Vrael Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2015 Ja lubię szybko wciągnąć prespray (dosłownie 10 sekund, szybkie ruchy) i od razu zabieram się za ekstrakcję. Pierzesz od razu z chemią tylko upewnij się czy nie jest to środek osadowy, vizirem jestem w stanie wyprać auto na 100%, tylko po 2tyg znowu będzie wyglądało jak g...
invigilati Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2015 Czyli najpierw wciągasz a później ekstrakcja jako drugi punkt naszej pracy .. Dobrze wiedzieć. Środek osadowy ? To znaczy się ? i że który, praspray czy środek do ekstrakcji ? . RM 519 chyba się sprawdza jako środek do ekstrakcji tak ? Generalnie druga sprawa moja wygląda tak, jak pobawię się już z prasprayem i ekstrakcją [wykonam to jednak w jednej fazie - czy lepiej czy gorzej jak uważacie i jak Wam się to sprawdza?] to płuczecie po wszystkim jeszcze materiał czystą wodą aby usunąć możliwie jak najwięcej chemii?
Vrael Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2015 Nie korzystałem z twojej chemii, nie wiem jak się sprawdza. Jeżeli środek się dobrze krystalizuje = nie zostawia po praniu i wyschnięciu osadu to nie musisz tego prać czystą wodą. Taka chemia to tzw. "płukanka" i nie ma za wiele właściwości czyszczących (np. proszek karcher to płukanka, jest bardzo słaby). Jeżeli nie jesteś pewien to wypłucz czystą wodą. Tak jak mówiłem, można wyprać samochód vizirem i jak ktoś potrafi prać to będzie ok. Problem w tym, że proszki pralkowe są bardzo osadowe, w pralce mamy funkcję płukania itp. Do tak wypranego materiału brud przykleja się NIESAMOWICIE szybko.
invigilati Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2015 Nie miałem problemu raczej po prasprayu, wyglądało wszystko w miarę w porządku . Czyli generalnie mimo wsio warto po prostu sobie przepłukać proszkiem czy tudzież samą wodą ten praspray podczas ekstrakcji. Czy używać proszku 760 do prania ekstrakcyjnego na przyszłość zamiast tego słabego 519?
damian87 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2015 nigdy nie wchodziłem z odkurzaczem na podsufitówkę, zazwyczaj wystarcza tetra, fibra presprey... Ewekty właściwe.. Raz spotkałem auto co miało paski po końcówce do prania tap.
Vrael Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2015 Raz spotkałem auto co miało paski po końcówce do prania tap. Było wyprane raz kolo razu, dysza w w odkurzaczu piorącym nie psika na szerokość ssawy,zawsze jest margines błędu jak idealnie robisz raz kolo razu to pewnego fragmentu nie pierzesz. A co do prania fibra i presprayem to chyba nie 20 letni jeep albo subaru forester dozorcy lasu
jakubszmyt Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2015 chciałem was zapytac czy zraszacie woda tapicerke przed prespray potem ekstracja czy sucha tapicerka prespray potem ekstrakcja? jak robicie? drugie pytanie jakie dajecie proporcje na chemspac enz all + formula 90 ja daje 8gram na litr enz all 8gram na 5 litrów wody dobre proporcje ? trzecie pytanie czekam 5 minut z enz all potem ekstrakcja zastanawiam sie czy to odpowiedni czas na działanie tego srodka ?
mati73 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2015 Chciałbym zapytać czy ktoś wie gdzie moge dostać prochem s789 i s777 w opakowaniach 1kg.
flecik02 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2016 Witam powie mi ktos jak wyglada pranie tapicerki samochodowej? Po 1 czy pierw spryskujemy prespray,odczekuje ok 15min i odsysamy czystą wodą a następnie wlewam do zbiornika wode z detergentem i odsysam? ponownie Czy spryskuje prespray czekam ok 15min i odsysam woda z detergentem ? bo nie ogarniam kolejnosci
funkoval Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2016 viewtopic.php?p=604888#p604888 i następne
funkoval Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2016 napisałem " i następne", a tam jest np: viewtopic.php?p=609018#p609018 Osobiście nie czekałbym 15 minut, żeby prespray nie wysychał
shinekamcar Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2016 fajny poradnik na pewno przy pierwszym kontakcie z tematem rozjaśnia oczy i może być wstępem do późniejszego poszerzenia swojej wiedzy:)
lukgaj Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2016 Panowie zostało mi nie wiele czasu a muszę podjąć właściwą decyzje. Przymierzam się do zakupu ekstraktora Puzzi 10/1, ale im więcej czasu nad tym spędzam tym więcej wątpliwości się pojawia. Przez 1,5 roku a myjni samochodowej prałem właśnie tym odkurzaczem i jakoś szło najgorzej nie było. Teraz natomiast chce prywatnie zająć się czymś takim dla komisów i klientów detalicznych. Fundusz jaki mogę przeznaczyć na sprzęt to 2000 złoty. Jeżeli będzie znacząca różnica w jakości sprzętu wydam więcej.
hazel Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2016 Podepnę się, mam na tapicerce plamę po białej farbie, czy tenzi tar&glue sobie z tym poradzi?
shinekamcar Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2016 Witam....chciałbym się zapytać czy ktoś miał taki przypadek i jak sobie poradził z przebarwieniami od jeansów ale nie na skórze a na jasnej tapicerce materiałowej kolor beżowy konkretnie na siedzisku pacjent to Audi A3 z 2005 roku właściciel twierdzi że te zabrudzenia jeżdżą z nim juz od bardzo dawna i teraz zastanawiam sie jak najlepiej sie do tego zabrać czy wystarczy spróbować poprostu wyprać ekstrakcją czy może będe potrzebował jakiegoś odplamiacza
shinekamcar Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2016 nikt nie mial takiego przypadku???
misiek9980 Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2016 Witam jestem na etapie stawiania pierwszych kroków w kwestii prania ekstrakcyjnego. Posiadam od wczoraj George'a Nie linczujcie mnie za to pytanie. Czy na którymś z etapów prania ekstrakcyjnego można zastosować płyn- odplamiacz vanisha?
Manios Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2016 W jakim celu chcesz używać "vanisha"? Przeczytałeś chociaż pierwszy post w tym temacie?
misiek9980 Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2016 Tak przeczytałem, coś tam zakupiłem nawet i leci do mnie tersus pr 101, karcher rm796, jakieś apc... ale będzie za pare dni. Chciał bym coś podziałać a pod ręką mam vanisha. Idzie coś tym wyprać?
Manios Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2016 Tak idzie, ale zdecydowanie proponuje poczekać na dedykowane środki. Chyba że masz możliwość "potestować" sobie na czymś czego Ci nie szkoda i porównasz jak to działa. Te które zamówiłeś są zdecydowanie bezpieczniejsze w użyciu.
rafalk Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2016 Panowie, czy ktoś z Was pierze szamponem Tenzi Texwash, producent podaje na opakowaniu 200-500ml na 10l wody. Ja używam 20ml na 5l wody i mocno się pieni, jakie stężenie Wy stosujecie?
hazel Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2016 Mi też ten tenzi strasznie sie pienił w georg'u i zmieniłem na valet pro hdcc, podobno na piane skuteczny jest ocet na dno zbiornika.
R90 Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2016 Witam, Nie mam jakiś upaćkanych foteli, ani podsufitki, jednakże w aucie jest taki lekki zaduch. Jak walnę ręką w fotele to wzbija się kurz. Co poradzilibyście na bardziej odświeżenie tapicerki, niż jej mocne pranie ?
Rekomendowane odpowiedzi