Fredi88 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 703546 czy deironizer przed piana czy po pianie ? 703583 Wcierac w lakier deironizer? 703614 TAR GLU NA SUCHY LAKIER CZY UMYTY? Kolejne będą z cyklu: Piana po deironizerze czy przed? T&G wcierać w lakier? Deironizer na lakier suchy czy umyty? Itp itd... Podziwiam ludzi którzy ci odpowiadają, bo te pytania pojawiają się tutaj średnio 2-3 razy w tygodniu... no ile można. Wysil się i wklep w wyszukiwarkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramelov Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Fred 88 to.podeslij linka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TfB Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Na gorzewprawym lub lewym rogu masz opcje szukaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredi88 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 703616 Wysil się i wklep w wyszukiwarkę. 703618 Fred 88 to.podeslij linka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramelov Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 703616 Wysil się i wklep w wyszukiwarkę. 703618 Fred 88 to.podeslij linka Proszę podeślij linka na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fratczak Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Witam, chciałbym zabezpieczyć i trochę poprawić wygląd Mondeo w kolorze tango (ni to czerwony ni to pomarańczowy, a może ceglasty). Czytam was i zagramaniczne fora już jakiś czas i im więcej czytam tym mniej zdecydowany jestem na to co potrzebuje lakier cały w drobnych swirlach, ale nic poza tym nie zauważyłem. Wiem, że korekta najlepiej ale to zlecę ewentualnie na przyszły rok. Na ten sezon chciałbym pracując ręcznie uzyskać w miarę zadowalający efekt. Poniżej podam to co mi się udało wybrać na podstawie tego co wyczytałem i będę niezwykle wdzięczny za ocenę i radę. 1) usuwanie smoły: Prickbort 2) deironizacja : ADBL Vampire Liquid 3) szampon: FX Protect Nano Shampoo 4) APC Cyclone (już mam) 5) rękawica: Carpro Wool Wash Mitt 6) glinka: ValetPro Yellow 7) poślizg: GOOD STUFF Gecko's Slickness Clay Lube (pomoże? czy przy Valetpro sama woda z szamponem styka) 8) Cleaner/glaze: Prima Amigo 9) wosk: Angelwax Body tester 10) plastiki: PB Natural look 10) ręcznik fluffy 11) jakieś mikrofibry różniste; aplikator gąbkowy do wosku, do cleanera mikrofibrowy. Pytania: a) czy gekona i glinkę zmywać IPA mimo że niby wedle opisu nie trzeba? czy może w ogóle zrezygnować z gekona i dać IPA po glince na wodzie z szamponem? b) czy zamiast Prima Amigo dać coś bardziej kryjącego np AG SRP lub black hole i przed nim jakiś cleaner? c) czy jest sens dawać AW Body jeśli nie robię korekty czy coś innego polecacie? Myślałem o Kiwami d) jaki QD na Body byście polecili, fajnie jakby był antystatyczny bo samochód na dworze będzie stać, a syfu w powietrzu pełno lata. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TfB Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Po glince myjesz samochod jeszcze raz szamponem a nie smigasz ipa ktora jest do odtluszczania jak juz po clenaerze pod niektóre woski:-) i rozcienczanie alkoholu z szamponem to tez szalony pomysl - ni to jedno bedzie dzialac ni to drugie. Aio pokryje Ci ryski max na 2-3 polskie deszczowe dni a potem scieknie Ci i wosk i cale wypelnienie szczegolnie robiony recznie da nikly efekt. sam robilem i mi sie odechcialo po zrobieniu calej maski:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fratczak Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Chodzilo mi o ipa po przeglinkowaniu na wodzie z szamponem ale moze zbyt skrotowo napisalem i wyszlo ze chce wszysto mieszac. Czyli ipa w ogole nie jest mi potrzebne na to wychodzi. To prima amigo nie jest w koncu dobrym podkladem pod wosk czy srp miales na mysli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Omenariusz Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Posiadam wosk soft 99 i glinkę valet Pro szampon sonax nabłyszczający. Chciałbym po zimie przygotować lakier do sezonu. Lakier katastrofa pacjent to Honda lakier bardzo cienki . Co musiałbym jeszcze dokupić żeby nie splajtować a zrobić to dość dobrze ? Rozumiem zaczynam od mycia na dwa wiadra(szampon sonax) . Później pewnie coś do odsmolenia ? np :MAC Pricbort ? I co potem glinkowanie ? potem wosk ? czy coś jeszcze co pominąłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kita33 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 [ref=#ff3366]Omenariusz[/ref], a czytałeś chociaż forum i ten wątek viewtopic.php?f=6&t=2601 ? Wydaje mi się że nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Omenariusz Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 o dzięki zabieram się za lekturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viidd Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Witam serdecznie, poniżej przedstawiam wykombinowany zestaw. Jeśli ktoś bardziej doświadczony może zerknąć czy jest ok i napisał, byłbym wdzięczny autka, które będą myte są czarne, leon 1m + lancer IX 1) aktywna piana - Shiny Garage Fruit Snow Foam 2) szampon - gold class megsa 3) glinka - ValetPRO Yellow Poly Clay Bar 4) apc - Shiny Garage Lime APC 5) opony - Meguiar's Endurance Tire Gel 6) felgi - ADBL Vampire 7) rysy - Meguiar's Ultimate Compound & Tri Color Kit 8) szyby - AUTOGLYM Car glass polish 9) środek - Gtechniq C6 Matte Dash 10) plastiki zewnątrz - Meguiar's Gold Class Trim Detailer 11) CarPro TRIX TarX IronX deironizacja + usuwanie smoły 12) cleaner - Dodo Juice Lime Prime / autoglym srp/ POORBOY'S WORLD PROFESSIONAL POLISH 13) wosk - PB natty's blue 14) lampy + zegary - megs plast x 15) qd - MEGUIAR'S ULTIMATE QUIK DETAILER + rękawica mf megsa no i jasna rzecz ręczniki + fibry, aplikatory i pędzelki Wszystko aplikowane ręcznie. Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Omenariusz Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 1 Mycie na dwa wiadra (szampon sonax) 2 Decabit (spłukanie) 3 Glinkowanie glinka Valet Pro (spłukanie) (lubrykant woda z szamponem) 4 Mycie na dwa wiadra (szampon sonax) 5 POORBOY'S WORLD SSR 1 (ręcznie) 6 IPA 7 Wosk soft 99 Czy o czymś zapomniałem ? Chciałbym w weekend się za to zabrać. Jakieś pady do nakładania ssr ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramelov Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Panowie do kogo mogę się zwrócić odnośnie wyboru pada do cleanera DJ lime crime oraz jakimi ruchami wcierac cleanera i ile czekać czasu na wytarcie go na lakierze???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz987 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Witam, Panowie co sądzicie o takim zestawie na sam początek? Zestawik dla niebieskiej V50 Chciałbym zakamuflować kilka rysek,ale boje się polerować nawet najsłabszą pasta(posiadam polerkę) Auto nie jest garażowane i dlatego chciałbym je jak najlepiej zabezpieczyć. Czytałem dużo tematów na forum,ale od tej ilości wszystko zaczyna mi sie mieszać Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramelov Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Ktoś tutaj w ogóle odpowiada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TfB Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Ktoś tutaj w ogóle odpowiada? Tak ale zadajesz pytania na ktore odpowiedzi masz w odpowiednych tematach o danym typie produktu - trzeba poczytac i niestety samemu dotrzec do sedna. Jak widzisz wysyp nowyxh uzytkownikow ktorzy stwoerdzili ze maja ryse pekniecie i ptasia kupe i jednak ludwik nie dziala jest tak duze ze sie po prostu odechciewa dawac wszystkiego po raz kolejny na tacy jesli odpowiedz byla juz zamieszczona kilka razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eidos71 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Panowie - zadając pytania odnośnie zestawów i prosząc o ewentualne dokonanie zmian w doborze produktów, podawajcie też budżet, w jakim chcielibyście się zmieścić. Często, gdy pada propozycja, aby zamienić produkt "A" na produkt "B", zainteresowany stwierdza, że "to za drogo" - wtedy doradzającemu forumowiczowi najczęściej nie chce się już odpisywać. Poza tym czytajcie, czytajcie... Na większość pytań, zadawanych obecnie na forum, padło już trylion wyczerpujących odpowiedzi. Nie oczekujcie, że forumowicze będą siedzieć przed kompem i czekać z nadzieją, że ktoś po raz n-ty zada to samo pytanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramelov Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Ktoś tutaj w ogóle odpowiada? Tak ale zadajesz pytania na ktore odpowiedzi masz w odpowiednych tematach o danym typie produktu - trzeba poczytac i niestety samemu dotrzec do sedna. Jak widzisz wysyp nowyxh uzytkownikow ktorzy stwoerdzili ze maja ryse pekniecie i ptasia kupe i jednak ludwik nie dziala jest tak duze ze sie po prostu odechciewa dawac wszystkiego po raz kolejny na tacy jesli odpowiedz byla juz zamieszczona kilka razy. Na pytanie nie znalazłem odpowiedzi tzn jeśli zrobiłem glinkowanie, cleaner, polityka, wosk to jeśli za jakiś czas będę chciał myć auto, żeby nie zmyć "kanapki" to jakich produktów mogę zastosować oprócz piany neutralnej SG SNOW FOAM? Dodane po 1 minucie : Panowie - zadając pytania odnośnie zestawów i prosząc o ewentualne dokonanie zmian w doborze produktów, podawajcie też budżet, w jakim chcielibyście się zmieścić. Często, gdy pada propozycja, aby zamienić produkt "A" na produkt "B", zainteresowany stwierdza, że "to za drogo" - wtedy doradzającemu forumowiczowi najczęściej nie chce się już odpisywać. Poza tym czytajcie, czytajcie... Na większość pytań, zadawanych obecnie na forum, padło już trylion wyczerpujących odpowiedzi. Nie oczekujcie, że forumowicze będą siedzieć przed kompem i czekać z nadzieją, że ktoś po raz n-ty zada to samo pytanie... Mam przeglądać. Kilkaset stron czy jak? Oprócz wyszukiwanego słowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TfB Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Na pytanie nie znalazłem odpowiedzi tzn jeśli zrobiłem glinkowanie, cleaner, polityka, wosk to jeśli za jakiś czas będę chciał myć auto, żeby nie zmyć "kanapki" to jakich produktów mogę zastosować oprócz piany neutralnej SG SNOW FOAM? Mam przeglądać. Kilkaset stron czy jak? Oprócz wyszukiwanego słowa? Jesli jestes zainteresowany detailingiem to tak masz, nikt nie bedzie Ci odpisywal na kazde pytanie, ktore wydaje sie banalne po dlugim czasie praktyki i setkach przejrzanych stron i poswieconym czasie na zwiekszanie wiedzy na ten temat... chcesz wiedziec wiecej to czytaj co juz bylo powiedziane, bo praktycznie kazde pytanie jest opisane lub mozna odpowdzwywnioskowac po wiedzy jaka jest zawarta na tym forum... Tak jak na to co mozesz robic... a jak chcesz umyc nawoskowany samochod? Sama piana? Czyli zostaje brudny - co robimy dalej. Myjemy na dwa wiadra. Czym? szamponem Jakim? Najlepiej z neutranym pH i wiekszosc ma w opisie ze mozna uzywac i ze nie zjada wosku np adbl colowy, zymolowy ktory jest super delikatny i tak dalej. Cala wiedza jest w watku o szamponach i powlokach oraz woskach. Moze i duzo i latwiej zadac pytanie, ale jak widzisz malo komu chce sie produkowac o rzeczah banalnych dla nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredi88 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 704208 Na pytanie nie znalazłem odpowiedzi tzn jeśli zrobiłem glinkowanie, cleaner, polityka, wosk to jeśli za jakiś czas będę chciał myć auto, żeby nie zmyć "kanapki" to jakich produktów mogę zastosować oprócz piany neutralnej SG SNOW FOAM? Polityki w to nie mieszaj Potem myjesz normalnie. Tzn piana tak jak pisałeś i mycie szamponem na 2 wiadra. Spłukujesz wodą i wycierasz do sucha. Jak masz natchnienie, możesz całe auto oblecieć quick detailerem dla podbicia wyglądu i kropelek... I proszę nie pisz więcej, że na to pytanie nie ma odpowiedzi, bo to jest "podstawowa podstawa". Nie pytaj tylko jaki szampon ma neutralne PH itp bo to naprawdę tutaj jest. Wysil się i przejrzyj tematy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramelov Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 704208 Na pytanie nie znalazłem odpowiedzi tzn jeśli zrobiłem glinkowanie, cleaner, polityka, wosk to jeśli za jakiś czas będę chciał myć auto, żeby nie zmyć "kanapki" to jakich produktów mogę zastosować oprócz piany neutralnej SG SNOW FOAM? Polityki w to nie mieszaj Potem myjesz normalnie. Tzn piana tak jak pisałeś i mycie szamponem na 2 wiadra. Spłukujesz wodą i wycierasz do sucha. Jak masz natchnienie, możesz całe auto oblecieć quick detailerem dla podbicia wyglądu i kropelek... I proszę nie pisz więcej, że na to pytanie nie ma odpowiedzi, bo to jest "podstawowa podstawa". Nie pytaj tylko jaki szampon ma neutralne PH itp bo to naprawdę tutaj jest. Wysil się i przejrzyj tematy.[/quote Fredi.tak polityka, bo.tutaj bardzo dużo forumowiczów politykuje. Szampon adbl cola to wiem, ale który dobrze pieni? Dodane po 3 minutach 36 sekundach: Na pytanie nie znalazłem odpowiedzi tzn jeśli zrobiłem glinkowanie, cleaner, polityka, wosk to jeśli za jakiś czas będę chciał myć auto, żeby nie zmyć "kanapki" to jakich produktów mogę zastosować oprócz piany neutralnej SG SNOW FOAM? Mam przeglądać. Kilkaset stron czy jak? Oprócz wyszukiwanego słowa? Jesli jestes zainteresowany detailingiem to tak masz, nikt nie bedzie Ci odpisywal na kazde pytanie, ktore wydaje sie banalne po dlugim czasie praktyki i setkach przejrzanych stron i poswieconym czasie na zwiekszanie wiedzy na ten temat... chcesz wiedziec wiecej to czytaj co juz bylo powiedziane, bo praktycznie kazde pytanie jest opisane lub mozna odpowdzwywnioskowac po wiedzy jaka jest zawarta na tym forum... Tak jak na to co mozesz robic... a jak chcesz umyc nawoskowany samochod? Sama piana? Czyli zostaje brudny - co robimy dalej. Myjemy na dwa wiadra. Czym? szamponem Jakim? Najlepiej z neutranym pH i wiekszosc ma w opisie ze mozna uzywac i ze nie zjada wosku np adbl colowy, zymolowy ktory jest super delikatny i tak dalej. Cala wiedza jest w watku o szamponach i powlokach oraz woskach. Moze i duzo i latwiej zadac pytanie, ale jak widzisz malo komu chce sie produkowac o rzeczah banalnych dla nich. Powinien być dekalog autodetailingu, co, kiedy, jakimi środkami, MF itp i nie linki tylko przykłady konkretnych środków kosmetycznych. Tak to powinno w cywilizowanym kraju wyglądać, a nie odsyłac mnie na kanał autogeek na YT... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TfB Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 No wlasnie ten... a jak masz twarda wode to zaden sie nie spieni porzadnie... blagam idz do dzialu szampony i czytaj ostatnie 20 ston przed jakimkolwiek pytaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramelov Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 No wlasnie ten... a jak masz twarda wode to zaden sie nie spieni porzadnie... blagam idz do dzialu szampony i czytaj ostatnie 20 ston przed jakimkolwiek pytaniem. Jaki specyfik dodać do wiadra, żeby zmiękczyc wodę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TfB Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 No wlasnie ten... a jak masz twarda wode to zaden sie nie spieni porzadnie... blagam idz do dzialu szampony i czytaj ostatnie 20 ston przed jakimkolwiek pytaniem. Jaki specyfik dodać do wiadra, żeby zmiękczyc wodę? Po prostu zglosilem za trolling i do usuniecia mj post... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi