wisnia Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2013 dzięki za odpowiedzi po pierwszych próbach mogę powiedzieć, że to faktycznie dobra harówa! Spróbowałem najpierw na przednich reflektorach i efekt jest wypas ! Póki co nie dokupiłem tego białego, tylko jechałem samym różowym. Miałem reflektory całe w takich mikrorysach po skrobaczce i po syfie z naszych dróg i wszystko znikło Z przednią szybą już tak łatwo oczywiście nie jest:/ Jak ktoś ma zapuszczoną szybę jak ja (ośmioletnie auto), to szybko zauważy różnicę. Zgadzam się z Młody666: już po 1,5h polerowania widzę poprawę, ale faktycznie można zapomnieć w tak krótkim czasie o usunięciu poważniejszych rys (jeśli w ogóle jest to możliwe). Dużo jest głosów, że można zepsuć przednią szybę polerowaniem tworząc soczewkę albo jakieś inne załamania światła...nie wiem w jaki niby sposób? Chyba trzymając cały dzień maszynę w jednym miejscu Jeszcze pytanie takie: Czy ktoś ryzykował stosowanie 3M Trizact na szkle? Z tego co widzę TUTAJ i TUTAJ, wydaje się to być wykonalne. Co ciekawe, ostatni krążek (3M 568XA) jest zrobiony z tlenku ceru (lub raczej ma w składzie) ...??
Dareek79 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Moja rada- kup czysty, tj. biały tlenek Ceru- jest na allegro- tym różowym niestety nie licz na zadowalające i w miarę szybkie efekty. Nie myśl także, że białym szybę zrobisz w pół godziny. na to trzeba od około 2 godzin w górę - w zależności od wielkości oczywiście
Młody90 Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2013 Ceriglassem polerować na mokro czy na sucho ? bo mam go a polerowałem na sucho i na mokro ale to rpzez chwile ze wzgledu na warunkiu pogodowe. Jak jest lepieje? .
Młody666 Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2013 Ceriglassem polerować na mokro czy na sucho ? bo mam go a polerowałem na sucho i na mokro ale to rpzez chwile ze wzgledu na warunkiu pogodowe. Jak jest lepieje? . psiknij dwa razy atomizerem na filc i nałóż cergiglassa, jak zobaczysz że się kończy psiknij znów dwa trzy razy i nie nakładaj tylko poleruj dalej, kilka przejazdów i następnie nałóż drugi raz u mnie się to sprawdzało jak polerowałem tlenkiem ceru i ag glass poliosh
SeBuŚ Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2013 No i pięknie, przeczytałem wszystko od początku i wiem co mam robić.... Za to najbardziej osłabia mnie powtarzające sie pytania ludzi którzy nie czytają od początku
franekfr Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2013 Ostatnio polerowałem szybę dokładnie 5h, piękna sprawa, teraz jak jadę to mam wrażenie jakby szyby nie było Sugerowałem się na radach użytkownika 'wid3l3c'.(strona 17) Niestety zdjęć przed nie mam... Poszło mi na szybę ok.80g, ale nie oszczędzałem tlenku ceru. Pady to flexipads do szkła. Wiadomo jakieś grubsze ryski zostały, ale już nie razi jak jadą auta z naprzeciwka. Super sprawa:)
Słonik Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2013 Wczoraj wzialem sie za testy i praktyke na jakiejs starej szybie, bodajrze to tylna szyba od Opla Rekorda. Tlenek ceru, pady filcowe, szlifierka obrotowa, polerka samochodowa obrotowa, spryskiwacz z woda. Moje pytania: 1. Lepiej jest utrzymywac małe obroty i duzy nacisk i nie dopuszczac do wysychania mieszanki tlenku ceru z woda czy wyzsze obroty, szybsze ruchy i jak szyba sie rozgrzewa w skutek tarcia filcu o nia? 2. Tlenek ceru z allegro bodajrze 30zl/100g. kolor jak hmmmm brudna maka , lekko kremowy, lekko szary taka zabrudzona kokaina dobry kupilem? Były jeszcze różowe ale to te gorsze ponoc. Jak narazie to efekty słabe bo co prawda szyba robi sie gladka, jak by lekko wygladzona ale rysy zostaja, przykladowo zmatowilem kawalek szyby papierem P800 na mokro i zeby zdjac rysy które on pozostawil zeszlo sie dobra godzina na powierzchni 10x10cm. Wszelkie sugestie i uwagi mile widziane.
conrado Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2013 Słonik, według mnie nie warto matowić papierem, tylko dodatkowej pracy sobie narobiłeś, też tak próbowałem i stwierdziłem, że to strata czasu. Mój tlenek też taki kolor miał. Docisk średni i jak widzisz, że zasycha to psiknij wodą, no i kontroluj temperaturę.
Słonik Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2013 Papierem matowilem tylko po to zeby zobaczyc jak takie rysy sie poleruje i czy przytarcie rysy papierem cos daje, tzw. testy. Oczywiscie nauka na starej, niepotrzebnej szybie.
SeBuŚ Opublikowano 31 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2013 Sorki za OT , ale ostatnio porysowałem sobie szybę jak ją czyściłem , musiało wejść ziarenko piasku i są takie kółka na szybie..Ryski bardzo lekkie nie wyczuwalne paznokciem..i teraz jest pytanie czy mam polerować tylko tą polówkę od kierowcy?, czy całą szybę łącznie z tą 2 polówkę szyby też polerować bo niby jest z nią ok?
escimo Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2013 SeBuŚ, przepoleruj jedną połowę i zobacz wtedy czy jest taka konieczność. Wydaje mi się, że będzie różnica i trzeba będzie po całości pojechać
saddam Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2013 Jest możliwość pozbycia się głębszych, podłużnych rys z szyby poprzez np. uzupełnienie ich żywicą itp.? Jakiś zakład zajmuje się takimi sprawami? Samo polerowanie nie wchodzi w grę raczej. Rysy są głębokie, wyczuwalne pod paznokciem. Prawdopodobnie grubszy piasek dostał się pomiędzy zewnętrzną uszczelkę zgarniającą a szybę i opuszczanie jej tym zaowocowało. Niestety nie mam zdjęcia. Może jutro uda się zrobić. Jakieś pomysły?
czaviar Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Gdzie zaopatrujecie sie w twarde BP do filców ? U wiekszosc partnerów forum są miękkie BP, choć w ofercie mają filce do szyb np. Flexipada. Szukałem w castoramie, bez sukcesu.
Shmatan Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2013 czaviar, do filców tylko miękkie bp - przy ficu nie masz gąbki więc nie ma co Ci pochłaniać nierówności i zagięć - przy twardym BP pad skacze, ucieka i nie da się go prowadzić na lekko wypukłej szybie
kondzio777 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Witam. W moim aucie (corolla z 2000 roku) na przedniej szybie jest pełno zarysowań,zmatowień. Ale najbardziej mnie denerwują takie mikrodpryski, jest ich tysiące. Na centymetrze kwadratowym jest ich z 10. Pod palcem ich nie czuć ,ale nadają chropowatość szybie. Mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi. Czy jest jakiś sposób na usunięcie tego dziadostwa,niestety nie mam maszyny ale mam dużo czasu i pada Tricolor. Tlenek ceru da radę?
manio49 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Z tricolorem do szyby nawet nie podchodź, a jeżeli masz od groma odprysków to osobiście skłaniałbym się ku nowej szybie...
kondzio777 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Kurde, to mam problem. Wymiana do za duże koszta jak na studencki budżet. A jest może jakieś mleczko silikonowo-żywiczne które by zasklepiło rysy na jakiś czas? Mam jakieś z carplana, co prawda daje gładkość , jednak po kilku ruchach wycieraczek schodzi.
czaviar Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Shmatan, Zasugerowałem się opisami m.in. w tym wątku oraz u Nowickich, gdzie przy Flexipadach jest rada "Do tego dysku polecamy twarde talerze mocujące" ...
booohal Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2013 czaviar, ja też bym Ci polecił twardy. Chyba, że szyba jest bardzo wypukła. Twardy BP będzie lepiej przenosił siłę nacisku, której tu troszkę trzeba. http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... lerski+125
czaviar Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2013 booohal, A widziałeś gdzieś może takie 75 i 50 mm ? Mam juz komplet filcow Flexipada i szczególnie w narożach szyb wskazane byłyby te mniejsze.
booohal Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2013 czaviar, małych nie widziałem. Najwyżej w rogach zrób małym BP na gąbce. Biały Flexi jest dość twardy.
kamilgt Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Czy do czyszczenia szyb AG Car Glass Polish przed aplikacją NW (usunięcie osadów, starych NW itp) jest sens kupować pady Flexipads do polerowania szkła czy one są raczej do cięcia z tlenkiem ceru?
Administrator Evo Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Administrator Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Jest sens, takie pady zawsze działają skuteczniej, szczególnie jeżeli chodzi o usuwanie osadu i kamienia.
Rekomendowane odpowiedzi