kaka17ab Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Czy ręcznie np. tricolorem da radę ogarnąć szyby jakimś cudownym wynalazkiem z rynku detailingowego? Zależy mi żeby nabrały krystalicznej przejrzystości i chociaż trochę zatuszować rysy jeśli nie da się ich usunąć?
Marcin1992 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Ręcznie nie zrobisz tego co chcesz osiągnąć, nie mówiąc już o usuwaniu rys.
Lukaso Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Oczyścić oczyści ręcznie, na macha się ale pójdzie ale do rys to lepiej się przyzwyczaj. Albo filc i rotacją. Tylko
4d1k Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Będę zabierał się wkrótce za polerowanie szyb z zamiarem usunięcia rys... Mam w związku z tym dwa pytania: 1. Do bocznych szyb i tylnej lepszym wyborem będzie filc 75mm czy 130mm? 2. Szyby przyciemnione folią mogę również polerować, czy jest ryzyko jednak że pod wpływem temperatury może dojść do jakiś uszkodzeń? (folia od środka, polerowałbym tylko od strony wewnętrznej oczywiście)
Shoober Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, 4d1k napisał: Będę zabierał się wkrótce za polerowanie szyb z zamiarem usunięcia rys... Mam w związku z tym dwa pytania: 1. Do bocznych szyb i tylnej lepszym wyborem będzie filc 75mm czy 130mm? 2. Szyby przyciemnione folią mogę również polerować, czy jest ryzyko jednak że pod wpływem temperatury może dojść do jakiś uszkodzeń? (folia od środka, polerowałbym tylko od strony wewnętrznej oczywiście) 1. Lepszym wyborem będzie pad filcowy o średnicy 130mm, bo nie będzie jej nagrzewał aż tak punktowo. Podobnie jak z lakierem. 2. Możesz polerować szyby wewnętrznie oklejone folią, tylko poleruj od strony zewnętrznej, a nie jak napisałeś wewnętrznej. 1
4d1k Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2020 10 godzin temu, Shoober napisał: 1. Lepszym wyborem będzie pad filcowy o średnicy 130mm, bo nie będzie jej nagrzewał aż tak punktowo. Podobnie jak z lakierem. 2. Możesz polerować szyby wewnętrznie oklejone folią, tylko poleruj od strony zewnętrznej, a nie jak napisałeś wewnętrznej. Dziękuję za pomoc! Oczywiście chodziło mi o zewnętrzną stronę 1
Shoober Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Zdjęcie po: i zdjęcie przed: klient chciał jedynie spłycić rysę przed oddaniem auta, ale i tak wjechałem od gradacji 180. Głębokość rysy tego wymagała. 2
Lukaso Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2020 4 godziny temu, Shoober napisał: klient chciał jedynie spłycić rysę przed oddaniem auta, ale i tak wjechałem od gradacji 180. Głębokość rysy tego wymagała. Na jakiej gradacji skończyłeś?
Shoober Opublikowano 1 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2020 8 godzin temu, Lukaso napisał: Na jakiej gradacji skończyłeś? Papier 1000 i potem normalnie filc do wyprowadzenia.
Lukaso Opublikowano 1 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2020 @Shoober długo schodzi wyprowadzenie po papierze? Jedno, dwa nabicia pada?
Shoober Opublikowano 1 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2020 @Lukaso trzeba robić zakładki z wyższych gradacji. Wtedy idzie szybko. Jeśli nie zrobisz zakładki to się namęczysz. Lepiej żeby ręka się omsknęła dopiero od gradacji 320.
Lukaso Opublikowano 1 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2020 @Shoober chodzi Ci o to żeby szlifować papierem coraz szerzej? Ja pytam o to czy długo schodzi wyprowadzenie tego potem tlenkiem ceru?
Shoober Opublikowano 1 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2020 @Lukaso tlenkiem dzielę szybę na 4. Jak szlif jest dobrze rozprowadzony, to 5-10 minut na ćwiartkę. 1
Marcin1992 Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2020 I zaś szlif tym razem firmowe PASSERATTI 1
xadamx Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2020 W dniu 1.09.2020 o 06:53, Lukaso napisał: Ja pytam o to czy długo schodzi wyprowadzenie tego potem tlenkiem ceru? Nie. Ja kończyłem halogeny na 2000 i później tlenek ceru to formalność. 1
rafaghub Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2020 witam. potrzebuje kogos do usuniecia rysy z lewej przod podczas czyszczenia szyb cos sie dostalo i pojawila sie rysa okolo 10cm nie jest chyba za gleboka bo widac ja pod swiatlo dobrze,jednak wyczowalna jest pod paznokciem plock ,kutno...
Angelika26 Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2020 Witam, kogo polecicie do spolerowania szybę przednią bo mam małe ryski, czy jest ktoś komu można zaufać ?
KawaII Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2020 Hejka, temat troszkę nieaktywny ale zapytam. Chciałem wziąć się za polerowanie szyby w swoim aucie - jest to szyba z podgrzewaniem (mazda 3BL), mam rozumiec, ze w niczym to nie przeszkadza i mogę jechać z tlenkiem ceru?
RoBee Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2020 Hejka, temat troszkę nieaktywny ale zapytam. Chciałem wziąć się za polerowanie szyby w swoim aucie - jest to szyba z podgrzewaniem (mazda 3BL), mam rozumiec, ze w niczym to nie przeszkadza i mogę jechać z tlenkiem ceru? Śmiało.
kubisek.g Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2021 Z ciekawości... czy ktoś próbował polerować szybę DA na przekładce twardej? Da się w ogóle usunąć małe rysy na szybie? Bo mam dualkę, auto nie ma grubych rys, tylko takie powierzchowne od wycieraczki, a się zastanawiam czy mogę coś z tym zrobić czy nawet nie ma po co się za to brać... Naturalnie, tlenek ceru+filc z przekładką na dualce, ale czy to w ogóle zadziała?
Moderator Streat Opublikowano 22 Marca 2021 Moderator Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2021 @kubisek.g zasięgne filmiku od @DZIADZIA 1 1
JakubBe Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2021 @kubisek.g 26 minut temu, kubisek.g napisał: @kubisek.g @Detailingowy Dziadzia vel. Rygrys ma na kanale filmik z polerowania szyby DA - całkiem spoko to wyszło EDIT : @Streat wyprzedził mnie
kubisek.g Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2021 Wszystko wskazuje na to, ze w najbliższy weekend podejmę taką próbę. Postaram się jakoś udokumentować moje zmagania. Wykorzystam też do tego twardą (niebieską) przekładkę pod filc, ciekaw jestem jakie będę miał wrażenia i czy komfort użytkowania będzie wyższy. Czy po polerowaniu i myciu wystarczy IPA przed nw Aqua Glass?
xadamx Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2021 W dniu 18.11.2020 o 07:04, KawaII napisał: Hejka, temat troszkę nieaktywny ale zapytam. Chciałem wziąć się za polerowanie szyby w swoim aucie - jest to szyba z podgrzewaniem (mazda 3BL), mam rozumiec, ze w niczym to nie przeszkadza i mogę jechać z tlenkiem ceru? Oczywiście, że nie przeszkadza. A jak auto latem stoi na pełnym słońcu to co ? Przestawiasz, bo boisz się o lamelki?
Rekomendowane odpowiedzi