zegarek Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2013 Hymm fg400-500 usunie szlif papierem o gradacji 1200-1500? No raczej, trzeba tylko wrzucić 6 bieg i położyć się na maszynie,wtedy szybko wszystko znika Ta, ale tylko futrem
lakikwap Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2013 Futrem, chyba nie z wełny merynosa tylko stalowej Aaa może że szlif po papierze 3tyś, FF3000 na futrze, to już prędzej
Luppus Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 jaki pad będzie optymalny do Menzerna Super Finish SF4000 ? http://showcarshine.pl/pady-i-bp/1272-f ... -guys.html czy bardziej http://showcarshine.pl/1273-flexipads-h ... -guys.html ? tudzież inne propozycje mile widziane na BP 125 mm
escimo Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 Luppus, nie pracowałem z padami CG, ale możesz się zainteresować jeszcze czarnym padem WWL i 3M (ale nie pamiętam czy ten drugi jest w rozmiarze 135mm dostępny)
senz Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 jaki pad będzie optymalny do Menzerna Super Finish SF4000 ?http://showcarshine.pl/pady-i-BP/1272-f ... -guys.html czy bardziej http://showcarshine.pl/1273-flexipads-h ... -guys.html ? tudzież inne propozycje mile widziane na BP 125 mm Możesz sięgnąć po np. żółtego flexi, LC Hydro-tech czerwonego/LC białą - są one bardziej twarde albo po zwykłe miękkie jak 3M niebieski/czarny, Flexi czerwony, czarny - kwestia osobistych preferencji/lakieru.
SJake Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 senz, dobrze gadasz, ale... Według moich obserwacji sukcesem przy SF4000 jest płaski pad i dobrze zbita, gęsta struktura gąbki. Najlepiej podchodzą pod to pady miękkie (delikatne), ale bardzo sprężyste. Wspomniany WWL Ventura nada się, ale jako wymiar 135mm przy BP125mm staje się narzędziem bardzo precyzyjnym. Lepsza byłaby jakaś gąbka typu 140/150mm. Nie wiem jak tam URBAN, którego SCS ma w ofercie i obecna ich gąbka. Zazwyczaj pady z wyższych półek mają opisaną właściwość , o która mi chodzi. (lake country, profi polish, festool)
Luppus Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 Mam żółtego Flexi, zastanawiam się czy jednak nie lepiej spisze się coś bardziej miękkiego... a może coś takiego: http://showcarshine.pl/pady-i-bp/1342-a ... 160mm.html
kubik Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 Na finalne głaskanie lakieru sprawdza się czarna Lare
Donatel Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 senz(...)wymiar 135mm przy BP125mm staje się narzędziem bardzo precyzyjnym. Lepsza byłaby jakaś gąbka typu 140/150mm. Mam w planach kupić 2 rozmiary (80 i 135 właśnie bo precyzyjniejszy). Sugerujesz że rozmiary poniżej 150 słabo sprawdzają się do finish'u?
SJake Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 Sugerujesz że rozmiary poniżej 150 słabo sprawdzają się do finish'u? Eee... nie Chodzi o to, że Pad mający 135mm/25mm i BP 123/125mm średnicy może ograniczać bezpieczeństwo wjechania na coś BP (po 5mm marginesu na stronę przy idealnym wycentrowaniu). Osoby przyzwyczajone do pracy na gąbkach 3M (150mm), czy grubszych flexipads, może budzić lekkie zaniepokojenie. Ale... takie dopasowanie ma też bardzo duży plus w postaci równomiernie rozłożonego docisku powierzchni BP na pad. W wyniku czego daje nam pewniejsze prowadzenie powierzchni pada po lakierze. Wówczas zalecałbym nawet wybierać talerze o cienkiej "piance" (np. talerz flex). Sytuacja działa też w drugą stronę... BP 125 i pad 160-180mm, pomijając problemy z centrowaniem, nie jest równomiernie dociskany przez co utrudnia pracę z pastą. Przy finiszu ma to mniejsze znaczenie, ale przy "mocniejszch akcjach" jest już spore. Pady z centrowaniem są bardzo fajne (szczególnie te do miziania), ale mają jedną wadę - podczas odrywania od BP, często gęsto po prostu się rwą "na burtach".
Shmatan Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 Jak zwykle z pytaniem: Jako że na wiosne po swojej żabie będę odświeżał new beetla który nie dość że w połowie jest plastikowy, to jeszcze ma masę obłości to troche boje się ciąć go fg500 i padem cutting. Zastanawiam się w takim razie co będzie wygodniejsze, co da lepsze wykończenie (tzn mniej hologramów przed następnym krokiem) i co będzie lepiej cięło - polishing i fg500 czy cutting z ip2000?
escimo Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 Shmatan, wszystko zależy od lakieru. Ja bym raczej poszedł w polishing + FG400 a nie 500
Donatel Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 Sugerujesz że rozmiary poniżej 150 słabo sprawdzają się do finish'u? Eee... nie Chodzi o to, że Pad mający 135mm/25mm i BP 123/125mm średnicy może ograniczać bezpieczeństwo wjechania na coś BP (po 5mm marginesu na stronę przy idealnym wycentrowaniu). Osoby przyzwyczajone do pracy na gąbkach 3M (150mm), czy grubszych flexipads, może budzić lekkie zaniepokojenie. Ale... takie dopasowanie ma też bardzo duży plus w postaci równomiernie rozłożonego docisku powierzchni BP na pad. W wyniku czego daje nam pewniejsze prowadzenie powierzchni pada po lakierze. Wówczas zalecałbym nawet wybierać talerze o cienkiej "piance" (np. talerz flex). Sytuacja działa też w drugą stronę... BP 125 i pad 160-180mm, pomijając problemy z centrowaniem, nie jest równomiernie dociskany przez co utrudnia pracę z pastą. Przy finiszu ma to mniejsze znaczenie, ale przy "mocniejszch akcjach" jest już spore. Pady z centrowaniem są bardzo fajne (szczególnie te do miziania), ale mają jedną wadę - podczas odrywania od BP, często gęsto po prostu się rwą "na burtach". Czyli krótko: rozumiem jest sens stosowania padów 150mm na BP 125mm przy finishu (bo już przy cięciu ten równomierny nacisk jest niezbędny). Zatem jeśli kupię Flexi żółtą 150mm i BP 135mm żółty (miększy) to do finishu a naet politur, cleanerów będzie perfect??
Shmatan Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 Donatel, do cleanerów mi polecili flexi 150mm, ale czarną karbowaną. Jest na promocji w detailer.pl nawet
SJake Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 Zatem jeśli kupię Flexi żółtą 150mm i BP 135mm żółty (miększy) to do finishu a naet politur, cleanerów będzie perfect?? Dobór BP pomijając rozmiar, gwint, kolor itd to sprawa indywidualna. Trzeba pamiętać, że miękka pianka niweluje pewne wibracje, ale ogranicza możliwość regulacji czucia/docisku maszyny pod ręką. Oczywiście wszystko jest kwestia przyzwyczajenia. Znam jednak osoby, które narzekają na trwałość żółtego flexipads i polecają zwykły 123mm/125mm Velcro Soft oznaczony przez producenta AP001. Nie wiem, czy miałeś kiedyś w dłoniach żółtą gąbkę od flexipads, ale jest ona bardzo twarda - szczególnie na początku. (twardsza niż pianka żółtego BP flexipads) Oczywiście istnieją metody wykończenia na "twardym finiszu", ale nie w każdym przypadku. Dobór pada zależny jest od lakieru z jakim masz zamiar pracować, a i samej politury/pasty/cleanera. Bardzo ciekawymi gąbkami finiszowymi są pady od Lake Country, zazwyczaj używane do maszyn DA (do rotacji rekomendowane są z oznaczeniem CCS). Finiszowych a i Finessing'owych jest ich kilka, rozdzielone na normal i ultra. Jedyną ich wadą jest cena, a i mała dostępność.
escimo Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2013 Bardzo ciekawymi gąbkami finiszowymi są pady od Lake Country Lub ich tańsze odpowiedniki - Monello.
Moderator psemo Opublikowano 21 Lutego 2013 Moderator Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2013 Lub ich tańsze odpowiedniki - Monello. Lake Country CCS DA Black Foam Finessing Pad - 140mm 36,99 zł Monello CCS Black Finishing Pad 140mm 36,90 zł Chyba nie bardzo tańsze...
senz Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2013 senz, dobrze gadasz, ale... Według moich obserwacji sukcesem przy SF4000 jest płaski pad i dobrze zbita, gęsta struktura gąbki. Najlepiej podchodzą pod to pady miękkie (delikatne), ale bardzo sprężyste. Wspomniany WWL Ventura nada się, ale jako wymiar 135mm przy BP125mm staje się narzędziem bardzo precyzyjnym. Lepsza byłaby jakaś gąbka typu 140/150mm. Nie wiem jak tam URBAN, którego SCS ma w ofercie i obecna ich gąbka. Zazwyczaj pady z wyższych półek mają opisaną właściwość , o która mi chodzi. (lake country, profi polish, festool) ja z kolei bardzo lubię czarną gąbkę ABW oraz LC przy rotacji a z kolei przy DA białą LC lub pomarańczową flexi - dlatego pisałem kwestia osobistych preferencji/lakieru.
ShiningCar Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2013 Chyba nie bardzo tańsze... Ale wybór, szczególnie tych CCS o wiele większy
escimo Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2013 psemo, kiedyś chyba były tańsze, tak "z bani" napisałem
ShiningCar Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2013 escimo, albo droższe były LC
daniels Opublikowano 22 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2013 ja osobiście jade finish na karbowanych profipolishach gąbki są nie do zajechania...
czarekcw Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2013 Mam takie pytania odnośnie padów. Będę miał 2 auta na wiosnę do roboty (Golf to tam pikuś, mało dorżnięty lakier) jak również Suzuki GV II która jest użytkowana w lesie. Pasty, jakie mam zamiar zakupić to takie: FG 400, FG 500, PG 1000, PF 2500, FF 3000, SF 4000 (oczywiście możecie napisać, jakich nie kupować bo na razie jest w planach) A pady mam takie: czarne Menzerna profilowane, 3M pad żółty polerujący profilowany, Flexipads Hard Cutting zółty styl chemical guys, ABW niebieski hard cutting profilowany, ABW pomarańczowy light cutting/polishing. Maszyna to DA. Coś tu dodać/odjąć?
Borek123 Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2013 FG 500, PG 1000 Te odpuść na starcie. ABW niebieski hard cutting profilowany, ABW pomarańczowy light cutting/polishing. ABW nie należą do polecanych padów . Brakuje polishingu i finishingu wg mnie.
kubik Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2013 Futro lub spider(z tym to różnie bywa). Do DA fajne są pady LC
Rekomendowane odpowiedzi