Skocz do zawartości

Odgrzybianie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wlasnie czytam ten temat9w trakcie jestem) ,patrze na allegro po ile chodza takie ozonatory,taki w mairae ok ok 500zl

czy ktos w kratki nawiewu wpuszczal bo z tamtad najbardziej daje w autach :-]

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

hej ja robilem godzinna sesje u siebie - klime mam jeszcze nie zasyfiona wiec traktuje to urzadzenie zapobiegawczo - ale jaram w aucie na potege - i faktem jest ze ten smrod zniwelowalem do zera;p;p

teraz jak sie zrobi lepsza pogoda przetestuje na smierdielu tescia

i bede wiedzail ile to daje w aucie z istniejacym problemem - natomiast kazdemu normalnemu polecam zeby robic taki zabieg minimum raz na rok zeby jednak utrzymac swiezosc klimy-

[ Dodano: 2 Marzec 2012, 11:43 ]

tylko ze ja tez zapobiegawczo nie wpuszczalem tylko w kabine ale tez we wlot powietrza pod filtr co by nagrzewnice i reszte tez odgryzalo

Opublikowano

obliczylem i nie kali sie ,raz w roku jechac na porzadne odgrzybianie z nabiciem srodka,a pozniej kupic sobie na gruponie za 50zl odgrzybianie z nabiciem srodka 100gr tak bylo w tamtym roku,wiec bedzie w tym chyba tez :D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy taki ozonator 500mg/h stosuje się w aucie przy włączonym nawiewie wewnętrznym tak aby kanały zdezynfekować? Czy taki mały da rade z zapachem pojawiającym się po wyłączeniu klimy?

Opublikowano

Wurth "robi robotę". Dziś rozebrałem kokpit aby dostać się do parownika, gdyż od kilku osób słyszałem iż aplikacja przez przewód to półśrodek. Chwilę mi to zajęło ale warto było - grzyb był już bardzo mocno wyczuwalny.

Niestety WURTH śmierdzi parszywie chemią (całe szczęście wyłącznie kilka godzin). Oczywiście nieodzownym elementem jest wymiana filtra kabinowego.

Najważniejsze że grzyba zupełnie nie czuć.

Całkowity koszt przeprowadzenia operacji - 110 zł włącznie z filtrem.

Należy nadmienić iż preparat jest wydajny i puszka w zupełności wystarczy na dwa "zabiegi"

Opublikowano

ja nie miałem czasu na rozbieranie auta więc aplikację przeprowadziłem tak jak zaleca Wurth czyli przez przewód odprowadzenia skroplin.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

sirtrojan i dla innych z Warszawy

jak chcecie by odgrzybianie klimatyzacji było zrobione profi

a nie zamaskowany przykry zapach polecam Szyszkowa 68.

100% kompleksowo podchodzą do klimy w samochodzie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Autko to A6 C5 kupione na jesieni.

Przyszła wiosna, klima zaczęła być potrzebna i tu zaczęły się problemy - nie chłodziła.

Po wizycie w warsztacie - napełniono czynnik (100zł + 50zł ozonowanie).

Chłodzi pięknie ale pojawił się smrodek - kilka naście sekund po wyłączeniu klimy i trwa kilka minut - zapewne aż odparuje wilgoć.

Pojechałem reklamować ozonowanie - bo okazało się bezskuteczne.

Procedurę przeprowadzono kolejny raz. (30minut).

Autem wracałem do domu bez wietrzenia wnętrza i na wyłączonym nadmuchu - śmierdziało ozonem ale dało sie wytrzymać te 5 minut jazdy. Całą noc stał - myślałem że resztki gazu ząłatwią grzyba. Nic z tego. Trochę mniej ale dalej nie jest fajnie.

Na innym forum podpowiedziano mi żeby jednak użyć pianki najlepiej Wurtha, Motipa, CRC.

Niestety od ręki (a zależy mi na czasie bo po długim weekendzie mam znowu jechać do warsztatu żeby dalej próbowali z tym walczyć) nie mają takich firm tylko plack, sct, k2.

Mój plan obejmował.

-udrożnienie odpływu (od dołu bo deski nie chcę odkręcać bo doświadczenia z passata mówią że będzie potem trzeszczeć a uczulony jestem na to) jeśli będzie konieczność. Drutem od dołu samochodu.

- użyć środka zgodnie z instrukcją - od strony filtra pyłkowego

- wieczorem ponowić operację

- pojeździć jak najwięcej z włączoną klimą aby pozbyć się zapachu użytej chemii i ocenić skuteczność

-ponownie udać się do warsztatu - zapewne przeprowadzą kolejne ozonowanie.

Czy ktoś miał tak jak ja słabe efekty po ozonowaniu i próbował z tym walczyć - bez wyciągania parownika?

Czy obrana droga rozwiązania problemu jest właściwa czy może coś powinienem dodać /zmienić, i jak z tymi tańszymi ale dostępnymi od ręki środkami?

Opublikowano

Ozonowanie nic Ci nie da jak parownik zagrzybiały. Miałem ten sam problem z tym ,że śmierdziało zawsze na nawiewie niezależnie już czy klima była wyłączona przed chwilą czy dzień wcześniej i u mnie pomógł środek wurtha http://www.autokosmetyki.pl/w%C4%82%C5% ... 36279edf74 wpuszczony przez odpływ 2 razy dzień po dniu (puszka starcza na 2 razy), klimę włączyłem dopiero 3 dnia. Z tego co czytałem to tylko ten środek i ewentualnie liqui moly, crc dają radę. To nie są są pianki (przynajmniej wurth) tylko spirytus z dodatkami. Nic nie wpuszczaj przez nawiewy bo sobie elektronikę popalisz.

Moim zdaniem to jedyne sensowne rozwiązanie poza fizycznym wyjęciem i wyczyszczeniem parownika.

Jeżeli potrzebujesz coś na szybko to kup jakiś granat plaka za 20zł i na tydzień powinno dać efekt. Potem zrób tak jak trzeba.

Opublikowano
wpuszczony przez odpływ 2 razy dzień po dniu (puszka starcza na 2 razy), klimę włączyłem dopiero 3 dnia. Z tego co czytałem to tylko ten środek i ewentualnie liqui moly, crc dają radę.

Przez odpływ to masz na myśli od spodu auta zlokalizować rurkę, udrożnić i tam psiknąć i powinno dolecieć aż do parownika czy może jednak od środka, ze zdjęciem schowka i dostaniem się do połączenia tego wężyka - tam po jego wypięciu zaaplikować środek.

Boję się trochę rozbierać schowek bo potem coś zawsze będzie skrzypieć.

Opublikowano

Ja nie chciałem psikać przez wentylator bo nie wiedziałem jak to tam tam w środku wygląda. Wurth zaleca przez odpływ więc będzie ok.

W zestawie jest dość długi wężyk, powinien on wwjść dość głęboko - do oporu. Po wszystkim płyn wypływa z syfem przez odpływ.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ja nie chciałem psikać przez wentylator bo nie wiedziałem jak to tam tam w środku wygląda. Wurth zaleca przez odpływ więc będzie ok.

W zestawie jest dość długi wężyk, powinien on wwjść dość głęboko - do oporu. Po wszystkim płyn wypływa z syfem przez odpływ.

Nie mogłem dostać się do odpływu. Woda ścieka gdzieś między karoserią a osłoną termczną wydechu.

Zaaplikowałem Wurtha od strony filtra pyłkowego.

Tu niestety porażka. Ma płynna konsystencję i praktycznie cały spłyną odpływem. Śmierdzi strasznie spirytusem.

Efektu nie przyniosło.

Zakupiłem kolejne 2 preparaty. CRC i Motip.

Zaaplikowałem zgodnie z instrukcją (jedyne uchybienie to dawka bo zużyłem połowę).

Jeden od kratek drugi od strony filtra.

Jak na razie (2 dni) grzybka nie czuję ale moze być tak ze zapach tej chami "zagłusza" smrodek grzybkowy więc 100% skuteczności nie potwierdzam.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

ja bylem na ozonowaniu 2 razy, bo klima mi śmierdzi strasznie i nic nie pomogło :/

teraz zakupie preparaty wurtha, mam nadzieje, że pomoze :)

tylko sie zastanawiam, bo dziwny jest sposob użycia tego quickfresha

CZYSZCZENIA KLIMATYZACJI/WENTYLACJI:

- WYŁĄCZYĆ KLIMATYZACJĘ

- WŁĄCZYĆ WEWNĘTRZNY OBIEG POWIETRZA

- AKTYWOWAĆ ROZPYLACZ, USTAWIĆ PREPARAT NA PODŁODZE W NOGACH PASAŻERA

- POZOSTAWIĆ NA OKOŁO 15 MIN.

chodzi mi o wylaczenie klimy i wlaczeniu obiegu zamknietego... bo u mnie w klimatroniku jak włącze obieg zamkniety, to automatycznie zalacza sie klima i nie da się wyłączyć spreżarki :roll:

Opublikowano

m1chal najlepiej na psiukać tam gdzie jest odpływ z nagrzewnicy (ściana grodziowa w dolnej części jest taka wystająca gumka skierowana w dół z dzuirką) wtedy większa szansa na dotarcie do skraplacza, jeśli standardowo przez nawiewy to przydałaby się długa cienka rurka żeby miało jak najbliżej skraplacza

Opublikowano
chodzi mi o wylaczenie klimy i wlaczeniu obiegu zamknietego... bo u mnie w klimatroniku jak włącze obieg zamkniety, to automatycznie zalacza sie klima i nie da się wyłączyć spreżarki

A jak wciśniesz wtedy "econ" czy jakoś tak to klima się nie wyłączy? Ew. jak masz dobry aku to możesz spróbować na wyłączonym silniku. Rozumiem ,że kupiłeś zestaw "preparat do dezynfekcji" + Quickfresh...

Opublikowano
Rozumiem ,że kupiłeś zestaw "preparat do dezynfekcji" + Quickfresh...

oczywiscie :)

A jak wciśniesz wtedy "econ" czy jakoś tak to klima się nie wyłączy?

ja mam starego typu wiec tam nie ma econ, ale jak wylaczam klime to sie automatycznie wylacza obieg zamniety, ale fakt z tym zeby na wylaczonym silniku to zrobic to nie pomyslalem :P