Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator
Opublikowano

Wina nie leży po stronie pada, na 100%. Używam go i jest świetny. 

Problemu szukałbym raczej w technice lub samym tlenku ceru. Są to tylko przypuszczenia ponieważ nie wiem czym i jak pracowałeś.

@goofpin85 opisz proszę możliwie jak najwięcej.

Opublikowano

Szyba zrobiła się matowa od razu po polerowaniu? Może to zmatowienie spowodowanego np. brudnym padem albo zbrylowanym tlenkiem cery na padzie? 

Dziwna sprawa

Opublikowano

Szyba z zewnątrz zaraz po polerowaniu wyglądała ładnie. Zniknęły ryski, nie było hologramów czy innych oznak niepowodzenia. Dopiero od środka po ustawieniu auta pod słońce widać, że cała szyba jest jakby zaparowana. Jedynie miejsca gdzie nie było nic robione są przejrzyste, czyli okolice krawędzi przy słupkach. Patrząc się na nią z odległości ok 2m w słoneczny dzień z zewnątrz widać to zmatowienie, zatłuszczenie całej szyby. Stojąc blisko widać krążki po polerce. Efekt jest jakbym na maszynę założył wodny papier ścierny a nie filc.
Tlenek ceru dostałem od kolegi, który robił polerkę futrzakiem w swoim samochodzie. Tym tlenkiem polerują jakieś lustra czy szyby w dużym zakładzie. Jemu szyby nie zniszczyło a z racji futerka też dużo nie pomogło.
Jak to robiłem. Kątowa polerka samochodowa, na nią założony popularny flexipads (głowica zwyczajna za 10zł) Woda destylowana w atomizerze. Parę psiuknięć na pada, wtarcie w niego tlenek ceru (kilka razy) woda na szybę i na wolnych obrotach góra-dół, prawo lewo. Na maszynie jest tabliczka, że zakres obrotów jest od 1000. Po lekkim dociśnięciu robi się pewnie z 800-900.Parę przejazdów i woda...i tak kilka razy.Później delikatnie zwiększałem obroty do ok. 1200-1300 bez dociskania.
Drugie podejście parę dni później ( już po tym jak wiedziałem że jest źle) tlenek rozrobiony z wodą 1:1 na pada(umytego) dużo więcej wody niż poprzednio. Już nie na całej szybie tylko na kawałku od kierowcy. Żadnej różnicy, nic nie pomogło.
Trochę obeznania mam z maszynami więc to na 99% nie jest wina techniki. Myślicie, że tlenek ceru nie odpowiedni? za bardzo profesjonalny?:P
Takim padem robiłem: https://www.petrostar.pl/lakiernictwo/materialy-scierne/flexipads/flexipads-rayon-dysk-polerski-do-szkla-130mm,p32819196
Aha parę postów wyżej jest wrzucony filmik, u mnie podczas pracy z tlenkiem tak to nie wyglądało. U mnie nie  był aż tak biały i mięsisty jak na filmie.

• Administrator
Opublikowano

Obstawiam za mało wody. Na filmie powyżej jest użyty pad gąbkowy co daje cały czas nawilżanie . Zobacz sobie film na kanale MXNowicki. Paweł dość dobrze to opisuje.

Opublikowano

Wydaje mi się, że za długo trzymałeś w tym miejscu i prawie na sucho polerowałeś. Miałem podobny przypadek u siebie tylko raczej punktowo w jednym miejscu. U mnie zeszło to przy ręcznej aplikacji Prostaff Windshield Cleaner Kiiro-Bin. 

Spróbuj jeszcze raz przejechać ale nie dociskaj maszyny zbyt mocno, szybsze przejazdy i więcej wody.

Opublikowano

Tak mam na całej szybie, druga próba punktowo tak jak pisałem z dużą ilością wody nic nie zmieniła.

Podsumowując, szyba nie ma na zewnątrz żadnej powłoki tylko winowajcą jest technika albo tlenek ceru? 

Opublikowano
Godzinę temu, goofpin85 napisał:

dużą ilością wody

Za dużo wody też nie możesz dać. Podczas pracy co jakiś czas spryskuj atomizerem szybę tak żeby była zroszona (jak płynem podczas mycia szyb).

A co za tlenek ceru kupiłeś? Może jakiś shit? 

Opublikowano

dałem ciała i umyłem przednią szybę szmatą która miała piasek, pojawiły mi się rysy nie są one głębokie nie czuć ich pod paznokciem, ale jak się skupi wzrok na szybie w środku widać je, pytanie czy ręcznymi metodami to wypoleruje, czy tylko maszynowo, jaki produkt możecie polecić?

Opublikowano
dałem ciała i umyłem przednią szybę szmatą która miała piasek, pojawiły mi się rysy nie są one głębokie nie czuć ich pod paznokciem, ale jak się skupi wzrok na szybie w środku widać je, pytanie czy ręcznymi metodami to wypoleruje, czy tylko maszynowo, jaki produkt możecie polecić?

Wszystko jest napisane na forum.
Opublikowano

no właśnie czytam, i wyczytałem:
-Autoglym Car Glass Polish piszą że rys tym nie usunę
-Shiny Garage Glass Polish Pro - raczej złe opinie,
więc pozostaje mi: Car Pro CeriGlass, w Kicie z padem polerskim możecie doradzić?

• Moderator
Opublikowano
Godzinę temu, zuku napisał:

Ale to są cleanery do szyb a nie produkty do polerowania - do polerowania masz tlenek ceru. Cleaner'y do szyb służą do oczyszczenia szyb z osadów, nalotów, water spotów, przygotowują pod nałożenie NW, nadają szkle przejrzystości i czystości.

Akurat te dwa co wymieniłeś używam regularnie i jestem bardzo zadowolony. Porównywalne wyniki osiągałem również z Temachem Glass Cleaner albo sprawdź sobie Scholl Ice Glass Cleaner:

obraz.png.1605f23bd84c88c7ebb4bea2251993c4.png

obraz.png.02f29974ded6ae4111c1e3e036dbf45a.png

2 godziny temu, zuku napisał:

Tlenek Ceru i rotacja.

Opublikowano

Ja polecam od siebie RRC do polerowania szyb. Pisałem chyba na poprzedniej stronie (wiem nie mają dobrych opini, ale zaryzykowałem jak z Wipe out i jestem zadowolony)  O dziwo jak dla mnie mega produkt, gotowy do użycia. Robilem nim szybę w Citroenie C2. Zjechana była strasznie przez pióra wycieraczek. Grubych rys na szczęście nie bylo. Dosłownie jakby od nowości ich nikt nie wymieniał. Jazda wieczorem była naprawdę strasznie uciążliwa. 2h zabawy i szyba jak nowa. Pracowałem na Krauss P7 i filcu z zestwu. Butelka z atomizerem z wodą i obroty chyba max 2 może 3 bieg. 

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy ktoś w Gdańsku lub okolicach podejmie się choćby delikatnego spolerowania szyby w C5 MK1? Mieszkam w bloku, nie mam garażu ani maszyny by coś takiego zrobić. Próbowałem Wkrętarka + Filc ale efekty były mierne bo bateria szybko zdycha a wkrętarka ma bardzo mało mocy.  Znalazłem tylko jedno miejsce (jakies studio detailingu) gdzie by się podjęli...za 350zł. Podziękowałem bo nowa szyba z robocizną to około 420zł.

Opublikowano
4 godziny temu, Qlimaxss napisał:

@ZimnyKartofel Muszę Cię zasmucic ale takie sa ceny za polerownie szyb😞. Ale powodzenia oby ktoś się znalazl☺

Mi nawet nie zależy na tym by zrobić szybę na perfect ale by usunąć chociaż trochę tych rysek.  Wygląda na to że będę musiał sam się pomęczyć z filcem na wkrętarce :-/ 

Opublikowano

Polecam tego masnera również. Nie ma co się bać polerki szyby bo jak dla mnie to nie da się tego zepsuć. Po prostu jeździsz do tąd aż efekt Cię zadowoli. Usunięcie tych najgorszych a zarazem najmniejszych rysek przez które nic nie widać w nocy idzie całkiem szybko. 

Opublikowano
2 minuty temu, Qlimaxss napisał:

@ZimnyKartofel Kup sobie może K2 Masner pada do tego tlenek I trenujesz. Jak masz co do niej pytania pisz smialo do kolegi @rygryss. On już ma ją z 4 lata I szyby też robil . Kosztuje ok 230 zloty.

Z chęcią bym kupił ale mieszkam na 2gim piętrze w bloku i nie mam garażu. Przeprowadzka dopiero pod koniec przyszłego roku i na nowym będę mógł poszaleć 🙂 Mam jedynie wkrętarkę aku z kiepskim zasilaczem bo oryginalny zaginął w akcji. Bateria przez to słabo trzyma. Jakiś czas temu wypróbowałem ją na klapie bagażnika z finiszowym padem Royal Pads i wyszło ładnie. Ogólnie daje rade jako wspomagacz do nakładania jakiegoś cleanera czy AIO ale do poważniejszej roboty jest zwyczajnie za słaba.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 7.09.2019 o 13:25, zuku napisał:

no właśnie czytam, i wyczytałem:
więc pozostaje mi: Car Pro CeriGlass, w Kicie z padem polerskim możecie doradzić?

W dniu 7.09.2019 o 14:46, Domel napisał:

Akurat te dwa co wymieniłeś używam regularnie i jestem bardzo zadowolony. 

W teście u Nowickiego najlepiej wyszły w kolejności:

1. Tevo Glass Watermark Remover

2. Soft99 Glass Compound Z

3. Car Pro CeriGlass Polish

4. Cartec Glass Polish - ten wyszedł zdecydowanie słabiej. 

W komentarzach pisał, że Autoglym jest słaby i raczej do wnętrza coś poczyścić. 

Może tobie dobrze działa bo używasz regularnie? Miałeś może styczność z produktami z tego testu? 

@zuku Gdzie wyczytałeś złe opinie o SG?