Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

55 minut temu, resiak70 napisał:

wybieram teraz między ADBL APC zwykłym a GoodStuff, z testów wynika że ten drugi ma przyjemny zapach ale nie wiem jak z efektami czyszczenia, bo nigdzie nie ma porównania tych dwóch produktów.

W swojej recenzji dot. APC Good Stuff o tym pisałem. Różnicy w mocy brak.

Ja od siebie apc polecam red devil od SG. Mam litr i nie umiem tego zużyć. A używam do wszystkiego, nie tylko przy samochodzie. W stężeniu 1:20 wyczysci wszystko nie robiąc przy tym żadnej szkody. Przynajmniej u mnie nic sie nie działo z czymkolwiek. Wiadomo, że do silnikaz za słabe stężenie ale ja go tam nie myje.

Shiny Garage Red Devil - moje pierwsze APC. Jeszcze mam resztkę w butelce nierozrobioną. Potwierdzam czyści wszystko, ja używałem 1:10. Samochód, dom, ... Zapach nie powala, ale chyba nikt nie kupuje APC/degreasera by go wąchać. Uważam, że jak kupujesz swoje pierwsze APC to wybieraj to którego opakowanie Ci się podoba, albo według firmy którą lubisz, "zapachem". Najprawdopodobniej i tak domyje co tam masz. Potem można sobie kombinować ze stężeniem, wymieniać na inne itp.

Ja używam Ideal Vask. Miałem APC od Megsa - nie polecam. Zapach słaby, domywa jak większość APC ale to co robi gdy zaschnie na szybie to masakra... Wiedziałem że zostają białe plamki i przecierałem wszystko co osiadło na szybie jednak gdziesz przy podszybiu zostało kilka kropek... weź to doczyść... Nigdy więcej nie chce tego APC.

Miałem cyclone i mimo ze każdy zachwala zapach to jak dla mnie dup y nie urywa. Czuć chemie. 

Ale APC ma czyścić a nie pachnieć. 

Ja mam apc od kocha green star. Śmierdzi chemia, gdy myje nim wszystko 2x przecieram mokrą mf nie sucha, mimo to gdzie nie gdzie da się znaleźć białą plamkę robię stężeje 1:20 . Jeśli chodzi o czyszczenie wnętrza auta to polecam sonax do czyszczenia wnętrz, moim zdaniem lepiej czyści niż green star (jestem ciekaw jakie musiał bym zrobić stężenie apc żeby miało moc sonaxa, nie mam papierków lakmusowych I sonaxa) do tego zostawia przyjemny zapach który wyraźne czuć przez kilka dni w aucie ( wszystko zależny jak mocno wyczulony zmysł powonienia) . Sonax ma jeden minus cena ok 13-22 zł za 500 lub 700 ml . Leżał mi ten sonax 5 lat, miałem go wyrzucić po kupnie green star, ale @Michał126 napisał że go stosuje i fajne jest, to spróbowałem jeszcze raz po 5 latach i zgadzam się z nim ...

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Wybór padł na APC od GS, jeszcze nie miał jak się wykazać bo dbam o auto regularnie, ale dobrze mi się  z nim wczoraj pracowało na stezeniu 1:10, aż nie mogłem uwierzyć ze APC może mieć taki zapach 🙂

Ma ktoś jakiś sposób na przelewanie z 5l baniakow do mniejszych butelek np. Z atomizerwmi bez rozlewania ? Wczoraj walczylem z lejkami itp, ale zawsze sporo mi się ulewało

@KapselK, to jest lejek :D Nałóż tym okrągłym wycięciem na gwint w bańce, prostopadle, to zobaczysz, że idealnie pasuje. A to ucho pasuje do ucha w bańce. Taki tam gadżet na 90-lecie firmy Penrite. :) Bardzo fajnie się robi dolewkę z dużej bańki z tym lejkiem, zwłaszcza jak korek wlewowy jest daleko.

@keza, jak będziesz kupował oleje u kolegi @Tomek6 (czyli w partnerskim dla forum sklepie Czarne Paliwo), to na pewno Ci sprezentuje, jak poprosisz, a będzie miał. ;) Ja chociażby kupiłem bodajże cztery bańki Enviro+, a lejek mam jeden, więc z przysługującej mi puli. :D Oczywiście się nie gniewam na niego, bo jeden lejek w zupełności mi wystarczy. ;)

57 minut temu, Michał126 napisał:

@keza, jak będziesz kupował oleje u kolegi @Tomek6 (czyli w partnerskim dla forum sklepie Czarne Paliwo), to na pewno Ci sprezentuje, jak poprosisz, a będzie miał. ;) Ja chociażby kupiłem bodajże cztery bańki Enviro+, a lejek mam jeden, więc z przysługującej mi puli. :D Oczywiście się nie gniewam na niego, bo jeden lejek w zupełności mi wystarczy. ;)

Fajnie tylko nie wiem jak będzie bo się przymierzam do zakupu oleju Amsoil przy następnej wymianie:D:D. Czy to ma znaczenie jaki olej kupuje? 

• Moderator
8 minut temu, Chochlik437 napisał:

Jutro chce przygotowac na zime autko, bede kladl soft99 fusso, klasc cleaner pod niego czy tylko odtluscic ipa ? Cleaner od SG posiadam

Kladz na jałowy 

@Chochlik437 poczytaj na forum o wpływie na trwałość zabezpieczenia przy położeniu drugiej warstwy i sam zdecyduj. Ja na Twoim miejscu kładł bym dwie, szczególnie teraz przed zimą. Przy poprawnym przygotowaniu lakieru i położeniu wosku, wspomagając go potem reguralnie qd spokojnie "przetrzymasz" zimę.