownicy brałbym 50L dwutłokowy np. TAGRED 50L V2 i koniecznie taki wąż > https://www.tagred.pl/category/weze-pneumatyczne#:~:text=Wąż pneumatyczny%2C przewód ciśnieniowy 10X17mm 20m do kompresora%2C zakuwany , bo jest miękki i taki "lejący" się  😉 

Opublikowano

Do warsztatu bierz tylko olejowe, ja mam targed 50 l dwutłokowy, kupiłem go za 1000 ale w czasach pandemii jak wszystko nagle podrożało, teraz będzie dużo tańszy. Narzędzi pneumatycznych najlepiej poszukać w sieci, z doświadczenia wiem, ze będzie taniej niż w sklepach z narzędziami stacjonarnie:

https://buythis.pl/narzedzia-pneumatyczne-warsztat/

Od siebie polecam sprawdzić sobie narzędzia pneumatyczne w tym warsztacie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
On 12/26/2011 at 2:43 PM, paluch said:

Będzie zdecydowana różnica, gdy kompresor będzie nabijał to będziesz mógł w tym czasie używać pneumata bo sprężarka nadąży pompować powietrze. Bierz dwutłokowy - dużej różnicy w cenie nie ma. Ja u siebie mam 3 tłokowy 100 litrów i mogę spokojnie lakierować i używać pneumata a kompresor nadąży nabić ciśnienie.

@paluch  Całkiem fajny ten kompresor, zastanawiam się tylko czy zbiornik 50L nie będzie za mały to tornadora?

Opublikowano
W dniu 12.01.2024 o 13:10, Detalista napisał(a):

@paluch  Całkiem fajny ten kompresor, zastanawiam się tylko czy zbiornik 50L nie będzie za mały to tornadora?

Ja mam 2 tłokowy 50L, da się tym tornadorować 😛 Ale jak masz kasę na 100L to kup większy, będzie mniej pracować i nie tak często nabijać.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Szukam koniecznie bezolejowego kompresora pod tornadora. Na tapecie mam tagred 100l z 4 lub 6 tlokami model TA389, obecnie mam bezolejowy 50l 2 tlokowy i da radę tym popracować tornadorem, ale wiadomo ciągłości na duzym cisneniu nie ma. Musi byc koniecznie 230v i bezolejowy (cichy).

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dzień dobry,

Podepnę się pod temat. Kompresor do dopompowania kół samochodowych, rowerowych, przedmuchania wody z zakamarków. 

Czy taki wynalazek da radę?

https://allegro.pl/oferta/sprezarka-kompresor-bezolejowy-6l-550w-dwutlokowy-r2-10-bar-cichy-13947801845?bi_s=ads&bi_m=listing:desktop:query&bi_c=ZDk2NDU0YzAtOTBhOC00ODNkLWJmZmEtMDE3YzdhMDgxOTFjAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=89bffae7-1764-4135-ba9c-0f39301feda9

Czy ktoś może używał sprzętu z taką pojemnością do takich prac sporadycznych?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 10.03.2024 o 16:13, dluginick napisał(a):

Dzień dobry,

Podepnę się pod temat. Kompresor do dopompowania kół samochodowych, rowerowych, przedmuchania wody z zakamarków. 

Czy taki wynalazek da radę?

https://allegro.pl/oferta/sprezarka-kompresor-bezolejowy-6l-550w-dwutlokowy-r2-10-bar-cichy-13947801845?bi_s=ads&bi_m=listing:desktop:query&bi_c=ZDk2NDU0YzAtOTBhOC00ODNkLWJmZmEtMDE3YzdhMDgxOTFjAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=89bffae7-1764-4135-ba9c-0f39301feda9

Czy ktoś może używał sprzętu z taką pojemnością do takich prac sporadycznych?

podpinam się. wszyscy tutaj o tornadorach piszą itp

a ja potrzebuję kompresora do wydmuchania piasku ze szczelin między uszczelką a plastikiem, wody spod lusterek czy napompowania kół. 

czy taki kompresor jak wyżej nada się do takiej pracy ? 

Opublikowano

@TomBerendżer

Ja od Mikołaja dostałem coś takiego. 

https://allegro.pl/oferta/kompresor-bezolejowy-nac-sprezarka-6l-8bar-pistolet-waz-koncowki-6el-zestaw-15255771698

Do wydmuchania szczelin, napompowania kół i takich ogólnych przedmuchan fajne. Nabija się bodajże do 8 barów, więc całkiem spoko. Fajny bo jest bardziej kwadratowy i mieści się w szafce. Dla mnie to był wymóg który zadecydował o zakupie. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

@TomBerendżer  Daje radę. Co prawda dobre przedmuchanie opon na felgach wymagało chwili przerwy przy 3 kole, bo kompresor zrobił się strasznie ciepły, ale nawet w miarę nadążał z nabijaniem. Cicho pracuje to jego duża zaleta. Wadę jaką widzę to złe wyważenie, przy przenoszeniu trochę przechyla się na bok.