Skocz do zawartości

Jaki preparat hydrofobowy - NW, niewidzialna wycieraczka

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Piora sa w bardzo dobrej kondycji. Jakos odczekam, zmienie plyn i zobaczymy, bo w deszczu bylo ok. Moze ten ma za duzo glikolu i sie tak maze? Ogolnie musze mocno zmoczyc szybe aby uniknac tych mazow.

[ Dodano: 9 Grudzień 2011, 20:26 ]

A na Autolandzie to juz calkiem tragedia, dalem film w odpowiednim watku.

bo ten Orlenowski coś nie chce współpracować:

mam identycznie po tym z bliskiej. po przemyciu jest gorzej niż przed, na szybie tworzy się matowy film, o zaciekach jak z soku malinowego do wody na całej szybie poza obszarem pracy wycieraczek nie wspomnę :/:/:/

wlałem około 3 litrów i teraz się męczę bo nie mam jak tego spuścić ;/ :wallbash::wallbash:

MrMuscle psiknięty z atomizera na szybę w Volvo, gdzie kiedyś była położona NW Autolandu, spowodował, że wszystkie mazy zniknęły. Ale wystarczył jeden psik zimowego płynu aby znów mieć mleko na szybie. Tak więc problem może być w zimowym płynie made for Orlen, zresztą mazanie się szyb pojawiło się dokładnie w momencie przejścia z letniego na zimowy.

Ale na Citro już tak łatwo nie było. Na chwilę obecną pozostawiłem samochód w garażu, jutro wyczyszczę i spoleruję szybę jeszcze raz, chyba że na to już jest za późno :/

Próby z 1Z nie przyniosły zamierzonego rezultatu, smużenie jak było tak jest. Dziś nie wytrzymałem i w ruch poszedł DAS i FF3000.

Diagnoza tego smużenia, wg mnie: źle przygotowana szyba, tak pod NW Autolandu jak i później G4 i RainX.

Szyba została oczyszczona Menzerną i NU-glassem, czy coś położę? muszę się z tym przespać :idea:

Z okazji nadchodzących świąt (a jednocześnie chrztu córeczki) w domu miałem generalne sprzątanie. Wpadłem na szatański pomysł wyszorowania kabiny prysznicowej i położenia na szkło jakiejś "niewidzialnej wycieraczki".

W moich okolicach udało mi się znaleźć tylko produkt bardzo marketowy: K2 Vizio Plus

vizioplus.jpg

Pierwsze wrażenie: śmierdzi identycznie jak 4nano Premium Vision, nakłada się go równie łatwo i równie łatwo dał się spolerować.

Co więcej: woda spływa ze szkła elegancko mimo, że nie rozpędziłem kabiny prysznicowej do +60km/h :)

Na szybach w samochodzie jeszcze nie testowałem, ale może już niebawem.

Producent uczciwie przestrzega, że środek MOŻE pozostawiać mgiełkę po przetarciu wycieraczkami.

Jak za 7 złotych które wydałem na ten środek to robi robotę. A jeśli będzie smużył pod wycieraczkami to będzie czym smarować boczne i tylną szybę :)

Duruś 601 i 111 w 2 warstwach, ale na razie nic powiedzieć nie mogę, bo dzisiaj pierwszy dzień deszczu i ogólnie jeżdżę tylko po mieście góra 60/h. Trochę smuży po przetarciu wycieraczkami, ale minimalnie i coraz mniej. Na szybach od 1,5 tygodnia.

Jak tam się sprawuje sealant na szybie? Bo zastanawiam się nad nałożeniem FK lub TW Gloss Guard na szyby.

Dzięki k24 o taką informację mi chodziło. Tylko zastanawiam się czym różni się sealant na szyby, a ten do lakieru, bo np. Car-Lack to sealant na szyby. Dobrze rozumiem? Chyba zdecyduję się na zestaw Rain-X.

• Partner forum

kedar, Już wcześniej było to poruszane i wyszło że nie warto zamieniać przeznaczenia.

Car-Lack Long Life Sealant : sealant na lakier

Car-LAck Glass Sealing Kit: sealant i cleaner do szyb

Te dwa Sealanty mają kompletnie inne konsystencje.

• 3 tygodnie później...

Dziś położyłem na szyby Gtechniq G1.

Przednia szyba 3 warstwy

Boczne 1 warstwa

Tył 2 warstwy

O ile z bokami i tyłem nie było problemu przy polerowaniu, tak przy przedniej trzeba było się namachać. Dodatkowo korzystałem z ledlensera żeby niczego przy polerowaniu nie pominąć.

Za jakiś czas napiszę jak się sprawuje.

Dziś położyłem na szyby Gtechniq G1.

Przednia szyba 3 warstwy

Boczne 1 warstwa

Tył 2 warstwy

O ile z bokami i tyłem nie było problemu przy polerowaniu, tak przy przedniej trzeba było się namachać. Dodatkowo korzystałem z ledlensera żeby niczego przy polerowaniu nie pominąć.

Ilość warstw zgodna z zaleceniem a zużyłeś cały G1 i G2?

Pytam ponieważ przy wycieraniu pozostałości G1, nie należy oszczędzać G2. Mam na myśl, nie bać się, że warstwa G1 zostanie usunięta tylko nasączać bawełnianą szmatkę i polerować, często zmieniając na czystą stronę szmatki.