ultratouch Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 Moje Auto to ostry kwasowy killer, więc skoro nie poprawił sytuacji to i inne kwasowce na nie wiele się zdadzą i nie ma co ślepo polecać. Ostatnia deska ratunku to moim zdaniem to IronX itp.
Camel- Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 Tak się zastanawiam. Jaka jest różnica między zasadowymi a kwasowymi środkami do felg? Czyżby te kwasowe potrafiły lepiej rozpuścić osady pochodzenia metalicznego (tarcze, klocki etc)?
PITERd Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2012 Mam felge chromowana z ktorej potrzebuje zerwac chrom. Czy ktos ma jakis pomysl jak to zrobic? nie wiem jak to radzi sobie z chromem, ale lakierowi nie pozostawia szans. Po paru sekundach lakier spada sam z samochodu :-) Zdjęcia z opisu, są robione przeze mnie, może by ten Twoj chrom też wygoniło :-) http://skleprolniczy.pl/towar.516.zmywa ... 01402.html
Moderator psemo Opublikowano 4 Maja 2012 Moderator Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2012 PITERd misiek666 pisał przecież, że próbował Scansolem, który działa tak samo. Powłoka lakiernicza a powłoka galwaniczna, którą jest chrom to dwie różne bajki.
jarekrk Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 mam takie felgi , problem mam taki iż używałem ost APC + jakiś shitowy produkt z marketu do felg i jakoś to poszło, ale wiadomo jak to z tanimi środkami, ( wiem wiem zaraz będzie atak, ale po prostu zostal mi z dawien dawna jeden i chciałem go dokończyć) No i tam gdzie kończą się ramiona felg został czarny syf, czy BLUE GEL da rade ? i szczotka typu Wheel Alloy Brush ?
lukwawa Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Pokaż zdjęcie "czarnego syfu" bo z samego opisu wynika, że potrzebujesz czegoś do asfaltu
jarekrk Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Od razu mówię ,że czyściłem szmatką jakąś zwykłą, zanim przeczytałem na forum ,że to zły pomysł, więc jak drugi raz się zabiorę za felgi to chcę mieć i pędzelki i szczotkę do felg jakąś. A fele wyglądają tak:
Swoop Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 jarekrk, wygląda to na pył hamulcowy i moim zdaniem Billbery + IronX dadzą radę
jarekrk Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 No tylne felgi są dużo mniej ubrudzone od tego, więc też mam wrażenie że od hamulców. Kurde fundusz coraz mniejszy bo tych środków coraz więcej a myślisz ,że sam billbery sobie nie poradzi?
SJake Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 jarekrk, ... i podejdź do tego ze spokojem, na kilka razy Trochę czasu zajęło uzbieranie takie syfu to i trochę trzeba poświęcić, aby go się pozbyć. Sam Bilberry nie da rady, bo moim zdaniem to produkt do regularnej pielęgnacji. Prędzej BLUE GEL.
jarekrk Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 no nie mam ciśnienia,na spokojnie na pewno do felg podejdę. Nie oczekuję cudów ile się uda to się uda Blue gel jest mocniejszy Billbery ? bardzo bym chciał jednak ograniczyć się do 1 środka...
kolo100 Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Witam, Ja mam pytanie do znawców tematu. Czy środek Tenzi Alux da radę z takim brudem? Słyszałem, że środek jest rewelacyjny a dużo tańszy niż inne. Dzięki
Moderator Eryczek Opublikowano 8 Maja 2012 Moderator Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 jarekrk, głupio to pisać ale felgi nie mają raczej śladów wżerów i sukces w ich doczyszczeniu zależy w dużym stopniu od funduszy które na to przeznaczysz Potrzebujesz czegoś w stylu IronXa. Jak napisał SJake, VP Blue Gel będzie lepszy niż Billbery ale wg mnie przy tym stopniu zasyfienia sobie nie poradzi. Potrzebny jest preparat do smoły, najtaniej i najlepiej to wg mnie Mac 124. Felgi są też mocno zżółknięte więc kupiłbym kwas np Nielsen Aluminium Cleaner. Do tego pędzelek i szczota która wejdzie między "szprychy". Proponuję zdjąć koło do czyszczenia - będzie łatwiej
jarekrk Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Tak tak felgi na pewno zdejmę dużo łatwiej będzie ok czyli najpierw ten preparat do smoły jak IRONX a potem blue gel i kozak, a szczotka którego typu lepsza jest do takich felg ? i To po prostu napstrykać na felgi odczekać chwile i jazda ze szczotą ?
Moderator Eryczek Opublikowano 8 Maja 2012 Moderator Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 jarekrk, ironX nie jest na smołę, na smołę są wszystkie tar&glue remowery - polecam MAca 124. 1 zdejmujesz, myjesz szamponem ile dasz radę, płuczesz 2 kwas - oprysk, pędzelkowanie, zostawiasz na kilka minut i opryskujesz wodą 3 ironX - na te felgi kupiłbym z 0,5 litra opryskujesz, patrzysz jak zaczyna "krwawić" i po kilku minutach wkraczasz do akcji z pędzelkiem, po wypędzlowaniu znów zostawiasz na trochę i spłukujesz 4 przy założeniu że 3 poszła za pierwszym razem, wycierasz fele do sucha i jedziesz Mac 124 - oprysk i zostawiasz na kilka minut - później ściereszka i wycierasz smołę i asfalt, spłukujesz 5 a teraz przydałoby się zrobić fele IPĄ i nałożyć jakiś sealant np FK HT1000P mówiłem, że tanio nie będzie ale efekt powinien sprawić Ci frajdę
kubik Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Środek do felg-pędzlowanie-płukanie-od smoły-wycieranie-(jeszcze raz środek do felg ewentualnie)-iron X,pędzlowanie-płukanie jak nie będą po tym czyste to nie wiem.Oczywiście czas na działanie chemii zostaw. chemia jest na tyle mocna,że i pędzel będzie dobrze ogarniał
jarekrk Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 fuck a myślałem ,że blue gel za 40zł zrobi robotę no nic dzięki obu kolegom za pomoc, pochwale się efektami jak się już zbiorę
Swoop Opublikowano 8 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Sam Bilberry nie da rady, bo moim zdaniem to produkt do regularnej pielęgnacji. Prędzej BLUE GEL. masz rację, miało być Blue Gel ...
Borek Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 Czy środek Tenzi Alux da radę z takim brudem? ostatnio koledze go poleciłem do felg jeszcze gorszych, jeden z tańszych modeli BBSa, syf taki, że na pierwszy rzut oka do piaskowania nie czyszczenia. Alux zjadł 90% pyłu hamulcowego Potem poprawienie En-jee, który jest środkiem bardziej "all around" i dobrze czyści ze smarów itp. (ph 14 po prostu bardzo mocna piana aktywna)
quadrifoglio Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 A czy ktoś stosował środki K2Pro?? Chodzi mi o K2 Alot i K2 Alus http://expertcars.pl/product.php?id_product=305 http://expertcars.pl/product.php?id_product=306
voldi22 Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 Tak wygląda porównanie mniej więcej, czystego tenzi aluxa przetartego pędzlem i od razu spłukanego, z czystym blue gelem, zostawionym do podziałania. Piszę mniej więcej, bo nie jest to jedna ta sama felga, a obie z przedniej osi. Stan brudu jednak porównywalny, czas gromadzenia jakieś 5 lat. Dla mnie biorąc pod uwagę nigdy nie ruszane felgi, wygrywa tenzi
kolo100 Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 Spoko, dzięki za pomoc i zdjęcia z porównania. Ja aż tak felg brudnych nie mam a generalnie zależy mi żeby wyczyścić bardziej z frontu żeby ładnie się prezentowały. Na razie czyściłem naftą i APC Nielsena ale jeszcze by się coś przydało. Także kupię Tenzi. P.S. Czy ktoś orientuje się czy Tenzi Alux można kupić gdzieś w sklepie, markecie stacjonarnym bo na allegro sam środek 13pln a przesyłka 11pln... Dięki
quadrifoglio Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 quadrifoglio, wyszukiwarka kolego Alota znalazłem test i trochę info ale o Alusie nic, więc chyba najlepszym rozwiązaniem będzie wycieczka do sklepu, w końcu nie kosztuje majątku
jarekrk Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 apropo jeszcze moich wcześniejszych pytań, a samo APC się nie przydaję do felg ?
Rekomendowane odpowiedzi