Taisho Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2013 a czy tlenkiem cery i padem filcowym RĘCZNIE usunę rysy widoczne tylko w nocy i pod światło (pajęczynkę) , czy nie ma szans nic zrobić ręcznie ?
kuba_zgr Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Taisho, ręcznie to możesz najwyżej dobrze oczyścić szybę. Jak coś ma być ściągnięte to zostaje tylko długa praca maszyną.
Pajko Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2013 Szybkie pytanie posiadam taki specyfik Maszynowo czym ? Filc czy pad , jak pad to jakiej twardości ?
Fancivi Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2013 Pajko, moze byc recznie aplikatorem piankowym, moze byc maszyna + pady do szla flexi padsa, moze byc rowniez twardy pad "gabka" kwestia do czego masz dostep wiadomo maszyna lepiej doczyszcza
Pajko Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2013 Fancivi, Dzięki , dostęp jest do każdej z pozycji którą podałeś . Nie wiedziałem tylko jaką twardością działać , ręcznie już nakładałem ale to nie to czego bym oczekiwał
111mishi111 Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2013 Oto moje efekty polerowania szyby w Daewoo Lanosie. Bardzo zaniedbany samochód jak i szyba. Lakier niejednokrotnie traktowany jak stolik, darty druciakiem kuchennym,zdewastowany okrutnie, wiec i szyba w nie najlepszym stanie. Wycieraczki niewymieniane na czas, darcie lodu na siłę (niestety rysy za głębokie - wyczuwalne pod palcem). Ale coś tam się udało usunąć. W końcu da się jeździć tym autem bez mrużenia oczu. Metodyka: tlenek ceru firmy bohle + filc kremowy 125 mm. czas pracy na połowe szyby to jakies 2 h.
booohal Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2013 Było? Ciekawe jak na samochodowych szybkach by się sprawdziło... Bardzo ciekawy jestem gradacji i wykonania tych matujących padów. Pasta do polerowania też wygląda ciekawie.
lukas93cs Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2013 Witam. Korzystał ktoś z tych produktów? http://glass24.pl/p-5156/tlenek-ceru-pr ... cf100.html
pawelpp Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2013 Polecacie jakiegoś uczciwego sprzedawcę białego tlenku ceru z all...? Żebym czasem nie kupil jakiejś dziwnej mieszanki. Wczoraj kupilem w Castoramie krążek z filcu ale pytalem po szklarzach i tlenek nie do kupienia. Muszę pomęczyć styraną tylną szybę w kombiku
lukas93cs Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2013 Gość na tym filmiku powyżej nie używa przypadkiem krążków Mirka Abralon ?
pokokolo Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2013 Witam! Osobiście ostatnio zamawiałem z allegro u użytkownika "METALESPYRA" i jestem zadowolony- przesyłka listem poleconym była za 2 dni a i w środku słodka niespodzianka- miły prosty gest biorąc pod uwagę, że całość razem z przesyłką kosztowała 15zł. Nie mogąc się doczekać cieplejszych dni, na szybko spróbowałem ręcznie spolerować osad z twardej wody i jestem bardzo mile zaskoczony- po wszystkich próbach opisanych w tym wątku (płyn do szyb, gorąca woda, rozpuszczalnik, denaturat, benzyna ekstrakcyjna, ipa, ocet i bóg jeden wie co jeszcze- nic nie pomogło Kupiłem tlenek ceru po 5min ręcznego szorowania filcem na wiertarkę kupionym w sklepie wielobranżowym za 8zł efekt jest super, zeszło to dziadostwo które mi spędzało sen z powiek. Aż nie mogę się doczekać kiedy pojade do znajomego po maszynę do polerowania i całą szybę doprowadzę do porządku. W załączniku zdjęcie na którym widać jak wyglądała przed a jak po. Ogólnie polecam
proximo Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Tlenek ceru poradzi sobie bez problemów, bardzo możliwe że nawet sama pasta polerska by to ruszyła. Robiłem mniejsze defekty z użyciem Car glass polish na rotacji z dobrym skutkiem
pawełek Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Właśnie nie wiem co będzie do tego lepsze, boczne i tylna szyba mają pełno drobnych rys, przednia nie jest najgorsza, więc myśle żeby nie robić tego na raty i od razu przelecieć tlenkiem ceru, żeby w razie W nie robić 2x tej samej roboty Temat przeczytałem cały i zastanawiam się, czy 200g tlenku ceru wystarczy na wszystkie szyby? I jak to jest z filcem, wystarczyłby jeden 80mm na wszystkie szyby, czy traktować go jak gąbki wątpliwej jakości - jednorazowe? Wybaczcie za takie pytania, ale po mojej pierwszej korekcie lakieru rok temu (niezbyt udanej właśnie przez braki) wole być przygotowany na zaś
Bzyk Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2014 200 g starczy Ci na kilka aut. Filc też powinien wytrzymać dość długo, lepiej weź większy filc- 125 mm. Pamiętaj żeby zraszać dość często wodą filc. Prosta robota
sobieslaw Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 Witam. Mam dosyć poważne rysy na szybach bocznych, a konkretnie wyglądają podobnie jak na tym zdjęciu: Są z winy starych filcowych uszczelek, które zbierają brud. Te mam już nowe do wymiany, ale pozostaje kwestia szyb. Czytałem trochę o polerowaniu i efekt lekkiej soczewki jest akceptowalny ze względu na to, że są to szyby boczne, ale chciałbym się dowiedzieć jak najlepiej to zrobić. Jakieś specjalne metody/preparaty do takiej roboty? Szyby trzebaby demontować czy można zrobić to na samochodzie? Pozdrawiam.
escimo Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 sobieslaw, przeczytałeś chociażby jedną stronę tematu?
sobieslaw Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 Tak, ale nie widziałem, żeby ktoś miał takie ekstremalne rysy. Są dosyć głębokie i czuć pod palcami je bardzo dobrze. Jaka mocna soczewka by się w tym przypadku zrobiła? Dzięki.
escimo Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 sobieslaw, jeśli to są naprawdę grube rysy, które czuć pod palcami to nie wiem czy warto się w ogóle bawić w polerowanie. Dużo taniej dostaniesz używki na popularnych portalach aukcyjnych.
sobieslaw Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 sobieslaw, jeśli to są naprawdę grube rysy, które czuć pod palcami to nie wiem czy warto się w ogóle bawić w polerowanie. Dużo taniej dostaniesz używki na popularnych portalach aukcyjnych. No niestety sprawa nie jest taka prosta, bo to nietypowy japoński samochód i oprócz sprowadzania z Japonii nie ma opcji dostania szyb (dorobienie na zamówienie wołają około 1000zł/szt). Polerowanie na pewno ma sens, bo na upartego można spolerować i 1/5 grubości szyby, pytanie tylko jaka będzie soczewka wtedy i ile czasu/tlenku, a więc pieniędzy to pochłonie?
golden0282 Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2014 sobieslaw, Przy takich rysach musisz się uzbroić w cierpliwość , o ile w ogóle można je usunąć domowym sposobem .Raz próbowałem powalczyć z podobnymi rysami -były wyczuwalne pod paznokciem , po około 3 godzinach intensywnego polerowania tlenkiem ceru efektu nie było żadnego . Na twoim miejscu poszukał bym kogoś , kto zajmuje się polerowaniem szyb/ szkła , być może wyjdzie taniej niż szyby na zamówienie .
Horas91 Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2014 Myślicie, że warto spróbować polerowania DA? Pytam, bo akurat taką zakupiłem, rysy mam delikatne - jak na 12 letnie auto Generalnie zrobiły się od piasku pod piórem wycieraczki i w trakcie jazdy w nocy strasznie rozpraszają światło
manio49 Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2014 DA nie powalczysz, a nawet jeśli osiągniesz jakiś efekt, to będzie to trwało X razy więcej niż rotacją.
criss2007 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 jestem na etapie odnowienia szklanych kloszy lamp i naprawdę tlenek ceru na trzpieniu filcowym daje radę
afron Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 I na mnie czas przyszedł, spróbowałem filca i tlenku ceru. Przyznaję, że to ciężka robota, polerowanie lakieru przy tym to pikuś. Nie udało się pozbyć dużych rys, te wyczuwalne pod paznokciem zostały, ale też nie było to priorytetem. Chciałem pozbyć się swirli, bo każde źródło światła oświetlające tylną szybę tak podświetlało ryski, że cała tylna szyba się świeciła i strasznie to raziło. Walka trwała jakieś 3 godziny rozłożone na 2 wieczory ale z efektu jestem zadowolony. Rysa zrobiona przez wycieraczkę nadal jest nieco widoczna ale dużo mniej niż wcześniej. Załączam 2 zdjęcia 50/50 na których widać że tragedii nie ma
Rekomendowane odpowiedzi