Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jak pierzecie swoje pady? 🤔

Ja po pracy moczę z 2 godziny w białym jeleniu „jedwab wełna puch” i odrobinie płynu do mycia naczyń, a następnie wyciskam i wrzucam do pralki na program tkaniny delikatne (50 stopni) i dodaję do płukania ocet.Wirowanie ustawiam na 600. Po praniu przepłukuję w czystej wodzie pod kranem i wyciskam, ponieważ leci z nich jeszcze sporo piany. 😀

Posted

... ja ogarniam to w ten sposób:

- płukanie w wodzie 

- IPA

- tornador

- płukanie 

- sprężone powietrze 

- suszenie

Posted

U mnie Ipa wymiaszana z Apc oraz norinse. Takie kombo... 

Każdy pad na koniec pracy jest plukany w pad washer plukanie za pomocą Norinse, a w trakcie pracy jest oczyszczany przy pomocy tornadora ale z   rurka plastikową która to lepiej oczyczcza pady niż 🌪 tornador lozyskowany. Akurat w tym przypadku lepiej do padów sprawdza się u mnie na plastiku. 😉

Posted

Sonax ex04-06 ostatnio ładnie wymyłem z padów NAT, żółty i czerwony, płynem do mycia naczyń porządnie wyciskając palcami, po wcześniejszym namoczeniu w IPA. Pasty są tłuste, wiec IPA, płyn do naczyń sprytnie je wypłukuje z gąbki. 😉 

Posted

@boT Mógłbyś wytłumaczyć jak dokładnie robisz z  IPA + APC + NORINCE? Moczysz w roztworze takim, opryskujesz czy jak ? 😄

Posted
Godzinę temu, Kamil3km napisał:

@boT Mógłbyś wytłumaczyć jak dokładnie robisz z  IPA + APC + NORINCE? Moczysz w roztworze takim, opryskujesz czy jak ? 😄

Mam rozrobiony roztwór w atomizerze, w jeden litr wchodzi 300ml ipa / około 80ml Apc / 15 ml Norinse od optumum.

Podczas pracy dmucham albo tornador rurka plastik albo zwykla dmuchawka, po dwóch lub trzech panelach pada przemywam 3,4 strzały roztworu ruszam szczotką i wydmychuje tornadorem, pad gotowy do pracy jadę dalej, pralki nie uzywam wogole. 

Posted

Ale cuda... Po pracy Dobre APC - pryskam całego pada.

Potem w wiaderka ciepła woda +apc i mocze to z godzinę. 

Potem wyciskam, mietole pada ręcznie, palcami (od środka, na zewnątrz) potem z 2x plukanie a wodzie z octem i git

• Moderator
Posted

@boT i takim wilgotnym jedziesz dalej ..bo nie oszukujmy sie nie jest on suchy na 100%. Kiedys tak robilem i podczas pracy zawsze gdzies chlapal woda z pasta  tyle ze samo apc robilem 

Posted
Godzinę temu, BiałyGTi napisał:

@boT i takim wilgotnym jedziesz dalej ..bo nie oszukujmy sie nie jest on suchy na 100%. Kiedys tak robilem i podczas pracy zawsze gdzies chlapal woda z pasta  tyle ze samo apc robilem 

Jest idealny do dalszej pracy. 

• Okay 1
  • 1 year later...
Posted

Coś takiego znalazłem.

Chodzi o to że Nowicki mówił, że pad musi być suchy.

Tutaj gość myje pad co element i jedzie nie wyschniętym dalej:

https://www.facebook.com/watch/?v=373316883493940

W sumie bez pad washera też można by to było ogarnąć. 

1. Opryskać APC.

2. W wiaderku z środkiem czyszczącym i kratką wyprać delikatnie pad.

3. Jeśli środkiem czyszczącym nie jest No Rinse jak w filmie to pewnie wypłukać. 

4. Założyć na maszynę i pozbyć się reszty wody (pewnie dobrze by było jeszcze wcześniej wycisnąć np. przez zgniatanie całości gąbki).

Z pastą 3D One tak działałem, po moich pierwszych testach maszyny polerskiej i dało się doczyścić  pady. Tylko, że ta pasta chyba nie ma tendencji do zasychania. 

Działając tak jak na filmie wystarczy jedna gąbka na cały samochód. Producentom i dystrybutorom na pewno zależy, żeby ich kupować jak najwięcej a przy tradycyjnym praniu trochę ich trzeba na całe auto.

• Moderator
Posted

@tryhp3 jak jeszcze przy mikrofibrze czy futrze to sie sprawdzić aby całe auto przlecieć jednym padem tak przy gąbce średnio to widze, przynajmniej te 2-3 mieć na całe auto bo po czasie gąbka bedzie cała mokra przez co straci swoje właściwości tnące no i tak co przejazd czyścić czyścić pada to troche zajmuje, szybciej bedzie odczepic go i nowego nałożyć a pozniej wszystki wyprać 😄 suchy pad jest twardszy przez co siłą tnąca jest duzo wieksza ale możliwe że taki sposób też sie sprawdza, trzeba by potestowac i zobaczyc czy zmienia sie siła cięcia wraz z coraz czestrzym myciem pada, bo nie oszukujmy sie ale bez wzgledu jak dobrze wydmuchasz pada, to i tak on jest wilgotny 

• 3 weeks later...
Posted

Panowie macie tak, że po praniu padów one najzwyczajniej się rozwarstwiają? Mam na myśli to, że odchodzi gąbka od rzepu.. 😕

Dziwne, bo mam tak tylko na  niebieskich padach od NATa, na innych jest ok.

Posted
W dniu 22.06.2020 o 17:38, grechut napisał:

Panowie macie tak, że po praniu padów one najzwyczajniej się rozwarstwiają? Mam na myśli to, że odchodzi gąbka od rzepu.. 😕

Dziwne, bo mam tak tylko na  niebieskich padach od NATa, na innych jest ok.

Pierzesz w pralce? Jaką temperaturę masz? Ja piorę w max 40 stopniach.

• 2 weeks later...
Posted

@daniel87 - szczoteczka nylonowa, a dodatkowo wytrzepywanie pada np. o blat stołu.

• 1 month later...
Posted

Gdzie o tornadorze którego nie mam, mi nawet ciężko się je pierze bo pralka nie chce robić tego jak należy a ręcznie trzeba się męczyć szczotką. Liczyłem na jakieś fajne patenty na pranie ale widzę że muszę się męczyć. 

Posted
2 godziny temu, Lukaso napisał:

Gdzie o tornadorze którego nie mam, mi nawet ciężko się je pierze bo pralka nie chce robić tego jak należy a ręcznie trzeba się męczyć szczotką. Liczyłem na jakieś fajne patenty na pranie ale widzę że muszę się męczyć. 

Gdzieś na IG widziałem patent z przyklejaniem brudnych padów na deskę z warstwą rzepa i mycie myjką ciśnieniową z kątem strumienia minimum 30*. Wiele osób w komentarzach potwierdzało, że stosuje taką właśnie metodę i przy ciśnieniu jakie produkują nasze małe myjki nic się padom nie dzieje.

• Dziękuję 1
Posted

@RoBee O, i to jest patent, coś by trseba pokombinować..., może i gabki by szło tym myć, bo to w sumie chodzi o wzruszenie pasty z gąbki a jak zauważyłem niektóre pasty ciężko się wymywa. 🤔

• 1 month later...
Posted

Grunt to namoczyc ten pad. Ja mocze w cieplej wodzie z micro wasch. Potem jeszcze dopsikuje sobie apc jak potrzebuje i wyciskam palcami na zewnatrz. Potem drugie moczenie i ta sama operacja. W pon dojda mi tornadory wiec zobaczymy jak one beda pracowac. No i patent z myjka mnie tez zaciekawil :)

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Posted
4 godziny temu, sadam55 napisał:

Grunt to namoczyc ten pad. Ja mocze w cieplej wodzie z micro wasch. Potem jeszcze dopsikuje sobie apc jak potrzebuje i wyciskam palcami na zewnatrz. Potem drugie moczenie i ta sama operacja. W pon dojda mi tornadory wiec zobaczymy jak one beda pracowac. No i patent z myjka mnie tez zaciekawil 🙂

Kup Lake Country Pad Washer 3000 i będzie po problemie 🙂 szybko łatwo i skutecznie 🙂

tutaj pokazywałem:

Posted

Za malo robie zeby kupic sobie taki bajer ;) Ale widze, ze mozna kupic podobne urzadzenie za 3 paczki. Ktos testowal? D wasch sie to nazywa