Jump to content

Recommended Posts

Posted

Moze to będzie smieszne ale osobiście poczerniam dywaniki gumowe zwykłym plakiem i tak jak pisał Simoooon97 zmywam jeszcze raz dywanik pod cisnieniem. Efekt jak dla mnie okej.

• 6 months later...
Posted

Witajcie

Szukam czegoś do zabezpieczenia dywaników gumowych. Niestety mam dywaniki w kratkę i tu jest największy problem-t takimi ni było by problemu bd273e0e8723a390b6fca270dc33c585.png

Ale mam takie i dzisiaj je czyściłem. Tak było przed (sorry za jakość zdjęcia robione kalkulatorem)

a0e086049e65a423dfe8f50929cf846b.jpg

małe 50:50 w trakcie

Excede Tire and Rubber 1:4 Vs APC green star 1:10-15- trochę na oko)- w akcji była szczotka

ea79fb2c5a5354048468230eca098e25.png

i tak jest po może nie wyszło idealnie :oops: ale te kratki mnie już :zly: nie będę dywaników leciał patyczkami higienicznymi wolał bym zaryzykować czystym cleanerem lecieć. No chyba że to co widać jest twardą wodą.

5703d731614cc8d8ac236863dd9b3aec.png

i teraz największy problem co na to położyć kładłem ValetPRO Black To Future aplikatorem ale w trakcie zmieniłem zdanie i użyłem klasycznie szczoteczki do zębów lecz przypomniałem sobie że mam przecież Shiny Garage Apple dressing i popsikałem.

Efekty na 50:50

SG vs czyste

655ae7dd930c0d9de8453e8f3df37541.png

Czyste vs Valetpro

bcb7b71bb466685bc3be37a5da6a09c7.png

i Valetpro vs SG

5283958b314d13826d5725b77bcc43e3.png

Na żywo różnica jest wyraźniejsza-SG jest bardziej matowy niż Valetpro który miejscami jest jak by tłusty . Niczym nie docierałem tylko zaaplikowałem. Guma odżyła i wygląda dużo lepiej. Jednak szukam czegoś dedykowanego do dywaników w "psikaczu" bez potrzeby docierania bo mnie :zly: docierając kratka po kratce 4 dywaniki.

przewinął się w temacie sonax i 303 AEROSPACE PROTECTANT rozumiem że najlepiej jak by to był do tworzyw zewnętrznych.

A może lepiej by było kupić coś konkretnego do opon np: black mambe lub MEGUIARS Endurance?

• Moderator
Posted
710372 A może lepiej by było kupić coś konkretnego do opon np: black mambe lub MEGUIARS Endurance?

każdy lepszy dressing do opon sie nada.

Aplikować pędzlem i wytrzeć MF.

Najlepsze są te najrzadsze.

Posted

[ref]piotr@sta[/ref], Od siebie polecam Car Pro Perl w rozcienczeniu około 1-3 do 1-5, fajnie siada na gumowych dywanikach i nie trzeba ich praktycznie przecierać bo produkt po chwili sam odparowuje. Po samym zastosowaniu dywaniki tez nie są jakieś przesadnie śliskie.

Posted

Mozesz spróbować good stuff black mamba u mnie na dywanikach wyszlo ok fajnie orzyly dywaniki,ja po aplikacji wcieram produkt w dywanik mieka gąbka i zosrawiam do wyschniecia odparowania , jak za dużo mi sie psiknie to docieram fibrą

Posted
Od siebie polecam Car Pro Perl

Też polecam. 1:2 psiknięte i rozprowadzone pędzlem na lekko wilgotnym dywaniku.

Może być na suche wykładziny - wtedy najpierw 2 strzały z atomizera z wodą.

Posted

piotr@sta Ja polecam black Mambe mam identyczne uformowane dywaniki w służbowce . Ja mambe nakładam pędzelkiem i zostawiam na noc je w budynku aby wchłonął się preparat. Z rana przecieram mickrofibra i wrzucam na auto;)

Posted

ok 15 maja wyczyściłem oba (tan już raz czyszczony też) dywaniki czystym Excede Tire and Rubber i zabezpieczyłem SG apple. Wczoraj miałem okazję jechać z tyłu (tylko z tyłu mam gumowe z przodu materiałowe) i niepolecam dywaniki wyglądają ok lecz mam wrażenie że są śliskie z przodu wolał bym zostawić wyczyszczone Excede Tire and Rubber i bez żadnego zabezpieczenia zostawić.

Przy okazji następnego zamówienia kupię coś z wymienionych tutaj środków

• 1 month later...
Posted

Ja używam interior wow od adbl, efekt jest zadowalający. Tyle, że moje dywaniki są bardzo sztywne i nie posiadają kratek. Od BMW

• 2 weeks later...
Posted
Dnia 13.05.2017 o 18:00, Tommy Lee napisał:

Car Pro Perl

A jako dressing do opon to też się sprawdzi ?

Posted
35 minut temu, Strus napisał:

A jako dressing do opon to też się sprawdzi ?

Używałem kilka razy i odziwo trzymał się dobrze. Oczywiście w koncentracie :-) Produkt bardzo wielofunkcyjny, jedynie na plastikach zew. dosyć słabo.

Posted

NA plastiki to król jest jeden ;) Ale nie o tym tutaj

Właśnie takie coś wielofunkcyjnego szukam. Czyli Perl się nada zarówno do opon jak i do dywaników. A do czego jeszcze się może przydać ? Jak z wydajnością ?

Posted

Ja go używam nawet do skóry, roletek i plastików wewnętrznych.

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
Posted

Odświeżę temat. Co będzie lepsze. ADBL Interior WOW, czy ADBL Tire Dressing ? Tak, żeby dywaniki odżyły, ale żeby nie było lodowiska pod nogami.

• Administrator
Posted

Interior WOW. Tire może być za tłusty.

Posted
57 minut temu, AreK napisał:

Interior WOW. Tire może być za tłusty.

+1 Sam używam wielokrotnie kładłem już na dywaniki . Meega przyciemnia;D 

I nie wyglodają jak chamsko wyplakowane . Noga tez się nie śliska tak jak ma to w przypadku Mamby .

Szybciej też dywanik go wchłania . Oczywiście można zawsze przetrzeć mikrofibrą , ja jak były lepsze pogody, to dałem dywaniki na słoneczko i pięknie się wchłoneło. Także zdecydowanie polecam;D

Posted

@Qlimaxss Masz jakieś zdjęcie jak wyglądał dywanik? Jak aplikowałeś? Strzał na dywanik i pędzelek, czy aplikator gąbkowy? 

Posted

@david2888 Poszukam weczorkiem bo aktualnie jestem  poza domem i nie mam dostępu do zdjęć  .Pare strzałów na dywanik a potem one short padem rozcierałem po reszcie .

• Administrator
Posted

Strzał na dywanik, czekam aż się wchłonie i nadmiar docieram mf.

• 3 weeks later...
Posted

Panowie chciałbym zabezpieczyć nowe dywaniki do mojej Juleczki...
Czy któryś z poniższych kosmetyków, które posiadam, będzie właściwy do poniższych dywaników.
Jeden ma zastosowanie do gum i plastików a dwa do opon. 85b47a9265aa1904c78abd197bad7cc8.jpg641e03ebd5bf6e9cd279e03005c8e5fd.jpg80409fcdb4a139019aa3f3f58971438c.jpg92c7921e020c991d3b3af66785fe034c.jpg

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka