Mrt09 Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Ja od dłuższego czasu używam glinki do lakieru do czyszczenia szyby, identycznie jak z lakierem glinkuje na mokro, sprawdza się idealnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saczi Opublikowano 10 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 W dniu 3.03.2021 o 19:45, Saczi napisał: Kupiłem Soft99 Glass Compound Z. W piątek/sobotę ponowię czyszczenie szyb i wracam z fotkami. Piątek/sobota były mroźne, więc nic nie robiłem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saczi Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Szyby doczyszczone Softem Compound Z do stanu, że jestem z tego zadowolony. Na oczyszczone szyby nałożyłem NW i póki co, efekt mnie zadowala. Zdjęć na razie nie wrzucam, bo NW "muszą się przyjąć". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybik w Machinie Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Kurna nigdy więcej eksperymentów z NW i hydrofobowymi preparatami... Szyba regularnie myta, czyściutka, ale coś mnie pokusiło, żeby jednak używać Hybrid Glassa. No i niestety wciąż w nocy robi się mgiełka na szybie przy przelocie wycieraczek, a do tego nawet po dokładnym umyciu szyby szkło w miejscu, gdzie nie pracują wycieraczki, jest lekko zamglone/brudne. Po lekkim zmoczeniu szyby wyraźnie odstaje granica miejsca pracy wycieraczek (czystsza) od tego, gdzie one nie sięgają (brudniejsza). Zatem znowu musi wlecieć Soft99 Compound Z. Jedyne na czym ADBL spoko się u mnie spisuje to lewa, boczna szyba - bo ładnie deszcz schodzi. Z tyłu też dramat, bo podobnie jak z przodu, łapie więcej syfu poza polem wycieraczki i nawet lekko się osad drogowy do tego klei i jest gorzej, niż bez tego środka Dzisiaj zrobiłem sobie sam płyn do szyb - IPA 99%+woda destylowana+ocet i jest kozak w porównaniu z innymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Streat Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 53 minuty temu, Rybik w Machinie napisał: IPA 99%+woda destylowana+ocet dodaj do tego carteca i jest jeszcze lepszy ogien 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpako99 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Podkusilo mnie też użyć wosku z bezdotyku i mimo, że już dawno go nie ma na lakierze to na szybie czołowej z aktualnym brudem stworzył mega zacieki, które widoczne są po przejechaniu wycieraczek. Zwykły płyn do szyb to ogarnie czy trzeba użyć jakiejś mocniejszej chemii? W arsenale został mi sonax do polerowania szyb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
penkus5 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 @Szpako99 Wosk z myjni bez kłopotu powinien Ci zejść zwykłym płynem do szyb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpako99 Opublikowano 17 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2021 @penkus5 sam nie wiem do końca czy to z myjni wosk czy jakiś osad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
penkus5 Opublikowano 17 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2021 @Szpako99 Jeśli płyń nic nie da, to ewentualnie możesz polerować, glinkować... a nawet wcześniej spróbować np APC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpako99 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 Clin + ocet + woda demin pięknie wyczyściła szyby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpako99 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 Temat powrócił niestety. Czym to ruszyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA46 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 @Szpako99 glass polish i mocne szorowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexander.p Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 Soft99 Coumpound Z, filc. Ręcznie lub maszynowo lepiej Rotacja, pastą cut, twarda gąbka Rotacja, filc, tlenek ceru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpako99 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 @alexander.p@KUBA46 wygląda wam to na tłusty osad czy osad z kamienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexander.p Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 Raczej kamień jeżeli płyn sobie nie poradził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpako99 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 Czy możliwe, że ten osad jest po sonaxie spray and seal? Czy po prostu sonax pokrywa jakąś warstwę brudu? Umyken szyby froschem do kamienia i ładnie zeszło. Potem użyłem sonax na lakier ale wiadomo część spłynęło po szybie i znowu smugi się pojawiły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaArek77 Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 Ciekawe czy dostane order za odświeżenie tematu. Przesledziłem te 11 stron i nadal nic nie wiem. Potrzebuje środek- nakładany ręcznie bez polerowania maszynowego - do usuwania tłustych osadów (ktoś wkleił zdjęcie ale nie wiem na której podstronie) - do usuwania kamienia (water spoty na słońcu) - środek który usunie wszystko ale nie jest ścierny Próbowałem płyn do naczyń, Prickbort plus gąbka ręcznie i nic Został jeszcze Frosh do kamienia ale na auto to sie boje Zastanawiam sie czy nie kupić czegoś na Water spoty do lakieru i będzie spełniało zadanie na szybach Szczególnie widać to po zimie że obszar na którym na górze szyby nie pracuje wycieraczka ma inny kolor. Po umyciu szyby zostaje taki koło oddzielające obszar szyby na której pracuje wycieraczka od tego brudnego na którym jej nie ma. Tlenku Ceru niezbyt chcę używać, mam roczne auto więc cenie sobie proste rozwiązania i dobre jakościowo. Skłaniam się do AutoGlym Car Glass - czy mogę używać go na przykład co miesiąc? Jest bezpieczny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexander.p Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 1 godzinę temu, MaArek77 napisał: Ciekawe czy dostane order za odświeżenie tematu. Przesledziłem te 11 stron i nadal nic nie wiem. Potrzebuje środek- nakładany ręcznie bez polerowania maszynowego - do usuwania tłustych osadów (ktoś wkleił zdjęcie ale nie wiem na której podstronie) - do usuwania kamienia (water spoty na słońcu) - środek który usunie wszystko ale nie jest ścierny Próbowałem płyn do naczyń, Prickbort plus gąbka ręcznie i nic Został jeszcze Frosh do kamienia ale na auto to sie boje Zastanawiam sie czy nie kupić czegoś na Water spoty do lakieru i będzie spełniało zadanie na szybach Szczególnie widać to po zimie że obszar na którym na górze szyby nie pracuje wycieraczka ma inny kolor. Po umyciu szyby zostaje taki koło oddzielające obszar szyby na której pracuje wycieraczka od tego brudnego na którym jej nie ma. Tlenku Ceru niezbyt chcę używać, mam roczne auto więc cenie sobie proste rozwiązania i dobre jakościowo. Skłaniam się do AutoGlym Car Glass - czy mogę używać go na przykład co miesiąc? Jest bezpieczny ? Kwas Proponuję np. DETAILiNK Acid Wheel Cleaner Plus lub podobne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
penkus5 Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 @alexander.p Z kwasem na szybach to trzeba uważać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexander.p Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 15 minut temu, penkus5 napisał: @alexander.p Z kwasem na szybach to trzeba uważać... Tak jest,! tylko dla dorosłych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaArek77 Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 26 minut temu, alexander.p napisał: Kwas Proponuję np. DETAILiNK Acid Wheel Cleaner Plus lub podobne No nie prosiłem o robienie sobie jaj Na felgi tez nie stosuje kwasu. Bo myje je regularnie a nie roczny brud Jeszcze zastanawiam sie nad AUTO FINESSE VISION GLASS POLISH - 500 ml - ok 75 zł ale Auto Glym Car Glass --325 ml - jest tańsze i kosztuje ok 35 zł Obydwa nadają sie do polerowania przyciemnianych szyb jak rozumiem i bez maszyny tylko ręcznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexander.p Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 10 minut temu, MaArek77 napisał: No nie prosiłem o robienie sobie jaj Na felgi tez nie stosuje kwasu. Bo myje je regularnie a nie roczny brud Ściernego też nie chcesz... chciałem zaproponować, AG CG lub soft99 compoundZ To już nie mam pomysłów, może starsi koledzy podpowiedzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaArek77 Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 5 minut temu, alexander.p napisał: Ściernego też nie chcesz... chciałem zaproponować, AG CG lub soft99 compoundZ To już nie mam pomysłów, może starsi koledzy podpowiedzą Nie wiem może musi być ścierne. Może każdy środek w postaci mleczka jest ścierny Może być w postaci płynu Tylko ńie chce odnawiać szyb i polerować mechanicznie bo mam nowe auto bez rys sa szyby ale wyczyścić osad i będę robił to może 4 razy w roku Nałożyć spolerować ręką i po sprawie Chodzi mi o kwestie bezpieczeństwa szyb i skuteczności działania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexander.p Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 CompoundZ soft99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
penkus5 Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 @MaArek77 Soft99 CompoundZ. Tak jak kolega @alexander.p wspomniał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi