Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy ktoś wie czy będzie jakaś większa zauważalna różnica między DJ Purple Haze a Natty's Blue na lakierze Alfy Romeo Verde Acero? Wosk mam zamiar kłaść na Cherry Glaze ale nie wiem który lepiej nada się do takiego koloru.

• Dystrybutor
Opublikowano
Witam

Czy ktoś wie czy będzie jakaś większa zauważalna różnica między DJ Purple Haze a Natty's Blue na lakierze Alfy Romeo Verde Acero? Wosk mam zamiar kłaść na Cherry Glaze ale nie wiem który lepiej nada się do takiego koloru.

wszyscy wiemy że wosk to jest ten 1% dla wyglądu i jak wynika z tematu różnie bywa z oceną poszczególnych zestawów

Opublikowano
nakładałem na pad

A jakim padem?

Rozprowadzałem maszyną DA na 3 potem wypracowywałem na 5. Po dotarciu pokazywał się delikatny film. Widoczny po przejechaniu palcem i w świetle HQI

Na świetle dziennym i pod halogenem gdzie niegdzie miałem film ale po dotarciu lekko fibrą znikał.

A czy nie powinno się odczekać z dwóch godzin między nałożeniem Prima, a położeniem wosku

Teoretycznie im więcej czasu odczekasz między aplikacją Prima a woskiem tym lepiej. Ale ogólnie mam czasu na to heh.

A co do HDC, Primy itp- każdy user jest inny i co innego przypadnie jemu do gustu. HDC nie miałem ale porównując Amigo do UP i Wet Mirror Finish to jest dla mnie numerem jeden.

Opublikowano

Czy ktoś mógłby napisać coś o wosku od ValetPro Banana Wax? Na forum bardzo mało informacji użytkowników na temat tego produktu. Jak z wytrzymałością, podbiciem wyglądu, kryciem małych rysek, kropelkami, odprowadzaniem wody itp :idea: ? Chciałbym go stosować w okresie wiosenno-letnim na cleaner Achilles Prep który posiadam.

Opublikowano
Witam

wszyscy wiemy że wosk to jest ten 1% dla wyglądu i jak wynika z tematu różnie bywa z oceną poszczególnych zestawów

Zdaję sobie z tego sprawę, ale miałem nadzieję że może ktoś stosował obydwa woski i będzie w stanie w jakiś sposób je porównać :)

Opublikowano

Prosze o wyrozumiale podejscie do pytania, tak z humorem moze lekko :)

Majac: Coli 915 , Sonax BSD, Megs UQD, PB BH, PB Red, co na lato da najfajnieszy look a zarazem zabezpieczenie, ktore chwile tam wytrzyma ?

PB BH + PB RED, a calosc przykryc BSD, czy "zamykajac" combo BH + RED uzyskam wieksza trwalosc ? Czy mimo iz "zamkne" albo przykryje je BSD to i tak trwalosc pozostanie taka sama ? :idea:

Chwilowo na aucie siedzi Collinite 845 + 915 + UQD , ale jakos mnie to nie porwalo ( a przynajmniej sam 845 + 915 ) :?

:roll:

Opublikowano

iljash, Nie mając Carbona, na lato miałem właśnie BH+Red. Nie wiem jaki masz kolor, ale u mnie na wiśniowym mettalicu, takie połączenie ładnie wyglądało. Co do trwałości to takie połączenie, trzymało u mnie do miesiąca. Na lato nie używałbym na to BSD. ;)

Opublikowano

a czy BSD zabije tylko sliskosc lakieru ?

Bo wiecie pytalem o BSD na zasadzie psiknac tam po pierwszym myciu np. Tak zastanawialem sie czy look zostanie po PB BH+ PB Nattys red , a BSD doda jedynie swoja trwalosc z wierzchu i mega kropelki :-] Czyli taki chcialem ( moze na sile ) w miare zloty srodek typu ladnie wyglada i dzieki bsd swietnie kropelkuje a i tez troche dluzej polezy :D:o:-]

Opublikowano

Dziś zrobiłem pierwszy test wosku soft99 do jasnych lakierów na szarym e46. Kropelkowanie jest mega.. śliskość też bardzo dobra.. podbija nie co lakier.. zobaczymy jak wytrzyma długo na zupełnie nie przygotowanej masce... Ogólnie jestem mega zadowolony z efektu ;)

Opublikowano

Do kolegi Bonthyc, który pytał o wosk od ValetPRO - Banana Wax. Mianowicie dzisiaj użyłem ten wosk po raz pierwszy. Powierzchnia była przygotowana przy pomocy Cherry Glaze - aplikacja maszynowa. Na to poszedł wosk od ValetPRO:). Aplikacja wosku ręczna (można też maszynowo).

Pierwsze wrażenia:

- zapach rewelacja (co przekłada się na dużą przyjemność pracy z tym produktem)

- aplikacja banalna (można stosować w pełnym słońcu), wosk ma konsystencję kremu bananowego;)

- bardzo łatwe docieranie i polerowanie wosku (jeszcze nie spotkałem się z tak łatwym docieraniem, a wiele środków już używałem)

- śliskość lakieru i odprowadzanie wody na bardzo wysokim poziomie

Wosk stosowałem na biały lakier. Nie wie jeszcze jak z trwałością, ale przy tak banalnej aplikacji częste woskowanie nie będzie problemem.

Ze względu na łatwość aplikacji wosk mogę polecić na szybkie nawoskowanie auta np. dla handlarzy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

przemko99, dzięki :) Sam też kupiłem ten wosk. Kładłem 2 warstwy na cleaner achilles prep. Wszystko aplikowane ręcznie. Co do Twoich wrażeń z łatwością aplikacji, docierania i śliskością to mogę je potwierdzić :good: Moje auto ma lakier bez korekty i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony tym ile powyższy zestaw zamaskował drobnych rys i swirlsów. Pod słońce lakier prezentuje się znacznie lepiej. Jeśli chodzi o odprowadzanie wody to po pierwszym płukaniu na bezdotyku byłem zadowolony (wiadomo, że BSD to to nie jest). Dziwna rzecz wydarzyła się natomiast po ok. tygodniu. Kropelki zrobiły się duże oraz niekształtne a zrzucanie wody osłabło. Nie wiem czy zrobiłem błąd w aplikacji czy pyłki z drzew + jakieś 400km w deszczu + częste oberwania chmury zrobiły swoje (auto stoi obecnie pod chmurką). Czy może ten wosk po prostu taki jest. :idea: Dodam, że mycie na 2 wiadra niewiele pomogło. W każdym razie fajny wosk żeby sobie/ciotce/mamie/tacie na szybko nawoskować auto :mrgreen:

Opublikowano

Właśnie wczoraj myłem samochód (szampon 4Nano UV) i jak na razie wosk się trzyma :)

W międzyczasie aplikowałem wosk na ciemny lakier. Powierzchnia była przygotowana tym razem za pomocą AG SRP. Wosk minimalnie przyciemnił lakier- efekt bardzo mi się podobał, tak jak piszesz w słońcu prezentował się bardzo ładnie.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam Prima Amigo jaki wosk do 200zł najlepiej się sprawdzi z tym produktem. Chodzi mi o look i żeby poleżał przynajmniej 2 miesiące. Na razie skłaniam się ku Zymol Carbon. Tylko jak wpłynie zastosowania Prima Amigo zamiast HDC (obawiam się nie będzie to tak trwałe połączenie jak HDC)?

Opublikowano

Rozumiem, że chodzi o woski naturalne...? Wybór będzie spory - z PA dobrze współpracuje większość wosków pomimo, że (wg mnie) PA jest po części produktem typu glaze... Możesz wybrać Zymol-a, możesz AngelWax Guardian, Wolfgang Fuzion, DJ Supernatural Hybrid...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie a mieliście kontakt z woskami Soft99 ??

Możecie coś o nich powiedzieć ??

Jak z aplikacją, trwałością, efektem wizualnym ?

Opublikowano

W dziale testy masz o soft fusso coat czy jakoś tak.Chwalą te woski generalnie ale po względem wizualnym raczej nie odbiega od colliego czy fk .Na lato jak pogoda fajna i można smarować to natty's ,butter wet wax,dj purple haze albo jakiś sealant- coś co daje jakiś look a nie tylko pancerną ochronę

Opublikowano

A ja sobie na lato kupiłem CG Butter Wet Wax Vintage :D . Kończy mi się Red więc będzie jakaś odmiana :) .

Opublikowano
A ja sobie na lato kupiłem CG Butter Wet Wax Vintage :D . Kończy mi się Red więc będzie jakaś odmiana :) .

Fajna aplikacja i efekt...tyle że dwa mycia i go nie ma.

Opublikowano

U mnie dziś wleciał natty:-) trzeba tą wiosnę jakoś zachęcić żeby przeszła, u mnie to pierwsze woskowanie w tym roku :-) popsikam jeszcze bsd, żeby go jednak troche wzmocnić i poprawić kropelki, ale to jutro :-)