smerf91 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Z MD mozesz mieć problem z dotarciem chociaż mieli to poprawić, za do QD1 w aplikacji bajka i z efektu też powinieneć być zadowolony 1
Eidos71 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2018 3 godziny temu, Beeercik napisał: mam wrażenie, że druga warstwa wosku popsuła połysk.. Wydaje mi się jedynie czy to faktycznie możliwe? Czasami warstwowanie niektórych (zwłaszcza tych całkowicie nieściernych, o konsystencji wosku twardego i w paście) wosków/sealantów daje optyczny efekt odmienny od zamierzonego - fizyki nie oszukasz. Po położeniu drugiej, trzeciej warstwy produktu, lakier optycznie potrafi stracić na "ostrości", przy metalicznym lakierze jego ziarno staje się przytłumione... Powodem jest inne odbicie światła od lakieru z jedną i z kilkoma warstwami zabezpieczenia, oraz - przez praktycznie nieuniknione - błędy w równomierności nakładania i polerowania/docierania kolejnych warstw, finalne nałożenie na lakier zabezpieczenia o różnej grubości warstwy na różnych odcinkach powierzchni lakierniczej. Aby zminimalizować te błędy, trzeba by każdą aplikację i polerowanie/docieranie każdej warstwy wosku/sealantu wykonywać z pomocą lampy inspekcyjnej i wykonywać te czynności z aptekarską dokładnością (ta sama ilość wosku na każdym elemencie, wosk nakładany dokładnie tym samym ruchem i w tym samym kierunku, co poprzednia warstwa, polerowany również identycznymi ruchami i w identyczny sposób, co warstwa aplikowana wcześniej). Poza tym każda warstwa wosku to kolejna warstwa substancji (często olejków i wypełniaczy), która zmienia optyczny efekt przejrzystości poprzedniej warstwy, oraz odbicie światła. Najlepiej można to sprawdzić przy pomocy połyskomierza, aplikując i dokonując pomiarów jednej warstwy wosku, potem drugiej i trzeciej, uwzględniając przy sprawdzaniu zmienne w postaci nierównomierności grubości kolejnych warstw wosku i różnic w ich aplikacji i polerowaniu. Sam staram się unikać warstwowania, jeżeli nie zależy mi na trwałości, lub nie mam innego wyjścia (np. szybka akcja z AIO i później potrzeba dodatkowego zabezpieczenia powierzchni woskiem/sealantem). Ten temat już kilka razy był poruszany na Autopii i Autogeek - m.in. czytalem gdzieś sporą wypowiedź Mike'a Phillipsa. Sam również już kilka razy przekonałem się, że np. położenie wosku z carnaubą na leżący już na lakierze sealant "ociepli" wygląd lakieru, ale zauważalnie (choć czasem nieznacznie, w sposób widoczny jedynie dla detailera) przygasi połysk i często "przytłumi" ziarno lakieru metalicznego - tu jednak nie odkrywam koła, gdyż wielu forumowiczów na pewno osobiście może przytoczyć takie przykłady. Oczywiście nie zakładam, że każdy zgodzi się z tym, co napisałem - opinie są budulcem dyskusji, a dyskusje i doświadczenia budują to forum. 4 1
MrTime Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Witam Jestem swieżo po wizycie w myjni soft99 gdzie został nałożony jeden z 3 wosków, nie wiem który dokładnie Mirror shine, Kingof of gloss, Kiwami. Szukam teraz QD który sobie będe nakładał bezpośrednio po myjce bezdotykowej. Co ciekawego możecie polecić? Obecnie biorę pod uwagę: QD1, Car Shine, Quartz Spray, Spectrum i Morning Dew.
Moderator Domel Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2018 5 minut temu, MrTime napisał: Witam Jestem swieżo po wizycie w myjni soft99 gdzie został nałożony jeden z 3 wosków, nie wiem który dokładnie Mirror shine, Kingof of gloss, Kiwami. Szukam teraz QD który sobie będe nakładał bezpośrednio po myjce bezdotykowej. Co ciekawego możecie polecić? Obecnie biorę pod uwagę: QD1, Car Shine, Quartz Spray, Spectrum i Morning Dew. Soft99 Luxury Gloss
Strus Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2018 5 minut temu, Domel napisał: Soft99 Luxury Gloss Na mnie wrażenia nie zrobił. 12 minut temu, MrTime napisał: QD1 Z Kiwami działa świetnie
Moderator Domel Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2018 19 minut temu, Strus napisał: Na mnie wrażenia nie zrobił. no ale dedykowany pod Softa (którego notabene nie wie jakiego ma na lakierze) wiec niech bierze
powalla Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Kolega pyta o QD po tylko opłukaniu na bezdotyku ... trzeć ręcznikiem po brudnym aucie psikniętym QD ? 1
MrTime Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2018 16 minut temu, powalla napisał: Kolega pyta o QD po tylko opłukaniu na bezdotyku ... trzeć ręcznikiem po brudnym aucie psikniętym QD ? Czyli odpada taka opcja ?
Eidos71 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Pewnie, że odpada. Pojedź na bezdotyk, umyj auto jak najdokładniej potrafisz samym karcherem, a potem jeszcze mokry lakier (tak bezpieczniej dla lakieru) przetrzyj na masce, przy progach i na tylnym zderzaku) czystym płatkiem kosmetycznym. Zobaczysz, jak wygląda ten płatek... Bezdotyk zmywa Ci grubszą warstwę zewnętrzną brudu, ale pozostawia film zanieczyszczeń na lakierze. Mizianie takiego niedomytego lakieru jakąkolwiek MF prowadzi do uszkadzania na własne życzenie lakieru. 1
MrTime Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Czyli w skrócie podjazd wieczorem na myjnie, gąbka w rękę i myje ? Potem wytarcie do sucha, QD i ponowne wytarcie?
menior Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2018 @MrTime nie widze problemu,nawet teraz bedac w Polsce,znalazlem bez trudu myjke gdzie podjechalem z moim wiaderkiem,baniaczkiem wody a nawet pianownica(marolex) wybierz pore miejsce gdy jest malo ludzi,umyj wstepnie ich produktem,potem przelec recznie szamponem,splukaj ostatnim programem,odjedz na bok,wytrzyj do sucha i lecisz z QD 1
MrTime Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Ok, dziękuję. QD chyba kupię tego od ABDL.
menior Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2018 2 godziny temu, MrTime napisał: Ok, dziękuję. QD chyba kupię tego od ABDL. Jesli to ma byc jedyne zabezpieczenie to lepiej SSW lub QW
Strus Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2018 @menior , kolega napisał że Soft jakiś leży na aucie 1
Michal90x Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Używa ktoś obecnie qd+ od poorboys? Zastanawiam się czy do czarnej perły wybrać właśnie ten qd. Tym bardziej, że obecnie mam położony wosk nattys red
MrTime Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2018 Jestem po nałożeniu QD1 na kiwami i powiem szczerze dla mnie cały proces podobnie jak z politurą natty blue liquid czy cherry glaze. Trzeba nałożyć i sporo docierać jeśli ma być bez smug. Różnica jest taka że więcej wybacza bo nie zostawia białych osadów, co najwyżej zostaną smugi. Próbowałem nakładać mniej, więcej i bez różnicy. Polerowałem markową szmatą do detalingu z długim włosem. Ostatecznie nałożyłem dwie warstwy i zaczynam się zastanawiać czy lepiej by nie było jakbym zamiast tego wpolerował natty blue liquid bo podejrzewam że czasowo na jedno by wyszło ale czy czasem nie trzymało by się dłużej od qd1 ? 1
Fredi88 Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2018 2 warstwy qd? Po kiego h** ? Nieprawdą jest że trzeba dawać dużo produktu, wystarczy 1 psiknięcie na element.
MrTime Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2018 3 minuty temu, Fredi88 napisał: 2 warstwy qd? Po kiego h** ? Nieprawdą jest że trzeba dawać dużo produktu, wystarczy 1 psiknięcie na element. też się nad tym zastanawiałem jak nakładałem Ja dawałem dwa psiknięcia.
zawisza Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2018 Jak się chce mega ekonomicznie to wystarczy dawać na szmatkę . Tak czy siak po kilku elementach szmatka jest tak nasączona że wystarcza psiknąć raz na pare elementów Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1
MrTime Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2018 Tak na przyszłość to co lepiej nakładać to QD1 czy może poor boys natty blue liquid czy może to bez znaczenia ? Mam tutaj namyśli nakładanie co drugie mycie.
yacek _b Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2018 38 minut temu, MrTime napisał: co lepiej nakładać to QD1 czy może poor boys natty blue liquid ale te produkty są każdy z innej bajki , QD1 z POORBOY'S WORLD Liquid Natty's Blue Wax , czyli wosk o płynnej konsystencji , którego nakładamy rozprowadzamy na lakierze aplikatorem i musimy pozostawić do przeschnięcia ( 5 min. ) do QD1 , którego nakładamy i od razu polerujemy . Gdzie Krym , gdzie Rzym... Jak masz zabezpieczone twardym woskiem , wystarczy co drugie mycie QD1 , a jak będzie ci wosk już słabł , to można zastosować Poorboy's-a .
Strus Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2018 @MrTime , wysil się choć trochę i zanim zaczniesz korzystać z produktów to chociaż dowiedz się do czego one są. Czytanie nie boli
krisbe Opublikowano 7 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2018 Panowie pytanie - jaki QD waszym zdaniem najlepiej sprawdzi się na FK 1000 p?Wosk jak wiadomo dosyć dobrze leży. Kiedyś stosowałem QD1 od ADBL, później SSW. Jednak SSW przejmuje później rolę wosku i nie wiadomo czy on jest czy nie, stąd chce wrócić do QD.
Strus Opublikowano 7 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2018 A co było nie tak z QD1 że nie chcesz do niego wracać ? Odpowiedź na to pytanie powie Ci jakiego QD szukasz
menior Opublikowano 7 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2018 Godzinę temu, krisbe napisał: Panowie pytanie - jaki QD waszym zdaniem najlepiej sprawdzi się na FK 1000 p? Wosk jak wiadomo dosyć dobrze leży. Kiedyś stosowałem QD1 od ADBL, później SSW. Jednak SSW przejmuje później rolę wosku i nie wiadomo czy on jest czy nie, stąd chce wrócić do QD. Na FK mozesz wlasciwie kazdy jesli chcesz cos co malo ingeruje w sam wosk bo jak slusznie twierdzisz troche przejmuje jego role to swietnie sprawdzi sie np.QED od AW lub Botox FW z tanszych
Rekomendowane odpowiedzi