Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ads wheel coat, można koła po ceramice bezpiecznie założyć na samochód tego samego dnia, czy dać im więcej czasu? Temperatura wiązania pewnie jakieś 18-20°.

Wołam @analyzator . Deszczu ma nie być.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Niestety dzisiaj dopiero mam czas się pobawić, ale jutro trasa i auto musi dzisiaj stanąć na letnich kołach.

Skorzystam z okazji - czas na dotarcie?

Opublikowano

Ok, ale po jakim czasie wiązania? Minuta, półtorej?

Opublikowano

@Bitek można tak i tak. Zależy od szkoły. Ale generalnie kładziesz primer po to, aby coś tam z niego zostało na lakierze, a nie to odtłuszczać. Ja zawsze ładuję na primer po odczekaniu godziny.

• Lubię to 1
Opublikowano
18 godzin temu, Bitek napisał(a):

Jaką macie praktykę przy primerach przed powłokami, odtłuszczanie czy zostawiacie primera np. na 1-4h i po tym czasie bezpośrednio powłoka?

Zależy o jaki primer ci chodzi. Ja jeśli używam to albo CP Essence ale częściej AW Enigma AIO. Powłoka idzie następnego dnia po skończonej pracy z obróbką lakieru. Zawsze, kontrolnie odłuszczam przed nałożeniem powłoki.

• Lubię to 1
Opublikowano
19 godzin temu, GR_BKP napisał(a):

Pytanie o kranik tap cap ADBL. Opisywany jest jako fi50 - czy pasuje na obecne butelki 5l (gdzie gwint ma 48mm)? Pytam, bo może była jakaś zmiana opakowań i nie będzie pasował (jak mi się przytrafiło z kranikami din51 i butlami Cleantle).
Ten kranik jest bez odpowietrzania?

A może są jakieś inne, lepsze (najchętniej) na te butelki z gwintem 48mm?

Ktoś coś może podpowiedzieć? 😉 

Opublikowano
4 godziny temu, xadamx napisał(a):

Zależy o jaki primer ci chodzi. Ja jeśli używam to albo CP Essence ale częściej AW Enigma AIO

Nigdy nie używałem enigma aio jako primer. Dobrze na tym siedzą powłoki? Czym wymywasz bo myślałem że enigma aio ma wosk w sobie 🙂

Opublikowano
Godzinę temu, Gardor napisał(a):

Nigdy nie używałem enigma aio jako primer. Dobrze na tym siedzą powłoki? Czym wymywasz bo myślałem że enigma aio ma wosk w sobie 🙂

Siedzą świetnie. Nie zauważyłem różnic in minus jeśli chodzi o trwałość w stosunku to innych wykończeń. Za to look, wg. mojej opinii jest lepszy niż po samej paście finiszowej.

Jeśli chodzi o Enigmę to jej nie wymyjesz, Essence, tak w przypadku, gdy natychmiast po wypracowaniu to zrobisz. 

Na drugi dzień traktuję to raczej jako usunięcie pyłków, które osiadły przez ten czas oraz profilaktyczne odtłuszczenie gdyby ktoś gołymi rękoma jeździł po lakierze.

Do odtłuszczania używam typowych płynów inspekcyjnych: Ultracoat, Cleantle.

Enigma ma w sobie ceramikę. Nie ma wosku.

Opublikowano

@imola33 @xadamx dzięki za odpowiedź, poszedł na lakier neoxal primer i na to cancoat tak na szybkie odświeżenie bo lakier zrobiony w zeszłym roku. Poleciałem z cancoat po ponad 5h od primera. Jak będe robił swoje auto to zrobię porównanie bez primera, primer, wymycie go, i po jakimś finishu. 🙂 

Opublikowano

@xadamx dziękuję! Bardzo wartościowy post, szkoda że tak łatwo się gubią ciekawe posty na forum i potem szukam i szukam 🙂 

Czas na testy enigmy aio, jakieś tipy dotyczące pracy tą pastą? 

Opublikowano
53 minuty temu, Gardor napisał(a):

@xadamx dziękuję! Bardzo wartościowy post, szkoda że tak łatwo się gubią ciekawe posty na forum i potem szukam i szukam 🙂 

Czas na testy enigmy aio, jakieś tipy dotyczące pracy tą pastą? 

Najlepiej wypracować aż do niemal całkowitego zaniku. Ta pasta nie lubi gdy jest jej dużo na padzie i lubi czyste pady. Nakładaj 4 groszki wielkości pestki od wiśni i najlepiej nie powtarzać nakładania w te same miejsca. Ja pada myje co drugie wypracowanie. Nie przegrzewać podczas pracy, bo lubi mocno pylić.

Pasta fajnie wycina przy odpowiednim padzie. Np. w oryginalnym lakierze VAGów z lat 2010-2017 na flexie XCE i z padem Evoxa Furious Lily robiła kapitalnego One stepa niezależnie od koloru.

• Lubię to 2
Opublikowano
6 godzin temu, imola33 napisał(a):

Muszę wymienić rękawicę na nową. Co teraz jest na topie? 🙂 A może iść w gąbkę? Jak ze spienianiem w gąbkach w porównaniu do rękawic?

Ja niezmiennie już od 6-7 lat używam tylko CarPro Hand Wash MF. Rękawica jednostronna dzięki temu nie jest ciężka po namoczeniu, jest bardzo elastyczna dzięki czemu można w sporo zakamarków wejść.

• Lubię to 1
Opublikowano

@imola33 dla mnie numer jeden to Gyeon wash pad. Z jednej strony długie włókna a z drugiej króciutkie i gęste. Nie ma ściągacza a siedzi na dłoni jak złoto . Po namoczeniu nie jest ciężka i według mnie trzyma idealną ilość wody.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Możecie polecić jakaś miękka, delikatna szczotkę na wiertarkę do prania wykładziny czy tapicerki by nie niszczyła mocno materiału?

Opublikowano
2 godziny temu, kM3 napisał(a):

Możecie polecić jakaś miękka, delikatna szczotkę na wiertarkę do prania wykładziny czy tapicerki by nie niszczyła mocno materiału?

K2 Brill

• Lubię to 2
Opublikowano

Poszukuję informacji czy głowice od Flexa PXE80 pasują do Evoxy HDV12, interesuje mnie dokupienie DT-XF 3, czyli głowicy ze skokiem 3mm i używanie jej w Evoxie.