Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiecie w pracy jestem więc czytanie ze zrozumieniem u mnie szwankuje :kox:. Inna sprawa, że zamiast colli poleciłbym jednak megsa #16 :P

Opublikowano

Przepraszam ze wtracam sie w tym watku ale mowa jest o megs #16. Czy bez problemu moge polozyc #16 na PB polish with sealant, jesli tak po jakim czasie?

Opublikowano
Marcin, jak masz przygotowany lakier pod ten wosk ?

jeszcze nie mam przygotowanego bo na razie niskie temp w moim regionie aby nakladac wosk

ale mysle ze umyje dobrze autko aktywna piana plus glinka pojdzie w ruch

• Administrator
Opublikowano

Jeśli chcesz sie ograniczyć tylko do mycia i glinki to w wyglądzie nie zobaczysz różnicy miedzy żadnym z proponowanych tu wosków.

Opublikowano

ale tak jak pisalem wyzej nie zalezy mi az tak na wygladzie, raczej bardziej na zabezpieczeniu lakieru przed roznych syfem.

W tamtym roku okropnie wojowalem z kropkami zywicy ( parkowalem w pracy kolo drzew)- jak uzywalem turtle wax to owe kropki okropnie przylegaly i ciezko bylo je usuwac, jak zaczelem uzywac NXT 2.0 to owa zywice latwiej bylo mozna usunac.

i dlatego w tym roku nie wiem co uzywac - czy nadal NXT2.0 ( ktory byl raczej oki) czy moze kupic cos jeszcze lepszego ( bo i tak musze kupic bo NXT2.0 sie skonczyl)

• Administrator
Opublikowano

Ja bym wziął 476, ew Megsa 16 bo oba mają opinie najbardziej wytrzymałych wosków w rozsądnej cenie.

Opublikowano

Jak w temacie. Okres ten jest na tyle łaskawy dla wosków, że ja preferuję różne. Pole do eksperymentów daje dodo i pb. są samplery i jest zabawa. :)

Opublikowano

:? Nie wiem czemu temat zszedł na 476 skoro w tytule jest wiosna/lato ale żeby nawiązać do tytułu to moi nowi przyjaciele na wiosnę.

P1000566.jpg

Opublikowano

Piotrek, to mi się podoba :good: rozmaite cuda a nie tylko 476, 16. Można eksperymentować, zejdzie to inny :) git zabawa

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

jeśli masz ciemny lakier pomyśl o czymś naturalnym, ja osobiście do jasnych wolę syntetyki dające ostry blask, wybór jest taki że na każdą kieszeń coś się znajdzie :)

Opublikowano
jeśli masz ciemny lakier pomyśl o czymś naturalnym, ja osobiście do jasnych wolę syntetyki dające ostry blask, wybór jest taki że na każdą kieszeń coś się znajdzie :)

dzieki malkolm przynajmniej na początek coś wiem. Mam jasny lakier (i cel - ostry blask połączony z dobrą ochroną), no i ok. 80 PLN, co mam kupić i z czego będę zadowolony :o

Opublikowano

Powiem troche na opak, na jasnym (konkretnie bialym) fajnie wyglada glaze a do tego sealant przykryty carnauba. Biorac pod uwage 80 zl to byly by to jakies testery.

Opublikowano

glinkowanie, na razie odpada (nowy, gładki lakier), co do sealenta to myślałem o POORBOY'S WORLD EX-P lub CHEMICAL GUYS BLITZ ewentualnie NXT, jeśli chodzi o carnaubę to POORBOY'S WORLD NATTY'S (powiedzmy RED) ewentualnie DODO JUICE DIAMOND WHITE.

Jednak skłaniałbym się do zastosowania tylko carnauby, nie wiem czy dobrze kombinuję?

Opublikowano

guzzi dobrze kombinujesz , zestaw PB EX-P i Naty's Red jest bardzo dobry , ino ja miałem mały problem z przyleganiem kurzu ( lakier szybko łapał ) .

Co do połysku czy efektu " mokrego lakieru " byłem bardzo zadowolony .

Opublikowano

idealnie wg firmka byłoby: PB Black Hole/White Diamond (glaze) + PB EX (czysty sealent) + PB Natty's Red (carnauba). Black Hole i EX - kupię sample =32PLN, Reda =80PLN (troche przekroczę budżet :zly: ) i wypróbuję (tylko czy jest sens :o ) nie lepiej samego Reda? to przecież nowy lakier :ad:

• Administrator
Opublikowano

guzzi, ja bym dał sam glaze plus Reda,ale bynajmniej nie jest to powodowane tym że to nowy lakier. Nie ma powiązania nowy lakier = dobry lakier,i to bez względu na półke cenową.

Opublikowano

Przy ograniczonym budzecie mozna zrezygonowac z EX-P lub Reda. Black Hole a raczej na jasny kolor Poorboys White Diamond bym zostawil. Do tego przydal by sie cleaner. Chociaz na nowym lakierze dosyc slabe wlasciwosci czyszczace PB WD/BH moze wystarcza. Wiec PB White Diamond + Nattys Red bedzie ok.

Inna propozycja: SRP + probka FK 1000p. Na jasnym da dobry efekt, tym bardziej, ze SRP zamaskuje rysy. FK to wytrzymaly wosk wiec troche polezy. Dla chcacych woskowac czesto auto na pewno za dlugo :lol: Ok, troche krece ale w tej cenie trudno znalesc cleaner + glaze + LSP.

Opublikowano
guzzi, ja bym dał sam glaze plus Reda,ale bynajmniej nie jest to powodowane tym że to nowy lakier. Nie ma powiązania nowy lakier = dobry lakier,i to bez względu na półke cenową.

no i nie można było tak od razu dzięki Evo, yacek_b, firmek, malkolm - dzięki za pociągnięcie tematu. Cel został pośrednio osiągnięty: dam glaze, powiedzmy PB White Diamond lub ChG wet mirror finish + PB Red i... zobaczymy, mam nadzieję, że się "nie pogryzą" :idea:

Opublikowano

Wite Diamond/Black Hole z Redem na pewno sie nie pogryza. CG nie wiem bo nie mialem ale nie widze powodu by cos poszlo nie tak.