Skocz do zawartości

Pianownica i aktywna piana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pytanie może dziwne. Czy pianownica ręczna z wodą tylko w środku będzie działała jako zwykły spray/zraszacz?

Mam do usunięcia tapetę w pokoju i muszę ją dobrze nawilżyć. Zakup pianownica będzie dobrym pretekstem dla mnie żeby przekonać żonę że coś takiego jest potrzebne; ) każdy na tym skorzysta

Ja celowo daje piane na tapety.

Nie splywa, nie moczy podlogi i wolniej przysycha.

Opublikowano

W nowej to raczej nie. Kiedyś ktoś pisał, że miał problem z nową PA, wtedy chyba chodziło o jakąś dyszę.

Musisz poszukać...

Opublikowano

Koledzy, co myślicie o pianownicy karcher tej małej plastikowej? jest tak skuteczna jak ta metalowa do wersji HS ?

Opublikowano

Moim zdaniem jest słaba, nie robi piany tylko mleko. Mam tą plastikową w zestawie z myjką i po pierwszym użyciu odstawiłem na półkę i kupiłem PA.

Opublikowano

Cześć

Widziałem kilkanaście stron wczęściej że ktoś pytał o działanie pianownicy PA wraz z myjką 110 bar i nie było odpowiedzi

Chciałem więc zapytać czy z myjką B&D PW1400TDK ( też 110 bar) da sobie radę, żeby pianownica była dobrze wykorzystywana. Przymierzam się do zakupu a nie chciał bym się denerwować że coś nie działa albo że piana to nie piana :)

Opublikowano

Post kolegi Tworka ;)

CAR CRAZY, tu masz przykład B&D PW1400K Plus z Tesco (180zł) + Pianownica MTM Allegro około 150zł:

Były to pierwsze testy z pianą widać że spływa z auta, teraz doszedłem już do takich proporcji że piana z auta jest porównywalna z pianką do golenia :good:

Za 330 zł utrafiłem extra zestaw do użytku domowego, który wystarcza do mycia dwóch aut raz w tygodniu i nie źle się sprawuje.

Opublikowano
Post kolegi Tworka ;)
CAR CRAZY, były to pierwsze testy z pianą widać że spływa z auta, teraz doszedłem już do takich proporcji że piana z auta jest porównywalna z pianką do golenia :good:

Dziękuję Ci bardzo :good:

A jakie to stężenie?

Pod filmem jest napisane 1:9 tylko że nie wiem do tego co jest na filmie czy do tego które doszedł później

Opublikowano
Cześć

Widziałem kilkanaście stron wczęściej że ktoś pytał o działanie pianownicy PA wraz z myjką 110 bar i nie było odpowiedzi

Chciałem więc zapytać czy z myjką B&D PW1400TDK ( też 110 bar) da sobie radę, żeby pianownica była dobrze wykorzystywana. Przymierzam się do zakupu a nie chciał bym się denerwować że coś nie działa albo że piana to nie piana :)

spokojnie. miałem słabszą myjkę i dawała rade z PA robić ładną pianę

Opublikowano

Koledzy, jakie faktyczne proporcje stosujecie przy Autobrite MagiFoam, Shiny Garage Fruit Snow Foam i ValetPRO pH Neutral Snow Foam ?

Szukam piany do pianownicy (pod myjkę ciś). Która będzie najwydajniejsza. Wyczytałem że te dwie ostatnie to mniej więcej 1:10, 1:9 i powinno być ok, jednak z opini wynika że dość szybko spływają i czasem nie domywają. Natomiast Magi jest ponad dwa razy droższa ale czy w wydajności będzie na tyle samo myć? Tzn proporcja mniej więcej 1:20 - 1:25? Da radę?

Opublikowano
Magi rowniez 1:10-1:9 tego nie oszukasz ale lezy znacznie dluzej na lakierze od pozostalych. Przy słabszych steżeniach masz mleko

Hmmm, po info na stronach sklepów że max proporcja 1:100 myślałem że stężenie Magi będzie przynajmniej 2 razy mniejsze :( No cóż, 10zł jak na jedno spryskanie to zdecydowanie za dużo. A którą z tych pozostałych wziąć? Zapomniałem dodać że powinna mieć naturalne Ph, auto woskowane i coś zmyć z auta.

Opublikowano

Mam wszystkie o które pytasz. Najlepsza jest dla mnie Magi przy 5l wychodzi trochę ponad 3zl za mycie i to jest do przeżycia. Z pozostałych trudno będzie przebić SG 1l okolo 30zl ladnie pachnie. Z neutralnymi pianami jest tak ze pomagają myc ale żeby nimi domyć auto to ciężko. To wsparcie przed ręcznym myciem.

Opublikowano
Mam wszystkie o które pytasz. Najlepsza jest dla mnie Magi przy 5l wychodzi trochę ponad 3zl za mycie i to jest do przeżycia. Z pozostałych trudno będzie przebić SG 1l okolo 30zl ladnie pachnie. Z neutralnymi pianami jest tak ze pomagają myc ale żeby nimi domyć auto to ciężko. To wsparcie przed ręcznym myciem.

Po awatarze wydaje mi się że czytałem twojego bloga. 3zł za mycie Magi to bierzesz z większego opakowania? bo normalnie 0,5L kosztuje 50zł. czyli litr przy proporcji 1:10 wychodzi około 10zł. Na dość długie auto (signum) myślę że niecały litr powinno być ok?

Opublikowano

Tak przy duzym opakowaniu wychodzi 3,18 za mycie. 5l 159zł 50 myc. Przy małym wychodzi tragedia. Litr spokojnie starczy na takie auto. Jak zamierzasz kupic mniejsze opakowanie to tak jak pisałem od siebie polecam SG 30,90 za litr masz 10 myc za 3,09 za mycie. Przy 5l oczywiscie wychodzi znacznie taniej. Jednak dla mnie Magi to przynajmniej na ta chwile najlepsza piana z jaka miałem doczynienia. Oczywiscie nie sprawdzałem wszystkich na rynku :)

Opublikowano

Kupię butelkę SG na razie na próbę, chyba że ktoś bierze jakieś duże opakowanie Magi do podziału to się podłączę (najlepiej Kraków można wziąć na pół czy na 3).

Opublikowano

smelbo, Jeśli liczysz na efekt domycia auta, to magifoam Cię nie zawiedzie. Jak się postarasz to na signum bez nadkoli zejdzie Ci z 350 ml. Grubo nie trzeba piany rzucać, bo splynie szybko. Przy cienkiej warstwie z 15 spokojnie leży.