DevMike Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 Witam. Posiadam 2 letnie auto. W poprzednim roku nakładałem pierwszy raz wosk (K2), z efektu byłem zadowolony (na zdjęciach) jedynie problemem był wosk jaki zalegał między łączeniami elementów. Jest to wynik pewnie zbyt dużej ilości wosku jaki nałożyłem i będę musiał to jeszcze wydrapać. W tym roku chcę się dopytać Was co i jak i zrobić to porządnie. Poniżej jest lista tego co mam. Woskowanie planuje robić dwa razy do roku (po zimie, przed zima). Niestety nie mam możliwości zrobienia tego od ręki i żeby to zrobić muszę jechać do rodziny `na wioskę` Chciałbym też się skupić tym razem również na wnętrzu, dlatego wszelkie pędzle szczotki (proszę o linki bo kupie z twardym włosiem i zepsuje tapicerkę). Podoba mi się robota w środku w tej transformacji: Najchętniej zrobiłbym ręczną polerkę (bez maszyn) i nałożył jakąś ceramikę, ale nie widzę żeby ktoś ręcznie polerował a maszyną po prostu się boję że lakier zjedzie mi do gołej blachy Z tego tytułu że polerka nie wchodzi w grę chciałbym po prostu porządnie umyć auto i nałożyć wosk (najlepiej taki który będzie trzymał się długo i będzie dawał ładny efekt). Budżet w granicach 1000 zł Posiadam: dwa ręczniki dwa wiadra z separatorem brudu gąbka mikrofibry wosk K2 CARNAUBA Szampon do auta (jakiś tani) RR custom interior dressing (nie jestem zadowolony, ale pewnie źle go aplikowałem) Carprotect Nanocare T6 klinet K2 Rotoon Chciałem kiedyś kupić pianownicę ale nie wiem czy takie ręczne dają radę.
damiano2007 Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 15 minut temu, DevMike napisał: Najchętniej zrobiłbym ręczną polerkę (bez maszyn) i nałożył jakąś ceramikę, ale nie widzę żeby ktoś ręcznie polerował a maszyną po prostu się boję że lakier zjedzie mi do gołej blachy Ręcznie zrobisz bicka, a efekt nie zadowoli Cię raczej. Usuniesz trochę drobnych swirli i to co najwyżej... Ceramikę trochę szkoda położyć na lakier z defektami, bo nie uzyskasz tego co najlepsze byś chciał. 17 minut temu, DevMike napisał: Z tego tytułu że polerka nie wchodzi w grę chciałbym po prostu porządnie umyć auto i nałożyć wosk (najlepiej taki który będzie trzymał się długo i będzie dawał ładny efekt). Maszyną polerską nie zrobisz szkód o ile poczytasz, zapoznasz się z tym jak funkcjonują typy maszyn oraz podejdziesz do tematu ostrożnie. W przypadku rotacji: najlepsze efekty pozbywania się rys, defektów lakieru, ale większa trudność w prowadzeniu maszyny, jak i większe ryzyko niepowodzenia. Tutaj większe ryzyko tzw. hologramów. Maszyna DA: Tutaj rezultaty pracy będą słabsze i osiągane w dłuższej pracy, ale za to praca jest prosta, maszyna łatwo się prowadzi. Przy obu maszynach uważaj na przejścia i krawędzie. Zacznij od słabszych kombinacji, które mogą okazać się dobrą metodą. 21 minut temu, DevMike napisał: Budżet w granicach 1000 zł Posiadam: dwa ręczniki dwa wiadra z separatorem brudu gąbka mikrofibry wosk K2 CARNAUBA Szampon do auta (jakiś tani) RR custom interior dressing (nie jestem zadowolony, ale pewnie źle go aplikowałem) Carprotect Nanocare T6 klinet K2 Rotoon Chciałem kiedyś kupić pianownicę ale nie wiem czy takie ręczne dają radę. Dokup sobie coś do dekontamnacji: deiron (ADBL Vampire Liquid - lepszy od Rotona) Tar and Glue remover (prickbort mac siren, albo ADBL). Lakier ze zdjęć wygląda spoko (nie wiemy jak jest naprawde) ;) Jak nie chcesz działać na maszynach to kup sobie Cleaner/glaze Dodo juice lime prime, popracuj nim na aplikatorze mikrofibrowym i do tego wosk Soft99 Kiwami. Efekt będzie zacny i trwały do 3 miechów ;) 27 minut temu, DevMike napisał: Chciałbym też się skupić tym razem również na wnętrzu, dlatego wszelkie pędzle szczotki (proszę o linki bo kupie z twardym włosiem i zepsuje tapicerkę). Podoba mi się robota w środku w tej transformacji: Szczotki której używałem do mycia wnętrza, to szczotka do np. skóry włosie naturalne, średnia twardość. Co do dresingów to polecam Fukny witch mademoiselle, albo ADBL WOW. Pozdro! :) 1
DevMike Opublikowano 25 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 Dzięki, odpuszczę polerkę (lakier jest jeszcze znośny a ja chciałem miec tylko dodatkową ochrone na 2-3 lata) Apropo wosku tego co zaproponowałeś to Silver czy Dark (widzę, że są takie dwa rodzaje). Jeszce z tym aplikatorem mikrofobowym - to tyczy się to do aplikacji Cleanera ? Dodatkowo po myciu używać glinki czy nie ? Czy to tylko w przypadku polerki itp się stosuje ?
damiano2007 Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 @DevMike dark ma lepsze właściwości maskujące, light oczyszczające. Możesz popróbować z innymi woskami np. mad cow, poorboys, chemical guys itd. To co ja Ci podałem to fajny kompromis ceny, ilości, jakości i trwałości. Pad mikrofibrowy do pracy z cleanerem. Glinka narobi Ci mikrorysek. Ja jej używam przed korekta lakieru, bo wtedy mi nie zależy na tych mikroryskach.
lukeu Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 @DevMike tez się broniłem przed maszyną, jednak to najlepsze w co można zainwestować., nie wierzę że masz lakier w idealnym stanie. Może nie jest dojechany, bo auto świeże jednak zawsze będzie co robić. Kup DA (Roller albo Krauus DB5800s). Maszyna w obsłudze jest banalna, auto cleanerem oblecisz w 2h. Do tego bym kupił CarPro Essence i Moonlight/CarPro CQuartz Lite. Na żółtej gąbce sobie ogarniesz drobnicę, to czego nie usunie to zamaskuje. No i light-ceramika siedzi bardzo fajnie na tym bez wymywania. Ten zestaw 3 rzeczy to z rabatami jakieś 750 zł. Zostaje Ci kasa na pady, graty do dekontaminacji i jakieś pierdoły. Na następny sezon się wkręcisz i kupisz inną pastę, zrobisz one-stepa, wrzucisz jakiegoś letniaka i karuzela będzie się rozkręcać
DevMike Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2020 Ok kilka dni się zeszło na szukaniu, kompletowaniu, podglądaniu prac ludzi na forum itp. Nie jestem pewien czy jest sens pakować się w ręczną pianownicę bo z testu który oglądałem to chyba nie jest to warte. Co do czyszczenia karoserii i felg chyba mam załatwione jedynie brakuje mi czegoś do chromu, polecicie coś ? Coś do ręcznego czyszczenia bez potrzeby oklejania karoserii (o ile tak sie w ogóle robi ). Nie jestem pewien co do środka też bo np, kierownicę mam skórzaną i jakiś mały APC do tego by się przydał, czy to co wybrałem bedzie ok bez potrzeby specjalnie kupoawnia pod skórę ? Czegoś mi brakuje, ktoś coś odradza ? Chcę zrobić ogólnie cały proces detailingu bez polerki / woskowania. Opon zdejmować nie będę. Budżet w granicach 1000zł, obecny zestaw to 750zł (ale wiadomo nie musi być pod korek ponieważ jestem amatorem w tej dziedzinie). Dorzucam zdjęcia środka zeby było widać jakie cześci kokpitu (pierwsza fota z widokiem radia - nie patrzcie na datę - to stara fota ) KAROSERIA: pianownica KWAZAR VENUS SUPER 360 PRO+, 1L 60 zł aktywna piana ADBL YETI JELLY BEAN 35 zł szampon ADBL SHAMPOO PRO 40 zł rekawica FLEXIPADS MERINO WASH MESH MITT 55 zł szyby GTECHNIQ G1 + G2 CLEARVISION SMART GLASS 78 zł cleaner MEGUIAR'S ULTIMATE POLISH PREWAX CLEANER 69 zł wosk Soft99 Kiwami 90 zł Środek: dressing ADBL INTERIOR WOW LIMITED EDITION 34 zł pedzel WORK STUFF - delikatny 40MM 25 zł do plastikow POORBOY'S WORLD NATURAL LOOK 55 zł apc ZESTAW ADBL APC 1L + PUSTA BUTELKA Z PODZIAŁKĄ I SPRYSKIWACZEM DO ROZCIEŃCZANIA 35 zł zestaw pędzelków VIKAN - ZESTAW PĘDZELKÓW DETAILINGOWYCH 22 zł dywaniki K2 Tapis Płyn do czyszczenia tapicerki Pianka ! 9zł Opony: deironizer ADBL Vampire Liquid 40 zł usuwanie smoły ADBL T&G TAR GLUE REMOVER 30 zł pedzel ADBL detailer NO. 8 6 zł szczotka ADBL WHEEL DAGGER, mała 55 zł nadkola MONSTER SHINE RUSH BRUSH LONG 30 zł P.S. czym najlepiej zdjąć nadmiar starego wosku pomiędzy elementami ? wykałaczka, karta kredytowa ? czy są może jakieś środki ?
Michał82 Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2020 19 minut temu, DevMike napisał: ADBL INTERIOR WOW LIMITED EDITION 19 minut temu, DevMike napisał: POORBOY'S WORLD NATURAL LOOK Po co Ci na początek dwa dressingi do wnętrza? 20 minut temu, DevMike napisał: GTECHNIQ G1 + G2 CLEARVISION SMART GLASS 78 zł Nie lepiej zwykły płyn do szyb od @Good Stuff czy @Detailer's Magic? Zdecyduj się na jeden dressing i tańszy płyn do szyb i około 100 zł masz zaoszczędzone.
kamil598 Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2020 2 minuty temu, Michał82 napisał: Nie lepiej zwykły płyn do szyb od @Good Stuff czy @Detailer's Magic? Przecież G1+G2 to NW, ale fakt do tego jeszcze płyn by się przydał ale może nie z GTechniq bo cena zabójcza 1
Michał82 Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2020 Brakuje Ci jeszcze w tym zestawie czegoś na opony. W dniu 25.02.2020 o 08:35, DevMike napisał: RR custom interior dressing Z tym co byś nie próbował zrobić to i tak do niczego się nie nadaje. @kamil598 jak najbardziej NW. Źle napisałem a miałem dokładnie to co piszesz na myśli. Dzięki za sprostowanie.
DevMike Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2020 4 minuty temu, Michał82 napisał: Brakuje Ci jeszcze w tym zestawie czegoś na opony. Z tym co byś nie próbował zrobić to i tak do niczego się nie nadaje. @kamil598 jak najbardziej NW. Źle napisałem a miałem dokładnie to co piszesz na myśli. Dzięki za sprostowanie. dobrze ze napisałeś, bo sobie pomyślałem że może go użyć Cytat Po co Ci na początek dwa dressingi do wnętrza? W sumie to ... kurde nie wiem odpowiedzieć wypada więc z zestawienia dressing + wpada płyn do szyb. NW przyda się
ghost Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2020 31 minut temu, DevMike napisał: ADBL YETI JELLY BEAN po co komu piana, która nie działa? 31 minut temu, DevMike napisał: ADBL SHAMPOO PRO to szampon do prac jak korekta, odtłuszczanie, nie nadaje zię do codziennego stosowania 34 minuty temu, DevMike napisał: cleaner 34 minuty temu, DevMike napisał: dressing te 2 rzeczy i niektóre inne możesz kupować testery z różnych firm 100-118ml, wystarczają na długo
Sanchez77 Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2020 @DevMike Pianownica ręcznie oczywiście ma sens. Osobiście używam od prawie dwóch lat Epoci. Z pian aktywnych zdecydowanie polecam Bilt Hamber autofoam. Nie narusza wosków, a jednocześnie fajnie domywa. Dobrze żebyś zaopatrzył się również w quick detailera. Bez tego moim zdaniem ani rusz Carpro Elixir robi robotę, a półlitrowe opakowanie starczy na długo... Jeżeli o wnętrze chodzi, to polecam przetestować Nielsen auto Finesse. To cleaner + dressing 2w1. Sprawdza się przy regularnej pielęgnacji i nadaje plastikom ładny, satynowy look.
DevMike Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2020 Ok, raz jeszcze zaktualizoana lista (wyszło już ponad 1000 zł). Dołożyłem drogiego cleanera do karoserii bo jakoś tak mnie naszło (najbardziej mi zależy na tym etapie wosk itp więc chyba tak bedzie ok). Też sądziłem, że cleaner ma tylko przygotować lepsze wiązania pod wosk, a tu naczytałem się że ten cleaner nadaje głębi + nabłyszcza, a wosk da lepszą powłokę ochronną. Nie sądzicie ze lepszy byłby wosk tej samej firmy (na zasadzie lepszego dopasowania itp) ? Doszedł też CARPRO ELIXIR którego będą używał sporadycznie (bez nakładania wosku). Pytanie: czy ten środek ADBL T&G TAR GLUE REMOVER używać bezpośrednio na całej karoserii przed aktywną pianą czy spłukać i potem aktywną pianą ? KAROSERIA owady ADBL BEETLE JUICE SQUEEZER usuwanie smoły ADBL T&G TAR GLUE REMOVER uszczelki SONAX GUMMI PFLEGE SILIKON DO KONSERWACJI USZCZELEK pre-wash SHINY GARAGE PRE-WASH CITRUS OIL pianownica KWAZAR VENUS SUPER 360 PRO+, 1L aktywna piana GOOD STUFF SNOW FOAM szampon SHINY GARAGE ORANGE CAR SHAMPOO rekawica FLEXIPADS MERINO WASH MESH MITT szyby ADBL GLASS CLEANER nw SOFT99 ULTRA GLACO szyby boczne RAIN-X 2W1 cleaner MEGUIAR'S ULTIMATE POLISH PREWAX CLEANER wosk SOFT99 KIWAMI BLACK HARD quick detailer CARPRO ELIXIR ŚRODEK apc finish kare interior shampoo dressing FUNKY WITCH MADEMOISELLE pedzel WORK STUFF - delikatny 40MM szczotka do skóry COLOURLOCK SZCZOTECZKA DO CZYSZCZENIA SKÓRY OPONY nadkola MONSTER SHINE RUSH BRUSH LONG deironizer ADBL Vampire Liquid usuwanie smoły ADBL TIRE & RUBBER pedzel ADBL detailer NO.8 szczotka ADBL WHEEL DAGGER, mała finisher ADBL BLACK WATER jaki dressing do felg polecicie ?
Moderator Streat Opublikowano 2 Marca 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2020 W dniu 1.03.2020 o 15:05, DevMike napisał: ADBL GLASS CLEANER Płyn do szyb od adbla jest mocno średni lepszym wyborem bedzie PROELITE GLASS CLEANER GT/nielsen blue window clean II W dniu 1.03.2020 o 15:05, DevMike napisał: RAIN-X 2W1 mozesz to zastąpic ultra glaco, lepiej sie sprawdzi i do tego bedziesz miec jeden produkt a na bocznych szybach ultra glaco dluuugo siedzi. W dniu 1.03.2020 o 15:05, DevMike napisał: finish kare interior shampoo 70 zł za niecały litr, KOCH CHEMIE GREEN STAR APC jeden z fajniejszych apc a kosztuje 1/3 FK reszta ok jak na start 1
DevMike Opublikowano 2 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2020 Pytanie do tej foty. Ten element panel multimedialny + przyciski jak i cały ten palcujący się element mogę myć bez problemu APC, potem nałożyć na to funky witch ?
analyzator Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2020 W dniu 1.03.2020 o 15:05, DevMike napisał: Ok, raz jeszcze zaktualizoana lista (wyszło już ponad 1000 zł). Dołożyłem drogiego cleanera do karoserii bo jakoś tak mnie naszło (najbardziej mi zależy na tym etapie wosk itp więc chyba tak bedzie ok). Też sądziłem, że cleaner ma tylko przygotować lepsze wiązania pod wosk, a tu naczytałem się że ten cleaner nadaje głębi + nabłyszcza, a wosk da lepszą powłokę ochronną. Nie sądzicie ze lepszy byłby wosk tej samej firmy (na zasadzie lepszego dopasowania itp) ? Doszedł też CARPRO ELIXIR którego będą używał sporadycznie (bez nakładania wosku). Pytanie: czy ten środek ADBL T&G TAR GLUE REMOVER używać bezpośrednio na całej karoserii przed aktywną pianą czy spłukać i potem aktywną pianą ? KAROSERIA owady ADBL BEETLE JUICE SQUEEZER usuwanie smoły ADBL T&G TAR GLUE REMOVER uszczelki SONAX GUMMI PFLEGE SILIKON DO KONSERWACJI USZCZELEK, CarPro Perl pre-wash SHINY GARAGE PRE-WASH CITRUS OIL nie potrzebny pianownica KWAZAR VENUS SUPER 360 PRO+, 1L Marolex axel 3000, litr to za mało na karoserię aktywna piana GOOD STUFF SNOW FOAM bilthamber autofoam i wiem, że potrzeba kupić piątkę ale nie da się lepiej. Jak chcesz taniej to tenzi neutral magic szampon SHINY GARAGE ORANGE CAR SHAMPOO to fajny sampon i mam butelke w zapasie ale pilnuj stężenia bo może podjadać zabezpieczenie. rekawica FLEXIPADS MERINO WASH MESH MITT - poorboys schenille dwiga dużo wody, szenilka jest najlepsza, mam 8 rękawic i tylk odwa samochody 35zł szyby ADBL GLASS CLEANER, jak już chcesz detailingowy to zobacz sonax extreme. Wbudowana antypara i wycieraczka, tanie, działa, trochę szybko odparowuje i nie pachnie. nw SOFT99 ULTRA GLACO szyby boczne RAIN-X 2W1 cleaner MEGUIAR'S ULTIMATE POLISH PREWAX CLEANER temat o woskach wosk SOFT99 KIWAMI BLACK HARD temat o woskach quick detailer CARPRO ELIXIR akurat mam na aucie i jest to jeden z niewielu środków, które dokupiłem mając jeszcze niedkończone opakowanie. Ale ale jak chcesz oszczędzić to bierz turtla - niżej do felg dopisałem. ŚRODEK apc finish kare interior shampoo, koch greenstar, również na prewash, jak już umyjesz i siądzie dressing to do przecierania kurzu apc nie potrzeba. Prędzej woda demineralka + odrobinę detailera do mixu. Uniwersalny środek do wnętrza do czystego auta, plastiki, tapicerka, ekrany. Nie ściągający dressingów, antystatyczny pachnący. Ktoś juz znalazł? dressing FUNKY WITCH MADEMOISELLE, carpro perl pedzel WORK STUFF - delikatny 40MM 40mm jest za duży do wszystkiego, serio szczotka do skóry COLOURLOCK SZCZOTECZKA DO CZYSZCZENIA SKÓRY OPONY nadkola MONSTER SHINE RUSH BRUSH LONG deironizer ADBL Vampire Liquid usuwanie smoły ADBL TIRE & RUBBER pedzel ADBL detailer NO.8 szczotka ADBL WHEEL DAGGER, mała finisher ADBL BLACK WATER, carpro perl jaki dressing do felg polecicie ? możesz woskować czym chcesz, fusso w lecie leży 3mce. Turtle Wax ICE syntetyczny wosk hydrofobowy minuta na koło, leży długo, na lakierze też.
DevMike Opublikowano 2 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2020 Co do bilthamber, to czytałem że to mocny środek nie zalecany dla nowicjuszy więc raczej nie zaryzykuje, ale reszta porad przyjęta :)
JJZS.KAM Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2020 8 godzin temu, DevMike napisał: Pytanie do tej foty. Ten element panel multimedialny + przyciski jak i cały ten palcujący się element mogę myć bez problemu APC, potem nałożyć na to funky witch ? Z APC musisz uważać może zjeść napisy. Do takich elementów używam soft99 wash mist,, na + działanie antybakteryjne.
DevMike Opublikowano 3 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2020 ostatnia rzecz, możecie skorygować flow detailngu: aktywna piana + spłukanie na początek idą felgi + opony + nadkola (nie zdejmuje z auta) przygotowujemy wiadro z szamponem + szczoty do opony, felgi, nadkola ADBL Vampire Liquid na felgi pędzlowaniei uszczelek, zakamarków itp, żeby deironizer dobrzre zadziałał na całej feldze w tym czasie pucujemy oponę ADBL TIRE & RUBBER w miedzyczasie szczotkujemy nadole szczotą zamoczona w szmponie używamy szczoty do felg i używamy jej do wewnętrzych części felgi spłukujemy, jak felgi wymagają dotarcai - powtarzamy czynność na koniec CLEANTECH COMPANY BLACK GUM mycie auata na dwa wiadra + osuszenie pucowanie elementów chromowanych (jeszce nie wiem czym) ADBL BEETLE JUICE SQUEEZER po chwili ADBL T&G TAR GLUE REMOVER na boczki, maskę i lusterka boczne potem ADBL Vampire Liquid (od razu czy poczekać kilka minut na T&G) ? spłukanie i mycie ponownie na dwa wiadra osuszanie następnie przechodzę do uszczelek i szyb wszystkie uszcelki przecieram SONAX GUMMI PFLEGE SILIKON DO KONSERWACJI USZCZELEK szyby czyszczę NIELSEN Blue Window Clean II 0,5L nakładam NW SOFT99 ULTRA GLACO przygotowanie karoserii pod wosk IPA: SOFT99 Micro Liquid Compound Cleaner Ciemny lakier wosk: SOFT99 NEW FUSSO COAT 12 MONTHS DARK WAX środek APC do kierownicy, kokpitu, boczków drzwi, podłokietnika iptAPC do dywanikówAPC do progów w drzwiachAPC do obić siedzeń (elementy nie materiałowe - jakby piankowo gumowe) FUNKY WITCH MADEMOISELLE jako dressing koniec prac... czy przypadkiem wnętrza nie zrobić przed całą całą resztą ? Wosk najelpiej nałożyć na wysuszone auto z zaaplikoawnym cleanerem.
Rekomendowane odpowiedzi