porter_sc Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Panowie powoli zabieram się za ponowne glinowanie po zimie wcześniej przed glinka stosowałem naftę ale co jak co nie jest to przyjazna substancja ;-) i chciałem ją zastąpić specyfikiem CAR PRO TRIX korzystał ktoś ? I co do samego glinowania to glinować z woda ew kropla szamponu czy można też psikać tym TRIX-em ?
inarusbox Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Trix to 2w1 także da radę, najlepiej używać go na suchy, czysty lakier, później zmyć resztki jakimś apc albo piana, a dopiero wtedy glinka z wodą z dodatkiem szamponu do lepszego poslizgu.
escimo Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2014 wojtoo, to mi wygląda jak by raczej glinka "stopiła" się od jakiegoś środka. Może lubrykant, albo źle spłukane auto po jakimś prickborcie? Mi również żadna glinka nie zrobiła takiego czegoś na lakierze.
knzz Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2014 Dwa pytanka odnośnie glinkowania. Szyby możemy glinkować, będzie jakiś efekt? W jednym z postów było napisane plastików nie glinkujemy rozumiem że nie tyczy się to zderzaków które mają na sobie lakier A jak się ma to stwierdzenie do zderzaków nielakierowanych? Będzie to moje pierwsze ginkowanie, dlatego wolę doczytać.
comando Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2014 Szyby jak najbardziej glinkuj. Plastików nielakierowanych nie.
knzz Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2014 Szyby jak najbardziej glinkuj. Plastików nielakierowanych nie. Dzięki
widmo82 Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2014 Jest jakaś czynność, którą zaleca się wykonać po zakończeniu pracy z glinką? Mówię tutaj o samej glince. -Czyści się ją jakoś? Czy po prostu chowa w dośc ciepłe miejsce i czeka do następnego użycia?
manio49 Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2014 widmo82, jak jest ufajdana jak stół w TVN to wywalić, a jak nie ma dramatu, to zagnieść, skulkować (ja tak robię) i wrzucić do jakiegoś pojemnika, tylko nie w folię, bo się poskleja i wyrzucisz. Ja glinki trzymam w małym pojemniczku metalowym z zamknięciem.
Teddy Opublikowano 8 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2014 Można dać w folię (woreczek w którym była oryginalnie np.), trzeba tylko do niego psiknąć Quick Detailerem albo nawet wodą, wtedy się nie poprzykleja. knzz, skoro to twoje pierwsze glinkowanie i dopytujesz o rzeczy raczej podstawowe (glinkowanie nielakierowanch elementów) to pamiętaj o najważniejszym: Jak glinka spadnie na ziemię to ją wyrzucasz, nie ma zmiłuj się. Edit: Teraz zobaczyłem że to post z czerwca, ciekawe jak poszło glinkowanie..
Vespa Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2014 W branży reklamowej, przy naklejaniu większych fragmentów folii na płyty, w celu lepszego pozycjonowania folii, warstwę kleju i oklejaną powierzchnię często spryskuje się zwykłą wodą z kropelką płynu do naczyń. Czy taki rodzaj lubrykacji sprawdza się też przy glinkowaniu? Nie posiadam QD, a szampon spowodował u mnie rozsypanie się glinki. Ktoś tego próbował? Nie ma efektów ubocznych, np. wyjałowienie lakieru? No ale w końcu i tak na to idzie cleaner i wosk...
impex Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2014 Widocznie dales za duzo szamponu lub miales zbyt gorącą wode.Ja daje doslownie 2 kropelki szamponu, wlewam wode do atomizera i jeszcze ani razu nie mialem problemów z glinką.
Moderator psemo Opublikowano 15 Października 2014 Moderator Zgłoś Opublikowano 15 Października 2014 Woda z szamponem bardzo dobrze się sprawuje. Nie ma co kombinować. Glinka ValetPro Yellow ma to do siebie, że zaczyna przybierać dziwną konsystencję i rozlatuje się. Dlatego ja jej użyłem raz i podziękowałem. Z innymi glinkami np. Megs, Bilt Hamber, Sonus nie ma tego problemu.
Vespa Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2014 Ta moja trochę poleżała, odparowała, ugniotłem ją kilka razy i wygląda na to, że jeszcze pożyje. Ale następnym razem spróbuję którejś z tych, co polecasz.
Tommy Lee Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2014 Tez polecam Bilt Hambera, używałem jej z wodą i szamponem, wodą i S&W i woda z ONR. Za każdym razem nie było problemów czy to z poślizgiem czy ugniataniem.
maquser Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2014 Bilt Hamber ma bardzo dobra gilnki, ostatnio miałem okazję popracować glinką Autofinesse i również dobrze się mi nią pracowało, dobrze zbierała i łatwo się nią ugniata Lubrykant łyk najtańszego szamponu z wodą .
baka Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2014 Czy glinka Valetpro Yellow mogła porysować bardzo miękki nieorginalny lakier ,który rysuje sie od delikatnego przejechania palcem ?
Moderator Eryczek Opublikowano 5 Listopada 2014 Moderator Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2014 baka, KAŻDA glinka może porysować lakier. Wiele zależy od stopnia czystości glinkowanej powierzchni, temperatury czy niewłaściwego używania glinki.
kita33 Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2014 Wiele zależy od stopnia czystości glinkowanej powierzchni, temperatury czy niewłaściwego używania glinki. oraz jakości lakieru. Jeśli element był malowany mogło być tak, że klar ma za małą ilość utwardzacza.
dawid.zu Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2014 Mam glinke VP yellow czy ugniatać ją w całości (100gr) i tak używać czy odciąć np połowę?
poniatkys Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 Spokojne wystarczy pasek szerokości opuszków palców, nawet mniejszy. Taką ilością spokojnie oblatuję całego passata i jeszcze na felgi zostaje
menior Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2015 Czy przed glinkowaniem zalecane jest usunac lezacy wczesniej wosk? Jesli tak to czym to najlepiej zrobic?Wystarczy np.aktywna piana w wiekszym stezeniu,czy tez moze jakims APC przeleciec,co najlepiej usunie stary wosk? Bo colli trzyma sie jak wsciekly
zegarek Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2015 Glince nie przeszkadza, że leży wosk na lakierze.
Rekomendowane odpowiedzi