Mateusz65 Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Witam. Jestem nowy, Mam audi 80 B4 Czerwone. Chcę ją teraz na wakacjach przygotować tanimi produktami jak tutaj: 1. Mikrofibra 3szt. MojeAuto 12,50 2. BOLL Gąbka Polerska 4,70 3. BOLL B300 Mleczko Nabłyszczające 250ML 18.30 4. K2 Aplikator do Wosku 4,80 5. K2 ULTRA WAX TWARDY WOSK CARNAUBA Z GĄBKĄ 300ML 13,50 6. K2 OSKAR 700G PŁYN DO CZYSZCZENIA PLASTIKÓW 9,90 7. I nie mam pomysłu na paste polerską lekkościerną do 35zł. Dodam że te produkty raczej zostają bo auto na jesień idzie na sprzedaż także nie chce inwestowac w to dużych pieniędzy, na nast. samochód mogę myśleć o dużo lepszych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maacul Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Panowie i panie, mam pacjenta w postaci Saaba 900 krokodyla z czerwienią nadszarpniętą przez słońce. Lakier miejscami jest dość mocno wyblaknięty, aczkolwiek dziś po próbie zrobienia jednego elementu odzyskał troszkę blasku. Zrobiłem próbę na jednym elemencie, mycie pianą, glinka żółta, cleaner shiny garage nieścierny i na to Soft99 12 months. Zastanawiam się jaki wosk wrzucić zamiast 12 months, żeby uzyskał jeszcze więcej blasku, a jednocześnie nie stracił go za szybko (jednak woski Softa są dość wytrzymałe). Dodatkowo jakieś AIO? Może lekko ścierny cleaner? Generalnie wszystko będzie robione ręcznie, bez maszynowej korekty ze względu na brak sprzętu oraz brak wiedzy, co jest wg mnie kluczowe w tej kwestii. Ewentualnie jakby się znalazł jakiś szpec od polerki w okolicach pomorskiego lub W-M to też proszę o kontakt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kulis Opublikowano 24 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Witam, jestem nowy i w sumie samemu zaczynam przygodę z Detalingiem (Wcześniej coś tak kumpel mi podpowiadał, pokazywał). Pacjent to: A6 C5 w sedanie, kolor srebrny, LY7M / LY7W (kolorowy srebrny ze względu złego doboru lakieru przez lakiernika jak i mojej pomyłki ) Bazowałem na zestawach polecanych przez "kolegów forumowiczów" Tak to wygląda: Pielęgnacja zewnętrzna: - usuwanie smoly - Prickbort MAC 124 1l - usuwanie zanieczyszczen metalicznych – Car Pro TriX 500ml - usuwanie owadów - Auto Finesse Citrus Power - glinka - ValetPRO Yellow Poly 100g - szampon – Valet PRO Advanced Poseidon Car Wash 1l - apc - Mam (ShowShine - nie pamiętam dokładnie nazwy) - plyn do mycia felg - Tuga Chemie Alu Teufel Spezial 1L - szczotka do felg - Silverline Wheel & Alloy Brush - plyn do szyb – zwykły domowy - rekawica - Meguiar's Microfiber Wash Mitt // Bądź obecna, którą kiedyś znajomy polecił, bawełnianą - recznik do osuszania - Fluffy Dryer 60x90cm __________________________________________________________________ Zabezpieczenie: - cleaner - Dodo Juice Lime Prime 100ml - wosk – Dodo Juice Diamond White Hard Wax (Tester 30ml) - ipa – 1l - aplikator z mikrofibry do cleanera - Shiny Garage Aplikator z mikrofibry - aplikator piankowy do wosku - Monster Shine Aplikator - 4 mikrofibry do polerowania cleanera i wosku - Mikrofibra BEST 40x40cm - dressing do plastikow - 303 Aerospace Protectant 295ml // Bądź obecny który mam: ValetPRO Trim Glitz 500ml - dressing do opon - Nielsen Brillance 500ml // Bądź obecny jaki posiadam: ValetPRO Tyre Dressing 500ml - aplikator do dressingu do opon - Shiny Garage Aplikator do opon ___________________________________________________________________ Wnętrze: - apc - wybrane wyzej w sekcji pielęgnacji zewnętrznej - pedzelki – 5x (wnętrze, opony, karoseria) – różne rozmiary - odzywka do plastikow - Poorboy's World Natural Look 118ml - aplikator z mikrofibry do dressingu – Shiny Garage - mikrofibry do wnetrza – 2x Mikrofibra BEST biała 40x40 Co sądzicie o tych pozycjach?? Jedna z bardzo ważnych informacji: Na aucie mam felgi POLEROWANE, więc pytanie, czy wybrany przeze mnie płyn do mycia felg (Tuga Chemie Alu Teufel Spezial) będzie dla nich bezpieczny? (Niby posiada naturalne pH, jednak może ktoś ma doświadcznie związane z tym płynem? Dodam również, że na obecną chwilę nie chcę zagłębiać się w temat korekty lakieru, gdyż to nie ten level doświadczenia z detalingiem. Nie mam żadnej pianownicy, maszyn polerskich itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faja Opublikowano 24 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Witam, - szampon samochodowy bez wosku Dr. Marcus 1L - gąbka do mycia karoserii noname (chyba, że coś polecicie) - glinka lakiernicza Shiny Garage Fine 100G - lubrykant do glinki Gyeon Q2M ClayLube 500ml - taśma maskująca 25mm 3m 3434 - pasta średniościerna 3M zielony korek (Fast Cut Plus) - pasta lekkościerna (2) 3M żółty korek (Extra Fine) - pasta nabłyszczająca (3) 3M niebieski korek (Ultrafina) - szmatka mikrofibra noname (chyba, że coś polecicie) - wosk nabłyszczający K2 Spectrum 700ml Polerowanie oczywiście za pomocą polerki (najprawdopodobniej kupuje Vander VPO709, ale jeszcze się rozglądam). Czy nie zapomniałem o czymś? Czy coś byście wymienili? Czy coś się nie nadaje z tego zestawu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
powalla Opublikowano 24 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 655191 gąbka do mycia karoserii noname (chyba, że coś polecicie) Mamy caaaaaały temat omawiający ten problem. 655191 szmatka mikrofibra noname (chyba, że coś polecicie) Też mamy takie tematy ... 655191 K2 Spectrum 700ml No tu to raczej będziesz pionierem testowym 655191 Czy nie zapomniałem o czymś? Brakuje alkoholu ... IPY nie napisałeś , a to ważne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fitte Opublikowano 24 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 655191 K2 Spectrum 700ml No tu to raczej będziesz pionierem testowym Używałem K2 i jest dosyc fajny, latwo sie aplikuje i wizualnie nie najgorzej ale nie ma podchodu do lepszych bardziej markowych produktów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faja Opublikowano 24 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Brakuje alkoholu ... IPY nie napisałeś , a to ważne Faktycznie. IPA stosujemy po polerowaniu przed nakładaniem wosku tak? Czyli przedostatni etap? Jeżeli chodzi o zmianę wosku to co byś polecił? Zależy mi na tym by było przystępnie cenowo bo w tym momencie wszystko muszę kupić - również maszynę do polerki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
powalla Opublikowano 24 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Co bym polecal? Lekture forum ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysieq1226 Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Czy moglibyscie ocenic taki zestaw na poczatek zabawy z detailingiem: 1.APC ADBL 1l lub APC Shiny Garage Red Devil 1l 2.Tuga do felg 3.SG B2B 4.ADBL interior WOW 5. Glinka Bilt Hambler 6. Rain X niewidzialna wycieraczka 7.ADBL Tar&Glue Remover 8. Autoglym SRP 9. Szampon Shiny Garage Orange 500ml 10. Dodo Juice Rain Forest Rub 11. IPA 1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivan Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Wygląda okey. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfaJersey Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Zupełnie zielony nie jestem, ale mam pytanie początkującego w sprawie zestawu - warto iść w system do mycia, bez polerki (np. 4Nano, Autoglyma etc.) czy lepiej składać poszczególne produkty różnych firm. Co i jak to sobie sam dobiorę, materiałów na forum jest sporo. Chciałbym tylko wiedzieć, czy kompletny system ma jakieś zalety które mogą usprawiedliwiać często wyższą cenę? Bo bez systemu szampon można by np. inaczej wziąć tańszy, glinkę Valet Pro zamiast Autoglyma, a poślizg zabełtać samemu i t.p. sprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRON.pl Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Zupełnie zielony nie jestem, ale mam pytanie początkującego w sprawie zestawu - warto iść w system do mycia, bez polerki (np. 4Nano, Autoglyma etc.) czy lepiej składać poszczególne produkty różnych firm. Co i jak to sobie sam dobiorę, materiałów na forum jest sporo. Chciałbym tylko wiedzieć, czy kompletny system ma jakieś zalety które mogą usprawiedliwiać często wyższą cenę? Bo bez systemu szampon można by np. inaczej wziąć tańszy, glinkę Valet Pro zamiast Autoglyma, a poślizg zabełtać samemu i t.p. sprawy. W większości przypadków nie warto się uzależniać od jednej firmy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jiuyng Opublikowano 27 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Witam pacjentem będzie Renault Laguna 2 kolor NV 472 ( ciemny granatowy ) lakier juz przygotowany ( po polerce ) szukam czegos dobrego do mycia i zabezpieczenia lakieru na poczatek zabawy - łatwa aplikacja + wytrzymałość chociaż na 4 / 5 myć - dłużej będzie lepiej do tego cos do srodka, opony + felgi ( obawiam się, że coś mocnego na felgi może spowodować, że niestety ale odpadnie od nich gdzie niegdzie farba bo juz widac bąble.. :< ) i moze jakis fajny zapach? ( używam ciągle tego ze stacji BP - Mr. Marcus czy jakos tak w torebce - czerwonej ) http://scr.hu/34yy/f1na0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brow Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Jak oceniacie ten zestaw? Coś podmienić lub dodać? Pędzelki duże x3 Pędzelek mały Małe mikrofibry SHOWCARSHINE FLUFFY DRYER 90X60CM lub w zależności od sklepu inny. Są tu jakieś różnice w podstawowych Fluffy? Rękawica do mycia Meguiar's Microfiber Wash Mitt APC ADBL 5L ADBL Vampire Liquid 1L Prickbort 1L Glinka Gyeon Q2M Clay 100g Good Stuff Gecko’s Slickness DODO JUICE LIME PRIME 250ML - 79zł - showcar Collinite 476 Aplikator wosku K2 FINISH KARE 317 EXTERIOR TRIM RESTORER ZYMOL VINYL CONDITIONER CarChem Glass Cleaner Concentrate 10:1 BUBBLEGUM - 500 ML Good Stuff Black Mamba Aplikator do opon Zmiatek do opon Butelka z atomizerem x3 - tu jakieś typy? Coś polecacie konkretnego? 2 wiadra - Castorama lub Leroy Biały smar Wurth Może coś jeszcze dorzucić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutakus Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Dodo + Collinite to dobre połączenie, moim zdaniem,...u mnie przynosi dobre efekty wiadra z Casto są spoko, sam ich używam a co do flufy, to różnica jedynie w gramatury materiału lub ceny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
///MPower Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Może coś jeszcze dorzucić? Zapomniałeś o szamponie i zakup sobie jeszcze GG, czyli separator zanieczyszczeń do wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz65 Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Może ktos podać np. link z casto do dobrego wiadra ? I czy taki mały zestaw do korekty lakieru ręcznie bedzie dobre ? "samochód pod sprzedaż audi 80 B4 92'r., także bez dużych zakres cenowych bo nie chce dużo dokładać". 1. Farecla G3 2. BOLL B300 Mleczko Nabłyszczające 3. K2 Ultra Wax - Wosk. Samochód za ok. 2600zł także po co mi inwestować w collinite itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brow Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Zapomniałeś o szamponie i zakup sobie jeszcze GG, czyli separator zanieczyszczeń do wiadra. Szampon akurat jeszcze mam cały z Sonaxa, a wyczytałem na forum, że ph ma odpowiednie, także na razie skończę go,a później kupie coś nowego. Co do GG to słuszna uwaga, zapomniałem, ale już dołożony Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vergil_PL Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Witam! Chcę przeprowadzić na swoim samochodzie dekontaminację, chcę nałożyć glaze i wosk. Autkiem jest 10-cio letnie Clio III, które było nabłyszczane co najwyżej było tanim szamponem z woskiem, a glinkowane nigdy nie było. Posiada na sobie mnóstwo swirli, lecz nie mam póki co pieniędzy na żadne DA. Póki co, musi to wystarczyć. Oto zestaw: APC: ADBL APC (zielony) 1l Szampon: Unique Poseidon 500ml-1000ml Dressing do plastików zewnętrznych: Shiny Garage Jet Black Trim Restorer Dressing do opon: Good Stuff Black Mamba Tire Dressing 100ml Usuwanie smoły: APC Tar & Glue Remover / Unique Hades Glinka: Bilt Hambler Auto Clay Medium - polecana dla aut, które nigdy nie widziały glinki; to będzie moje pierwsze glinkowanie Deironizacja (karoseria przed glinkowaniem i felgi): Tuga Alu Teufel / Unique Ares - proszę o doradzenie co lepsze, może coś być innego w podobnej cenie Mikrofibra do polerowania wosku / glaze'u: Flexipads 40x40 (biały) Szyby: Nielsen Blue Window Clean II Glaze: Bilt Hamber Auto Balm / Autoglym SRP Wosk na glaze: Collnite 476s Pędzle do zakamarków: ADBL Round Detailing Brush x2-3 Miękka szczotka do czyszczenia plastików wewnętrznych: COLOURLOCK Miękka do skór x1 - chyba, że znajdzie się coś lepszego Aplikator Tri Color: Flexipads x1 Ręcznik do osuszania karoserii: Fluffy Dryer / coś z Gyeona Aplikator K2 x2 Aplikator Royal Pads do opon x1 IPA 1l Posiadam parę tanich mikrofibr samochodowych z Tesco / Kaufland / Auchan, tanią rękawicę do mycia, wiadra... O czymś zapomniałem? Coś do poprawy? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MsMajor Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Może ktos podać np. link z casto do dobrego wiadra ? I czy taki mały zestaw do korekty lakieru ręcznie bedzie dobre ? "samochód pod sprzedaż audi 80 B4 92'r., także bez dużych zakres cenowych bo nie chce dużo dokładać". 1. Farecla G3 2. BOLL B300 Mleczko Nabłyszczające 3. K2 Ultra Wax - Wosk. Samochód za ok. 2600zł także po co mi inwestować w collinite itd. wejdź do castoramy i zobacz przy kasie... widzę że w dzisiejszych czasach ciężko się ruszyć sprzed kompa... jak Ci szkoda wydać na porządny wosk to czego szukasz na forum? nikt Ci tu nie napisze, że to co wypisałeś w tych 3 punktach jest dobre... namachasz się i zero efektu.. a zresztą po co inwestować... masz inne auto? a idź, wstydu oszczędź! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechita18 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Witam. Poczytałem forum i ułożyłem zestaw do oceny. Lakier ciemny fiolet, sporo rysek i trochę matowy. 1) Szampon DODO JUICE BORN TO BE MILD 2) Do usuwanie smoły, owadów itp. carvalet 3) glinka valetpro blue 4) Korekta lakieru Meguiars Ultimate Compound 5) Cleaner Dodo Juice Lime Prime 6) Glaze POORBOY'S - Black Hole 7) Wosk Dodo Juice Purple Haze Wax 8) meguiar's Ultimate Quik Detailer 1. Ręczniki Fluffy dryer 2. Rękawica Microfiber Wash Mitt Jeśli czegoś brakuję to nie ma problemu żeby dokupić lub zastąpić innymi produktami. Polerkę zrobię maszyną DA Krauss DB 5800s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mcvs Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Oj I jeszcze farecla G3... Sent from my D6603 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resiak70 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Witam. Poczytałem forum i ułożyłem zestaw do oceny. Lakier ciemny fiolet, sporo rysek i trochę matowy.1) Szampon DODO JUICE BORN TO BE MILD 2) Do usuwanie smoły, owadów itp. carvalet 3) glinka valetpro blue 4) Korekta lakieru Meguiars Ultimate Compound 5) Cleaner Dodo Juice Lime Prime 6) Glaze POORBOY'S - Black Hole 7) Wosk Dodo Juice Purple Haze Wax 8) meguiar's Ultimate Quik Detailer 1. Ręczniki Fluffy dryer 2. Rękawica Microfiber Wash Mitt Jeśli czegoś brakuję to nie ma problemu żeby dokupić lub zastąpić innymi produktami. Polerkę zrobię maszyną DA Krauss DB 5800s Ja bym szampon zmienił na tańszy, np. ADBL Shampoo, albo coś od Shiny Garage. To tylko szampon Do usuwania smoły,kleju itp. Kup ADBL Vampire i Prickbort. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz65 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Może ktos podać np. link z casto do dobrego wiadra ? I czy taki mały zestaw do korekty lakieru ręcznie bedzie dobre ? "samochód pod sprzedaż audi 80 B4 92'r., także bez dużych zakres cenowych bo nie chce dużo dokładać". 1. Farecla G3 2. BOLL B300 Mleczko Nabłyszczające 3. K2 Ultra Wax - Wosk. Samochód za ok. 2600zł także po co mi inwestować w collinite itd. wejdź do castoramy i zobacz przy kasie... widzę że w dzisiejszych czasach ciężko się ruszyć sprzed kompa... jak Ci szkoda wydać na porządny wosk to czego szukasz na forum? nikt Ci tu nie napisze, że to co wypisałeś w tych 3 punktach jest dobre... namachasz się i zero efektu.. a zresztą po co inwestować... masz inne auto? a idź, wstydu oszczędź! Kupiłem takie mleczko i poszło maszynowo i Wosk K2 Ultra Wax też maszynowo poszedł i jako druga warstwa poszło collinite 476s. efekt bardzo dobry. A wiadro już kupiłem takie białe z castoramy za prawie 5zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cianek Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Na wosk poszedł... wosk? A po mleczku jakiś cleaner albo chociaż IPA była? Chyba ten efekt szybko zniknie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi