Skocz do zawartości

Jak z opryskiwacza ciśnieniowego zrobić pianownicę.

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderator
Opublikowano

Czy brązowa dysza czyli MF5.30 ma najwiekszy w sensie "naj gęstszy" strumień ? Chcialbym ja używać do opłukiwania auta. Ma ktoś i może potwierdzić ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Chcę kupić opryskiwacz Marolexa i przerobić go na pianownice. Mam dwa samochody Mercedes klasy E kombi i Renault Clio, dam radę oblecieć te dwa auta na jednym zbiorniku wersji 2000 czy lepiej kupić 3000? :o

Marolex 2000 jest mniejszy i lżejszy, co za tym idzie poręczniejszy, dlatego bliżej mi do niego.

Opublikowano

marcelg97, wątpię. :/

Te 1.5 litra to tak moim zdaniem średnio na jedno auto jest aby dokładnie pokryć je pianą bez spinania się o to czy wystarczy do końca piany aktywnej, a warto pamiętać, że Marolexa 2000 nie uzupełnisz do tych równych 2 litrów ponieważ musisz mieć jakiś zapas powietrza żeby nie pompować non stop opryskiwacza. ;)

W moim przypadku 1.5 litra z Marolexa 2000 starcza na Corolle e12 hb, pod koniec pianowania zostaje jakieś 300ml na drobne "poprawki".

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Da radę kupić taką końcówkę czy to samoróbka?

Końcówka to Kong-R pokazana na tym filmie:

Szczerze powiem to też jej szukałem i oprócz tych filmików nic nie znalazłem oprócz nazwy.

Opublikowano

faraon3021, Kręcę w lewo, bo tam gwint prawoskrętny, tak też było na tutorialu na stronie marolexa. Tyle, ze tam się szybko cylinder poddał, a u mnie siedzi jakby było wszystko zapieczone.Nawet tymi szczypcami do rur próbowałem. :/

Opublikowano

Wrzucę obrazek z początku tematu.

05.JPG?gl=PL

Trzymasz za górę, cylindrem kręcisz w lewo. Nie ma mocnych musi iść :) Odwrotnie w zasadzie też można. Tłoczysko ustaw w tym miejscu w którym będziesz trzymał cylinder, to go dodatkowo wzmocni gdybyś miał go spłaszczyć :P

Opublikowano

Miałem ten sam problem jak chciałem nasmarować tłoczek, nie można go było wcale odkręcić. Musiałem smar sylikonowy wlać na górze i poczekać aż spłynie powoli do tłoczka.