mk4tdi Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 Jak wypracujesz pastę, przecierasz fibrą i sprawdzasz czy efekt Cię zadowala, jak nie to powtórka i tak do pojawienia się oczekiwanego efektu. Siła docisku umiarkowana, nie lekko i nie bardzo mocno. Na pewno tym lakieru nie zmatowisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 3 godziny temu, gokart napisał: Zestaw Meguiar's Ultimate Compound & Tri Color kupiony.Teraz pytanie jak zabrać się za pracę. Myjemy auto suszymy, i rozumiem nakładamy pastę na żółtą część i polerujemy ? Jak długo 5 minut, godzinę, mocno dociskamy czy delikatnie ? Po tym zabiegu lakier nie będzie matowy ? Polerujesz do momentu aż poczujesz, że wypracowałeś produkt. Jak za długo to będziesz robił możliwe że poczujesz opór pod ręką i gąbka zacznie skrzypieć. Po przetarciu fibrą nakładasz ponownie i polerujesz. Docisk mocniejszy ale z umiarem. Nie będzie nic matowe, to nie papier ścierny. Może jeszcze zyskać na połysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menior Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 A jak się na nim woski trzymają? Jest tak prosty w nakladaniu że chętnie bym go czasem użył zamiast cleanera przed woskiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Berd Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 @menior Woski Megsa i FK trzymają się mocno. Od kolegów wiem ,że UC nie lubi się z naturalami. Ja Zymole nie kładłem na niego, ale na wiosnę zweryfikuję 🙂 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekelga Opublikowano 29 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Witam, czy mając Ultimate compound + Tricolor zdziałam cokolwiek ręcznie na lakierze w Mazdzie 6 GH? Lakier nie ma głębokich rys, jedynie pod światło widać ryski prawdopodobnie po szczotce od myjni.... Maciek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david201 Opublikowano 29 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Witam, czy mając Ultimate compound + Tricolor zdziałam cokolwiek ręcznie na lakierze w Mazdzie 6 GH? Lakier nie ma głębokich rys, jedynie pod światło widać ryski prawdopodobnie po szczotce od myjni.... MaciekZdziałasz ,tylko trzeba tym trochę popracowaćWysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekelga Opublikowano 29 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Jasne, domyślam się, pytam ponieważ czytałem że na lakierach w grupie VAG jest to ciężkie, zdaje się że Mazda ma bardziej miękki lakier. Której strony Tricolora używać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost Opublikowano 29 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 36 minut temu, maciekelga napisał: Której strony Tricolora używać? Żółtej. (Bo czarna jest za miękka). Są jeszcze wersje tricolora z białym, troche twardsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekelga Opublikowano 29 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 Dzięki wielkie! Będę próbował walczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PimpMyRide Opublikowano 29 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 10 godzin temu, maciekelga napisał: Witam, czy mając Ultimate compound + Tricolor zdziałam cokolwiek ręcznie na lakierze w Mazdzie 6 GH? Lakier nie ma głębokich rys, jedynie pod światło widać ryski prawdopodobnie po szczotce od myjni.... Maciek Testowałem taki zestaw dzisiaj na swojej Mazdzie 6 GH - powiem szczerze, ręcznie to się można zajechać. Coś tam udało mi się usunąć, ale 10 minut polerowania jednego małego miejsca pozwoliło usunąć lekkie ryski, dosłownie mikroskopijne. Trochę większe zarysowania, ale według mnie spokojnie do ogarnięcia tą pastą, prawie w ogóle nie drgnęły. Dlatego tak jak już było to tutaj opisywane, maszyna DA i do boju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekelga Opublikowano 30 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 Dzięki, ręcznie odpuszczam, nie będzie i tak aż tak wielkiego efektu A co z Meguiar's DA Power System? Do odświeżenia auta da rade? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PimpMyRide Opublikowano 1 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 W dniu 30.05.2018 o 22:51, maciekelga napisał: Dzięki, ręcznie odpuszczam, nie będzie i tak aż tak wielkiego efektu A co z Meguiar's DA Power System? Do odświeżenia auta da rade? Nie używałem ale raczej ma słabe opinie. Poszukaj jakieś lepszej używki typowej maszyny DA, którą później odsprzedasz prawie za te same pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaV Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 W dniu 29.05.2018 o 09:07, maciekelga napisał: czy mając Ultimate compound + Tricolor zdziałam cokolwiek ręcznie na lakierze w Mazdzie 6 GH? Lakier nie ma głębokich rys, jedynie pod światło widać ryski prawdopodobnie po szczotce od myjni... Mi osobiście udało się usunąć hologramy na twardym lakierze. Żółta strona tricolora i jazda, po sporym wysiłku fizycznym hologramy zniknęły. Niestety w miarę zmęczenia było widać, że gdzie niegdzie przegapiłem jakiś fragment i operację musiałem powtarzać na danych obszarach. Efekt uzyskałem zadawalający bo zniknęły hologramy ale do końca dnia już nie tykałem się żadnej roboty fizycznej Tak więc myślę, że jakbyś się uparł to poprawisz trochę wygląd lakieru, tak czy inaczej trochę szkoda czasu. Jeśli zamierzasz dalej zgłębiać temat detailingu to zakup polerki i tak cię czeka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekelga Opublikowano 7 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Dzięki, chyba jednak zainwestuję w podstawową maszynę DA - Bass BP-5119, do delikatnych korekt raz na jakiś czas, nakładania cleanerów itp wystarczy. Pytanie czy do takiego odświeżenia lakieru maszyną DA stosować Ultimate compound czy coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost Opublikowano 7 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 3 godziny temu, maciekelga napisał: Dzięki, chyba jednak zainwestuję w podstawową maszynę DA - Bass BP-5117, do delikatnych korekt raz na jakiś czas, nakładania cleanerów itp wystarczy. Pytanie czy do takiego odświeżenia lakieru maszyną DA stosować Ultimate compound czy coś innego? Jeżeli już posiadasz Meg UC to na początek wystarczy do one-step. W połączeniu z DA świetny produkt dla początkujących. Zamiast UC do jednoetapowej korekty możesz wybrać też inną pastę polishową. Sonax Perfect Finish, Koch chemie f5, scholl s20 itd.. Jeżeli trafia sie twardsze lakiery trzeba będzie zrobić korektę wieloetapową. Wtedy wybrać np paste mocniej tnącą a później wykańczającą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekelga Opublikowano 7 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Dzięki, nie mam jeszcze UC, nic nie kupowałem. Samochód to Mazda 6 GH z 2011r. Myślałem o MENZERNA SUPER FINISH 3500. Scholl S20 wygląda ciekawie. Po korekcie chcę położyć powłokę FX Vision. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaArek77 Opublikowano 12 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Może głupie pytanie ale chyba robie błąd w technice ręcznego polerowania. Nakładam padem typu "German 3 color chlebek" strona czarną czyli twardą. Wsmarowuje Megsa UC kolistymi ruchami. I po zaschnięciu dokładam się dobrą jakościowo mikrofibrą. A ni ejest tak że trzeba to przyciskać i dopolerowywać padem jak nakładam? Bo efekt taki sobie. Oczywiście wszystkie auta to vw (brazowy, beżowy i srebrny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubee Opublikowano 12 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 To nie ma zaschnac, paste sie wypracowuje i nie kolistymi ruchami, a prostymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaArek77 Opublikowano 12 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 23 minuty temu, Hubee napisał: To nie ma zaschnac, paste sie wypracowuje i nie kolistymi ruchami, a prostymi. ale kołek ze mnie. to wcieram aplikatorem od nałożenie aż mi się znudzi a później przecieram mikrofibrą i dopiero widzę efekt ? A glazik typu Porboys Black Hole tez tym padem i taka sama technika ze zapytam przy okazji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk4tdi Opublikowano 12 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 W aplikatorze tri color strona twarda to żółta a nie czarna, więc UC powinieneś nakładać stroną żółtą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaArek77 Opublikowano 12 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 2 minuty temu, mk4tdi napisał: W aplikatorze tri color strona twarda to żółta a nie czarna, więc UC powinieneś nakładać stroną żółtą. Przepraszam, pomylka. Zle zapamietałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyno96 Opublikowano 16 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 Jak UC radzi sobie z szybami? Zniweluje tym jakieś drobne zarysowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Domel Opublikowano 16 Lipca 2018 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 6 minut temu, dyno96 napisał: Zniweluje tym jakieś drobne zarysowania? w życiu Warszawy, albo Sosnowca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost Opublikowano 16 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 34 minuty temu, dyno96 napisał: Jak UC radzi sobie z szybami? Zniweluje tym jakieś drobne zarysowania? Oczyścisz szybę z brudu, usuniesz stare powłoki lub nw. Ale nawet jednej ryski nie ruszysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyno96 Opublikowano 16 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 A jak się to ma do plastikowych reflektorów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi