Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie powoli zabieram się za ponowne glinowanie :P po zimie :P wcześniej przed glinka stosowałem naftę ale co jak co nie jest to przyjazna substancja ;-) i chciałem ją zastąpić specyfikiem CAR PRO TRIX korzystał ktoś ? I co do samego glinowania to glinować z woda ew kropla szamponu :P czy można też psikać tym TRIX-em ?

Opublikowano

Trix to 2w1 także da radę, najlepiej używać go na suchy, czysty lakier, później zmyć resztki jakimś apc albo piana, a dopiero wtedy glinka z wodą z dodatkiem szamponu do lepszego poslizgu.

Opublikowano

wojtoo, to mi wygląda jak by raczej glinka "stopiła" się od jakiegoś środka. Może lubrykant, albo źle spłukane auto po jakimś prickborcie?

Mi również żadna glinka nie zrobiła takiego czegoś na lakierze. :dontknow:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dwa pytanka odnośnie glinkowania.

Szyby możemy glinkować, będzie jakiś efekt?

W jednym z postów było napisane plastików nie glinkujemy rozumiem że nie tyczy się to zderzaków które mają na sobie lakier ;)

A jak się ma to stwierdzenie do zderzaków nielakierowanych?

Będzie to moje pierwsze ginkowanie, dlatego wolę doczytać.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jest jakaś czynność, którą zaleca się wykonać po zakończeniu pracy z glinką? Mówię tutaj o samej glince. -Czyści się ją jakoś? Czy po prostu chowa w dośc ciepłe miejsce i czeka do następnego użycia?

Opublikowano

widmo82, jak jest ufajdana jak stół w TVN to wywalić, a jak nie ma dramatu, to zagnieść, skulkować (ja tak robię) i wrzucić do jakiegoś pojemnika, tylko nie w folię, bo się poskleja i wyrzucisz. Ja glinki trzymam w małym pojemniczku metalowym z zamknięciem.

Opublikowano

Można dać w folię (woreczek w którym była oryginalnie np.), trzeba tylko do niego psiknąć Quick Detailerem albo nawet wodą, wtedy się nie poprzykleja.

knzz, skoro to twoje pierwsze glinkowanie i dopytujesz o rzeczy raczej podstawowe (glinkowanie nielakierowanch elementów) to pamiętaj o najważniejszym: Jak glinka spadnie na ziemię to ją wyrzucasz, nie ma zmiłuj się.

Edit: Teraz zobaczyłem że to post z czerwca, ciekawe jak poszło glinkowanie..

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

W branży reklamowej, przy naklejaniu większych fragmentów folii na płyty, w celu lepszego pozycjonowania folii, warstwę kleju i oklejaną powierzchnię często spryskuje się zwykłą wodą z kropelką płynu do naczyń. Czy taki rodzaj lubrykacji sprawdza się też przy glinkowaniu? Nie posiadam QD, a szampon spowodował u mnie rozsypanie się glinki. Ktoś tego próbował? Nie ma efektów ubocznych, np. wyjałowienie lakieru? No ale w końcu i tak na to idzie cleaner i wosk...

Opublikowano

Widocznie dales za duzo szamponu lub miales zbyt gorącą wode.Ja daje doslownie 2 kropelki szamponu, wlewam wode do atomizera i jeszcze ani razu nie mialem problemów z glinką.

• Moderator
Opublikowano

Woda z szamponem bardzo dobrze się sprawuje. Nie ma co kombinować.

Glinka ValetPro Yellow ma to do siebie, że zaczyna przybierać dziwną konsystencję i rozlatuje się. Dlatego ja jej użyłem raz i podziękowałem.

Z innymi glinkami np. Megs, Bilt Hamber, Sonus nie ma tego problemu.

Opublikowano

Ta moja trochę poleżała, odparowała, ugniotłem ją kilka razy i wygląda na to, że jeszcze pożyje. Ale następnym razem spróbuję którejś z tych, co polecasz.

Opublikowano

Tez polecam Bilt Hambera, używałem jej z wodą i szamponem, wodą i S&W i woda z ONR. Za każdym razem nie było problemów czy to z poślizgiem czy ugniataniem.

Opublikowano

Bilt Hamber ma bardzo dobra gilnki, ostatnio miałem okazję popracować glinką Autofinesse i również dobrze się mi nią pracowało, dobrze zbierała i łatwo się nią ugniata :good:

Lubrykant łyk najtańszego szamponu z wodą .

• 3 tygodnie później...
  • Moderator
Opublikowano

baka, KAŻDA glinka może porysować lakier. Wiele zależy od stopnia czystości glinkowanej powierzchni, temperatury czy niewłaściwego używania glinki.

Opublikowano
Wiele zależy od stopnia czystości glinkowanej powierzchni, temperatury czy niewłaściwego używania glinki.

oraz jakości lakieru. Jeśli element był malowany mogło być tak, że klar ma za małą ilość utwardzacza.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Spokojne wystarczy pasek szerokości opuszków palców, nawet mniejszy. Taką ilością spokojnie oblatuję całego passata i jeszcze na felgi zostaje ;)

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy przed glinkowaniem zalecane jest usunac lezacy wczesniej wosk? Jesli tak to czym to najlepiej zrobic?Wystarczy np.aktywna piana w wiekszym stezeniu,czy tez moze jakims APC przeleciec,co najlepiej usunie stary wosk? Bo colli trzyma sie jak wsciekly :shock: