Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, NeeRek napisał:

Przygotowanie pod wosk sam alkohol izopropylowy wystarczy ? 

Jeśli auto nie było nigdy oczyszczone to nie. Pokuś się chociaż o deironizer, preparat na smołę i glinkę... chcesz wosk w brudny lakier wcierać? :/

• Super 1

7 minut temu, Fredi88 napisał:

Jeśli auto nie było nigdy oczyszczone to nie. Pokuś się chociaż o deironizer, preparat na smołę i glinkę... chcesz wosk w brudny lakier wcierać? :/

od glinki przy tym stanie wiedzy niech lepiej nie zaczyna, bo porysuje i sie zniechęci

byle jaki cleaner + ewentualnie ipa + wosk, dodo juice dla początkujących jest bardzo łatwy

wraz ze wzrostem wiedzy sam poczyta i zacznie łaknąć deionizerów, tar & glue, a na końcu glinka czy korekta

5 minut temu, koder napisał:

To jak z tym woskowaniem- można woskować pod chmurką czy nie? :)

To tak jak byś pytał czy pić piwo na tarasie pod chmurą czy w zadaszonym pubie - takie samo to ma znaczenie jak z woskowaniem.

Nie wolno tylko w pełnym słońcu na gorące blachy i tyle.

10 minut temu, ghost napisał:

To tak jak byś pytał czy pić piwo na tarasie pod chmurą czy w zadaszonym pubie - takie samo to ma znaczenie jak z woskowaniem.

Wiesz, jednak obawiam się tego, że podczas woskowania do karoserii coś przylgnie i porysuję lakier, ale jeśli wolno to będę na dniach woskować :)

3 godziny temu, sulek napisał:

Czy deironizery sprzedawane jako te do felg różnią się od tych do karoserii? Czy jest to jeden pies i mogę ich używać do wszystkiego?

Wysłane z mojego Apollo Lite przy użyciu Tapatalka

Z tego co zauwazylem to te do felg sa gestsze a do karoserii bardziej wodniste. Zapewne w niektorych firmach odbija sie to kosztem stezenia srodka i jego skutecznosci jak i latwosci nakladania.

mam pytanie odnośnie PayPal, robie to pierwszy raz i chce dokonac zakupu za granicą. Czy należy konto Paypal powiązać z kontem bankowym i wtedy dokonujemy zakupu? W takim wypadku automatycznie kasa zejdzie nam z konta bankowego i nie musimy zasilac konta Paypal? Tak to działa? :)

55 minut temu, Maciej WTN napisał:

mam pytanie odnośnie PayPal, robie to pierwszy raz i chce dokonac zakupu za granicą. Czy należy konto Paypal powiązać z kontem bankowym i wtedy dokonujemy zakupu? W takim wypadku automatycznie kasa zejdzie nam z konta bankowego i nie musimy zasilac konta Paypal? Tak to działa? :)

Jak masz kredytówkę, to wystarczy dodać ją do PayPal'a. Nie musisz podawać szczegółów konta bankowego.

2 minuty temu, CoolBreeze napisał:

Jak masz kredytówkę, to wystarczy dodać ją do PayPal'a. Nie musisz podawać szczegółów konta bankowego.

No własnie nie mam karty kredytowej dlatego pytam jak to jest z kontem bankowym, tak było by mi najłatwiej :)

10 godzin temu, ghost napisał:

od glinki przy tym stanie wiedzy niech lepiej nie zaczyna, bo porysuje i sie zniechęci

byle jaki cleaner + ewentualnie ipa + wosk, dodo juice dla początkujących jest bardzo łatwy

wraz ze wzrostem wiedzy sam poczyta i zacznie łaknąć deionizerów, tar & glue, a na końcu glinka czy korekta

Miałem tak samo jak Neerek: plan na szybką akcję, ale przez to forum, lub dzięki niemu i wam koledzy, już tak nie chcę:)

Mój plan z QDkami i QW wzbogacił się o pojęcie "Dekontaminacja". To tak zanim uciapię auto woskiem:P

2 minuty temu, Maciej WTN napisał:

No własnie nie mam karty kredytowej dlatego pytam jak to jest z kontem bankowym, tak było by mi najłatwiej :)

Próbowałeś ze zwykłą kartą? Może też da radę.

Co do podpięcia konta bankowego, to nie próbowałem - a nie chcę cie w błąd wprowadzać.

Pytanie czy to ten sławny akryl opla ktory matowieje https://www.olx.pl/oferta/opel-corsa-c-1-2-CID5-IDnrRhe.html

Znajomy chce kupić ten egzemplarz i pyta co z lakierem. 3etapowa korekta na pastach menzerny załatwi sprawę?

Samo zmatowienie bardzo łatwo się ściąga, wystarczy wykończeniowa pasta i średnia gąbka. Wydaje mi się, że nawet lekkościerny cleaner to pozbiera. Regularnie woskowany nie powinien wpadać w taki mat.

• Moderator
11 godzin temu, Beny napisał:

Pytanie czy to ten sławny akryl opla ktory matowieje https://www.olx.pl/oferta/opel-corsa-c-1-2-CID5-IDnrRhe.html

Znajomy chce kupić ten egzemplarz i pyta co z lakierem. 3etapowa korekta na pastach menzerny załatwi sprawę?

Przelecisz nawet finishem i lakier bedzie taki jaki byl :P

19 godzin temu, ghost napisał:

Mam ręcznik glinkowy- chyba praca tym nie jest aż tak ciężka? :)

10 godzin temu, ghost napisał:

Dlatego robimy to od razu po myciu, nie po trasie lub całym dniu. A samo miejsce dowolne.

W ogóle nie wyobrażam sobie pojechać gdzieś autem i po tym woskować, równie dobrze zamiast fibry mógłbym papieru ściernego użyć :P

Dzięki za rady.

Nie no temat mi swietnie znany.

Zle sprecyzowalem pytanie;

Ktora z rekawic bedzie najmniej powodowac mikrozarysowan jesli chodzi o lakier specjalnej troski?

Flexipads swirl free bedzie spelniac zadanie jak opisuje to producent?