Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Polerując maskę futrem na rotacji po zmatowionych zaprawkach porobiły mi się grudki z pasty dość mocno przywarte do lakieru(być może zaprawka nie zeszlifowana na płasko, nie chciałem przeginać). 

Czy zmiana na np. niebieską gąbkę NAT zapobiegnie takiemu zjawisku? 

• Moderator
Opublikowano

Panowie pytanko czy cos zmienili w szamponie fx nano szampoo (zielony) zamowilem 0.5 wlewam dzisiaj 12 ml do 10l wody i zero piany. Spienialem pod kranem. Dodam ze mialem kiedys butelke i pienil sie fajnie a dzisiaj nowa otwarta i kaplica :( lekko sie wnerwiłem 

Opublikowano

@eryk13 Jeśli chcesz żeby twoja praca była dobrze wykonana kup glinkę. Bez znaczenia że nie będzie "polerki". Chodzi o to żeby lakier doczyścić z tego co nie widać. A potem przed aplikacją wosku użyć cleanera. 

Polecam poczytać forum, dowiesz się dużo ;)

Opublikowano

Panowie pierwszy raz będę glinkował auto, kupiłem glinkę ValetPRO Yellow (100g). Czy glinkę dzielicie na pół i glinkujecie czy jeszcze jakoś inaczej dzielicie?

Po glince jako cleanera mogę użyć Sonax Xtreme Polish & Wax 3? Wiem wiem kiszka ale jutro chcę glinkować a aktualnie tylko taki siuwaks posiadam.

Opublikowano

Macie jakiś patent na ściąganie emblematów? Kupiłem nowy znaczek a ASO na tylna klapę ale ni cholery nie mogę zdjąć starego...  Na podważenie plastikiem nie ma miejsca, nie chce niczego uszkodzić. :o

Opublikowano

Rodzinka zafascynowana efektem mojego autodetalingu mojego auta, chce aby im odpicowac auto. Chca nawet zapłacić. Pomóżcie mi ile kosztuje takie coś jak ogarniecie wnetrza (odkurzanie ze szczegółami, czyszczenie APC plastików, dressing) lakier- dekontaminacja chemiczna, glinkowanke, IPA, Wosk collinite. Felgi, nadkola, dressing na opony i plastiki zewnętrzne. Szyby zewnątrz wewnatrz. Ile może takie cos?

Wielkiej kasy nie chce zarobić, ale cos tam na środki, chemię która zużyje i jakies nowości

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Teraz, Fredi88 napisał:

@KapselK patent stary jak świat - cienka żyłka :) podpatrz u nowickich, był odcinek o emblematach. Chyba że jest na wcisk lub przykręcony to ciut większy problem.

Jest na wcisk, ma takie dwa mały czopki, które trzeba wcisnąć. Myślałem, żeby wykorzystać do tego przyssawkę do szyby. 

Opublikowano

Filmiki mi znane, problem w tym, że nie ma miejsca żeby wsunąć taśmę czy chociażby kartę/dowód osobisty. Będę musiał spróbować z tą przyssawką. 

Opublikowano

@david2888 - od rodziny brać kasę za detailing to "nie po bożemu"... Policz, ile kosztowała będzie chemia, jaką zużyjesz i ewentualnie powiedz im szczerze, że chcesz tylko zwrot za użyte produkty - robociznę wykonasz gratis. Kiedyś Ty możesz potrzebować pomocy od rodziny i wtedy Oni mogą Cię odpowiednio podliczyć...

Opublikowano
[mention=20610]david2888[/mention] - od rodziny brać kasę za detailing to "nie po bożemu"... Policz, ile kosztowała będzie chemia, jaką zużyjesz i ewentualnie powiedz im szczerze, że chcesz tylko zwrot za użyte produkty - robociznę wykonasz gratis. Kiedyś Ty możesz potrzebować pomocy od rodziny i wtedy Oni mogą Cię odpowiednio podliczyć...

No ale załóżmy że nie robie rodzinie. To ile taki coś by kosztowało? Robiliście to tak komus kiedyś? Na ile wyceniacie taka prace? Z 200zl bez korekty?

Opublikowano
Godzinę temu, david2888 napisał:

No ale załóżmy że nie robie rodzinie. To ile taki coś by kosztowało? Robiliście to tak komus kiedyś? Na ile wyceniacie taka prace? Z 200zl bez korekty?

Ja bym wziął 100 na zewnątrz i 100 wewnątrz jak dla rodziny;)

Opublikowano

chce kupić 5 litrowy  specyfik do szyb, myślałem o Detailer's Magic Glass Magic w cenie około 100zł, warto? a może coś tańszego zrobi tą samą robotę, albo warto jeszcze "parę zł" dołożyć na coś lepszego? (min. 5 l)

Opublikowano

Widzę że dużo ludzi myje zawiasy drzwi, oraz prowadnice foteli ze smaru ... To czy później dajecie jakiś smar ? Czy tak zostaje bez smaru czyste?

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

• Moderator
Opublikowano
9 minut temu, Gold_Car napisał:

Widzę że dużo ludzi myje zawiasy drzwi, oraz prowadnice foteli ze smaru ... To czy później dajecie jakiś smar ? Czy tak zostaje bez smaru czyste?

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Ja jade smar ale duzo duzo mniej na prowadnice 

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, dalu napisał:

chce kupić 5 litrowy  specyfik do szyb, myślałem o Detailer's Magic Glass Magic w cenie około 100zł, warto? a może coś tańszego zrobi tą samą robotę, albo warto jeszcze "parę zł" dołożyć na coś lepszego? (min. 5 l)

Jeśli zastanawiasz się nad polskimi produktami adbl, funky witch, good stuff to płyn od Detailers Magic bije je wszystkie :) Z innymi niestety porównania nie mam ale ten z DM jest naprawdę bardzo dobry :good:

Opublikowano
18 minut temu, Fredi88 napisał:

Jeśli zastanawiasz się nad polskimi produktami adbl, funky witch, good stuff to płyn od Detailers Magic bije je wszystkie :) Z innymi niestety porównania nie mam ale ten z DM jest naprawdę bardzo dobry :good:

tak, zastanawiałem się głównie nad goodstuff bo używałem i całkiem nieźle działał, teraz chciałem wypróbować DM bo sporo dobrego o nim czytałem, co prawda cena wyższa ale właśnie ciekaw byłem czy za tym idzie lepsza jakość. dzięki.

a jeszcze pytanie - mam taką osłonę przeciwsłoneczną kupioną na alledrogo, są tam oryginalne nalepki z dwóch stron, które "szpecą" w mojej ocenie, nie wiem jak się tego pozbyć, próbowałem podgrzewać suszarka - nie idzie, boję się zadziałać na chybił trafił, może ktoś miałby pomysł jak to ugryźć? jest to taka b.cienka naklejka, hmm prawie jak prasowanka. i jeszcze jedno - czy APC zadziała aby przeczyścić tą osłonę? jeśli tak to jaką proporcję zrobić, mam Excede Bulldozer APC.

5c695c8166309fc0med.jpg

Opublikowano

Lakier ly9b brilantschwarz audi a4 b6 , lakier przygotowany , nałożony wosk darkangel, myty szamponem z neutralnym pH raz w tygodniu, nakładany po myciu qd adbl 

- dlaczego mam wrażenie jakby ten qd zjadał wosk  ..... dlaczego ? Wiem ze wytrzymały to ten wosk nie jest , ale   .....

no coś jest nie tak , wie ktoś o co c'mon ?

Opublikowano

Zrób następnym razem test... pół maski po myciu qd1 pół zostawiasz tylko umyty wosk... zobaczysz sam czy zjada czy nie. Ja nie zaobserwowałem nic podobnego. Za to zdechłe woski qd1 wskrzesza do żywych jak mało który qd.