Skocz do zawartości

Czym myjecie felgi ?

przemas22

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam: TENZI En-Jee 1L

niedrogi, a robi bardzo dobrą robotę. Rozcienczac w zaloznosci od zabrudzenia, ostatnio umyłem felgi które nie były ruszane 2 miesiące i wygladaja prawie jak nowe :mrgreen:

Kurcze kolego a czytałeś w ogóle mój i kolegi post? Mi się wydaje, że zasada baaardzo szybko zniszczy położony wosk. Ja szukam czegoś bezpiecznego. A osobiście En-jee nie zrobił na mnie w ogóle wrażenia, szerzej opisałem to w temacie "mocna chemia" .

Napisałem to dla pozostałych forumowiczów, 'Tenzi en jee' dla mnie robi wielką robotę, moze po prostu musisz zrobić mocniejszy roztwór, niedawno umyłem fele w innym samochodzie które były nie ruszane przez dwa miechy, a efekt był fantastyczny :!: Popsikałem, poczekałem 5 minut, znow popsikałem + pedzelek, zmyłem pod ciśnieniem letnią wodą - polecam :roll:

• 3 tygodnie później...

Ja mogę powiedzieć, że sonax jest "fajny" ale jeżeli o efektywność to tak średnio. Na pewno nie zastąpi to deironizatora, chociaż to jest chyba oczywiste. Szczerze mówiąc efekt krwawienia przy sonaxie jest żaden. I zaznaczam, że nie mówię o full efekcie tylko takim, którego znalazłem na pierwszej lepszej stacji benzynowej. Tak dla porównania go kupiłem. Osobiście używam do felg Angelwax Bilberry, lepszy i bardziej ekonomiczny niż Valet Pro, natomiast do opon- klasyka gatunku czyli APC z megsa. Ściąga stare dressingi i przygotowuje oponę na aplikację nowego. Bardzo ładnie wygląda sholl concepts oraz firma, do której nie mam niestety dostępu czyli AMMO NYC. Ale narazie zostanę przy Angelwaxie.

Ma ktoś jakiś pomysł jak domyć takie felgi jak na fotkach poniżej? Próbowałem już SG Iron v3, Tuga, Tenzi alux, ADBL WW, SG EF Wheel Cleaner i nic tego brudu nie rusza. Możliwe jest żeby ten brud z klocków wtopił się jakimś cudem w lakier na felgach?

6142c452d5ee.jpg

1b3a3111c797.jpg

Może to jakiś smar, płyn czy coś w ten deseń. Może spróbować jakimś water spot removerem. Wiem z własnego doświadczenia, że Car Pro Spotless daje sobie rade z zaschniętym spryskiwaczem oraz z WD40. Jakoś mega drogi też nie jest- 40 zł za pół litra tego specyfiku.

Brudu nie czuć pod palcami, próbowałem już na różne sposoby pędzelkiem, szczoteczką do zębów, oczywiście wszystko zgodnie ze sztuką czyli odpowiednia temperatura czyszczenia, felgi chłodne, mycie w cieniu, spłukanie myjką. Odważyłem się próbować je czyścić czystym nie rozcieńczonym aluxem i też bez efektu praktycznie żadnego. Prickbort też poleciał na nie i bez efektu.

Felgi były lakierowane proszkowo w tamtym roku.

Koledzy czy czyścił i czy nadaje się do czyszczenia felg aluminiowych i czy daje radę Shiny Garage Red Devil HD Nano?Rozcieńczać go czy czystym czyścić?Może też głupie pytanie ale czy nie poodkleja ciężarków z felg?

-- 30 kwie 2015, o 12:57 --

Koledzy podpowie/oodpowie na moje pytanie?

Czytam już parę godzin ale nie mogę się zdecydować.

Co kupić do mycia codziennego felg alu ? Z pyłu klocków czy jakiś tłustych plam które się zdarzają podczas normalnej eksploatacji. Mam aluxa do mycia raz na jakiś czas , chociaż jak dla mnie to kiepsko domywa.

Zastanawiam się czy brać tenzi en-jee czy tuge ? Cena dwa razy taka no i tenzi to koncentrat więc starczy na dług, tuga litr pewnie dość szybko ucieka. A może coś innego ?

• Moderator

rustin, ja może jestem dziwny, ale... felgi własne woskuje/powłokuje. Wszystkie inne traktuje Sonaxem BSD (od mycia do mycia działa). Zawsze przed prewashem psikam koła jakimś deironizerem i pianuję całe auto. Potem po umyciu na 2 wiadra korzystam z szamponu, który mi został żeby umyć inną rękawicą lub szczotką felgi.

Dopóki nie spotkam się z felgami, które nie były myte przez dłuższy czas to nic więcej nie jest potrzebne. Kupowanie dedykowanych środków do bieżącej pielęgnacji wg mnie mija się z celem. Lepiej kupić więcej Irona jakiegoś...