Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie różnice między nimi? GS-a miałem -fajny i uniwersalny. W czymś surfex lepszy,a w czymś gorszy?

Opublikowano

Ja również jak kolega @CAR CRAZY wybieram SurfexaHD. Próbowałem kilku APC - od ADBLa, Cleantle, Good Stuffa, ale odkąd wziąłem Surfexa do ręki to nie chce niczego innego 🙂 Produkt bardzo uniwersalny i bezpieczny. Moje ulubione stężenie 1:10, atakuje nim wiele rzeczyi szkody nie narobiłem.

• Moderator
Opublikowano
1 godzinę temu, grechut napisał(a):

Ja również jak kolega @CAR CRAZY wybieram SurfexaHD. Próbowałem kilku APC - od ADBLa, Cleantle, Good Stuffa, ale odkąd wziąłem Surfexa do ręki to nie chce niczego innego 🙂 Produkt bardzo uniwersalny i bezpieczny. Moje ulubione stężenie 1:10, atakuje nim wiele rzeczyi szkody nie narobiłem.

Na co tygodniowy oprysk zabezpieczonych felg przed myciem właściwym, wystarcza 1:10?

Opublikowano
3 minuty temu, Eryczek napisał(a):

Na co tygodniowy oprysk zabezpieczonych felg przed myciem właściwym, wystarcza 1:10?

Na luzaku 😉

• Lubię to 1
Opublikowano

Myślałem jeszcze o tym do wnętrza : https://shiningcar.pl/all-purpose-cleaner-apc/fresso-apc-uniwersalny-srodek-czyszcacy-do-wnetrza-pojazdu-1000ml

Co sądzicie ? Jak rozrobić 1:10 ?

Lub zdecyduje się rzeczywiście na https://shiningcar.pl/all-purpose-cleaner-apc/koch-chemie-green-star-apc-uniwersalny-srodek-czyszczacy-koncentrat-1000ml

Widzę bardzo dobre opinie o tym produkcie. Na błyszczący kokpit zrobić 1:10 ?

Opublikowano

@Szary93 Fresso sporo słabszy od Kocha, ale nie zawiera wodorotlenkow i nie trzeba go wymywać, super pachnie i świetnie się wnętrza nim robi, na zewnątrz zrobiłbym go raczej 1:5 , środek spokojnie 1:10.

Koch na zewnątrz jest super, były czasy że dolewałem go do wszystkiego, mycia, prania, w środku teoretycznie wymaga wymywania, sporo osób używa i nie wymywa i jest ok, mi w stężeniu 1:10.nigdy nic nie zrobił ale kiedyś szczura robiłem i słabo szło więc robiłem 1:3 bez wymywania i białe ślady wyszły , ale to mocne stężenie.

Sporo osób też narzekało że od 2-3 lat GS już słabszy jest, albo coś w tym jest, albo przyzwyczaili się do produktu albo konkurencja mocno idzie do przodu i teraźniejsze Apc to są mocarze, teraz jak potrzebuje moc to Aqua Apc lub Hyper Apc , tu jest moc ale też czuć że sporo chemii drażniącej, dusi trochę.

Opublikowano

Dobra dziękuję za rady, chyba zdecyduje się na Koch Green star w rozcieńczeniu 1:20 i będę próbował po trochę usuwać ten połysk z kokpitu. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

U siebie używam Kocha GS, a w sumie zacząłem używać kilka dni temu. Ogólnie zapach ma akceptowalny, 1:10 atakuje wszystko. Wnętrze ze scrubem ogarnia elegancko. Zauważyłem, że pracując ze scrub padem to Koch się lepiej chyba wypracowuje. Jak zetrzesz suchą fibra i później zaatakujesz mokra żeby wymyć to praktycznie zero pianki białej. Natomiast jak pędzlujesz, zetrzesz suchą i później wlecisz mokrą to sporo białego mleka. Na dwa razy mokrą fibra to ścieram po pędzelkowaniu. Także dla mnie z scrubem elegancko. 

Ten produkt jest jakiś dziwny. Od razu czuć że pracuje się nim fajnie, bezpiecznie. Jakaś magia 🙂

Jeśli chodzi o kocha to plastiki po nim są takie w miarę rozsądne w dotyku. Wyczyszczone, ale nie suche na wiór. 

Moje pierwsze APC adbl, które do dzisiaj stoi w bańce 5l to była tragedia. Plastik wyschnięty na wiór. 

Mam jeszcze Clentle APC które fajnie pachnie, jest delikatne ale raczej na lekkie tematy. Szybko przestaje się pienić. Muszę spróbować że scrubem

• Lubię to 2
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Przyłączę się do dyskusji z pytaniem odnośnie GS'a. Dotychczas używałem go jako prewash na lakier, ale został zastąpiony BH, więc leży mi niecały litr produktu. Poszukując  interior cleanera zastawiam się, czy nie byłby dobrym rozwiązaniem na czyszczenie wewnętrznych plastików - przede wszystkim scrub padem ale i pędzelkiem. Pytanie do was odnośnie stężenia, jakiego używacie do można powiedzieć bieżącego czyszczenia daily auta (mycie raz na 2-3 tygodnie). Myślałem o stężeniu 1:30. 

Opublikowano

1:30 powinno być ok, jak coś mocniej zabrudzone to 1:20, chociaż ja na mocno uje*ane np. progi stosuje 1:10 i też jest ok. GS też możesz wykorzystać do mycia felg i opon 1:10-1:20. 

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Panowie wracam do tematu, próbowałem APC od Kocha green star jednak nie zmyło to pozostałości po megsie. Kokpit w miejscach aplikacji megsa jest jakby nasączony i tłusty od tego dziadostwa. Co polecacie ? Próbować dalej tym samym ? Rozcieńczenie 1:10.

• Moderator
Opublikowano
Godzinę temu, Szary93 napisał(a):

Panowie wracam do tematu, próbowałem APC od Kocha green star jednak nie zmyło to pozostałości po megsie. Kokpit w miejscach aplikacji megsa jest jakby nasączony i tłusty od tego dziadostwa. Co polecacie ? Próbować dalej tym samym ? Rozcieńczenie 1:10.

Zaopatrz sie w ScrubPada + APC Fresso.

Opublikowano

@Domel jak mu po GS 1:10 nie zeszło to tym bardziej po Fresso Apc , które jest świetne ale wyrazie słabsze od GS który zawiera wodorotlenki, za to mega bezpieczny.

Scrub pad robi robotę.

• Moderator
Opublikowano
Godzinę temu, marcineke napisał(a):

które jest świetne ale wyrazie słabsze od GS który zawiera wodorotlenki, za to mega bezpieczny.

Recepturę GS zmienionio juz kilka razy w przeciągu kilu lat. No chyba ze masz bańkę sprzed +/- 5 lat - to ok zrobi robotę. Obecne wersje GS są słabe.

• Lubię to 1
Opublikowano

@Domel @Domelmam sprzed kilku lat, ale już ostatni rozrobiony literek, raczej nie kupię jest tyle świetnych produktów konkurencyjnych że szkoda się cofać.

Słyszałem że GS się popsuł, 4 lata temu to był produkt top, 90% producentów poszło z jakością do przodu a Koch się cofnął.

Cóż jakoś mi nie żal, aczkolwiek do czego ja GS - a nie dolewałem....chyba tylko na lakier do QD nie dolewałem.

• Moderator
Opublikowano
7 minut temu, marcineke napisał(a):

Cóż jakoś mi nie żal, aczkolwiek do czego ja GS - a nie dolewałem....chyba tylko na lakier do QD nie dolewałem.

Niestety, ciągła zmiana regulacji, prawa unijne, ekologia, zmiany cen poł produktów, surowców - raczej nie ma szans juz utrzymać tą samę recepturę na dłużej niz +/- 3 lata.

Był to produkt "epicki", teraz ma bardziej wyważoną formułę, ale nie znam osoby z branży która by na niego nie narzekała. Ale to już indywidualna kwestia i podejście operatora pędzelka 😉

Wracając do meritum - niech kolega @Szary93 powalczy GSem skoro juz go ma ale dokupić ScrubPada obowiązkowo.

Opublikowano

Mam ScrubPaday i pędzelek. Na razie nic nie pomogło, nadal są jak by tłuste plamy po tym środku od megsa i nie mogę się tego pozbyć. Będę próbował ponownie. Problem w tym że produkt megsa jak by wchłonął w kokpit i ciężko się tego pozbyć.

Jaki czas mniej więcej pracować padem lub pędzlem na powierzchni ?

Opublikowano
7 godzin temu, marcineke napisał(a):

@Domel jak mu po GS 1:10 nie zeszło to tym bardziej po Fresso Apc , które jest świetne ale wyrazie słabsze od GS który zawiera wodorotlenki, za to mega bezpieczny.

Scrub pad robi robotę.

Green Star nie zawiera wodorotlenków sodu/potasu. Mam kilka butelek klasycznej wersji 2018..

Opublikowano

Jeszcze raz dodam produkt ktróy chciałbym usunąć ponieważ powstał po nim efekt tłustego błyszczącego kokpitu : https://shiningcar.pl/tworzywa-i-plastiki/meguiar-s-ultimate-protectant-spray-srodek-do-kokpitu-plastikow-wewnetrznych-i-zewnetrznych-473ml

Efekt dokładnie taki jak tutaj : 

U mnie jeszcze nierówno nałożone dlatego wygląda to mega słabo w słońcu a nie chcę nakladać na całość tylko chcę usunąć i przywrócić do stanu fabrycznego.

Może ktoś z was go używał i coś jeszcze doradzi ?

Opublikowano

@Szary93 używam tego produktu jak mam bardzo stare zniszczone auto, często budowlane, kryje świetnie, przyciemnia niestety mocno nabłyszcza , ale zawsze na drugi dzień ten połysk się uspokaja a przyciśnięcie i krycie rys jest świetne, mam butelkę która ma kilka lat, wychodzi z niego gęsta perłowa maź, ale robi robotę, często smaruje nim mocno porysowaną belkę bagażnika czy plastik wewnątrz klapy bagażnika.

Ale faktycznie jest tłusty i błyszczący jak Plak.

Ale nigdy tego nie musiałem ściągać, ani też nigdy nikt nie wyraził mi niezadowolenia z wyglądu, zwłaszcza że decyzje po zrobieniu próbki podejmował właściciel.

Opublikowano

Panowie, więc co zamiast GS ? Surfex HD ? Czy może nadal GS będzie dobra opcja ?

Co waszym zdaniem na dzień dzisiejszy jest takim złotym środkiem w apc ? Do zewnątrz i wewnątrz.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Surfex od BH to chyba najlepsze APC na rynku, obok Gyeon APC. Z tym bym startował na ten moment.  Gyeona przewaga mad konkurencją wynika z braku zapachu,  natomiast Surfex jest chyba najmocniejszy, a zapach ma bardzo delikatny. Obydwa są świetne.  Koch jak.pisali koledzy, to melodia przeszłości.  Sam męczę końcówkę z jakiegoś starego zakupu i raczej długo do niego nie wrócę.  Raz, że jakość spadła,  a  po drugie kupiłem 5L BH. 

• Lubię to 3