Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Marcin1992 leciałem od 600 do 2500 wszystkie gradacje na mokro i o ile normalnie żadnej ryski nie było widać tak po włączeniu świateł już jakieś małe okrągłe się pokazały. Zastanawiałem się czy to właśnie nie przez ten papier okrągły a kupiłem inne lampy i już chciałem to zrobić tak jak trzeba. Gdzieś tu w temacie nawet wstawiałem zdjęcia jak to wyszło wtedy i co użyłem 

Opublikowano

@furlak nie możesz robić wszystkich gradacji na wiertarkce bo jak w twoim przypadku nie wyprowadzisz tego. Jedna na maszynie reszta ręcznie no chyba że masz maszynę typy da. 

Opublikowano

@audicoupe no właśnie dlatego tutaj zapytałem. Nie wiedzialem w jakim kształcie papier kupić, bo wcześniej krążki kupiłem i tak myślałem czy to nie po nim te rysy zostały. Czyli kupić zwykle i lecieć wszystko ręcznie? 

Opublikowano

@furlak wszystko zależy od lamp, jedna -dwie gradację mogą być na maszynie  reszta ręcznie. Nie wszystkie lampy trzeba zaczynać 600a nawet niżej i kończyć na 3000 , mocne tnące pasty wyciągają szlif pp papierze 1200 😁

Opublikowano

@audicoupe chodzi o to, że chciałem od jednego sprzedawcy wszystko kupić ale jeden ma krążki i nie ma zwykłych a drugi odwrotnie 😬 Wcześniej zmatowiałe i porysowane lampy robiłem dlatego zaczynałem od 600 żeby nie poprawiać później. Te co chce robić głównie porysowane są a że futro, gąbki i pasty aca jeszcze mam to nie będę przecież leciał do 3000 😁 

Te stare kiedyś tak wyszły:

InShot_20190909_090854725.jpg

IMG_20190830_174417.jpg.d5f213717c50eac7189d1ec28e54c928.jpg

Opublikowano

Ja na wiosnę lato będę brał się za swoje lampy. Zrobię je na da lub mimośrodzie 125 z przekładką z gąbki. Lampy będę demontować i zobaczę czy nie za duże będzie 125mm bo myślę że rotacja - wkrętarka z tarcza 50mm może zrobić ślady bo chce malować lakierem 2k nie polerkę. A jak coś to kupię papier 50 i polecę wkrętarką... Na razie mam kupione papiery 125 to zobaczę jak będzie...

Opublikowano

Panowie, jak zwykle zabezpieczacie lampy po wyszlifowaniu i polerowaniu? Wrzucacie wosk, powłokę jakąś, żeby utrwalić na dłużej ładny look? Zwykle wrzucałem jakiś "zimowy" wosk, ale nie jest to zbytnio trwałe. Z powłokami nie próbowałem, chociaż miałem wypróbować kiedyś moonlight'a, ale czasu zbrakło...

Opublikowano

@Gold_Car z jednej strony nie wygodnie ale z drugiej czasami narożniki lampy za wpuszczone w blotnik-zderzak -atrapę i wtedy jest lepiej bo można lepiej dopracować taka lampę, trzeba sobie jakoś lampę usztywnić aby nie pracowała i nie popękały plastik. 

@Marini23 megs hedlight UV a potem powłoki k2 (około 25zl), soft hard Plastic (około 50zl), carpor Dlux (150zl). 

Opublikowano

@audicoupe te powłoki od k2 są coś warte? Najpierw megsa a później k2 można na to nałożyć? Ile warstw się tego daje? Nawet nie wiedziałem, że coś takiego jest a na jedne lampy nie opłaca mi się nic droższego kupować 😃

Opublikowano

@furlak cieżko mi coś powiedzieć o powłoce k2 ale mam zaaplikowaną na auto, w tej cenie to można ja kłaść co pół roku. Jeśli k2jest  powłoką to nie możesz położyć na megsa uv.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie używał ktoś może do zabezpieczenia SONAX Profiline Headlight Coating? 2 saszetki z ciekawości kupione i będzie testowane, ale może ktoś miał już okazję aplikować i podzieli się spostrzeżeniami😉

Opublikowano

Cześć,

Wymieniałem odbłyśniki xenonow z racji tego ze lampa była rozklejona to postanowiłem umyć środek klosza. Niestety za późno pomyślałem że mogę je porysować bo środek może być delikatniejszy.

Ale cóż juz jest po ptakach, czym do tego podejść żeby bezpiecznie usunąć te ryski?

Do dyspozycji mam pasty menzerna 400,100,2500,3800, a z padów tylko jakiś uniwersalny na wkrętarke. Posiadam tez maszynę DA 125 mm ale nią niestety nie podejdę. 

Ma ktoś jakieś pomysły?  

Opublikowano

daniel 87 zabezpieczałem tym lampy od pasata

i do tej pory dobrze sie trzymają a wcześniej jakieś trzy lata temu od astry g i tez do tej pory są ok.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Warszawa, potrzebuję wypolerować swoje lampy auto to Laguna z 2012 roku dużo rys i pęknięć bezbarwnego, zmatowień. Chciałbym żeby ktoś mi to bardzo dobrze ogarnął tj papiery od 400 do 2500/3000 poźniej polerka i trwałe zabezpieczenie. Są jacyś doświadczenie w tym temacie chętni?

P.S.

Jestem bardzo wymagającym klientem :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
23 godziny temu, audicoupe napisał:

Vectra po liftingu

Jakie pady i pasty użyłeś? Szukam jakiś padów właśnie do polerki lamp do past Menzerna.