Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam trochę głupie pytanie ale pierwszy raz dziś nałożyłem wosk dodo jucie blue valvet iii .. 

Jak mam myć nawoskowane auto ? 

Mam aktywną piane i szampon od Shiny Garage o naturalnym pH. 

Rozumiem że mam normalnie myć auto normalnie ? tzn . Aktywna piana , później na 2 wiadra i normalnie ręcznikiem moge osuszać czy woda powinna sama ładnie spaść ? Czy nie zetrę tego wosku wycierając ręcznikiem ? 

Troche głupie pytania ale pierwszy raz woskowałem :/ 

Napisz jaka piana aktywna, bo są piany o różnej mocy działania, w tym takie które usuną wosk. Myjesz normalnie szamponem na dwa wiadra, a następnie wycierasz bez obaw do sucha ręcznikiem.

4 godziny temu, KHOT napisał:

Napisz jaka piana aktywna, bo są piany o różnej mocy działania, w tym takie które usuną wosk. Myjesz normalnie szamponem na dwa wiadra, a następnie wycierasz bez obaw do sucha ręcznikiem.

Shiny garage fruit snow foam . 

Jaki QD kupic w miare rozsądnych pieniądzach ? 

1 minutę temu, NeeRek napisał:

Shiny garage fruit snow foam . 

Jaki QD kupic w miare rozsądnych pieniądzach ? 

Bardzo fajny QD to QD1 na czarnym robi robotę , zużyłem już butlę 0,5 l wpadnie kolejna ;)  Drugim fajnym QD i prostym w aplikacji jest Quick Magic od Detailers Magic , też fajnie przyciemnia lakier :)

23 godziny temu, seba1642 napisał:

Siemanko. Mam pytanie, na samochodzie mam położony wosk Soft99 Miror Shine. Kolor czarna perła. Czy mogę teraz użyć Gyeon Q2M WetCoat ? I czy po nałożeniu wetcoata ewentualnie mogę użyć jeszcze Lucas Slick&Mist QD ?

Pozdro :D

Z zalozenia wet coat zje Ci caly wosk i wszystko co lezy na lakierze(no moze oprocz powloki ale tego nie probowalem)  a uzycie qd po ma sens wizualny jesli zostaja Ci jakies water spot i inne niedoskonalosci wysychania.

15 minut temu, TfB napisał:

Z zalozenia wet coat zje Ci caly wosk

A nie połknie mi samochodu w całości? :mrgreen:

Używałem wiele razy na nawoskowanych powierzchniach i nie zauważyłem negatywnego wpływu na LSP, wręcz przeciwnie. Produkt ma pH równe 7 ;)

Samochod raczej zostanie chyba ze nalozy na goraco to dostanie piekne zacieki;D no to mamy inne odczucia bo u mnie znika mimo ze byl dwutygodniowy sv shield to po 3k w deszczy i umyciu na dwa woaderka nie zostalo nic:-( ani dach ani maska ani tylna klapa o bokach nic nie mowie:-( no ale co ja tam wiem w sumie. Kazdy ma swoje odczucia. 👍🏻

Panowie a co sądzicie o takich tanich quick waxach jak np k2 albo coś podobnego ? 

Jak mam wosk na aucie to po myciu mogę go ułożyć czy to nic nie da ? Koniecznie musi być drogi quick detailer ?

24 minuty temu, NeeRek napisał:

quick waxach

24 minuty temu, NeeRek napisał:

Koniecznie musi być drogi quick detailer ?

To QW czy QD? Pewnie że nie musi być drogi. Ale są lepsze preparaty niż k2. Jeśli masz wosk to daj tylko qd na to. Tani a dobry jest sonax bsd. Za 20zł masz też Quick Magic od Detailers magic (250ml). Bardzo fajne qd. Ewentualnie pół litra za ok 35zł. 

Godzinę temu, NeeRek napisał:

Panowie a co sądzicie o takich tanich quick waxach jak np k2 albo coś podobnego ? 

Jak mam wosk na aucie to po myciu mogę go ułożyć czy to nic nie da ? Koniecznie musi być drogi quick detailer ?

Dorzuć parę groszy do czegoś lepszego niż K2 . Jest Funky Witch Botox , QD1 , Qucik Magic , wybór duży i w miarę rozsądnych pieniądzach :)

Dnia 28.07.2017 o 21:01, paperson napisał:

@Eidos71 właśnie idę tym tropem :smile:Zastanawiam się tylko nad tym czy nie próbuję złapać za wiele srok naraz, tj. Twardy lakier, dość tania maszyna, da, one step. No ale nie jest zniszczony i zależy mi na "użytkowej" korekcie. Myślisz, że jakąś malutką kajzerkę z tego wypiekę? Jeśli tak to czekają mnie poszukiwania odpowiedniego pada i pasty do one step.

Dostałem DB5800. Doświadczenie wcześniej zerowe. Popróbowałem i nic nie popsułem, a nawet bym powiedział, że coś tam mi się udaje urzeźbić. Nie ma co się bać :)

Panowie Mam pytanie.

1.Mycie wstępne przed aktywną pianą. Można opryskać progi, nadkola, zderzaki, drzwi(do połowy) Shiny Garage Pink APC? Na aucie siedzi Coli 476s + QD1. Czy podje mi to wosk?

2. Czy co jakiś czas można użyć ADBL Vampire Liquid na lakier, czy tylko przed woskowanie. Czy podje mi to wosk?

4 minuty temu, Michał126 napisał:

@paperson, ja się nie zarabiam, a raz nawet zarobiłem parę groszy. :lol:

@david2888:

1. Oczywiście,

2. Podjeść nie powinien (neutralne pH), ale gdzie leży sens? :)

APC nie jest szkodliwe dla WOSKU ? Autem zrobiłem trase 1500km do Niemiec i z powrotem. Stało 3 tygodnie pod chmurką. Na masce i zderzaku duże cmentarzysko od owadów no i auto trochę zasyfione po tej trasie. Chciałbym dobrze doczyścić lakier, ale nie chce naruszyć wosku.

Kwestia jakiego stężenia APC chcesz użyć. Ogólnie wpływ na wosk na pewno będzie.

Jesli chcesz ściągnąc to całe cmentarzysko przy pomocy APC, nic nie szkodzi na przeszkodzie aby po tym zabiegu nałożyć jeszcze raz wosk na te dwa elementy (maska, zderzak) i po sprawie :)

Jest szkodliwe dla wosku. Ale przecież w nawoskowanym aucie Ci to elegancko zejdzie, tylko trzeba dobrze namoczyć - spianować, dać pianie posiedzieć, dobrze wypłukać "tnąc" od dołu i trochę się namachać rękawicą, również nie żałując roztworu szamponu. :) Ja tak robię i zawsze schodzi.

Panie i Panowie, 

może poratujecie jakimś pomysłem, jak zniwelować lekką rysę z szyby czołowej (podeszło ziarenko piasku pod pióro i mam sznita na wysokości oczu :o ) ? 
z CeO2 nie chce się bawić, gdyż nie mam doświadczenia w tym temacie, dlatego szukam jakiegoś innego pomysłu ;)

pozdrawiam,
ludwik93

Hej szybkie pytanie czy macie jakiś sposób na usunięcie aktywnej piany, która zaschła na masce ? ( tenzi truck ), próbowałem różnych bajerów, glinka rozmazała całość ale nie schodzi, próbowałem przejechać pastą wykańczającą ale też dupa... 

Pytanie nowego w temacie - w zasadzie dwa mi chodzą po głowie (na teraz :))

1. Dach panoramiczny - można na to FINISH KARE 1000P?

2. Czy przed ADBL IQD Limited powinienem wcześniej położyć ADBL Interior WOW? Czy nie ma takiej potrzeby jak plastiki ogarnięte?