Skocz do zawartości

Jaki wosk na zimę ?

Big

Rekomendowane odpowiedzi

fireman ok, może i sie nie skrży bo może komuś pasuje to że fk tyle sie trzyma. Ja jak go kupowałem to myślałem że potrzyma dłużej niż max te 2 miechy, u mnie już po miesiącu było widać że już jakoś kiepskawo wygląda i QD go ratowały.

Ja nakładałem go kilka razy za każdym razem różnie przygotowują lakier czystym clinerm PB i zawsze podobny efekt.

Nooooo i jak sie czyta forum to nie tylko ja mam takie spostrzeżenia. A jednak coli czy megs16 zbierają często pozytywne opinie.

mimo, ze zima w pełni zastanawiałem sie aby zabezpieczyc jakos lakier na reszte zimy,

co sadzicie o tym wosku?

http://www.all4auto.pl/collinite-super- ... p-324.html

drogi ale mam nadzieje, ze starczy na cala zime

gdzies wyczytalem ze producent zaleca nakladanie wosku w temp. 15-20, w ogrzewanym garazu mam ok 10*C, czy to wystarczy ?

niestety karchery na zime pozamykali to zostaje mi umycie auta na myjni recznej i powolutko dojechanie do garazu ok 1km aby sei nie zabrudzil i tam nalozenie wosku..

lakikwap, zawsze wina może leżeć po stronie człowieka, lecz nie musi. U mnie położone 2warstwy 3października, które poprawiłem bodajże 1warstwą w połowie listopada nadal się trzymają, o czym miałem okazję się przekonać w ostatni marznący deszczyk jak miałem pozamarzane krople na dachu i masce, bo boki niestety tak brudne, że kropelkowanie nie ma prawa wystąpić. Auto robi ok. 400km tygodniowo po trasie, jak była pogoda to myte raz w tygodniu, a teraz odkąd zima przyszła to nie było okazji, po ostatnim myciu wzmocnione FK #425, a wcześniej nic tylko mycie ag bsc.

A i jedynie takie pozorne odczucie bo na panelu testowałem jakby PB spray and gloss osłabiał kondycje fk 1000, ale może mi się wydawało tylko.

Nalozylem dzisiaj collinite, niestety musze stwierdzic ze nie umiem jeszcze nakladac wosku. Na dwie warstwy zuzylem polowe opakowania co jest mega glupotą i ukazaniem tego ze nie umiem jeszcze tego robic. Czy jest na forum instrukcja lub film jak nakladac wosk? Wiem ze czym ciensza warstwa wosku tym lepiej, ale poprostu nie umialem nalozyc mniej :/

aplikowalem aplikatorem takim jak maja na filmiku, ale po nalozeniu na pol samochodu aplikator byl bardzo mokry i przy nakladaniu na druga polowe samochodu zostawial jakby olej, ktory nie zastygal, a gdy bralem wiecej wosku i nakladalem normalnie przysychal i szlo polerowac

na samym poczatku gdy aplikator byl suchy szlo tak jak powinno

aplikator niestety mialem tylko 1 i to chyba tu byl problem

nalezy poczekac az warstweka wosku lekko przyschnie i stanie sie twarda, czy wosk musi byc mokry ?

nakladalem 476s. Uzywalem tylko jednego aplikatora, pol samochodu poszlo bardzo ladnie, druga polowa bylo ciezko. Alpikator od wosku stal sie taki jakby mokry, a nakladana powierzchnia nie chciala przysychac, wiec gdy bralem wiecej wosku warstwa przysychala i dalo sie polerowac.

Tylko teraz pytanie czy ta warstwa wosku ktora nakladalem ma byc mokra przed polerowaniem czy juz wyschnac ?

nakladalem 476s. Uzywalem tylko jednego aplikatora, pol samochodu poszlo bardzo ladnie, druga polowa bylo ciezko. Alpikator od wosku stal sie taki jakby mokry, a nakladana powierzchnia nie chciala przysychac, wiec gdy bralem wiecej wosku warstwa przysychala i dalo sie polerowac.

Tylko teraz pytanie czy ta warstwa wosku ktora nakladalem ma byc mokra przed polerowaniem czy juz wyschnac ?

Właśnie takim mokrym aplikatorem można zrobić kilka aut bez ponownego sięgania do puszki :) On już tak nasiąkł, że ponowne nabieranie wosku było bardzo dużym błędem. Nie chciało schnąć, bo było za grubo położone.

Mnie taka puszka Collinite starczy na jakieś sto aplikacji :) Warstwę stosuję tak cienką, że prawie niewidoczną. Wtedy taka mgiełka schodzi po jednym przeciągnięciu mikrofibry.

Nalozylem dzisiaj collinite, niestety musze stwierdzic ze nie umiem jeszcze nakladac wosku. Na dwie warstwy zuzylem polowe opakowania co jest mega glupotą i ukazaniem tego ze nie umiem jeszcze tego robic. Czy jest na forum instrukcja lub film jak nakladac wosk? Wiem ze czym ciensza warstwa wosku tym lepiej, ale poprostu nie umialem nalozyc mniej :/

Dwie warstwy i poława puszki ci poszła !! :shock: Nie wierzę , albo to prowokacja :o

Przecież ten wosk jest "twardy jak kamień" , skrobałeś go nożem i nakładałeś na aplikator ?

Normalnie szok ... :shock:

A może ten aplikator podczas pracy zebrał trochę wody z niedokładnie osuszonych zakamarków?

nie ma szans

nie moge nigdzie znalesc informacji jednoznacznych, a z drugiej tez strony pewnie zalezy to od temperatury. Po nalozeniu wosku na element polerujecie go od razu puki jest jeszcze mokry czy czekacie iles tam minut az wyschnie i dopiero polerujecie ?

W ogóle stwierdzenie "mokry aplikator" nie pasuje nijak do wosku Collinite

moze przez to ze tak duzo go nakladalem, mialem nie za dobre oswietlenie

albo to prowokacja

przestań, nie przyszedlem tu prowokować, chce sie czegos nauczyc

Przecież ten wosk jest "twardy jak kamień" , skrobałeś go nożem i nakładałeś na aplikator ?

byl twardy, ale przy kilunastu mocnych obkrecaniach aplikatora bardzo zmiekl

Jednym slowem duzo nauki przedemna, a niestety nie mam za duzo czasu aby przesledzic forum

mysh_daniels , a czytałeś może troszkę nasze forum ? Weź kapkę zerknij to na pewno dużo się dowiesz.

Mam ten wosk , nakładałem go aplikatorem megsa , delikatnie pocierasz ( można wykonać ruch obrotowy puszką jak masz przyłożony aplikator ) aplikatorem i kładziesz jak najcieńszą warstwę , przy temperaturze 10 C trzeba poczekać 10-15 min. a najlepiej sprawdzić palcem czy wosk już przesechł . Jak jest OK , to polerujesz . :)

• 8 miesięcy temu...

ponieważ nieuchronnie zbliża się kolejna zima postanowiłem odświeżyć wątek,

pierwsze pytanie:

czy ktoś ma doświadczenia zimowe z FK1000p i colli 476s i może się wypowiedzieć który z nich na zimę będzie trwalszy? pod spodem będzie AG SRP chyba że zasugerujecie coś innego...

Ja na zimę odpuściłbym sobie SRP. Cleaner + LSP będzie lepszym rozwiązaniem.

Co do wyboru FK vs. Colli - myślę, że nie ma znaczenia co kupisz, to bardzo zbliżone sealanty

mam FK i Colli476 mógłbyś doradzić jakiś cleaner konkretnie? będe pracował ręcznie, ma to jakieś znaczenie przy wyborze cleanera?