Pimps Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Kiedyś pochwaliłem się w dziale "Mój Arsenał" iż zakupiłem płyn CarPro PERL w celu nałożenia jej na gumowe dywaniki gdyż ponoć nie powinna po wyschnięciu być mocno śliska na dywanikach gdyż jest rozcieńczalna z wodą. Po tym wpisie pare osób napisało żebym się pochwalił jak użyje PERL'a - no i stało się. Nie będę opisywał jak środek pachnie jakiej jest konsystencji itp. i itd. - zabieram się do pracy a poniżej pokażę przebieg tej operacji Dywaniki po zimie przeleżały sobie ponad miesiąc więc trzeba je na początek umyć. Sprzętów i środków do mycia jakie użyłem to: 1. DURAGLOSS 701/703 2. Pędzel AUTOGLYM TRIALOY 3. Pędzel WHELL WOOLIES 4. Zwykła szczotka z IKEA Po naniesieniu na dywaniki 701 (nanosiłem przy pomocy ręcznej pianownicy) rozprowadziłem środek pędzlem po całości a potem szczoteczką pomiziałem i zostawiłem na 3 min. w spokoju. Po tym czasie jeszcze raz przeleciałem szczotką i spłukałem wodą z węża ogrodowego bez użycia myjki ciśnieniowej. Po tym zabiegu gumiaki poszły na płot Następnie wziąłem się za rozrobienie PERL'a w stosunku 1:3 czyli 25 ml. PERL'a i 75 ml wody destylowanej. No to zabieramy się za oklejenie dywanika aby wyszło 50/50 Atomizerem spryskałem połówkę dywanik nie zbyt dokładnie a potem przy pomocy pędzla roztarłem środek już z większą dokładnością aby pokryć całą połowę. Ustawiłem czas na 10 minut w celu przeschnięcia PERL'a Po tym czasie lekko przetarłem fibrą aby wszystko się dokładnie rozłożyło i wyrównało na dywaniku. Na a teraz 50/50 Następnie zrobiłem drugą połowę gumy i po odczekaniu kolejnych 10 minut i przetarciu fibrą jeszcze troszkę podgrzałem/podsuszyłem dywanik opalarką. Po tym zabiegu można powiedzieć że dresing równo wysechł i nie ma na wycieraczce jakiś placków. Na tym skończyłem zabawę a dywaniki odłożyłem aby jeszcze dać im ze 2 dni czasu i po tym okresie stwierdzić czy są śliskie albo w jakim stopniu są. Aha, jeszcze jedna sprawa - jak mi się pracowało PERL'em? Nie było z nim żadnych problemów, bardzo łatwo się rozprowadził, nie śmierdział i jak na moje oko ładnie przyciemnił i pokrył dywaniki. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funkoval Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Pimps, dzięki, - byłem jednym z "proszących". Teraz czekam na info o śliskości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pimps Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 funkoval, test bardziej będzie polegał na stanięciu i przesuwaniu buta po wycieraczce, ale myślę że to i tak będzie na tyle wiarygodne że będzie czuć ten poślizg i określić go jaki był. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator krd Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 W sumie to smialo mogles jeszcze bardziej rozcienczyc Ja to nawet smaruje mokre dywaniki, latwiej rozprowadzic i wychodzi deczko mniejsze stezenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kerad Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 krd czyli jakie najlepiej proporcje 1 : ? Wysłane z mojego X9180 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pimps Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 W sumie to smialo mogles jeszcze bardziej rozcienczyc Ja to nawet smaruje mokre dywaniki, latwiej rozprowadzic i wychodzi deczko mniejsze stezenie Faktycznie tak można było zrobić jak piszesz - Następnym razem tak zrobię tym bardziej że przy takiej powierzchni do spryskania to naprawdę nie wiele idzie PERLA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej WTN Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Dzięki za test W mojej opinii jeden z bardziej niedocenianych kosmetyków na naszym rynku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Ja od zawsze lubiłam PERLA na gumowych dywanikach, swojego mam chyba w stężeniu 1:5 z tego co pamiętam, ale w niedzielę jeszcze sprawdzę Doskonale nadaje się również do uszczelek wewnętrznych, które stają się bardzo ciemne i miękkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktm950 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 A ktoś z Was używał również 303 Aerospace Protectant? Jak się ma do PERLa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cannonn Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Nie przyczernia tak dywaników, są ciemniejsze ale dalej szare. Nie zauważyłem żeby był śliski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drufi Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Czyżby PERL wrócił do łask w Polsce? Zagramanico go uwielbiają, a u nas jedynie co czytałem to "nie polecam, spływa". U mnie PERL na dywaniki leci w 1:5 i jest dobrze, jak da się ~30min na wygrzanie w słońcu to nie są śliskie. Ja mam tylko problem z dotarciem go w rożkach kwadratów na dywanikach. Chyba muszę zainwestować we włochatą fibrę żeby dosięgała bo zostają "mokre spoty" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Czyżby PERL wrócił do łask w Polsce? Zagramanico go uwielbiają, a u nas jedynie co czytałem to "nie polecam, spływa". Jest to bardzo dobry produkt i ekonomiczny z uwagi na rozcieńczalność z wodą świetnie się sprawdza właśnie na elementach wewnątrz auta, uszczelkach, dywanikach czy nawet plastikach w komorze silnika. Nie nadaje się za bardzo na elementy zewnętrzne, bo spływa z deszczem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fitte Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Świetny produkt jak i test Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polak200 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Bardzo dobry, bardzo wydajny i bardzo uniwersalny. Na opony - ok (no i nie błyszczy!), na dywaniki - ok, na plastiki zewnętrzne - ok, na uszczelki - ok. Wyjątek od reguły, że jeśli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zapomniałeś dodać, że szybko spływa, bo jest na bazie wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pimps Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Dzisiaj po pracy jak nie będzie padać popryskam wodą jeden z dywaników i zostawię do wyschnięcia bez użycia fibry to się zobaczy jak z jego wytrzymałością na wodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kandy Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Jak tam to wygląda ze śliskością, test już się odbył? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pimps Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 kandy, tak testy się odbyły i wydaje mi się że jest dobrze - nie idealnie ale naprawdę dobrze. Jeżeli był by roztwór 1:5 to by było super. Jeszcze może filmik z pryskania wodą która po wyschnięciu nie zrobiła nic złego z dywanikiem. Nie było odbarwień i innych plam i jeszcze w wolniejszym tempie https://www.youtube.com/watch?v=gaJpOL4avs0 Jeszcze dla wyjaśnienia - to jest butelka po IronX'ie a nie ona sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kita33 Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Czy perl nadaje się do nakładek gumowych na pedałach w aucie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator psemo Opublikowano 30 Maja 2015 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Nadaje i sprawdza się bardzo dobrze. Ja mieszam z wodą 1:5 i jest elegancko, pedały nie są śliskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkside Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Też stosuję CarPro Perl na dywaniki samochodowe, stężenie 1:5 ale po wyschnięciu trochę się ślizga, poza tym do plastików zewnętrznych słabo się nadaje bo po deszczu spływa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nefifer13 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Na plastiki zewnętrzne tylko nierozcieńczony.Wtedy trochę poleży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kita33 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Co wybrać do zabezpieczenia pedałów i ich gumowych nakładek? 303 Products Aerospace Protectant czy może CarPro Cquartz Perl. Który z tych środków nadaje się do tego i nie będzie za bardzo tłusty aby noga się nie ślizgała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sardzent Opublikowano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 albo moze zadac pytanie inaczej ... do wnetrza (dywaniki, pedaly, wnetrze bagaznika) ktory lepszy ? ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pimps Opublikowano 25 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 kita33, sardzent, ja bym wybrał Perl'a tyle że w rozcieńczeniu 1:5 i dał porządnie wyschnąć na gumach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi